Skip links

#114 Kanye West, banken & bunq

In deze Focus editie:

  • Verbod op crypto-donaties?
  • Kayne West zonder bank, mét Satoshi
  • Mastercard biedt bitcoinhandel aan
  • Neo-cryptobank valt om
  • Bunq wint van DNB om witwas-AI-robot
  • Crimineel verbod

We starten met iets praktisch, relevant voor elke Europese bitcoiner.

De term ‘unhosted wallet’ komt steeds vaker voorbij in regelgeving. Eerder deze maand heeft een grote meerderheid van twee belangrijke commissies van de Europese Unie (LIBE en ECON) gestemd vóór een verbod op anonieme betalingen en donaties in cryptocurrency’s. Bij alle transacties boven 1.000 euro via een zogenaamde unhosted wallet is er identificatie verplicht.

Met een unhosted wallet bedoelt de wetgever in Brussel: een non-custodial wallet die niet door een gereguleerde entiteit zoals een beurs of broker in beheer is, maar in beheer van individuele entiteiten.

Kortom; met een unhosted wallet bedoelt men dus geld dat je zelf in beheer hebt. Eigenlijk is het een onzinterm. Er zijn geen hosted of unhosted wallets in bitcoin.

Je kunt het vergelijken met de huidige limieten op uitgaves met contant geld. Het Nederlandse kabinet pleit voor een nieuwe limiet van maximaal 3.000 euro.

“Dit verbod geldt voor handelaren (beroeps- of bedrijfsmatige kopers en verkopers van goederen). Zij mogen dit bedrag niet omzeilen via meerdere losse betalingen in bankbiljetten. Hiermee wordt het moeilijker crimineel geld wit te wassen.”

De standaard redenen worden opgedragen: witwassen, terrorisme. Het is ook vooral een limiet op hoe jij je geld mag en kunt gebruiken.

De Europese Unie, en dat past in een bredere trend, gunt méér vertrouwen aan (grote) bedrijven dan aan het individu en dat is in strijd met de financiële vrijheid van het individu. Dat laatste is precies wat er momenteel botst.

Het is een clash tussen het oude en het nieuwe. Je kunt de regels (ook van contant geld) aan je laars lappen. Bitcoin zal je er niet voor straffen, maar dat beschermt je natuurlijk verder niet.

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.