Skip links

#100 Feest & bitcoin verdedigen in de rechtbank

Feest! Je leest nu het HONDERDSTE deel van Bitcoin Focus! We begonnen op 16 juli 2021, toen was er alleen nog de vrijdag-editie. Sinds mei van dit jaar, bij deel 44, is Bitcoin Focus groter, je hebt het vast gemerkt.

Onveranderd: je gratis “Preview”-editie
Nieuw: elke week twee verdiepingsnieuwsbrieven voor de Premium-leden.

En om honderd edities te vieren: tot het eind van het jaar krijg je met de code FOCUS100 tien procent korting op een premium abonnement. Je leert er een hoop, krijgt een hoop achtergronden en helpt ons er mee! Zo las je dinsdag over bitcoineducatie in El Salvador.

Ben je premium? Nice! Word je premium-lid: heel tof. Blijf je gewoon de gratis editie lezen? Ook goed. Hoe dan ook: je zit in een groep van meer dan 5.500 abonnees! En dan nu…

Tijd voor de content. Deze week gaat het vooral over de grote CSW-rechtszaak, Maar ook over privacy. Let’s go!

Bitcoin Focus is nog steeds geen beleggingsadvies.

Deze week in Bitcoin Focus

  • Rechtszaak: over Hodlonaut
  • En ook achtergrond van Wright
  • Bitcoin verdedigen
  • Verloop rechtszaak
  • Privacy voor je hardwarewallet-bitcoin
  • VERDIEN GELD MET MINEN!!!
  • De merge
  • 58 jaar oude technologie wordt lightning-enabled

Hodlonaut in de rechtbank: wie is Hodlonaut?

In deel 91 las je al de aankondiging: er komt een rechtszaak aan. Die rechtszaak is nu begonnen.

Aan de ene kant staat Craig Wright, een Australische IT-ondernemer en zakenman die zegt dat hij de uitvinder van bitcoin is. De andere kant: Hodlonaut, die het onzin noemt en Wright een oplichter noemt.

Laat het maar meteen duidelijk zijn: met alle informatie die ik de afgelopen jaren heb gehad sta ik volledig achter Hodlonaut: Wright blijft maar onzin verkopen, liegen en ontwijken. Ik geloof voor geen seconde dat hij de bitcoinmaker is.

Het is nog steeds niet bekend wie er wél achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zit. Maar dat het revolutionair geld is, dat werd wel duidelijk voor basisschoolleraar Hodlonaut, hij volgt het al lang. Vooral de ideologie is waar hij op aanslaat. Hij zegt:

“Bitcoin is extreem belangrijk voor de toekomst. We bewegen steeds meer richting een autoritair regime, en geld is daar onderdeel van. Betaald kunnen worden voor je werk, en dat veilig kunnen opslaan is van fundamenteel belang voor vrijheid.”

Hodlonaut wilde anoniem blijven. Dat is niet gelukt. Uit respect voor zijn wens zet ik zijn naam hier niet neer, maar het is inmiddels makkelijk te vinden. Hoe werd zijn identiteit bekend?

Hier komt Calvin Ayre om de hoek kijken. Het is een rijke man, die ook de rechtszaken (en advocaten) van Craig Wright sponsort. Ayre is eigenaar van website Coingeek. Op die site werd 50.000 NOK uitgeloofd voor degene die de naam van Hodlonaut bekend zou maken. Dat is ongeveer 5.000 euro.

Het artikel had een western stijl Wanted-poster, en foto’s van zijn tattoos. Er zijn zelfs mensen in de woonplaats van Hodlonaut rond gaan lopen om hem te zoeken. Eng..!

En wie is die Wright dan?

Craig Steven Wright (CSW) is een man van 51 die het wat mij betreft niet waard is om een paragraaf over te typen, maar het is helaas toch even belangrijk.

Eind 2015 kwam er een artikel in Wired (en Gizmodo). Er zou informatie gelekt zijn, en op basis daarvan dachten de magazines dat CSV de bitcoinbedenker was. In de artikelen stond de legendarische zin:

“Of Wright heeft bitcoin uitgevonden, of hij is een briljante oplichter die ons heel graag wil laten geloven.”

Al dagen later liet Wired weten dat ze toch meer neigen naar het tweede oplichtersdeel van die zin.

Er blijven maar leugens en problemen naar boven komen met zijn claim. Voor iemand die echt Satoshi is is het heel makkelijk te bewijzen dat hij het is: teken een berichtje met een adres dat bij de oude bitcoin hoort en voilá. Desnoods logt hij op het bitcointalkforum in met het Satoshi-account.

Dat lukt Wright niet. Op allerlei andere manieren probeert hij te “bewijzen” dat hij wel Satoshi is. Hij doet dat voornamelijk in landen waar het rechtssysteem anders werkt: smaad wetgeving werkt in het Verenigd Koninkrijk andersom: als je daar iets negatiefs over iemand zegt, dan moet je bewijzen dat dat onwaar is. Nogal lastig!

