Skip links

#99 Bliksemtoekomst

Met Bitcoin Focus proberen we iets nieuws: pay per article. Het lightning network stelt mensen in staat om snel bitcoin te sturen en te ontvangen. En dat biedt mogelijkheden. In deze editie speculeren we over de toekomst en pakken we een aantal voorbeelden van bestaande implementaties.

Het lightning network is een oplossing waarmee je met een hoop technisch vernuft sneller bitcoin kunt versturen. Het gebruiksgemak wordt steeds beter, het is een open netwerk met verschillende implementaties.

In de praktijk stelt het mensen in staat om bitcoin vast te zetten, een kanaal te openen en daarmee lightning te gebruiken. De bitcoin staat dus ‘stil’ op de onderlaag, maar is liquide via lightning. Er worden geen extra bitcoin gemaakt. Transacties worden verwerkt op het ‘echte’ bitcoin netwerk als de kanalen worden gesloten. Op elk moment kun je daarvoor kiezen.

Wil je het zelf testen? Bekijk dan onze uitleg. Toegegeven, als abonnee kom je dit niet tegen op de website. Losse bezoekers kunnen echter razendsnel en zonder account een artikel lezen, ook de premiumartikelen achter een betaalmuur.

Achter de schermen wordt er vervolgens het een en ander geregeld met cache en het verwerken van de betaling. De gulle gever kan het artikel lezen, Focus heeft snel de sats binnen.

Het voordeel voor de gebruiker is dat je nergens aan vast zit. En wij weten niet wie je bent. Het openen van een premium artikel ziet er zo uit:


Lightning

Bovenstaande is niet mogelijk op het basisprotocol van bitcoin. Transacties worden op de onderlaag gemiddeld eens per 10 minuten verwerkt. Dat is, laten we zeggen, ietwat traag voor veel toepassingen.

Betalen met bitcoin via lightning is gelukkig niet verplicht. Ikzelf ben iemand die niet of nauwelijks gebruik maakt van lightning op persoonlijk niveau. Het is een van de oplossingen om bitcoin op een andere manier te gebruiken. Ik sla mijn schaarse sats graag offline op.

Voordat we overgaan op wat speculatie (en fantasie) over de toekomst, eerst nog wat cijfers. Lightning krijgt ook bij ons veel aandacht. Het is een van de meest interessante ontwikkelingen op het gebied van betalingen.

De capaciteit van het netwerk stijgt gestaag. Maar het loopt zeker nog niet in de miljarden dollars aan waarde.

  • Totale capaciteit: 4.781 BTC
  • Waarde in dollars: $96 miljoen
  • Aantal nodes: 17.210
  • Nodes via TOR: 12.317
  • Aantal bekende betaalkanalen: 85.152

Actuele data via Clark Moody Dashboard

En dit moet ook gezegd worden, het gaat hier alleen om publieke nodes. Als je meer privé je zaakjes wil regelen, kun je een node achter TOR hangen. Zo kun je jouw IP-adres verbergen. Maar dat lost niet al je privacyproblemen op.

Je kunt maatregelen nemen om niet in deze statistieken terecht te komen. Maar al snel kom je alsnog terecht in de publieke data. Één open kanaal (lees verbinding) is voldoende om informatie prijs te geven.

Het mooie van lightning is dat we niet weten wat er onderling gebeurt als je het goed afschermt. Twee mensen kunnen hun hele leven bitcoinbetalingen doen aan elkaar, zonder dat iemand anders precies weet hoe het zit. De transacties worden uiteindelijk gesetteld op de onderlaag als iemand de boel sluit.

Dat laatste is ook de reden dat de liquiditeit en capaciteit van het netwerk constant verandert.

Het is op geen manier onderdeel van het basisprotocol van BTC, het is een extra optie. Het doel is helder: snelle en privé betalingen met bitcoin.

Publieke Lightning nodes volgens Acinq

Een ietwat technisch verhaal. Als je vandaag nog 20 minuten over hebt en wil weten hoe dit werkt, bekijk de video. Het is een duidelijke uitleg over hoe lightning werkt. Een combinatie van bierviltjes, techniek en bitcoin.

Toekomst

Dit alles is en blijft een groot experiment. Een die we graag volgen en waar we graag aan meedoen. Het is daarom interessant om te kijken hoe het er nu in de echte wereld aan toe gaat.

Beurzen als Bitfinex, Kraken, BitMEX en tal van kleinere jongens ondersteunen opnames en stortingen met lightning. Het zorgt ervoor dat handelaren nagenoeg direct geld kunnen storten en ontvangen vanaf de handelsplatformen. Dat zou op termijn de kosten moeten drukken. Al gaat er in het begin ook ongetwijfeld veel geld (en kennis) zitten in het implementeren van de functionaliteiten.

