Skip links

#37 Bitcoin’s rol in de wereldeconomie

Elke week verzamel ik links en nieuws om met jullie te delen in Bitcoin Focus. Nog niet eerder had ik zo veel links als deze week. Er is een hoop gebeurd!

De rol in de wereld(economie) wordt steeds groter. Er gebeurt veel in El Salvador, maar ook Rusland wil mogelijk dingen met bitcoin doen.

Het gaat deze week over hacks, datalekken, nieuwe Lightningtransacties, energiebedrijven, bitcoin-adoptie en nog veel meer. Je leest er alles over, laten we snel beginnen!

Dit is geen beleggingsadvies, bedenk zelf of bitcoin voor jou goed is om te kopen!

Bitcoin op het wereldtoneel

 • Populariteit bitcoinbetalingen in El Salvador
 • Bitcoinleningen door El Salvador
 • Betalen met bitcoin voor Russisch gas, en minder energieverspilling
 • Stablecoins op Lightning
 • Datalekken bij 30 bedrijven
 • Nieuwe verbeteringen op Bitcoin-basislaag
 • Censuurbestendig minen

14% van bedrijven in El Salvador

De Kamer van Koophandel in El Salvador heeft onderzoek gedaan naar hoe het zit met de bitcoinacceptatie door bedrijven in El Salvador.

Conclusie van veel nieuwssites: de adoptie is laag. Maar 14% van de bedrijven zegt bitcointransacties te hebben gedaan.

Dat is inderdaad geen hoog getal. Maar heel erg valt het mij ook weer niet tegen. Ten eerste zijn het bedrijven die dit melden, adoptie onder gebruikers ligt (denk ik), aangezien die allemaal een wallet kregen en startgeld.

Daarnaast hebben niet alle bedrijven direct met klanten te maken, en vermoed ik dat bedrijven elkaar nog vooral in dollars betalen. Én als McDonalds en Starbucks (of andere ketens) als “1 bedrijf” hebben geantwoord, dan loopt het onderzoek ook scheef.

Al met al: 14%, dat kan beter. Het doet mij aan een verhaal denken: De baas van een schoenenfabriek stuurt twee schoenenverkopers gaan naar een ver land. Ze willen schoenen verkopen in het verre land. Twee maanden later komen de verkopers terug. Verkoper 1: “Het is verschrikkelijk. Niemand draagt er schoenen, er is geen markt. Dit gaat niet goed komen.”. Lachend zegt de tweede verkoper: “Dit is fantastisch! Niemand draagt er schoenen, we er zijn nog zo veel voeten om schoenen aan te verkopen”!

Net als de tweede verkoper in het verhaal heb ik vertrouwen in het product (maar dan Bitcoin in mijn geval). De markt is klaargemaakt voor Bitcoin in El Salvador. De wet staat het toe. Ik denk dat het beste betaalsysteem gaat winnen. Let’s go bitcoin!

Verder over El Salvador: obligaties

El Salvador zou ook staatsleningen uitgeven met Bitcoin. Er zou een miljard dollar worden opgehaald. Voorlopig loopt dat nog niet zo goed, ze krijgen het (helaas) nog niet voor elkaar. Het zou in het eerste kwartaal van dit jaar moeten gebeuren, dat is niet gelukt.

De minister van financiën zegt inmiddels dat we nog even moeten wachten, omdat de “markt niet klaar is”. We zien het vaker: grote beloftes in de cryptowereld. Ik ben er inmiddels een beetje immuun voor geworden. Eerst zien, dan geloven. Ben wel teleurgesteld in het land, een obligatie (“bond”) die door Bitcoin wordt ondersteund vond ik leuk klinken.

Zelf zou ik niet investeren. Ik heb liever gewoon echte bitcoin. De obligaties zouden alleen te koop worden aangeboden via bitcoinbeurzen, en daar hou ik mijn waarde liever niet. Geef mij maar een eigen (muiltisig/beveiligde) wallet!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Energie en Bitcoin

Energie en bitcoin zijn flink met elkaar verweven. Minen kost energie. Deze week waren er twee grote nieuwtjes rondom energie: ten eerste wil Rusland bitcoin accepteren voor energieverkopen. En energiebedrijf Exxon breidt zijn testprogramma uit in bitcoin mining.