De leugens gaan maar door. Zo zei hij tegen de rechtbank dat hij 16.404 adressen bezat, maar de échte eigenaar tekende het bericht: “Craig Steven Wright is een leugenaar en een oplichter. Hij heeft niet de sleutels waarmee dit bericht is ondertekend.”. En zo zijn er nog veel meer andere leugens, waaronder het vervalsen van bewijs, handtekeningen, en andere documenten.

Overigens is Hodlonaut niet de enige die CSW “beschuldigt” van fraude, ook Adam Back (bekende cryptograaf) en ethereumbaas Vitalik Buterin hebben CSW publiekelijk beschuldigd van zijn onzin.

Tijd voor de verdediging

Drie dagen nadat Hodlonaut hoorde dat hij (in het Verenigd Koninkrijk) werd aangeklaagd, klaagde hij CSW aan in Oslo. Hij wil dat een rechter uitspraak zou doen dat het geen smaadberichten waren. Dat zou zorgen dat hij niet naar het VK moet.

Over deze rechtszaak gaat het deze week. Een flink dure rechtszaak die (dus) moet aantonen dat het niet smaad is, Hodlonaut is al 2.5 miljoen dollar verder [!].

In de aanloop op de rechtszaak werd de steun voor Hodlonaut steeds groter. Er kwam een crowdfundingcampagne waar inmiddels al meer dan 70 bitcoin op gestort is. Geld dat over blijft baat in een algemeen verdedigingspotje, mochten er meer van dit soort rechtszaken komen.

Grote handelsbeurs Binance schaarde zich ook achter Hodlonaut, ze zijn het eens met het fraudeur-label. Ze hebben zelfs “CSW’s munt” van Binance afgehaald.

Het lastige: CSW heeft een man met een hoop geld achter zich. Hodlonaut zegt:

Mijn bewering over Craig is niet zo controversieel in mijn ogen, maar mijn zaak laat zien hoe je je vijanden kunt confronteren als je genoeg geld hebt. De manier waarop ze mij behandeld hebben, heeft ertoe bijgedragen dat anderen hun mond houden.

En dan deze week: de rechtszaak

De verdediging moet (in mijn ogen) goed te doen zijn: er is veel onzin. De advocaat van Hodlonaut had moeite om op dag één samen te vatten (en aan de rechter uit te leggen) waarom CSW liegt.

Hodlonaut heeft twee advocaten. CSW heeft er negen, van het duurste kantoor in Oslo.

Sinds maandag is er een hoop bewijs op tafel gelegd. En ook weer verworpen/ontkracht door Hodlonaut’s advocaten. De tactiek van CSW lijkt te zijn om Hodlonaut als hoofdpersoon van de “zwartmaking” neer te zetten: alsof hij het coördineert. Ter verdediging worden 7 000 tweets laten zien die CSW een fraudeur noemen.

Mensen die aanwezig waren bij de rechtszaak hebben inmiddels gezien dat CSW ook hier weer vervalst bewijsmateriaal heeft laten zien. In een eerdere rechtszaak van hem (tegen podcaster Peter McCormack) bleek dat geen goede tactiek: de rechter was er snoeihard over: dit is fout. Hier dus (weer) een “opvallende” tactiek.

Volgens rapporten is Hodlonaut rustig en duidelijk in zijn optreden in de rechtbank. Verschillende twitteraars zitten de zaal, die steeds posten wat er gebeurt. Haast live worden argumenten onderuit gehaald, zo werd CSW gevraagd over een document. Hij zei: “ja dat klopt niet helemaal, ik was dronken toen ik het schreef”. Advocaten van Hodlonaut: “dit document is opgemaakt door Dave Kleiman”. Oeps! De clip vind je hier.

Ook lijkt het CSW niet te lukken om zijn leugens goed te onthouden. Zo zei hij deze week dat bij de naam Satoshi in 2005 al gebruikte, terwijl in een ander interview zei dat dat pas in 2008 was. Tja.

Ik zie de kansen goed voor Hodlonaut. Maar het levert uiteraard een hoop stress op voor ‘m, en een hoop onzekerheid. Zodra de uitspraak er is laten we het uiteraard weten!

Ander nieuws! Trezor en coinjoins

In privacy-editie 76 las je al over (de concepten achter) coinjoins: je zoekt een groep mensen bij elkaar, stopt je geld (bitcoin) in een pot, en haalt er allemaal weer wat uit: allemaal om de historie van jouw geld uit te wissen.

Dat kan met coinjoins. Nadeel van joinjoins: je munten moeten hot blijven. Oftewel: je sleutels moeten op een internet verbonden computer staan.

Dat wil niet iedereen, en dat lijkt mij terecht. Ondertussen geeft hardwarewalletmaker Trezor op Twitter aan dat ze bezig zijn om een coinjoin-implementatie.

Samen met Wasabi Wallet zijn ze bezig om deze “privémunten” direct uit te kunnen geven vanuit je hardwarewallet. En dat dat allemaal ingebouwd zit in de Trezor Suite, de software die de meeste Trezor-gebruikers gebruiken.

