Skip links

#114 Kanye West, banken & bunq

In deze Focus editie:

  • Verbod op crypto-donaties?
  • Kayne West zonder bank, mét Satoshi
  • Mastercard biedt bitcoinhandel aan
  • Neo-cryptobank valt om
  • Bunq wint van DNB om witwas-AI-robot
  • Crimineel verbod

We starten met iets praktisch, relevant voor elke Europese bitcoiner.

De term ‘unhosted wallet’ komt steeds vaker voorbij in regelgeving. Eerder deze maand heeft een grote meerderheid van twee belangrijke commissies van de Europese Unie (LIBE en ECON) gestemd vóór een verbod op anonieme betalingen en donaties in cryptocurrency’s. Bij alle transacties boven 1.000 euro via een zogenaamde unhosted wallet is er identificatie verplicht.

Met een unhosted wallet bedoelt de wetgever in Brussel: een non-custodial wallet die niet door een gereguleerde entiteit zoals een beurs of broker in beheer is, maar in beheer van individuele entiteiten.

Kortom; met een unhosted wallet bedoelt men dus geld dat je zelf in beheer hebt. Eigenlijk is het een onzinterm. Er zijn geen hosted of unhosted wallets in bitcoin.

Je kunt het vergelijken met de huidige limieten op uitgaves met contant geld. Het Nederlandse kabinet pleit voor een nieuwe limiet van maximaal 3.000 euro.

“Dit verbod geldt voor handelaren (beroeps- of bedrijfsmatige kopers en verkopers van goederen). Zij mogen dit bedrag niet omzeilen via meerdere losse betalingen in bankbiljetten. Hiermee wordt het moeilijker crimineel geld wit te wassen.”

De standaard redenen worden opgedragen: witwassen, terrorisme. Het is ook vooral een limiet op hoe jij je geld mag en kunt gebruiken.

De Europese Unie, en dat past in een bredere trend, gunt méér vertrouwen aan (grote) bedrijven dan aan het individu en dat is in strijd met de financiële vrijheid van het individu. Dat laatste is precies wat er momenteel botst.

Het is een clash tussen het oude en het nieuwe. Je kunt de regels (ook van contant geld) aan je laars lappen. Bitcoin zal je er niet voor straffen, maar dat beschermt je natuurlijk verder niet.

Het is een trend die we steeds vaker zien. Contant geld wordt weggedrukt, terwijl je eigen bitcoin in een grijs gebied worden geduwd.

Er zijn dagen dat ik geen 1.000+ euro in BTC overmaak. Maar als je het mij vraagt heb ik die optie graag, ook zonder allerlei extra verplichtingen.

Je vraagt je ook af wie hier nu last van heeft. Zijn het de honderden miljoenen Europeanen, of de grote boeven die men probeert te pakken met extra surveillance en regels?

We are all Satoshi

Kanye West is naast een bekende artiest ook vooral een zakenman. De beste man leeft een tumultueus leven met veel ups en downs. Maar het staat buiten kijf dat hij inmiddels een groot imperium heeft opgebouwd.

De Amerikaanse rapper moet dat echter wel doen zonder JPMorgan Chase. De grote Amerikaanse zakenbank wil niet langer zaken doen met West. Dat geldt ook voor zijn bedrijven die een rekening hebben met JPMorgan.

Het is geen groot bitcoinnieuws, maar niet veel later werd Kanye West gespot met een Satoshi Nakamoto-pet. De Amerikaan is op zijn zachtst gezegd een spraakmakend persoon.

Niemand weet of er een verder motief ziet achter het petje, of dat het slechts een simpele middelvinger is naar JPMorgan. De toekomst gaat het uitwijzen.

Kanye West is een miljardenmerk. Hij zal ongetwijfeld een nieuwe bank kunnen vinden, allicht buiten de VS. Je hoeft er ook niet op te rekenen dat hij a la Michael Saylor ineens all-in gaat op bitcoin. Sterker nog: ik verwacht wel wat NFT’s, tokens en andere gekkigheid.

