Skip links

#82 Ruim 400 bitcoin verdienen door te stoppen met werken

Een bewogen week. Mensen werden weer wat optimistischer over de bitcoinkoers. Ondertussen gebeurde er weer een hoop: als het minder goed gaat met de koers gebeuren er vaak veel interessante dingen.

Je leest er alles over in deze gratis vrijdag-editie van Bitcoin Focus. Lees ook het artikel van gisteren over bitcoin in relatie tot contant geld!

Ik denk dat bitcoin een goed idee is, en blijf kopen. Denk je het ook? En heb je goed onderzoek gedaan? Top, doe je ding. Maar koop geen bitcoin ómdat ik zeg/denk dat het een goed idee is, zoek het zelf uit. Ik geef geen investering- of beleggingsadvies.

Een week met miners, CO2, stablesats, vuilnisbelt en meer

  • Niet werken en toch verdienen
  • Bitcoin voor het stroomnet
  • Bitcoin zoeken op de vuilstort
  • Anderhalf miljoen bitcoiners in Nederland
  • Nieuwe cryptobaas bij MicroStrategy
  • Steun je ontwikkelaar: beter minen!
  • Het grote publiek maakt kennis met de bitcoinmaximalist
  • Dollars op lightning
  • Een CO2-limiet op je rekening? Rabobank en ING zijn ermee bezig

Honderden bitcoin door niet te werken

Het is warm in Texas. Al meerdere keren zijn ze dit jaar in het nieuws gekomen vanwege hoge temperaturen.

Zo gingen in mei al zes energiecentrales onderuit door de hoge temperaturen, waardoor er 2900 megawatt minder beschikbaar was op het netwerk.

Afgelopen juli werd het nog gekker. In Salt Lake City werd het 87.3°F, oftewel 30.7 graden Celsius. Als je denkt: dat valt wel mee; het was de gemiddelde [!] temperatuur.

Het energiesysteem is daar niet echt op berekend. Tegelijkertijd zitten in Texas een paar grote bitcoinminers. Zo is er Riot Blockchain Inc. Ze hebben “fabrieken” die bitcoin minen en daar 750 megawatt energie voor gebruiken.

Het bedrijf heeft hier contracten voor met energiebedrijven, en ze mogen deze stroom dus gewoon gebruiken. 750 megawatt is ongeveer zo veel als een kolencentrale levert aan elektriciteit.

Tijdens zo’n hittegolf gaan de prijzen flink omhoog, en daar liggen kansen. Riot pakte ze, en zette hun miners uit. Daarmee gaven ze “stroom terug” aan het net. De baas legt uit dat ze een soort kussen zijn dat de vraag dempt.

Hun capaciteit hebben ze terugverkocht, omdat ze het zelf niet gebruikten. Ze kregen er $9.5 miljoen voor, oftewel 439 bitcoin. In dezelfde maand verdienden ze 318 bitcoin. Een prima productie! Hun cijfers staan allemaal online.

Piekbelasting opvangen met bitcoin

Het elektriciteitsnet wordt steeds onvoorspelbaarder. Door meer groene energie zoals zonnepanelen en windmolens, moet er steeds dynamischer worden omgegaan met vraag en aanbod.

Ik raad aan om dit artikel van de Volkskrant eens te lezen over de controlekamer van het Nederlandse elektriciteitsnet.

Het uitzetten en “terugverkopen” van de stroom in Texas doen ze met een initiatief dat het “4 Coincident Peak program” heet. Het overkoepelende energieorgaan (Electric Reliability Council of Texas) heeft dit programma in leven geroepen om in de vier zomermaanden de pieken op te vangen.

Afgelopen dinsdag kwam het nieuws naar buiten over de nieuwe “waterbatterij” in de Zwitserse Alpen, ook om pieken op te vangen en energie te bewaren bij overproductie.

De problemen stapelen ook in Nederland op. We lazen eerder al van Brabant en Limburg over de problemen die er waren. Gisteren vertelde netbeheerder Liander dat ook in Amsterdam, Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Holland problemen zijn: bedrijven kunnen er niet uitbreiden.

