Skip links

#99 Bliksemtoekomst

Met Bitcoin Focus proberen we iets nieuws: pay per article. Het lightning network stelt mensen in staat om snel bitcoin te sturen en te ontvangen. En dat biedt mogelijkheden. In deze editie speculeren we over de toekomst en pakken we een aantal voorbeelden van bestaande implementaties.

Het lightning network is een oplossing waarmee je met een hoop technisch vernuft sneller bitcoin kunt versturen. Het gebruiksgemak wordt steeds beter, het is een open netwerk met verschillende implementaties.

In de praktijk stelt het mensen in staat om bitcoin vast te zetten, een kanaal te openen en daarmee lightning te gebruiken. De bitcoin staat dus ‘stil’ op de onderlaag, maar is liquide via lightning. Er worden geen extra bitcoin gemaakt. Transacties worden verwerkt op het ‘echte’ bitcoin netwerk als de kanalen worden gesloten. Op elk moment kun je daarvoor kiezen.

Wil je het zelf testen? Bekijk dan onze uitleg. Toegegeven, als abonnee kom je dit niet tegen op de website. Losse bezoekers kunnen echter razendsnel en zonder account een artikel lezen, ook de premiumartikelen achter een betaalmuur.

Achter de schermen wordt er vervolgens het een en ander geregeld met cache en het verwerken van de betaling. De gulle gever kan het artikel lezen, Focus heeft snel de sats binnen.

Het voordeel voor de gebruiker is dat je nergens aan vast zit. En wij weten niet wie je bent. Het openen van een premium artikel ziet er zo uit:


Lightning

Bovenstaande is niet mogelijk op het basisprotocol van bitcoin. Transacties worden op de onderlaag gemiddeld eens per 10 minuten verwerkt. Dat is, laten we zeggen, ietwat traag voor veel toepassingen.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.