Skip links

#83 Salvadoraanse glimlach dankzij bitcointandarts

In El Zonte, hét bitcoinkustdorpje van El Salvador, speelt zich een wonderlijk verhaal af. Het is het verhaal van Enrique Berrios. Hij is bijna twintig jaar tandarts, genoot een opleiding Digital Dentistry aan de University of El Salvador en studeerde tevens in Boston. Ondanks de goed geschooldheid, koos Enrique er voor om in de arme dorpjes in zijn Centraal-Amerikaanse land de inwoners te voorzien van tandheelkunde. Gefinancierd door bitcoin! Hij vertelt ons vanuit zijn kliniek meer over dit inspirerende verhaal.

Wellicht heb je al wel eens over het initiatief gehoord: BitcoinSmiles. Het project zorgt letterlijk voor een glimlach bij Salvadoranen, dankzij bitcoin.

Bitcointandarts Enrique in zijn kliniek in El Zonte

Enrique is een ‘digitale tandarts’. Na acht jaren studie over kaakimplantaten ging hij naar de Verenigde Staten waar hij Digital Dentistry studeerde, en leerde over software, tools en manufacturing in combinatie met tandheelkunde. Maar hij kwam niet in een privékliniek in een dure wijk terecht, maar koos voor het onderontwikkelde El Zonte.

“In 2005 werkte ik als stagiaire in de bergen, 25 kilometer buiten El Zonte. Het was ver van mijn huis in de hoofdstad, dus verbleef ik ergens tussenin. En dat was dus El Zonte. Daar werk en woon ik nu nog steeds.”

Nu staat hij bekend als de bitcointandarts voor BitcoinSmiles. Daarover later meer.

Vanaf 2005 tot ongeveer een jaar geleden waren er nagenoeg nul mogelijkheden. De patiënten betaalden wat ze konden: soms was het niets, soms de helft van het bedrag, soms een symbolisch bedrag; maar lang niet genoeg om een nieuw gebit te betalen.

“Veel collega’s verklaarden mij voor gek, want ik kwam van een prestigieuze universiteit vandaan.”

“Ik verloor inderdaad veel: mijn carrière, mijn familie, de kans om veel geld te verdienen of een privékliniek in de stad. Nu heb ik niets: nauwelijks geld, geen auto en ik huur een huis.”

“Vroeger sliep ik zelfs elke nacht in mijn kantoor. Maar ik zie het als een missie om deze mensen hier te helpen. Voor mij zit daar de prestige in.”

Maar Enrique heeft intussen ook veel terug gewonnen: de harten van bitcoiners vanuit de hele wereld. In nog geen jaar tijd haalde hij bijna 2 BTC aan donaties op bij meer dan 1.000 sponsors.

Omgerekend komt dat neer op bijna $45.000, alhoewel het gros van het bedrag werd opgehaald toen bitcoin nog rond de all-time high stond. Hij vertelt ons zijn verhaal over het afgelopen wonderlijke jaar.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.