Skip links

#90 Extra waakhond

Het is weer tijd voor een extra waakhond. Hoezee! De Europese Unie wil een nieuwe autoriteit optuigen om de bitcoin industrie in de gaten te houden.

Een nieuwe Anti-Money Laundering Authority (AMLA) moet dat op zich gaan nemen. Het grote excuus is natuurlijk het witwassen. In de praktijk ga je daar als bitcoin gebruiker ook het nodige van merken.

Zo worden er steeds meer persoonsgegevens gevraagd om bitcoin te kunnen kopen. Brokers en beurzen vragen naar jouw identiteit en andere informatie omdat zij verplicht zijn dat te verzamelen. Die regels en richtlijnen moeten in Europa allemaal op elkaar gaan lijken.

Cryptobedrijven moeten op gelijke voet komen met een bank of verzekeraar. En dat heeft gevolgen, want daarmee komt het toezicht op Europees niveau te liggen. Momenteel is De Nederlandsche Bank de toezichthouder van de bitcoinmarkt, dat kan dus mogelijk gaan veranderen.

Lidstaten komen er natuurlijk niet zomaar vanaf. Ook zij krijgen een handhavings – en toezichtsrol, maar hebben simpelweg minder te zeggen.

Al langer is Europa bezig met de EU-verordening genaamd Markets in Crypto-Assets (MiCA). Dat is de opmaat naar meer regels, meer controle vanaf 2024. Het plan moet alle 27 lidstaten van de EU op één lijn krijgen op het gebied van regels rondom bitcoin en dan met name de industrie.

Deze regel – en controledrift stopt hier niet. We gaan wereldwijd tal van pogingen zien om grip te krijgen op bitcoin en vrije geldstromen.

En vergis je niet: dat lukt ze vrij aardig. Bijna iedereen die momenteel bitcoin koopt (voor het eerst of al sinds 2011) gaat door een selectieprocedure. Er staat voor honderden miljarden bij cryptobeurzen of andere bedrijven. Jouw informatie is vrij simpel te koppelen aan de geldstromen op het netwerk van bitcoin, ze zetten verschillende overheidsdatabases in om het plaatje rond te krijgen.

Die bak aan informatie is in te zetten om boeven te pakken. Maar het is op zijn minst een net zo belangrijke manier om data over iedereen te vergaren. Een kat of overheid in het nauw maakt rare sprongen.

Er zijn maar weinig mensen die bitcoin (relatief) anoniem gebruiken. Gemak wint het vaak, ook bij mij, van veiligheid en privacy. Helaas.

Een podcasttip over dit onderwerp:

Ongeluk in een klein hoekje

De wereld van bitcoin zit vol met gevaren. Als je alles goed doet, kan niemand je geld afpakken. Tegelijkertijd ben je als gemiddelde gebruiker ook afhankelijk van de diensten en software die je gebruikt.

Normale sterveling zoals jij en ik moeten zelf opletten, maar moeten ook kunnen vertrouwen op bepaalde software.

Een voorbeeld daarvan zagen we bij bitcoin pinautomaten. Een hacker kon geld stelen door een lek in de software van een bitcoin ATM.

Bleeping Computer meldt dat het ging om een manier om een admin-gebruiker aan te maken. Vervolgens kon de boef tussen de transactie van de klant en de pinautomaat te zitten. Het geld van de klant kwam niet terecht bij fabrikant General Bytes. General Bytes heeft zelf ook gereageerd.

Dit relatief kleine nieuws is een goede reminder voor iedereen die bezig is met bitcoin. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het ging hier dus specifiek om iemand die het ontvangstadres heeft aangepast.

Ook particulieren zijn soms slachtoffer van dit soort aanvallen. Er is software in omloop dat het klembord van je computer gebruikt om je geld te stelen. Een daarvan heet ‘Clipper’. Dat werkt eigenlijk vrij simpel.

Jij als gebruiker knipt en plakt netjes een bitcoin adres om een transactie te maken. Als je computer is geïnfecteerd met Clipper, dan kun je in de problemen komen. De software vervangt jouw gekopieerde adres met een die in hun handen is.

Als je bij de transactie geen controle doet, dan stuur je dus het geld naar de boeven. Het is echter (voor zover bekend) geen grootschalig probleem. Maar het kan nooit kwaad om je adres nog even goed te controleren voordat je een transactie stuurt. En daarna misschien nog een keer.

Want je weet: een bitcoin transactie is definitief.

Texas en mining

We maken nog even een uitstapje naar Texas.

Terwijl de rest van de wereld worstelt met energieproblemen, zet de Amerikaanse staat Texas nog altijd bitcoin minen hoog op de agenda. Senator Ted Cruz benadrukte recentelijk nog dat graag meer activiteit ziet in zijn staat.

Cruz stelt dat bitcoin en mining goed zijn voor het milieu en de economie. Cruz: “Als je naar het milieu kijkt, is vervuiling direct verbonden met armoede. Hoe armer een gemeenschap is, hoe viezer de energie is die ze produceren. Als je in een gloednieuwe Tesla rijdt, is dat geweldig. Maar als je het geld niet hebt om er een te betalen, helpt het niet.”

Het politieke spel rondom bitcoin is al enige jaren bezig in de VS. Cruz zal als mogelijke presidentskandidaat echt niet ineens campagne voeren voor een bitcoin standaard. Wel is het duidelijk dat het voor hem politiek handig is om positief te zijn tegenover de industrie.

Texas is een opvallend geval. De staat heeft een zelfstandig energienetwerk en produceert meer elektriciteit dan welke staat in Amerika dan ook. In 2021 was Texas goed voor ongeveer 12% van de totale elektriciteitsproductie van het land.

Mede daarom is het standpunt vanuit de lokale politiek ook logisch: zet die energie in om meer geld te verdienen. Tegelijkertijd wordt er op landelijk niveau (net als in Europa) veel ingezet op ‘groen’. Bitcoin zit in veel politieke standpunten (nog) niet in dat hoekje.

Energiebedrijven hebben met bitcoin altijd een koper van hun elektriciteit.

Niet minen, toch geld verdienen

Gek genoeg kunnen grote bitcoin miners met een vast energiecontract ook geld verdienen zonder hun hardware te laten draaien. Een voorbeeld daarvan is Riot Blockchain.

Riot meldt dit als een vriendendienst, een manier om de staat Texas te helpen bij een hoge vraag naar elektriciteit. In de praktijk is het echter een verdienmodel: zij verkopen hun energie voor ‘power credits’. Er kwam ruim $9 miljoen binnen in juli uit die tokens.

Die credits worden gebruikt om energieleveranciers en andere partijen met energiecontracten te motiveren hun energie af te staan als dat nodig is. Tijdens een hittegolf is er meer verdiend met die power credits dan met het minen van BTC.

Het energienet van Texas staat onder leiding van The Electric Reliability Council of Texas (ERCOT). Zij zijn verantwoordelijk voor het balanceren van de vraag en aanbod. Grootverbruikers is bijvoorbeeld gevraagd om (deels) hun energiegebruik te stoppen. Sommige van die verzoeken komen met financiële motivaties, natuurlijk.

De wereld van bitcoin en mining is nieuw. We gaan over de jaren nog tal van opmerkelijke constructies zien. In een tijd waar energie steeds meer onderwerp van gesprek is speelt bitcoin stiekem ook een rol.

Hoe belangrijk of groot die rol wordt, gaan we de komende jaren meemaken.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.