Dat laatste wordt steeds makkelijker. De kennis in de industrie groeit, steeds meer mensen gaan hobbymatig knutselen of voor hun beroep aan de slag. Het valt of staat uiteindelijk bij de vraag bij klanten. Sommige pioniers hebben een andere motivatie, maar het gemiddelde bedrijf kijkt vooral naar de mogelijke opbrengsten.

Aan de andere kant van het spectrum zien we bijvoorbeeld Robosats. Dit is een oplossing gebouwd op basis van lightning, waar handelaren onderling kunnen handelen. Er zit geen grote beurs tussen. Dit komt weer met andere voor- en nadelen.

Die snelheid van transacties kun je op tal van manieren inzetten. Tijd om te speculeren.

Er is al zoiets als podcasting 2.0. Gebruikers kunnen via verschillende apps geld sturen naar hun favoriete presentatoren. Heb je net een leuk onderwerp gehoord of moest je hardop lachen? Met een simpele druk op de knop stream je wat van je zuurverdiende geld direct naar de wallet van de podcast.

In het verlengde van podcasts kun je ook denken aan bijvoorbeeld muziek. Een album of nummer die je gewoon kunt luisteren, maar met extra opties.

In een wereld waar bitcoin de standaard is kun je als artiest op andere manieren je muziek monetizen. Je kunt betalingen of donaties ontvangen van minder dan een eurocent, zonder frictie en razendsnel. Iets wat simpelweg niet kan met good old banktransacties, ook niet via iDeal.

Met één druk op de knop kun je in de toekomst je favoriete artiest een financieel steuntje in de rug geven. Een Gerard Joling of Adele zal daar voorlopig niet aan beginnen. Maar allicht is er ruimte voor een concurrent van Spotify. Ooit. Ergens. Op termijn.

Het is ook nog geen vetpot, dit model. Een van de voorvechters vinden we in Amerika bij Rabbit Hole Recap. Presentatoren Marty Bent en Matt Odell hebben naast een advertentiemodel ook podcasting 2.0 hoog in het vaandel staan. Luisteraars sturen geregeld donaties en berichten via lightning.

Zij geven echter ook aan dat ze veel meer verdienen met simpelweg advertenties verkopen aan bedrijven dan aan de financiële steun van de luisteraars. We zitten echt nog in de beginfase, maar het werkt. Ben je zelf een trouwe podcastluisteraar? Hier kun je zelf starten met het streamen van geld.

De Nederlandse developer Sjors Provoost experimenteert met dit betaalmodel met zijn boek. Bitcoin: A Work in Progress is ook per hoofdstuk te kopen. In ruil voor sats krijg je kant en klare PDF’s om mee te doen wat je wil.

Bij Focus experimenten we nu met een model waar mensen losse artikelen kunnen kopen óf een abonnement. Er zijn ook platformen die alles altijd openstellen. Trouwe volgers of andere mensen kunnen vervolgens vrijwillig doneren.

Eerder dit jaar spraken we met Gigi. De bitcoinfilosoof legt goed uit wat hij vindt van de gangbare betaalmodellen tegenover een situatie waarin je alles openstelt.

Het gaat volgens hem om een directe relatie tussen contentmaker en ‘consument’. Hij verafschuwt de advertentiemodellen en betaalmuren van de huidige Silicon Valley bedrijven en uitgeverijen.

“Bitcoin blaast een oud idee nieuw leven in. Iemand verricht een dienst, je geeft wat cash en that’s it. Hoppa, je hebt betaald en niemand hoeft wat van je te weten. Je vertrouwt het geld, je hoeft de klant niet te vertrouwen. Het value4value model kan werken voor podcasts, boeken tot films.”

Je kunt ook denken aan het betalen per kilometer voor je taxi. In theorie kun je een app bouwen waar je geld kunt streamen terwijl je rijdt. Zo betaal je precies wat je wil, de chauffeur krijgt ook direct het geld.

Dat model kun je met een futuristische bril ook doortrekken naar bijvoorbeeld je autoverzekering. Waarom betalen als je auto veilig in een garage staat? Door geld te streamen terwijl je rijdt zou een verzekering goedkoper kunnen worden.

In de praktijk zie ik eerder een scenario voor mij dat je in 2030 gewoon automatisch een deel van je inkomen (of spaargeld) afstaat aan je verzekering. Nu geef je daar nog toestemming voor via je bank. Met behulp van die mooie central bank digital currency’s (DGBC’s) hoeft dat niet meer.

En dat is het grootste verschil tussen bitcoin en het gebruik van de euro. Je kunt vrijwillig betalen, niemand kan je verplichten jouw lightingwallet te koppelen aan je favoriete podcast app. Dat moet je zelf doen, omdat je zelf graag iemand wil steunen.

