Skip links

#127 Neppe bitcoin

Met Focus duiken we graag in specifieke onderwerpen rondom bitcoin. Denk aan je huis verwarmen met miners of een gesprek met Adam Back over privacy. Deze en vorige week is onze aandacht ook gegrepen door de avonturen van Sam Bankman-Fried en het FTX-imperium.

Mocht het je zijn ontgaan: één van de meest prominente handelshuizen van de industrie implodeerde in rap tempo. Een opeenstapeling van slechte beslissingen, bijzonder frauduleus beleid, géén interne checks & balances én valsmunterij resulteerde in een hoop onrust op de markten.

Voor de totale ineenstorting van het imperium rondom FTX was men nog vol vertrouwen. Tijdens de laatste investeringsronde is de waarde van het bedrijf geschat op $32 miljard. Nu ligt die waarde eerder rond het nulpunt.

J.P Morgan zette een aantal grote investeerders in FTX op een rij. Opvallende namen zijn onder meer Sequioa Capital, Genesis Trading en Ontario Pension Plan.

Sequioa stuurde eerder al een bericht naar hun aandeelhouders: de kans is aanwezig dat de investering in FTX resulteert in een compleet verlies.

Genesis Trading heeft inmiddels hun diensten (tijdelijk?) opgeschort. Moederbedrijf Genesis zoekt momenteel snel een investering van $1 miljard om gaten te dichten.

Er zijn mogelijk miljoenen gedupeerde klanten van FTX. Ook mensen die niet direct wat te maken hadden met deze zwendel hebben geld verloren. Zo is het Ontario Pension Plan $150 miljoen kwijt uit de pensioenpot voor leraren.

Naast directe investeerders komen er ook nieuwe slachtoffers voorbij. Het is gebruikelijk om als organisatie niet direct al je kaarten op tafel te leggen. Vaak zien we eerst ontkenning: ‘We komen niet in gevaar door FTX’. Als klant of investeerder moet je maar hopen dat het waar is.

Andere bedrijven die (voorlopig?) stopte met het verwerken van opnames: Gemini stopt met hun Earn programma, ook BlockFi is bezig met een faillissement. Een ander opmerkelijk slachtoffer is Liquid. Het handelsplatform is onlangs nog overgenomen door FTX.

Rondje langs de velden

Je zou het bijna vergeten, maar er is meer dan FTX. We doen een kort rondje langs de velden. Geen paniek hoor. De Europese Unie is hier om ons te beschermen. Men is druk bezig met verschillende richtlijnen en raamwerken om de industrie in een bepaalde vorm te drukken.

‘Privacy-enhancing crypto coins’ kunnen mogelijk worden verboden. Aanbieders binnen de EU mogen tokens als Monero dan niet meer aanbieden, bijvoorbeeld. Gaat het zo ver komen?

Ik heb helemaal niks met dat soort projecten. Je hebt echter weinig fantasie nodig om bij dit soort richtlijnen de lijn te leggen richting bitcoin. Bitcoin kan ook ‘privacy-enhancing’ zijn. Je gordijnen dichtdoen is al een vorm van je privacy vergroten.

CoinDesk heeft een voorlopige versie van het wetsvoorstel in handen gekregen. Dit specifieke voorstel moet nog langs verschillende stations, voordat dit werkelijkheid is. Maar het past in de algehele trend binnen Europa: bedrijven moeten aan meer regels voldoen, maar mogen minder.

Meer belangrijk of opmerkelijk nieuws van deze week:

FTX ≠ Bitcoin

FTX had géén bitcoin in kas. Het handelshuis komt volgens The Block Research $1,41 miljard aan BTC tekort. De redenen daargelaten: feit is dat men op het platform dus in papieren bitcoin handelde. Een ‘liquiditeitsprobleem’ is in het geval van een cryptobeurs niets anders dan klooien met klantentegoeden. Stortingen moeten, in theorie, 1 op 1 worden opgeslagen. Zodat je altijd aan alle verzoeken kunt voldoen. In de praktijk zit dat echter vaak anders.

Het is een klassiek voorbeeld van fractioneel bankieren. Iets wat in de bankenwereld heel normaal is, alleen in dit geval is er geen sprake van enig toezicht. Banken hebben nog te maken met (intern) toezicht, Sam Bankman-Fried kon gewoon zijn gang gaan. Zo heeft hij een persoonlijke lening afgesloten van 1 miljard dollar bij Alameda Research, het zusterbedrijf van FTX.

Dat gaat goed als je liquiditeit hebt en opnames kunt doen. Maar als het kaartenhuis in elkaar valt, kom je in de wereld van bitcoin in de problemen. Er is niemand die jou zomaar extra bitcoin geeft. Misschien kun je een lening krijgen in een stablecoin, of willekeurige andere token. Maar extra bitcoin wordt er niet voor je gemaakt.

FTX ging vorig weekend tevergeefs met de pet rond in Silicon Valley. Wall Street en Azië. Werken met een minimale reserve werkt als je een partij achter je hebt die je dekt. Europese banken kunnen bij de ECB terecht. FTX heeft die optie niet.

