Skip links

#233 AFM als nieuwe toezichthouder cryptomarkt?

In deze bomvolle vrijdageditie lees je over de (mogelijk) nieuwe toezichthouder van de Nederlandse cryptomarkt, een waarschuwing van de Rijksoverheid over crypto-misleiding, de bijzondere waarde van de S&P500, een lekkere feel good-video over bitcoin in Afrika en uiteraard het wekelijkse rondje nieuws langs de velden.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie

Crypto-misleiding

De Rijksoverheid waarschuwt voor misleidende adviezen omtrent cryptovaluta. Op haar website schrijft ze:

“Kopers van crypto’s mogen straks niet meer bewust verkeerd geadviseerd worden. Ook wordt misleidende reclame verboden. Dit gebeurt nu vaak door reclame-uitingen van zogenaamde influencers. Straks moet duidelijk zijn wie de afzender van de reclame-uiting is.”

Het Rijk verwijst daarbij nu al naar de Europese MiCA-regelgeving, terwijl deze pas vanaf 2024 ingaat. Deze Europese verordening is aangenomen en gepubliceerd, maar zal pas over maanden echt van kracht gaan voor cryptobedrijven.

Deze week startte een internetconsultatie voor de nationale uitvoering van de MiCA. Het duurt in totaal zes weken en na de zomer komt er een adviesrapport waar de Raad van State zich over zal buigen. Daarna volgt de parlementaire behandeling.

AFM als nieuwe toezichthouder?

Een ander opvallende notitie is dat de toezichthouder voor de Nederlandse cryptomarkt mogelijk gaat veranderen:

“Crypto’s en cryptobedrijven vallen straks onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Nederlandsche Bank (DNB) gaat toezicht houden op partijen die stablecoins uitgeven.”

Momenteel reguleert DNB de marktbrede cryptosector nog, tot veel ongenoegen van de industrie. Een tweetal rechtszaken (over walletverificatie-eisen en te hoge toezichtkosten) geven goed weer hoe de verhoudingen zijn gaan lopen sinds de invoering van de AMLD5 en Wwft-regels.

Volgens Rijksoverheid gaan toezichthouders van de AFM kijken of de handel in crypto’s volgens de regels gebeurt en of kopers netjes zijn behandeld door beurzen. Ook buigen zij zich over fraude of oplichting.

DNB controleert daarentegen of stablecoins ook echt ‘stabiel’ zijn en daadwerkelijk zijn gedekt door dollars of euro’s. Handig bijkomend voordeel: zo houdt de DNB direct een oogje in het zeil voor deze private CBDC-concurrenten.

Rondje langs de velden

  • De Australische vermogensbeheerder Monochrome heeft samen met Vasco Trustees een aanvraag ingediend voor de eerste bitcoin ETF van Down Under. Het is het allereerste bitcoinfonds dat moet voldoen aan de gloednieuwe richtlijnen.
  • Eeon vecht tegen Binance en de Securities and Exchange Commission (SEC) om de compensatie van verloren cryptovaluta (vanwege blokkades op het platform). Eeon vertegenwoordigt belangen van Binance-klanten en ze vinden dat de beurs en de SEC hierin tekortschieten. Deze belangenbehartiger vindt ook dat cryptocurrency’s commodities zijn en géén effecten.
  • Intussen integreert Binance wel het lightningnetwerk. Sinds maandag kunnen klanten hun geld voor lagere transactiekosten van het platform afhalen.
  • Volgens on-chain data verkocht Celsius Network al zo’n $59,4 miljoen aan cryptocurrency’s in ruil voor bitcoin en ether. De failliete cryptobank stuurde dit geld naar de institutionele cryptobeurs FalconX.
  • Dankzij het nieuws rondom alle bitcoin ETF-aanvragen in de VS, gebeurt er ook veel rondom het bitcoinfonds van Grayscale. Het handelsvolume steeg tot het hoogste niveau in ruim een jaar, terwijl de negatieve premium steeg tot -25%, het hoogste sinds mei 2022.
  • Robert F. Kennedy Jr. wil de dollar langzaam gaan dekken met (onder andere) bitcoin. De presidentskandidaat is op een tour de show bij allerlei podcasts en evenementen. Hij wil 1% van de T-bills omzetten naar bitcoin en ook een percentage aanhouden in zilver, platina en goud.
  • Geen nieuws is ook nieuws: Tesla heeft nog steeds $184 miljoen aan bitcoin. In Q2 is het bitcoinbezit niet gewijzigd, zo laten de kwartaalcijfers zien.