Bitcoin in combinatie met lightning biedt tal van nieuwe opties. Het ligt voor de hand dat we de meeste nog niet eens gezien hebben. Van transacties naar Mars tot aan verdienmodellen zonder betaalverwerkers. Of en hoe dat in de toekomst ook tot stand komt valt te bezien. Er spelen immers meer belangen dan die van mensen die bezig zijn met het uitrollen van een geldsysteem dat vrij en open is..

Ken je interessante lightning implementaties? Stuur vooral een bericht naar [email protected].

Bouwen

Goed. Voordat we in een toekomst leven waar money streaming de standaard is, moet er nog een hoop worden gebouwd. Bitcoin is als fenomeen moeilijk te omschrijven in de huidige tijd. Laat staan dat je de toekomst en de impact kunt voorspellen. Welke verdienmodellen aan gaan slaan en of lightning uiteindelijk blijft groeien weet niemand.

Wel weten we dat er een groeiende groep mensen is die bouwt aan zaken rondom bitcoin. Een kleine greep uit verschillende bouwers in de industrie. Vandaag dus met de Focus op lightning.

Lightning Labs

Lightning Labs is een van de meest toonaangevende bedrijven in deze tak van sport. Onder leiding van Elizabeth Stark bouwt de organisatie aan diensten rondom lightning. Én onderhoudt het LND, de meest populaire implementatie van het netwerk.

Wallets als Breez en Zap maken hier gebruik van.

Het is een bedrijf die we qua opbouw wel vaker zien in de wereld van bitcoin. Ze leveren diensten, maar bouwen ook aan open source protocollen.

Strike

Dan hebben we ook nog een hoop organisaties die lightning (en de verschillende implementaties) gebruiken om daar bovenop weer allerlei diensten te draaien. Strike is daar een voorbeeld van. Anders dan eerder genoemde beurzen wil Strike zelf een grotere rol spelen als betaalverwerker.

Wonderboy Jack Mallers is met zijn marketingpraat en betaalopties druk in de weer. Met behulp van lightning kun je via Strike veel sneller dan via je je bank geld versturen.

Je vindt betaalopties via Strike (met bitcoin, maar ook en met name de dollar) in tal van winkels in de VS. Ook kunnen webshops die gebruikmaken van Shopify gemakkelijk met de dienst aan de slag.

Kleinere schaal

Op kleinere schaal zien we ook veel initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan de chat app Telegram. Veel bitcoin groepen maken gebruik van verschillende chatbots. Zij bieden kleine spelletjes of weddenschap aan die simpelweg niet mogelijk zijn met de euro. Knutselaars kunnen zelf aan de slag met LightningTipBot bijvoorbeeld. Zo kun je elkaar een fooi geven.

We zien hier overigens ook geregeld dat mensen moeten stoppen. Het is en blijft een grijs gebied of en wanneer je bitcoin wel en niet mag versturen/ontvangen. De gemiddelde gebruiker heeft er misschien geen last van. Maar de druk van regelgevers neemt toe.

Het lijkt onbenullig, maar de bouwers aan dit soort kleine software helpen het netwerk op termijn ook. Mensen komen op deze manier voor het eerst in contact met dit soort transacties.

Geld terug

Een ander nieuw model dat door Lightning mogelijk is een nieuwe vorm van cashback.

Een platform als Satsback maakt gebruik van referral links. Zij krijgen een deel van de opbrengst als jij via hen wat koopt. Met behulp van lightning betalen zij jou echter ook een deel van dat bedrag uit. Zo ontvangen beide partijen een beloning.

Dit soort platformen bestaan al langer, maar de meeste maken geen gebruik van bitcoin. Je kunt je beloningen opsparen en/of direct naar je eigen wallet sturen. Ook hier geldt: dit werkt beter dan met de euro. Je kunt kleinere bedragen ontvangen en versturen zonder hoge extra transactiekosten.

Om een voorbeeld te geven: een transactie met iDeal kost tussen de €0,25 tot €0,35. Als je wat extra geld terug krijgt na het kopen van een pizza, blijft er weinig over via die weg.

Last but not least

Om af te sluiten nog een lightninginitiatief uit Centraal-Amerika. Uiteraard komt dit uit El Salvador. Darvin Otero bouwt aan een oplossing voor winkeliers.

“Tiankii is een non-custodial platform voor winkeliers. Het helpt de winkel om bitcoin te accepteren op allerlei verschillende manieren. Wij begrijpen dat bedrijven ‘omni-channels’ zijn. Ze verkopen op locatie, op de website en ook ‘in het veld’. Tiankii biedt een oplossing. Het is een bitcoin en lightning payment processor met de focus op e-commerce.”

Het hele gesprek tussen Arnold en Darvin vind je hier.

Hodl on,
Robin

PS. Wil je meer lightning artikelen lezen? Bekijk dan de bijdrages van Marnix. Elke vrijdag is hij te vinden in je mailbox, ook daar komt regelmatig het lightning netwerk voorbij.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.