Bitcoin geeft vrijheid. Vaak komt men in aanraking met het schaarse internetgeld vanwege de Number Go Up-technologie, maar blijft vervolgens hangen vanwege veel andere ideologische redenen. Dit zorgt voor een dilemma, met name bij leiders met autoritaire trekjes. Vandaag kijken we naar dit zogenoemde Dictator’s Dilemma.
We duiken gelijk in het diepe: waar gaat dit dilemma over?
Dictator’s Dilemma
Het komt erop neer dat de reikwijdte van een dictator niet oneindig is. Een autoritaire leider wil doorgaans enorme macht uitoefenen op ‘zijn’ volk. Er blijft echter altijd één aspect buiten het bereik van deze leider: de geest van hun onderdanen, zoals Cambridge schrijft. Een dictator kan iemands geest niet beheersen.
Deze theorie is op zichzelf niets nieuws. Maar we kunnen nieuwe en interessante parallellen leggen met bitcoin.
Het probleem waar dictators tegenaan lopen is dat ze hun visie op ‘hun rijk’ niet kunnen opleggen aan anderen. Niet door geweld, niet door enorme sommen aan geld en niet door tomeloze overtuigingskracht; het individu blijft op zijn eigen manier functioneren.
Laten we naar dit dilemma kijken vanuit de bril van een aantal landen (zoals Cuba, Rusland, Iran), centrale banken en ook het individu!
Telecommunicatie in Cuba
Het concept van het ‘dictator’s dilemma’ is ook wel gebruikt in Cuba. Het Caribische land is een socialistische volksrepubliek met een eenpartijstelsel. De macht is autoritair en je kan het een communistische staat noemen.
In 2012 is er een proefschrift geschreven over het dilemma over de rol van telecommunicatie onder het regime van de twee Castro’s (Fidel en Raul) tussen 1976 en 2018. De parallellen met bitcoin zijn interessant!
Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.