Skip links

#81 War on cash

In deze Bitcoin Focus kijken we naar bitcoin als digitaal geld. Steeds vaker wordt er een ontmoedigingsbeleid gevoerd rondom contant geld. Heeft dat ook gevolgen voor hoe jij je bitcoin kunt gebruiken?

Bitcoin doesn’t fix this

Bitcoin is een digitale vervanger van het contant geld dat je al kent. Met een simpele mobiele wallet kun je een beetje digitale cash meenemen, waar je ook heen gaat. Als de lokale groenteboer BTC accepteert kun je er net als met je eurobiljet prima mee betalen. Het is wel aan te raden dat via het Lightning Netwerk te doen.

In Nederland is het aantal digitale transacties bijzonder hoog. Volgens Betaalverenging Nederland was slechts 20,5% van de transacties in 2021 met contant geld. Dat percentage daalt elk jaar.

Data via Betaalvereniging Nederland

Een verblijf op een Franse camping of een willekeurige Duitse stad laat al snel zien dat we in Nederland wat dat betreft een stuk verder zijn. Daar is cash nog altijd koning. Je hoeft daar niet aan te komen met je pinpas, laat staan een bitcoin wallet.

Een bitcoin transactie vanaf je eigen adres is meer te vergelijken met een contante betaling. Je draagt direct jouw geld over aan bijvoorbeeld een groenteboer. Betaal je via een adres bij een beurs? Dan valt het meer in de debit- of creditkaart categorie.

Minder contant betalen

De trend wereldwijd is helder: er wordt minder met contant geld betaald. We zien ook een beweging naar het ontmoedigen van contante betalingen. Een goed voorbeeld daarvan zagen we deze week in Israël.

Per 1 augustus geldt er een limiet tot enkele duizenden Israëlische sjekel (NIS) op contante betalingen. Particulieren en bedrijven krijgen te maken met deze grens. De standaard redenaties komen voorbij: criminaliteit, witwassen en meer van zulke zaken moeten hiermee een halt toe worden geroepen.

Het is een poging om grip te krijgen op geldstromen in het land.

Ook in Nederland zien we deze trend. Contante betalingen boven de grens van 3.000 euro zijn verboden. De meldplicht voor grote transacties wordt vervangen door een limiet.

Een kleine nuance: het verbod op contante transacties geldt niet voor een particulier die iets wil verkopen op Marktplaats. De focus ligt met name op winkeliers en bijvoorbeeld garages.

Met contant geld kun je er voor kiezen om een stuk anoniemer je betalingen te doen. Die keuze wordt, langzaam maar zeker, kleiner.

Je kunt dit nieuws zien als goed nieuws voor bitcoin. Het is immers een vrij en open geldnetwerk, toch?

Ja, bitcoin is overal ter wereld te ontvangen en te versturen. Dat maakt het in veel gevallen een stuk handiger dan cash geld. Maar het voorkomt niet alle problemen.

En dan nu een hypothetische situatie: de regels voor cash geld gaan ook gelden voor bitcoin. Daar komt een kink in de kabel.

Verbod niet aan de orde

Het is tot nu toe niet zo dat je niet meer mag afrekenen met bitcoin. Natuurlijk sta je wel in allerlei verschillende databases, zeker als je boven een bepaalde limiet een transactie maakt met een bedrijf.

Maar in een horrorscenario waar Nederland actief gaat handhaven op een verbod op bitcoin transacties, komt er toch wat zand in de motor.

Voor de duidelijkheid: die aanpak zou gevolgen hebben voor Nederlanders en het gebruik van BTC. Het netwerk van bitcoin is dan niet ineens onbereikbaar of onbruikbaar.

Even je auto afrekenen met bitcoin zit er dan simpelweg niet in. En laten we eerlijk zijn: je moet ook goed zoeken om dat nu voor elkaar te krijgen. Zonder ontmoedigende regels rondom betalingen met bitcoin. Tenzij de garagehouder de regel aan zijn laars lapt en het risico wil nemen zul je jezelf zonder bitcoin moeten redden.

Deze gedachtesprong is een voorbeeld van iets dat bitcoin niet oplost. Controle aan tal van verschillende deuren maakt het lastiger om gebruik te maken van je geld. De trend rondom cash is helder, en het is de vraag of dat net ook bitcoin kan vangen.

Er wordt hard gewerkt aan Europese richtlijnen voor de industrie. Dat spel is pas net begonnen.

Er zijn hier en daar landen die bitcoin betalingen proberen te verbieden of te ontmoedigen, maar het is de vraag of dat te handhaven is. We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat we voorlopig niet in zo’n situatie belanden.

Niet in de laatste plaats vanwege de enorme hoeveelheid toezicht en controle die dan nodig is. Nederlandse bitcoinbedrijven betaalde €2,4 miljoen aan toezichtkosten voor 2020. En dat waren alleen de geregistreerde cryptobeurzen en brokers.

Het grote voordeel van bitcoin in dit scenario tegenover cash: het is wereldwijd iets waard. Je kunt achter je laptop overal ter wereld je geld uitgeven. Iets wat met die mooie eurobiljetten niet makkelijk gaat.

Als de lijn van contant geld wordt doorgetrokken naar bitcoin, wordt het wel lastiger winkelen met je digitale goud. In ieder geval in de ‘echte’ wereld. De wondere wereld van het internet is er echter ook nog.

Ander nieuws

De war on cash laten we even voor wat het is. We hebben nog een aantal opmerkelijke gebeurtenissen van deze week voor je op een rij gezet:

  • Michael Saylor stopt als CEO van MicroStrategy. De beste man begon in augustus 2020 met een agressieve bitcoin strategie met zijn bedrijf. Bitcoin is de spaarpot voor MicroStrategy. Saylor blijft wel actief binnen zijn eigen bedrijf, maar gaat zich nu specifiek richten op bitcoin.
  • Bitcoin Independance Day op 1 augustus. In 2017 vond er een strijd plaats op het netwerk van bitcoin. Die werd gewonnen door individuele gebruikers. Een leuk boek over dit onderwerp is The Blocksize War.
  • Craig Wright is weer een illusie armer. Hij beweert Satoshi te zijn, maar heeft nog nooit steekhoudend bewijs geleverd. In zijn constante stroom aan onzin gaat hij soms ook vol in de aanval. De Britse podcaster Peter McCormack raakte verwikkeld in een rechtszaak met Wright. McCormack moet een schadevergoeding van £1 betalen aan de neppe Satoshi Nakamoto.
  • Om af te sluiten nog wat Europees nieuws. De Europese Centrale Bank is op zoek naar ‘de heilige graal voor internationale betalingen’. Zelfs bitcoin wordt genoemd in die zoektocht.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.