Russische voorzitter van het energiecommité Pavel Zavalny vertelt in een televisieinterview dat Rusland mogelijk bitcoin gaat accepteren voor gas. Dit geldt voor “vrienden van Rusland”, de rest moet betalen in goud of roebels.

Dat is nogal wat! De dollar is wereldwijd de “reservemunt”, dat komt voor een groot deel omdat olie (en gas) ermee wordt afgerekend. Landen die eerder probeerden die status te verminderen, kwamen vaak van een koude kermis thuis.

Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan. Dagelijks wordt er tussen de 30 en 50 miljard dollar aan bitcoin verhandeld. Vorig jaar oktober werd er voor een half miljard per dag aan Russisch olie en gas verhandeld. De bitcoinmarkt kan dit soort bedragen denk ik dus wel aan!

Dan is er Exxon Mobil Corporation, één van de “Supermajors” in de oliewereld, in Nederland bekend van Esso-tankstations Esso en Mobil. In het verwerken van olie en gas raakt er best wat gas verloren. In het verwerkingsproces wordt dat vrijgelaten de lucht in (niet best!), of afgefakkeld.

Exxon is al meer dan een jaar bezig met een proef om dit beter te doen: ze zetten het overtollige gas in voor mining. Dat zorgt dat de impact van dit “overtollige gas” een stuk wordt verminderd. Kennelijk werkt het goed: ze zijn van plan het programma uit te breiden!

Dit is wat mij betreft heel goed voor bitcoin. Het maakt de aarde beter! Hoe minder verspilde energie, hoe beter, en het is mooi dat bitcoin daar kan helpen!

Andere munten op Lightning?

Het Lightning Netwerk kennen we als een manier om snel en goedkoop bitcoinbetalingen te doen. Deze week heeft Corey Phillips (een ontwikkelaar) niet bitcoin, maar een stablecoin verstuurd over het netwerk. Stablecoins zijn een soort digitale euro’s.

Dat is nogal wat anders dan we gewend zijn! De veiligheid van het netwerk wordt gebruikt om ook andere zaken te versturen.

Het is nog niet echt gebruiksvriendelijk. In de video laat Phillips zien hoe het werkt. Hij stuurt Tether (dat is een USD Stablecoin) over het Lightningnetwerk. Onderliggend gebruikt de ontwikkelaar hier het Omni-protocol. Dit is een andere blockchain dan de bitcoinblockchain; Tether werd er origineel op gelanceerd.

De Omni-blockchain wordt gekoppeld aan de Bitcoin-blockchain door zogenaamde “OP_RETURN”-transacties. Dat is tekst die je aan een bitcointransactie kan toevoegen. Onderliggend worden er sleutels in deze OP_RETURN gezet.

Omdat de Omni-tokens (Tether) op deze manier gekoppeld zijn aan Bitcoin, kan je ook Lightning gebruiken. De makers hebben een eigen Lightning-node gemaakt die deze Omni-transacties accepteert als basis voor kanalen. Er zijn nog steeds bitcointransacties nodig, er moet dus ook in bitcoin worden betaald voor de transacties. Hierdoor gebruikt het de veiligheid van het bitcoinnetwerk.

Het wordt op deze manier een soort parallel netwerk. Want “normale” nodes, met bitcoin in hun kanalen, doen transacties met bitcoin. Een transactie neemt bijvoorbeeld een route van 3 “normale” bitcoin-lightning-kanalen. Daar kan niet zo’n Tetherkanaal tussen zitten, een betaling kan alleen over hetzelfde type kanaal.

Al met al is het de vraag hoe nuttig dit voor mij gaat zijn. Ik heb niet zo veel behoefte aan stablecoins, ik zie het als fiatgeld, en fiatgeld heeft veel problemen (vooral inflatie de laatste weken). Maar het is mooi te zien dat de bitcoinveiligheid wordt gebruikt voor dit soort concepten.

Overal datalekken

Maar liefst 30 bitcoinbedrijven meldden deze week datalekken.

Oorzaak is HubSpot, een systeem waar bedrijven klanten in bij kunnen houden. Bedrijven zetten persoonsgegevens van klanten erin, en meer:

 • Communicatie met de klanten (mailhistorie)
 • Gedrag van klanten: welke pagina’s bezoeken ze
 • IP-adressen van klanten
 • Adressen als er dingen gekocht zijn [!]
 • Klantwaardering: wat denk het bedrijf aan je te verdienen
 • Als je een zakelijke klant bent: meer informatie over JOUW bedrijf

Er waren best wat bitcoinbedrijven die deze dienst gebruikten: Swan Bitcoin, bitcoinleningenbedrijf BlockFi, miner NYDIG, Circle (uitgever van stablecoin USDC) en veel meer.