Wel is het weer een knap staaltje onbedoelde marketing voor BTC. Of je het nu eens bent met de redenen voor het afsluiten van iemands bankrekening of niet: het kan iedereen gebeuren.

Oud-baas en collega Jay-Z heeft overigens wel al een flinke oranje pil genomen. Zo startte Jay-Z samen met Jack Dorsey een gratis bitcoinopleiding in de wijk waar Jay-Z opgroeide.

Laughing all the way to the bank

Nu we toch bij banken zitten.. Ook daar borrelt het. Steeds meer banken bieden linksom of rechtsom iets aan met bitcoin. En daar horen uiteraard weer andere dienstverleners bij.

Deze week was het de beurt aan Mastercard met wat nieuws. De betaalprovider wil ook een rol blijven spelen in de nieuwe financiële wereld. Mastercard wil de rol van ‘vertrouwde partij’ en hun gevestigde naam gebruiken om een belangrijk onderdeel op te pakken: ‘compliance en veiligheid’.

De betaalverwerker hoopt ook een graantje mee te pikken van de opkomst van bitcoin en alles daar omheen. Banken zouden bij Mastercard aan kunnen kloppen voor bitcoindiensten. Denk bijvoorbeeld aan handelen in de bankapplicatie voor klanten.

Ook is er een Franse bank die start met bitcoindiensten. Société Générale is de derde bank van Frankrijk. Naast de koop en verkoop richten de Fransen zich ook op de opslag.

Je kunt je wel hardop afvragen wat dit nu precies betekent voor bitcoin. Het laat zien dat ook gevestigde namen (al een tijd) niet meer om het merk heen kunnen. Tegelijkertijd koop je niet écht BTC als je het vervolgens door je lokale bank laat opslaan.

Als je onder de motorkap kijkt bij dit soort constructies zit er vaak nog een partij tussen. Een uit de industrie. Denk aan partijen als Coinbase of een Paxful die de handel en/of opslag faciliteren.

Aan de buitenkant betekent het echter dat steeds meer banken of financiële instellingen de weg naar bitcoin kunnen openen. Niet voor niets zijn er ook relatief nieuwe miljardenbedrijven als NYDIG die zich in Amerika precies richten op deze niche.

Geen garantie tot succes

De stap naar bitcoin is echter geen garantie tot succes. Recentelijk viel de Duitse neobank Nuri om.

Het is een nieuwe wereld. Waar bitcoin een vies woord is voor veel banken, maar er tegelijkertijd genoeg diensten te vinden zijn.

Een beweging richting bitcoin is leuk voor een financiële dienstverlener, maar dat is slechts de eerste stap. Oude businessmodellen werken niet in deze industrie. Ook is er veel keuze en dus concurrentie.

Niet in de laatste plaats moet je als bank concurreren met bitcoin zelf: je kunt het zelf opslaan, zelf gebruiken en zelf versturen. In theorie heb je daar je lokale bank niet voor nodig. Behalve dan voor die eurobetaling..

Maar de echt grote markt vinden we natuurlijk niet bij de particuliere klanten. De echt grote vissen zitten in de wereld van hedgefondsen, pensioenen en ander mooi spul. Daar valt voor gevestigde namen nog veel te halen. Als ze bij kunnen blijven, tenminste… Het is niet uniek dat bedrijven gewoon direct bij iemand uit de industrie aankloppen in plaats van bij hun bank.

In Nederland hoef je voorlopig nog niet bij je bank aan te kloppen voor wat satoshi’s. Naast kleine experimenten (al dan niet publiekelijk) blijft het angstvallig stil.

Dat betekent overigens niet dat er niets gebeurd in ons kleine kikkerlandje. Voor als je ze gemist hebt, een aantal Nederlandse bitcoinverhalen om te lezen:

Worstelen met regels

Er zijn natuurlijk niet alleen regeltjes en richtlijnen voor bitcoinbedrijven. Eigenlijk elke industrie in Europa heeft er mee te maken. En soms, heel soms, komt er een bedrijf met een overwinning uit de rechtszaal.

