Skip links

#125 Decentraal bitcoin kopen

“KYC, ik kap ermee”, zo kon je vorige week al lezen. Na extra verificatieregels wil ik op zoek naar alternatieven. Niet om regels te omzeilen, maar om oplossingen te vinden waarop regels niet van toepassing zijn. Vandaag duiken we er in één: Peach Bitcoin, een manier om zonder KYC bitcoin te kopen.

Peach Bitcoin is een jong bedrijf, opgericht door onder andere een Nederlander die rondgaat onder het pseudoniem ‘BitcoinLabrador’. We spreken met hem over dit nieuwe product.

“Het is zo’n anderhalf jaar geleden begonnen. Ik zette iets op Twitter iets in de trant van ‘zijn er mensen in de EU die bitcoin leuk vinden en willen chatten’. Daar is een groepje uit gekomen. Vanuit de leuke gesprekken is het een besloten groep en vanuit daar is het idee van een nieuw peer-to-peer platform ontstaan.” 

Peach Bitcoin is een manier om non-custodial bitcoin te kopen of verkopen, zonder dat je daarbij iemand vertrouwt en zonder dat je daar persoonsgegevens hoeft af te geven aan een centrale partij (maar enkel en alleen aan de tegenpartij van de ‘trade’). Zelfs het bedrijf zélf weet niet welke personen er handel doen via haar app.

We praten door over peer-to-peer handel, escrow-contracten, liquiditeit en privacy.

Peer-to-peer (p2p)

Simpel gezegd is peer-to-peer handel alsof je via marktplaats iemand vindt die een PlayStation van jou wil kopen.

Vervolgens spreek je af, geef je briefgeld aan iemand in ruil voor de PlayStation en spreek je elkaar daarna nooit meer. Dit kan natuurlijk ook met bitcoin, maar dan volledig digitaal.

Je hoeft niet per se naar een winkel te gaan voor een PlayStation. En met bitcoin hoef je je niet zorgen te maken of het een ‘tweedehands coin’ is waarvan de kwaliteit minder is: bitcoin is fungibel, een vervangbaar goed.

Het enige dat belangrijk is: je moet vraag en aanbod bij elkaar brengen. Dit gebeurt op centrale en gereguleerde handelsbeurzen met orderboeken, maar dit kan ook zónder dit soort constructies.

Eenvoud via smartphone-app

Vanaf het begin was wel het doel van Peach duidelijk: Peer-to-peer handel makkelijk te maken door een app te kunnen downloaden op je mobiele telefoon.

“Het mobiele app-idee is essentieel om het toegankelijk te maken. Bitcoin is een idee dat niet te stoppen is, maar als je iedereen die bitcoin heeft op een lijst zet en je vindt bitcoin niet leuk, dan kun je bij al die mensen op de voordeur kloppen.”

‘BitcoinLabrador’ vervolgt:

“De missie is: ik wil een app hebben die ik aan mijn vader, vriend, opa of oma kan geven, waar ze dan bitcoin kunnen kopen zonder dat je hun hoeft te helpen.”

Bij bedrijven zoals Relai hoef je geen persoonsgegevens af te geven, waardoor je binnen vijf minuten bitcoin kunt kopen, maar je bankgegevens zijn nog steeds inzichtelijk voor het bedrijf. Volledig KYC-vrije alternatieven zoals Robosats, Bisq en Hodl Hodl zijn beter qua privacy, maar in het gebruik complex.

“Het enige wat op onze servers gebeurt en het enige wat wij weten is hoeveel bitcoin iemand wilt kopen en met welke betaalmethodes ze dit willen doen. Idem dito voor verkopers. Zodra de match is gemaakt, is het zoals een end-to-end versleuteld chatprogramma. Het gaat wel via onze server, maar is encrypted. Wij weten alleen de hash van de betaalgegevens, maar niet de data zelf.”

Door deze constructie kan alleen de tegenpartij van de trade jouw bankgegevens zien. En omdat je iedere keer met een ander persoon interactie hebt, is er niet één plek waar jouw aankoopgeschiedenis is in te zien (of is af te tappen).

“Dit zorgt ervoor dat áls alles de verkeerde kant op gaat, de overheden bij iedereen (!) moeten navragen of je ooit bitcoin hebt verkocht, en zo ja aan wie.”

‘Lab’ gebruikt een mooi voorbeeld:

“Om aan een beer te kunnen ontsnappen, hoef je niet de snelste te zijn. Je moet alleen zorgen dat je niet de langzaamste bent.”

Peach is als bedrijf geregistreerd in Zwitserland. Ondanks dat ze geen geld voor klanten wisselen, moeten ze daardoor wel aan regels voldoen, zoals handelslimieten van 1.000 CHF per dag en 100.000 Zwitserse franc per jaar handhaven.

“We zijn een bedrijf en kunnen alleen daarom een app ontwikkelen en in de appstores komen. Qua gebruikservaring is dat een stuk makkelijker. Maar dat betekent ook dat wij trade-offs moeten maken. Ondanks dat we niet weten wie er aan het kopen en verkopen zijn, moeten we wel ons best doen om ons aan de regels te houden.”

