Skip links

#123 Hoe FTX explodeerde

Dinsdag kwam naar buiten dat Binance een intentieverklaring heeft getekend om cryptobeurs FTX over te nemen. Deze overname is het gevolg van financiële problemen bij FTX doordat hun exchange token FTT met tientallen procenten daalde. Inmiddels is deze deal van de baan. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat zijn de gevolgen voor de bitcoinmarkt? Op die vragen gaan we in dit artikel antwoord geven.

De start

Het verhaal begint bij een onderzoek van CoinDesk. Zij publiceren op 2 november dat de boekhouding van Alameda Research, nauw verwant aan FTX, er op zijn zachtst gezegd opvallend uitziet. Een tijdbom die doortikt.

Alameda Research is een grote jongen, de totale bezittingen van het bedrijf hebben op dat moment een waarde van $14,6 miljard. Het grootste gedeelte van deze bezittingen zijn unlocked FTT-tokens, ruim $3,6 miljard. Daarnaast staat verderop op hun balans een bezitting gerelateerd aan deze FTT-tokens, in de boeken is opgenomen als ‘FTT-onderpand’ met een totale waarde van $2,1 miljard.

Los van deze FTT-tokens staat er ook voor $3,37 miljard aan andere, zeer risicovolle crypto-assets op de balans. Dit toont dat op de balans van Alameda Research voor zeker $9,07 miljard aan volatiele altcoins staan.

Op 5 november maakt een grote whale 23 miljoen FTT-tokens over naar Binance. Deze tokens hebben dan een gezamenlijke waarde van $530 miljoen. Kort daarna begint de koers van FTT sterk te dalen.

Later verklaart Binance CEO Changpeng Zhao dat deze munten afkomstig zijn van Binance met als doel om te verkopen. ‘CZ’ geeft als reden de recente ontwikkelingen en het voorkomen van een totale inzakking van de markt vanwege de verwevenheid tussen Binance en FTX.

Daar blijft het niet bij. In de loop van zondag 6 november komt er meer opmerkelijk nieuws rondom Alameda Research, FTX en de FTT-tokens naar buiten. De focus ligt hierbij op de distributie van de FTT tokens. En alvast een kleine spoiler: deze distributie is mijlenver verwijderd van de verdeling van alle bitcoin over verschillende investeerders.

De totale hoeveelheid FTT-tokens is 328,89 miljoen. Daarvan zijn 133,61miljoen tokens daadwerkelijk in omloop. Van de totale hoeveelheid tokens is ruim 98% (!) in bezit van de top 50 grootste adressen.

Deze whales bezitten gezamenlijk 322 miljoen FTT-tokens. Alameda is veruit de grootste houder van deze shitcoin. Kortom, daar waar bitcoin decentraal verdeeld is, is er hier sprake van centralisatie. 

Je voelt hem al aankomen: de tokenomics zijn niet eenvoudig te begrijpen.

Naam entiteitAantal tokensPercentage van totale supply
Alameda Research & FTX245 miljoen FTT74,5%
Binance24,35 miljoen FTT7,4%
Overzicht van verdeling tokens

Samengevat heb je enerzijds twee bedrijven (Alameda Research en FTX) die tot over hun oren FTT-tokens en andere zeer volatiele crypto-assets op hun balans hebben staan. 

Anderzijds is er Binance die dit als groot risico voor de markt ziet en daarom besluit voor meer dan $500 miljoen aan tokens te verkopen met een dalende prijs als gevolg. De optelsom is snel gemaakt, er zijn significante problemen bij Alameda Research en FTX.

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.