Deze week won bunq een zaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB). Bunq geeft uitleg in een blogpost.

De bank staat bekend als relatief vriendelijk tegenover bitcoin. Sterker nog: het is de bank die we voor Focus ook kunnen gebruiken. Er zijn andere Nederlandse banken waar je maar moeilijk door de keuring komt als je iets met bitcoin doet.

Maar dat even terzijde..

De rechtbank stelt bunq in het gelijk om hun eigen ‘effectievere manier om fraude en het witwassen van geld te bestrijden’. De bank legt het als volgt uit:

“Als vernieuwers in hart en nieren hebben wij altijd gepleit voor effectievere manieren om fraude en het witwassen van geld te bestrijden. De stabiliteit van het banksysteem hangt er tenslotte van af. Onze ingenieurs hebben risicogebaseerde methoden ontwikkeld en geavanceerde technologie op basis van kunstmatige intelligentie ingebouwd om fraude slimmer en efficiënter te bestrijden.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft onze methoden lange tijd afgewezen en ons in plaats daarvan geprobeerd te dwingen hun verouderde aanpak te volgen. Fraudedetectie bij traditionele banken ging niet verder dan een eenvoudige vragenlijst met de vraag: “Ben je een fraudeur?”.

Het zou eenvoudiger zijn geweest om de op regels gebaseerde aanpak van DNB te volgen. We waren ons echter terdege bewust van de langetermijngevolgen die de werkwijze van DNB zou hebben op de veiligheid van jullie geld en zelfs op de stabiliteit van het hele bankwezen.

En dus besloten we DNB voor de rechter te dagen.

Geen enkele traditionele bank heeft ooit een dergelijke stap durven zetten. Het was ook echt als David vs. Goliath: Idzard en Quirijn deden al het werk aan onze kant en stonden tegenover een eindeloze hoeveelheid DNB-advocaten.”

Niet geheel toevallig is DNB ook poortwachter voor de bitcoinindustrie in Nederland. Het gaat in Focus vaak over het cryptoregister en regels in Europa. Maar je kunt in Nederland soms nog wel eens je gelijk halen in de rechtbank. Eerder lukte dat Bitonic ook.

Ali Niknam, oprichter van bunq, reageert opgetogen: “Ik ben ongelooflijk blij dat de rechtbank het belang erkent van de innovatie die wij in een eeuwenoude sector brengen. Diens beslissing maakt de weg vrij voor vooruitgang in de hele branche en opent de deur naar een veiligere financiële sector.”

Gebruik geen bitcoin, alsjeblieft

In dit rijtje past een opmerkelijke uitspraak in een Britste rechtbank. Voormalig drugsbaas Curtis Warren is verboden om nog iets met bitcoin te doen. Hij komt volgende maand uit de gevangenis. Er hangt hem een extra gevangenisstraf van 5 jaar boven het hoofd als hij hiermee wordt gepakt.

Hoe dat precies is te controleren is niet duidelijk. Wel past het in een duidelijke trend: afschrikken. Hoe ze dat precies gaan handhaven of controleren is niet bekend. Het lijkt schier onmogelijk om écht te controleren. Met bitcoin is het meer een extra drukmiddel. Wel kun je er op rekenen dat

Je kunt ook een topcrimineel niet compleet afsluiten van bitcoin, zeker niet als hij toegang heeft tot internet in de grote boze buitenwereld.

Warre hoeft voorlopig niet aan te kloppen bij doorsnee banken of beurzen die hun compliance-afdeling goed hebben afgesteld. Maar ik denk niet dat een rechterlijke uitspraak kan voorkomen dat Warren nog in aanraking komt met BTC.

Bitcoin is voor vijanden. Banken, boefjes, je buurman, de koelkast of een willekeurige straatartiest kunnen allemaal gebruikmaken van het netwerk. Met of zonder jouw toestemming, met of zonder unhosted wallets.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.