Het is goed te zien dat Trezor zich hierop gaat richten. Ik denk het steeds meer nodig gaat zijn om je munten een extra privacy-laag te geven…

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Geld verdienen met minen

Okay, die kop, daar moet eigenlijk een vraagteken achter. Met de huidige stroomprijzen gaat dat niet echt, zeker niet in Nederland.

Mijn energietarieven voor deze maand zijn weer bekend: 53 cent per KWh, en er zijn mensen die nog meer betalen. Inflatie, pfff…

Hoe dan ook, er is een nieuwe calculator die je laat zien hoe veel je kan verdienen met mining. Vergelijkbare sites zijn er al genoeg, maar het belangrijke verschil is dat deze open source is. En de bedragen/winsten staan vooral in bitcoin aangegeven.

Als ik mijn stroomtarief erin doe en op update druk wordt het mij in ieder geval meteen duidelijk dat het niet voordelig gaat zijn…

Ik vind het leuk er eens mee te spelen. Check vooral eens de inputs aan de linkerkant. Ter informatie, een nieuwe Antminer S19 Pro kost $4.400, levert 110Th/s en verbruikt 3250W.

Doordat de bitcoinprijzen worden gebruikt, moet je ook aannames doen over de waardetoename van bitcoin in de komende jaren, daar wordt het lastig, maar ook interessant.

Lukt het jou om met jouw stroomprijzen geld te verdienen?

Door merge en been

Zeker door buitenstaanders wordt dit gezien als het grootste cryptonieuws van het jaar: ethereum is geforkt. Ik had er liever niet over geschreven omdat ik het zonde vind dat die munt op één berg wordt gegooid met bitcoin, maar we kunnen er niet omheen…

Waar bitcoin veilig wordt gehouden door energie, hebben ze er bij ethereum voor gekozen om mensen met (veel) geld macht te geven. Volgens mij was dat precies waar het huidige systeem fout ging, maar goed.

Ik zie Proof-of-Work (hoe bitcoin consensus regelt) als de enige manier om decentraal, permissieloos en oncensureerbaar geld te hebben. Ik zou mijn geld niet in een systeem willen zetten waar de macht direct wordt gegeven aan de mensen met het (meeste) geld. We zien nu al dat de top-7 stakers het overgrote deel van de blocks maakt.

Deze nieuwsbrief is te kort om alle problemen die ik zie met ethereum uit te leggen, maar mocht je geïnteresseerd zijn in de argumenten, dan kan ik dit filmpje van harte aanraden.

Dát het lastig is om uit te leggen waarom ik PoW beter vind dan PoS maakt de hele discussie lastiger. Decentralisatie en permissieloosheid krijg je niet in een paar regels uitgelegd. Er zijn al wel mooie voorbeelden waar het misgaat. Op btcwiki doen we een poging om het belang van PoS uit te leggen.

Het energie-argument wordt flink aangehaald, en slaat in deze tijd ook goed aan. Zeker omdat energie een steeds pijnlijker punt wordt voor mensen, denken velen dat de energie die voor bitcoin gebruikt wordt, verspild is.

Zelf vind ik het nogal wat waard om een alternatief geldsysteem te hebben, waar de monetaire eigenschappen niet worden gecontroleerd door machthebbers met veel geld. Zeker in een tijd waar we naar CBDCs toe lijken te bewegen, het centralebankgeld waar ook meer controlemogelijkheden komen voor het geld.

Bedenk goed: als jij een bitcoinnode hebt, dan controleer ook jij de regels. En die node is (bij bitcoin) netjes backward compatible: een jaren oude node werkt nu ook nog. Dat geldt bij ethereum allebei niet: de controle wordt gegeven aan centrale partijen. En door deze fork, werkt je oude client ook niet meer…

Power to the people, of power to the whales? Doe mij maar dat eerste! En waar bitcoin op wiskunde en cryptografie draait, zijn ze bij ethereum vooral overgestapt op politiek en vertrouwen. Ik weet wel wat ik liever heb…

Bitcoinfax

En dan wat grappigs om deze Bitcoin Focus af te sluiten…

1964, dat was het jaar waarin de fax in gebruik werd genomen. Flink wat jaar later werd bitcoin uitgevonden…

Australische ontwikkelaar Simon Males dacht: die twee kunnen we verbinden! Hij startte bitcoinfax.net, je stuurt er een PDF naartoe en hij gaat die faxen.

Betalen? Met lightning, uiteraard. Een pagina naar Nederland faxen kost je nu 0.00000927 bitcoin, oftewel 927 sats (18 eurocent). Een fax naar Rusland is twee keer zo duur, en een fax naar Groenland kost je maar liefst 39 duizend sats.

Bekijk onze doneerpagina voor meer mogelijkheden!

Kortingsactie!

Dit was de 100e editie van Bitcoin Focus! Daarom hebben we voor jou een speciale actie.

Lees nog meer vette bitcoin verhalen met een premium abonnement. Profiteer van 10% korting tot het einde van het jaar! Gebruik hiervoor de code FOCUS100 op onze website.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.