Waarde en geld

Afgelopen week stuitte ik op een grafiek die ik je niet kan ontlaten.

Wat krijg je als je de waarde van de S&P500, de aandelenindex van de vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven, deelt door de M2 geldhoeveelheid van de Amerikaanse dollar?

Of anders gezegd: SPX/USM2.

M2 is een maatstaf voor de geldhoeveelheid: de som van het chartale geld (biljetten en munten), het direct opvraagbare spaargeld op spaarrekeningen en liquide deposito’s met een vrij korte looptijd.

In theorie kun je zeggen dat je dan de reële waarde van deze vijfhonderd bedrijven krijgt. Want aandelenwaardes inflateren namelijk fors als je de geldhoeveelheid oprekt. Deel je de aandelenwaarde door de groeiende geldhoeveelheid dan krijg je de onderstaande grafiek.

Zit er sinds 2000 al geen groei meer in de aandelenmarkt?

Tikkies op staatsniveau

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, deelt in een persbericht dat ze FedNow hebben gelanceerd: “It is live!”

Het is een betaalsysteem voor directe instant betalingen. Een soort van Tikkies op federaal niveau. De Fed schrijft:

“Banken en kredietverenigingen van elke omvang kunnen zich aanmelden en deze tool gebruiken om direct geld over te maken voor hun klanten, op elk moment van de dag, op elke dag van het jaar.”

De innovatie is ongekend! Digitale binnenlandse betalingen die direct aankomen 🤔

Volgens voorzitter Powell kunnen mensen dit kunnen gebruiken om salaris te ontvangen of facturen te betalen. Het is de software voor onder de motorkap, waarmee banken onderling betalingen kunnen doen. Het is een nieuwere en meer particuliere versie van afwikkelingssysteem FedWire, zo lijkt het. Het bestaat parallel naast FedWire (voor settlements) en ook naast FedACH (voor clearing), zoals de Fed ook schrijft in de berichtgeving.

Tegelijkertijd bijt het niet met de ontwikkelingen van de digitale dollar, de Central Bank Digital Currency (CBDC). Want ja, dat is een valuta. Het idee van FedNow is dat het puur is voor betalingen. Powell vertelt ook:

“Het uitgeven van een CBDC is iets waarvoor we zeker goedkeuring van het Congres nodig hebben.”

“De FedNow-service is geen vorm van valuta, noch een stap in de richting van het elimineren van enige vorm van betaling, inclusief contant geld.”

Bijna 50 financiële partijen zijn al aan FedNow aangesloten, waaronder het Nederlandse, maar ook in San Francisco gevestigde Adyen.

Donatie-dashboard

Tot slot zoals elke vrijdageditie: het donatie-dashboard! Afgelopen week mochten we weer donaties ontvangen, zoals die van Philip Feenstra. Hij steunde Focus met 20.000 satoshi’s en schreef:

“Ga zo door, het is goed om een sterke community te bouwen..!”

Enorm bedankt, Phillip!

Ook deze editie is weer volledig value4value: gratis en open. Haal jij veel waarde uit Focus? Overweeg daarom zeker ook eens om een volledig vrijblijvende donatie terug te sturen. Je kunt ook anoniem doneren!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Kijktip

Tot slot nog een kijktip: Lekker Feeling!

Aubrey Strobel reisde af naar Mussle Bay in Zuid-Afrika om een kijkje te nemen bij the surfer kids. In dit dorpje krijgt bitcoin voet aan de grond dankzij het Bitcoin Ekasi-project.

Naast de serieuze ondertoon over de problemen die er zijn en de rol die is weggelegd voor bitcoin en surfen, is deze (lekker) feel good-video een aanrader om mee het weekend in te gaan!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.