Op 17 augustus is er een nieuwe De Bitcoin Meetup in Amsterdam. Op de vorige meetup sprak ik met iemand die (nu al) miners inzet om te helpen bij het energienet: de netbeheerder plaatst een kast waarmee ze aan hem doorgeven wanneer hij even minder moet gebruiken.

Voor miners is dat makkelijk: je kan ze op een langzame modus zetten binnen een seconde, dan gebruiken ze minder energie. Of uitzetten, ook geen probleem voor de machines.

Ik heb ook gehoord over een aanbesteding in Nederland om op grote(re) schaal hier een oplossing voor te vinden. Ik ben niet zo thuis in aanbestedingsland, als iemand het weet: [email protected] en ik zet het er volgende week in.

Eerder kon je al lezen over Bert de Groot die met zijn bitcoin miners in Noord-Holland het gasverbruik in een bloemenkas vermindert. Je leest hier zijn verhaal. Bitcoin heeft alles te maken met energie en elektriciteit!

7500 bitcoin bij het grofvuil

Het zal je gebeuren, je gooit je computer weg met je wallet erop. Al meer dan een jaar geleden las je erover op bitcoinmagazine.

James Howell gooide in 2013 zijn harde schijf weg, en al regelmatig kwam hij in het nieuws. Misschien heb je het voorbij zien komen afgelopen jaren.

Nu wil hij met robotarmen en een robothond op zoek naar zijn (omgerekend) 170 miljoen euro. Een investeerder was zo gek (of slim?) om 11 miljoen dollar in te leggen.

Veel meer is er niet over te zeggen… Ik denk zelf dat hij het niet gaat vinden. En dat is prima, dat betekent dat er minder bitcoin in omloop zijn en die van mij (en jou?) ook meer waard worden!

🎵 15 miljoen mensen, 2 miljoen cryptobezitters

Die 15 miljoen uit het liedje zijn we al even voorbij, inmiddels zijn we alweer met 17.7 miljoen mensen.

Wat ook groeit, is het aantal mensen met cryptomunten. Onderzoeksbedrijf Multiscope doet jaarlijks onderzoek, en concludeert na het praten met 4000 mensen dat er in Nederland 1.9 miljoen mensen zijn met cryptomunten.

Daar zit ook een hoop onzin in: munten als dogecoin, ripple en ethereum. Ik ben er geen fan van, om het zacht uit te drukken.

Mooi nieuws: Bitcoin is duidelijk de grootste munt. 9% van alle Nederlanders heeft Bitcoin, oftewel anderhalf miljoen mensen.

2% van de mensen leent geld om bitcoin te kopen. 41% gebruikt spaargeld, en de meesten doen het van de betaalrekening. Zelf gebruik ik spaargeld (ik zie bitcoin als sparen).

Baas MicroStrategy verandert van rol

Al vaker schreef ik over Michael Saylor, de baas van het bedrijf met de grootste eigen bitcoinbalans. Altijd zette ik erbij dat het de baas was van het bedrijf MicroStrategy. Als baas kocht bij bijna 130 duizend bitcoin.

Toen het nieuws kwam dat hij stopte als CEO, raakten wat bitcoiners ongerust: zou er een koerswijziging zijn? Zou MicroStrategy bitcoin gaan verkopen?

Het blijkt precies omgekeerd. Saylor stelt een nieuwe baas (CEO) aan en gaat zelf aan de slag als Executive Chairman. Voor mij klinkt het allemaal als hetzelfde, maar “baas” kunnen we hem niet meer noemen.

Saylor zegt:

“As executive chairman I will be able to focus more on our bitcoin acquisition strategy and related bitcoin advocacy initiatives”.

Simpel: ik ga meer focussen op de bitcoinstrategie.

Moet ik Saylor voorlopig bitcoinbaas noemen in plaats van baas? Ik vind het in ieder geval een bazen-actie!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Beter minen

In Bitcoin Focus 37 schreef ik al over Stratum V2, een betere manier om te minen. Het geeft miners meer macht over de bitcoin die ze minen, en haalt macht weg bij de beheerders van mining pools.

Grote bitcoinminer Foundry Digital LLC ziet dat ook wel zitten. Vooral betere efficiëntie, betere veiligheid en meer decentralisatie zijn redenen waarom ze Stratum V2 willen ondersteunen.