Het doet denken aan het datalek van Ledger vorig jaar. Ook daar werden adressen en persoonsgegevens buitgemaakt. Mensen die in die lek zaten worden nog steeds lastiggevallen met telefoontjes en mails.

Ik probeer mijn gegevens op zo weinig mogelijk plekken achter te laten. En ik hoop dat bitcoinbedrijven goed omgaan met de gegevens die ik wel deel, hardwarewalletwinkel CoinKite verwijdert persoonsgegevens bijvoorbeeld een paar weken na bestelling (top!). Het zomaar doorzetten naar zo’n 3e partij (die gehackt kan worden) bevalt mij niet, en het blijft maar misgaan.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Na Taproot weer nieuwe verbeteringen

Taproot werd vorig jaar geactiveerd. Het is een upgrade voor Bitcoin die zorgt dat je beter transacties kan doen, met meer privacy en meer mogelijkheden.

De mensen bij Lightning Labs zijn druk bezig dit in LND (de meestgebruikte Lightningsoftware) in te bouwen.

Ondertussen kijken veel bitcoiners kijken alweer uit naar de volgende update. Veel mensen op OP_CHECKTEMPLATEVERIFY-update. Ik schreef er al eerder over. Het voorstel zorgt dat voor meer privacy (door coinjoins), maakt channel factories mogelijk (heel veel Lightningkanalen in één keer openen) en helpt bij vaults (veiligere opslag van bitcoin).

Taproot werd vrij snel goedgekeurd door het netwerk. Er werd gebruik gemaakt van Speedy Trial, een manier om snel overeenstemming te krijgen over updates voor het netwerk.

Mensen die deze nieuwe OP_CHECKTEMPLATEVERIFY-update graag snel zien gebeuren, zetten ook hier in op Speedy Trial.

Op de bitcoin-mailinglist waren er zorgen voor het opnieuw gebruiken van Speedy Trial. De grootste zorgen: het geeft miners te veel macht, in plaats van de gebruikers. Bitcoinontwikkelaar Russel O’Connor legt uit dat de zorgen onterecht zijn. Anthony Townes vertelt hoe gebruikers een ongewilde fork kunnen tegenhouden.

Zelf hoop ik dat de update er snel komt. Ik blijf maar lezen over nieuwe dingen die mogelijk worden met deze update. Zeker vaults en channel factories klinken goed!

Beter minen met minder censuur: StratumV2

Miners werken veelal samen in pools. Deze pools zijn groepen miners die samenwerken om samen bitcoinblokken te vinden (en daarmee bloksubsidie en transactiekosten te verdienen).

Pools zijn handig, want als je in je eentje gaat minen, is de kans heel klein dat je een blok vindt. Door met meerderen tegelijk te zoeken, is de kans groter dat één van de mensen in de pool een blok vindt, en de opbrengsten worden verdeeld: zo zijn de inkomsten voor iedereen stabieler.

De pools geven de aangesloten miners een zogenaamde “template”: een set transacties die in een blok moeten komen. Alle miners werken aan dit template; ze proberen allemaal een blok te vinden op basis van dit template.

Het lastige is dat de baas van de pool bepaalt welke transacties er in het blok gaan komen. De baas van de pool kan (dus) transacties censureren.

Er wordt gewerkt aan Stratum V2, een nieuw protocol, waar dit anders gaat. Met Stratum V2 bepaalt niet de pool-baas, maar de miner zelf, welke transacties erin komen.

Dat betekent dat censureren lastiger wordt. Deze week was er een rapport over de update, Stratum V2 is lastiger om als miner mee te beginnen, maar de voordelen:

 • V2 is duidelijker, er is meer documentatie.
 • Zodra het is ingesteld is het makkelijker en flexibeler dan V1
 • Er hoeven kleinere berichten te worden verstuurd, dat betekent dat miners sneller aan de slag kunnen en minder tijd verliezen
 • Communicatie binnen de pool is versleuteld
 • Censuurbestendigheid wordt beter!

Het hele rapport is hier te vinden. Ik kijk uit naar de update. Ik mine zelf niet, maar vooral het laatste punt bevalt mij wel!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.