Betaalopties

Door de betaalmethoden te versleutelen, kan Peach de betaalgegevens niet inzien, maar is wel te controleren of er meerdere keren dezelfde betaalgegevens zijn gebruikt. Een tweede account aanmaken om zo de betaallimieten te omzeilen werkt dus niet, puur omdat de hashes dan hetzelfde zullen zijn. 

Momenteel is er alleen on-chain bitcoin geïmplementeerd, maar het idee is wel om lightning aan te bieden. Hoe dat in de praktijk werkt is nog even de vraag, wellicht met hodl-invoices, maar dit is nog in ontwikkeling. Verder kun je de vertrouwde betaalopties aan de app hangen, zoals SEPA, PayPal, Wise en Revolut.

Op bepaalde plekken, zoals bitcoinconferenties, kun je ook met contant geld bitcoin kopen. Dan moet je dus echter wel fysiek afspreken met de tegenpartij van de deal. Dan is het helemaal anoniem, want “het is een feature van het fiatsysteem dat je de bankrekening en naam kunt zien van de verzender.”

Na een volgende ontwikkelingsslag in de app is deze optie ook buiten evenementen mogelijk – om het matchende locatieprobleem op te lossen.

Maar ook: “Het is nog steeds veiliger als 1.000 mensen weten dat jij 100 euro aan bitcoin van ze hebt gekocht, in plaats dat één beurs weet dat jij 100.000 euro aan bitcoin kocht.”

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Escrow en premium

Het bedrijf verdient momenteel nog niets aan opties. Zolang de app in bèta is, is de handel gratis (buiten de premium die de verkoper vraagt). Op een later moment zal er sprake zijn van 1,5% aan handelskosten per transactie om inkomsten te genereren.

Hoe werkt dat?

“De koper betaalt dit als hij de bitcoin naar de escrow stuurt.”

Daar komt direct een stukje techniek bij te kijken. Want er is een mechanisme noodzakelijk om te voorkomen dat mensen vals spelen (bijvoorbeeld door te zeggen dat ze betaald hebben, terwijl dit niet zo is). Daarom gebruikt de app een escrow-script.

“‘De escrow is een 2-uit-2 multisig tussen de verkoper en Peach. Beide partijen moeten ondertekenen, voordat het geld naar de koper wordt gestuurd. Dat beschermt tegen fraude door de koper (die het geld bijvoorbeeld nooit toestuurt). Om de koper te beschermen, verloopt de key van de verkoper automatisch na 30 dagen”

In die situatie kan Peach in z’n eentje de transactie afhandelen. In het slechtste geval moet je dus 30 dagen wachten totdat de bitcoin is verstuurd – maar dit is alleen in het geval van disputes.

‘We willen uiteindelijk naar een situatie waarin we nooit de bitcoin uit de escrow volledig in ons beheer hebben, en zijn dus hard op zoek naar manieren om de escrow verder te verbeteren.”

Op deze manier is Peach helemaal geen tussenpersoon meer in (het escrow gedeelte van) de transactie.

“Ons uitgangspunt is altijd dat we zo min mogelijk van de klant willen en kunnen weten. Op die manier is het minder waarschijnlijk dat we ooit KYC moeten gaan inbouwen. We hebben liever dat we uit de PlayStore geknikkerd worden, dan dat we klantgegevens aan welke organisatie dan ook moeten doorspelen.”

Nadat de tegenpartij van de deal zijn plicht heeft gedaan en de betaling (volgens hemzelf) heeft voltooid, moet jij dit bevestigen. Nu is de deal voltooid!

Liquiditeit

Er is een ding anders dan bij centrale beurzen die market markers in gebruik nemen: de liquiditeit. 

“De liquiditeit aan de koopkant is dieper dan aan de verkoopkant. We moeten zo veel mogelijk gebruikers aantrekken, maar dan nog steeds zullen er doorgaans meer kopers zijn met echte hardcore bitcoiners.”

Daarom is er dus ook een premium: als je jouw bitcoin verkoopt via de app, kun je een extra premie vragen bovenop de spotprijs. Ook zijn er ‘bitcoin OG’s’ die helpen met liquiditeit en ook de makers zelf.

Verder geeft ‘Lab’ aan dat ze in contact zijn met mensen die in grofweg dezelfde situatie zitten en mensen die liquiditeit willen verschaffen – bijvoorbeeld miners die een vaste stroom aan bitcoin hebben die ze moeten/willen verkopen om de kosten te kunnen dekken.

Peach is nog in bèta, dus er zijn nog verbeteringen nodig zoals het fragmenteren van orders om de juiste ‘match’ te vinden. Wat kan helpen om een juiste handelspartner te vinden, is door meerdere betaalopties toe te voegen – gezien die overeen moet komen met de tegenpartij.

Ik ga decentraal!

Na mijn probleem van vorige week – waarbij ik onverwacht verdacht was – is de wens om anoniem bitcoin te kunnen kopen aangewakkerd. Er zijn tal van mogelijkheden. Peach is een voor de hand liggende optie, maar de komende weken ga ik nog meer opties onderzoeken.

Stay tuned,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.