Skip links

#128 Not your keys, not your coins

Twee weken geleden, op 11 november, heeft FTX een faillissement aangevraagd nadat in de dagen ervoor grote financiële problemen zijn ontstaan. FTX heeft een gat van minstens acht miljard dollar in de begroting, waardoor een faillissement onvermijdelijk is. Veel andere bedrijven staan ook onder druk vanwege de grote verwevenheid met FTX.

En de druk bij andere bedrijven is niet het enige gevolg van de ondergang van FTX. Investeerders tonen ook duidelijk ander gedrag, namelijk door hun bitcoin massaal van beurzen op te nemen. De bitcoinreserves bij bitcoinbeurzen staan in dit artikel centraal.

Het gaat om de klantentegoeden die onder het beheer van de beurs staan, omdat de bitcoin daar wordt opgeslagen. We kijken naar het grote geheel, bekijken de grootste beurzen en meerdere kleine beurzen met opvallende bitcoinreserves komen aan bod.

Het grotere plaatje

De bitcoinreserves bij een beurs, waar hebben we het dan over? Om bitcoin te kopen/verkopen is doorgaans een centrale beurs nodig. Het alternatief van peer-to-peer beurzen is minder populair.

In Nederland hebben we meerdere bedrijven die hiervan hun core-business hebben gemaakt, zoals Bitonic, Coinmerce en Bitvavo. Internationaal zijn ook meerdere bedrijven actief die een vergelijkbare dienst aanbieden. Naast de koop/verkoop van bitcoin bieden ze ook vaak de mogelijkheid om bitcoin en andere munten te bewaren. 

Het is als rasechte bitcoiner moeilijk te geloven, maar de opslag van bitcoin bij beurzen is erg populair. In de onderstaande grafiek wordt getoond hoeveel bitcoin bij beurzen wordt bewaard

Voor 2012: deze data staat niet in de grafiek. In de periode voor 2012 is bitcoin vooral peer-to-peer verhandeld.

Tussen 2012 en maart 2012: de reserves zijn opgelopen vanaf het eerste datapunt (0) naar een top waarop ruim drie miljoen bitcoin is bewaard bij beurzen. 

Deze drie miljoen bitcoin is ten aanzien van 18,2 miljoen bitcoin in omloop, oftewel 17%. Het is opvallend dat het absolute hoogtepunt is bereikt in maart 2020, kort nadat traditionele financiële markten en de bitcoinmarkt zijn gecrasht als gevolg van een wereldwijde covid-uitbraak.

Vanaf maart 2012 tot en met november 2022: vanaf de wereldwijde marktcrash tijdens de corona epidemie is er wel wat veranderd in de bitcoinmarkt. Dit is het kantelpunt voor de reserves bij beurzen en vanaf dat punt zijn de reserves alleen nog maar gedaald. De daling is doorgezet naar 2,283 miljoen bitcoin.

Vanaf november 2022: en dan de laatste paar weken. In de laatste weken is een duidelijke verandering van de trend zichtbaar, maar niet in negatieve zin. De trend was al neergaand, maar er is een versnelling zichtbaar.

Sinds de crash van cryptobeurs FTX hebben investeerders steeds minder vertrouwen in centrale exchanges. De reserves nemen in rap tempo af. Vanaf 6 november zijn de reserves gedaald van 2.306 miljoen bitcoin naar 2.075 bitcoin op 16 november. Dit is een daling van 231.000 bitcoin.

De grootste beurzen

Dat is het grotere plaatje, maar de reserves van individuele beurzen zijn ook belangrijk. Allereerst de reserves van de grootste twee bitcoinbeurzen ter wereld, namelijk Coinbase en Binance. 

De reserves bij Binance zijn vanaf 2018 opgelopen vanaf 0 naar 586.000 bitcoin. Dit is een gestage stijging en wijst op de groeiende populariteit van deze exchange. De beurs is sterk in populariteit gestegen vanwege verkrijgen van licenties in meerdere Europese landen en het aanbieden van gratis bitcoinhandel.

Coinbase Pro laat daarentegen een heel andere trend zien. Het is een beurs die wordt gebruikt door Amerikaanse institutionele partijen en dat is te zien aan de bitcoinreserves.

Nadat de bitcoinreserves jarenlang zijn opgelopen tot een hoogte punt van bijna 1 miljoen bitcoin (986.000 btc om precies te zijn) heeft de bullmarkt van 2020 daar verandering in gebracht. Vanaf maart 2020 zijn de reserves gedaald met 46% naar een totaal van 532.000 bitcoin.

De reserves van Binance en Coinbase Pro hebben elkaar doorkruist en daarmee houdt Binance het grootste aantal klanttegoeden vast van alle beurzen. Zie de onderstaande grafiek.

Opvallende eenlingen

Er zijn meerdere beurzen met opvallende reserves zoals de veelbesproken cryptobeurs FTX. Twee weken geleden heb ik geschreven over hoe de cryptobeurs ten onder is gegaan en hoe klanten massaal hun bitcoin probeerden te onttrekken van de beurs. Sindsdien staan de reserves op 0 bitcoin en is het een beurs voor in de geschiedenisboeken.

Vervolgens de Chinese cryptobeurs Huobi. Huobi is een bijzonder geval. In de hoogtijdagen van de beurs zijn de reserves 400,000 bitcoin. In tweeënhalf jaar tijd is het aantal teruggevallen naar 18.000 bitcoin. 

Deze daling is mede veroorzaakt doordat de Chinese autoriteiten in mei 2021 zijn begonnen met hardhandig optreden tegen cryptobeurzen. Beurzen op het vasteland van China moesten stoppen met het aanbieden van diensten aan gebruikers. Ook moesten ze alle accounts van klanten verwijderen. Inmiddels is Huobi overgenomen door een investeerder uit Hong Kong.

Terwijl de reserves van Huobi afneemt, lopen de reserves van Binance op. Dit is vooral duidelijk te zien in mei 2021 tot en met april 2022. Het donkergroene gedeelte (reserves van Huobi) wordt steeds kleiner, terwijl het donkerblauwe gedeelte (reserves van Binance) juist stijgt. Het is een signaal dat gebruiker van Huobi een nieuw thuis vinden bij Binance.

Ter afronding

Na het recente faillissement van cryptobeurs FTX hebben investeerders steeds minder vertrouwen in centrale bitcoin exchanges. De beurzen zijn een loket voor de aankoop en verkoop van bitcoin, maar steeds minder voor bitcoin opslag. Dit is een goede ontwikkeling die zorgt voor meer decentralisatie, iets wat perfect past bij de waarden van bitcoin. De komende periode moet uitwijzen of het een overreactie van de markt is, of daadwerkelijk beurzen een minder belangrijke rol gaan spelen in de opslag van bitcoin. Initiatieven zoals proof-of-reserve moeten het vertrouwen herstellen.

Ik wil afsluiten met de vraag aan jou, hoe en waar sla jij je bitcoin op? Heb je goed nagedacht over opslag van jouw waardevolle munten?

Het is een goed moment om hierover na te denken en te kiezen voor een opslagmethode die goed bij jou past. Ik wil pleiten voor een opslag buiten een centrale partij, maar de beste oplossing verschilt natuurlijk per persoon. Ik zou bijvoorbeeld mijn moeder een andere opslagmethode aanraden dan mijn bitcoin-vrienden 😉

Wil je een weloverwogen keuze maken? Gebruik storingbitcoin.info voor een goed onderbouwde keuze. 

Met vriendelijke groet,

Maarten

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.