Skip links

#53 Bitcoins controlesysteem, zo draai je een node

Een blockchain is niet een magisch sausje dat álles op de wereld beter maakt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Als je door de enorme lading marketing heen prikt, blijft er in veel gevallen maar weinig substantieels over. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Waar staat ‘de blockchain’ opgeslagen? Wat maakt bitcoin decentraal? 

De beste manier om antwoorden te krijgen op deze vragen, is door een node te draaien. Zo kom je er achter dat een blockchain meer is dan ‘onzichtbare cloud data’, die ergens in de ether rondzweeft. De kern van bitcoin zit hem in de toegankelijkheid van de verifieerbaarheid van deze blockchain. Hoe? Dat lees je vandaag in Bitcoin Focus.

Bitcoin Core, de blockchain en nodes

Eerder stonden we met ontwikkelaar Josie al stil bij Bitcoin Core, de open source-software waar hij fulltime aan werkt. Ook leerde je dat ontwikkelaars niet de baas zijn van bitcoin, maar dat dit de individuen zijn die een node draaien. Met deze kennis in ons achterhoofd, duiken we vandaag wat dieper in deze blockchainsoftware: Bitcoin Core.

 1. Wat is een node?
 2. Waarom draai je een node?
 3. Wat heb je nodig om een node te draaien?
 4. Hoe draai je een node?

Blockchain

Allereerst even: wat is een blockchain? De bitcoin blockchain is het grootboek met alle transacties die ooit zijn gedaan. Het is een keten van inmiddels alweer meer dan 738.000 blocken. Elke ~10 minuten komt er een block in deze blockchain bij. Zie het als een boek waarin elke ~10 minuten een nieuwe bladzijde wordt volgeschreven met een x aantal transacties.

Dit boek staat echter niet op één plek opgeslagen, maar is digitaal gedistribueerd en gedupliceerd op duizenden nodes. De blockchain omvat dus data (megabytes, gigabytes) en deze data betreft transacties (inputs, outputs). Momenteel is de gehele on-chain transactiegeschiedenis van bitcoin iets meer dan 400 GB. Je zou kunnen stellen: hoe lager dit getal, hoe makkelijker het voor nodes is om zich aan te sluiten bij het decentrale netwerk.

1. Wat is een node?

Simpel gezegd bestaat een node uit twee dingen: een set aan spelregels én een controlemechanisme. De spelregels zijn de regels die bitcoin maken wat bitcoin is:

 • 21 miljoen BTC,
 • de blockgrootte,
 • de gemiddelde blocktijd
 • et cetera.

Het controlemechanisme is een manier om te kijken of andere ‘peers’ in het netwerk zich ook aan deze regels houden.

Zie het als het spel Monopoly: er is in dit bordspel niet één bankier, maar alle deelnemers zijn gezamenlijk de bank. Alle spelregels zijn van te voren opgesteld en iedereen controleert elkaar of hij of zij zich wel aan deze regels houdt. Zo voorkom je dat iemand vals speelt. Áls iemand dat wel doet, dan wordt die persoon hoogstwaarschijnlijk op het matje geroepen en wordt zijn actie teniet gedaan.

De spelregels van bitcoin staan in Bitcoin Core. Het controlemechanisme gebeurt volautomatisch, digitaal en online. 

2. Waarom draai je een node?

Daarmee is ook het belang van het draaien van een node uitgelegd: het geeft je de optie om een netwerk te controleren. In bitcointaal staat dit ook wel bekend als: Be Your Own Bank. Ook wel: don’t trust, verify.

Een blockchain heeft alleen nut als iedereen deze kan dupliceren, synchroniseren met andere nodes om vervolgens een radar te worden in een netwerk van gelijkgestemden. Een bitcoin node levert (in tegenstelling tot mining) geen extra geld op, maar het is een manier om het heft in eigen hand te nemen.

 • Bij een bank vertrouw je deze bank met jouw geld;
 • Als bitcoiner zónder node vertrouw je tienduizenden anderen met een node met jouw geld;
 • Als bitcoiner mét node, vertrouw je niemand met jouw geld. Je verifieert alles zelf.

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.