“Banken moeten ervoor zorgen dat het gemiddelde niveau van de gelden die ze gedurende een aanhoudingsperiode als reserves aanhouden aan hun reserveverplichtingen voldoet. Ze hoeven niet op elk moment het volledige bedrag op hun rekening bij de nationale centrale bank aan te houden. Zo kunnen banken reageren op kortetermijnveranderingen in de geldmarkten door gelden aan hun reserves te onttrekken of toe te voegen. En dit kan dan weer bijdragen aan de stabilisatie van de geldmarktrente.

Banken moeten op dit moment minimaal 1% van bepaalde verplichtingen, vooral klantendeposito’s, bij hun nationale centrale bank aanhouden” – website van de ECB

Banken in Europa moeten hun reserves rapporteren. De beschikbare data kun je hier vinden.

Terug naar bitcoin. In mijn optiek heeft de soap rondom FTX (of elke andere dienstverlener) niet direct invloed op BTC. Het netwerk draait, er is geen geld verdwenen op protocolniveau.

Maar..elke markt is een spel van gevoel. Angst en hebberigheid maken de dienst uit. Partijen als FTX bepalen uiteindelijk wel de dagkoersen die we zien. Veruit de meeste handel vindt plaats op Binance, met daar achter andere namen.

De vreemde spelletjes met eigen tokens, verborgen geldstromen en andere opmerkelijke constructies is mogelijk omdat ‘we’ het accepteren. Er is blijkbaar ruimte voor in de industrie, want het was echt niet alleen FTX die hier vanaf wist.

Een voorbeeld van de misstanden: SBF leende miljarden (!) aan een entiteit genaamd Paper Bird. En je raadt het niet, ook hier is de voormalig golden boy de eigenaar.

En een ander ‘leuk’ voorbeeld: Alameda is de beruchte trading desk in dit web van bedrijven en entiteiten. Nu blijkt dat Alameda op FTX met andere regels te maken kreeg dan de rest van de markt. Er is dus een situatie ontstaan waarbij klanten het moeten opnemen tegen de bookmaker, de geldverstrekker én marketmaker.

Het is slechts een kleine greep uit de opmerkelijke verhalen rondom FTX.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een dienstverlener en bitcoin. Er is in de basis niets veranderd. Een online handelshuis is omgevallen. Dat hoort er bij.

Het alternatief is dat organisaties als FTX in stand worden gehouden óf überhaupt niet kunnen bestaan. Dat is een stuk ongezonder.

Zeker met een technologie als bitcoin die je overal in de wereld kunt gebruiken is het lastig om dit soort zaken echt uit te bannen. Het is aan iedereen zélf om op te letten en te kijken wat je nu echt koopt.

Klanten van FTX met bitcoin op hun balans, hadden dat echt alleen op papier. Waar de klantenfondsen ook heen zijn gestroomd: feit is dat je op dat platform voor de gek bent gehouden.

Zelf opslaan

De enige manier om zeker van je zaak (of bitcoin) te zijn is het zelf opslaan van je geld. Je hoeft ook niet gelijk alles op één manier te doen. Je kunt het uitproberen en stap voor stap kijken wat het beste bij jou past.

Je kunt kijken naar desktop wallets zoals Sparrow en Electrum of een hardware wallet als Coldcard of Trezor. Of vul hier een keuzemenu in.

Er is geen goede of foute keuze. Wel zijn er trade-offs. Het veilig houden van 12 of 24 woorden komt met een stuk eigen verantwoordelijkheid. Maar het lijkt mij ook geen onmogelijke opgave.

Tegelijkertijd zien we in de echte wereld dat die stap naar het écht bezitten van je bitcoin niet wordt opgevolgd. Het is ook geen verplichting. Sterker nog: het mooie aan BTC is dus dat je de keuze hebt. Allemaal met eigen risico’s.

Wel durf ik te stellen dat er waarschijnlijk meer slachtoffers zijn die bitcoin zijn verloren bij/door een beurs of broker, dan door het verlies van private keys. Door de jaren heen zijn er miljoenen slachtoffers gevallen bij tal van omgevallen bedrijven die bankroet zijn wegens eigen falen of na een hack. Naar exacte bedragen of aantallen kunnen we alleen maar gissen, dus neem dit vooral met een korrel zout.

Er zijn online tal van gratis tips en gidsen te vinden om de eerste stappen te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de website van Jameson Lopp. Maar ook onze eigen Arnold heeft wat voor je: een online cursus én een magazine.

Je hoeft ook niet te verwachten dat dit soort verhalen nu verleden tijd zijn. SBF is niet de eerste of de laatst die onverantwoorde risico’s neemt met klantenfondsen. FTX loopt nu tegen de lamp, maar je weet niet of andere platformen soortgelijke geintjes uithalen.

Wees voorzichtig en kijk goed wat je koopt. Dat geldt eigenlijk altijd, maar zeker in de wereld van cryptobeurzen en brokers.

Leestips

Who’s next?
Robin

PS. Luister je onze podcast al? In Hup Bitcoin bespreken we elke maandag het laatste nieuws.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.