Dat ondersteunen gaan ze doen door ontwikkelaar 4ss0 te sponsoren, ze geven 1 bitcoin aan de ontwikkelaar!

Daarnaast zal het bedrijf een coördinerende rol spelen, ze brengen ontwikkelaar 4ss0 in contact met de rest van het bedrijf.

Dit soort “grants” (sponsoringen) zijn vrij belangrijk voor de doorontwikkeling van bitcoin. Goed dat bedrijven het doen!

We kopen gewoon door!

Bitcoincrash? Geen probleem. Zeker mensen die al wat jaar meedraaien in de bitcoinwereld, hebben het vaker gezien.

Je kan grofweg twee dingen doen als je bitcoin hebt en de koers omlaag ziet gaan: flink in paniek raken en verkopen, of denken: “da’s een mooie prijs, ik koop wat bij”.

De mensen die het wel zien zitten, en de toekomst nog zonnig inzien, blijven kopen. Zo ook ikzelf. Doe mij maar bitcoin in plaats van (spaar)geld dat flink vermindert in waarde door inflatie.

Dit is nog niet voor iedereen duidelijk. Genoeg mensen denken dat bitcoin gecrasht is, en denken er dan niet meer over na, of schrijven het af. Daarom is het mooi als grote mainstream kranten het andere verhaal laten zien.

In de New York Times stond deze week een stuk over de maximalisten. Het grote publiek heeft hierdoor kennis kunnen maken met hoe “wij maximalisten” erover denken: bitcoin gaat het financiële systeem veranderen.

Het artikel maakt ook goed onderscheid tussen bitcoin en crypto: bitcoin is hard geld zonder maker, maar in de “crypto-economie” eromheen is veel onzin, fraude en oplichting.

Het is belangrijk het verschil tussen bitcoin en “de rest” goed duidelijk te blijven maken wat mij betreft. Maar al te makkelijk wordt het door elkaar gehaald, en bitcoin op de hoop met zooi gegooid…

Stablesats, dollars op Lightning

In El Salvador wordt de Bitcoin Beach-wallet gebruikt. Die wallet wordt uitgebracht door Galloy. Dezelfde ontwikkelaars hebben nu iets nieuws.

Deze week kondigden ze Stablesats aan. Het stelt gebruikers in staat om “dollars” vast te houden, die bitcoin als onderpand hebben.

Als gebruiker betekent het dat je naast je bitcoin ook dollars in je wallet kan houden. Die dollars blijven altijd (qua waarde) dezelfde hoeveelheid: als er vandaag 100 dollar staat, dan staat dat er morgen ook. En de waarde is (dus) gelinkt aan de dollars die we kennen.

We weten dat bitcoin nogal kan schommelen qua koers. Dat moet op één of andere manier worden opgevangen.

Hiervoor gebruiken ze perpetual inverse swaps. Het is een manier om koersverschillen te hedgen: op te vangen. De bitcoin in de wallet wordt gebruikt als onderpand voor deze swaps.

In een YouTube-filmpje wordt laten zien hoe het werkt als gebruikers. Wat mij nog niet duidelijk is wat het kost, ze zeggen alleen dat de fees laag zijn. Ben benieuwd!

Bekijk onze doneerpagina voor meer mogelijkheden!

Je bankpas limiteert je uitgaven (en niet omdat je geld op is)

Op BNR was de directeur van de Rabo Carbon Bank, Barbara Baarsma, te gast. Ze stelde voor dat ieder huishouden een beperkte hoeveelheid CO2-rechten krijgt.

Je bank-app geeft dan aan hoeveel CO2 je hebt “uitgegeven” en stopt dan met werken als je te veel hebt.

Het is ongeveer hoe ik CBDC’s voor mij zie: het centralebankgeld waar ook over wordt gepraat. Je geld staat niet meer op zich (en is zeker niet meer écht van jou), maar er kunnen meer voorwaarden aan worden gesteld, zoals een CO2-limiet.

Nadat er meteen een hoop ophef over kwam, krabbelde Rabobank terug. De woordvoerder zei dat het slechts een gedachte-experiment was.

Niet alleen Rabobank, maar ook ING is met dergelijke plannen bezig.

Het bevalt mij allemaal niet. Ik heb liever vrij geld, dat echt van mij is. Doe mij maar bitcoin!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.