Skip links

#128 Not your keys, not your coins

Twee weken geleden, op 11 november, heeft FTX een faillissement aangevraagd nadat in de dagen ervoor grote financiële problemen zijn ontstaan. FTX heeft een gat van minstens acht miljard dollar in de begroting, waardoor een faillissement onvermijdelijk is. Veel andere bedrijven staan ook onder druk vanwege de grote verwevenheid met FTX.

En de druk bij andere bedrijven is niet het enige gevolg van de ondergang van FTX. Investeerders tonen ook duidelijk ander gedrag, namelijk door hun bitcoin massaal van beurzen op te nemen. De bitcoinreserves bij bitcoinbeurzen staan in dit artikel centraal.

Het gaat om de klantentegoeden die onder het beheer van de beurs staan, omdat de bitcoin daar wordt opgeslagen. We kijken naar het grote geheel, bekijken de grootste beurzen en meerdere kleine beurzen met opvallende bitcoinreserves komen aan bod.

Het grotere plaatje

De bitcoinreserves bij een beurs, waar hebben we het dan over? Om bitcoin te kopen/verkopen is doorgaans een centrale beurs nodig. Het alternatief van peer-to-peer beurzen is minder populair.

In Nederland hebben we meerdere bedrijven die hiervan hun core-business hebben gemaakt, zoals Bitonic, Coinmerce en Bitvavo. Internationaal zijn ook meerdere bedrijven actief die een vergelijkbare dienst aanbieden. Naast de koop/verkoop van bitcoin bieden ze ook vaak de mogelijkheid om bitcoin en andere munten te bewaren. 

Het is als rasechte bitcoiner moeilijk te geloven, maar de opslag van bitcoin bij beurzen is erg populair. In de onderstaande grafiek wordt getoond hoeveel bitcoin bij beurzen wordt bewaard

Voor 2012: deze data staat niet in de grafiek. In de periode voor 2012 is bitcoin vooral peer-to-peer verhandeld.

Tussen 2012 en maart 2012: de reserves zijn opgelopen vanaf het eerste datapunt (0) naar een top waarop ruim drie miljoen bitcoin is bewaard bij beurzen. 

Deze drie miljoen bitcoin is ten aanzien van 18,2 miljoen bitcoin in omloop, oftewel 17%. Het is opvallend dat het absolute hoogtepunt is bereikt in maart 2020, kort nadat traditionele financiële markten en de bitcoinmarkt zijn gecrasht als gevolg van een wereldwijde covid-uitbraak.

Vanaf maart 2012 tot en met november 2022: vanaf de wereldwijde marktcrash tijdens de corona epidemie is er wel wat veranderd in de bitcoinmarkt. Dit is het kantelpunt voor de reserves bij beurzen en vanaf dat punt zijn de reserves alleen nog maar gedaald. De daling is doorgezet naar 2,283 miljoen bitcoin.

Vanaf november 2022: en dan de laatste paar weken. In de laatste weken is een duidelijke verandering van de trend zichtbaar, maar niet in negatieve zin. De trend was al neergaand, maar er is een versnelling zichtbaar.

Sinds de crash van cryptobeurs FTX hebben investeerders steeds minder vertrouwen in centrale exchanges. De reserves nemen in rap tempo af. Vanaf 6 november zijn de reserves gedaald van 2.306 miljoen bitcoin naar 2.075 bitcoin op 16 november. Dit is een daling van 231.000 bitcoin.

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.