Skip links

#46 Wat gebeurt er allemaal?

Veel paniek in bitcoinland (en nog meer voor de mensen die in shitcoins zitten). Ik word er niet warm of koud van. Deze Bitcoin Focus biedt je wat perspectief. En natuurlijk de rest van het opvallende nieuws van de week, in de gratis vrijdageditie!

Toch in paniek verkopen? Of denk je dat Bitcoin Focus financieel advies is en koop je bij? Denk zelf na, maak je eigen beslissingen en investeer niet als je het niet snapt. Bitcoin Focus is geen beleggingsadvies.

Let’s go!

Het bloedbad gaat door

  • De afgelopen week
  • Bitcoin Focus Premium!
  • Cryptoatheïst
  • Handelsplatform failliet? Bitcoin weg!
  • Lightning bij Bitonic (bl3p)
  • Transactiefile
  • Wat heeft Facebook met Bitcoin te maken?

De afgelopen week, en wat context

Ik, Marnix, de schrijver van Bitcoin Focus op vrijdag, ben geen koersanalist. Ik heb zelf bitcoin, en hou die stevig vast. Een voorspelling of/wanneer de koersdaling voorbij is ga ik je niet geven.

Wat context kan wel helpen. Want waarom ben ik niet onder de indruk of in paniek van deze week?

Laten we eerst kijken wat er is gebeurd. 186 dagen geleden, op 8 november 2021, tikten we de $69k (oftewel 69 duizend dollar) aan. Deze week gingen we omlaag naar $26k. Dat is $43k, oftewel 62% eraf.

Dat is nogal wat. Zeker als je bent ingestapt op een hoger bedrag dan die 26 duizend dollar en je onderwater staat. En dan hebben we het nog niet eens over de “shitcoiners” die in allerlei andere munten zitten en nog veel meer verliezen.

Ja, dat is pijnlijk. Maar ik maak mij geen zorgen. Fundamenteel is er aan bitcoin niks stuk. Ik zie geen nieuwe redenen waarom bitcoin zou mislukken. De eerste kopers melden zich ook alweer.

Ik hou zelf gewoon mijn schema aan. Een aantal maanden terug heb ik bedacht hoeveel bitcoin ik wil hebben, zowel als bedrag als als percentage van vermogen, en dat doel blijft onveranderd. Geen paniek dus hier!

Nieuw: Bitcoin Focus Premium!

De gratis Bitcoin Focus die je nu leest blijf je gewoon ontvangen, geen zorgen. Ik luister naar jou (als lezer), mijn mailadres staat onderaan, en beantwoord vragen. En ik hou de hele week nieuws bij dat mij opvalt. Op vrijdag maak ik daar een lopen stuk van en lees je in de(ze) gratis editie van Bitcoin Focus!

Er zijn geen plannen om dat te veranderen. Je kán (alleen) gratis blijven lezen. Maar dan mis je wel wat!

Wat is er namelijk nieuw? Bitcoin Focus Premium: veel diepere stukken dan “enkel” het nieuws van de week. Premium is voor iedereen, toegankelijk voor beginners en experts. Je leest diepere analyses van het nieuws, goede interviews en thema-series.

Zo was er woensdag door Arnold een mooi interview met Josie, een bitcoinontwikkelaar. En gisteren hebben Premium-leden kunnen lezen wat er precies allemaal gebeurt met de koers, en of jij je wel/geen zorgen moet maken.

Je leest alles op BitcoinFocus.nl! Je (maand)abonnement betaal je in euro’s, of via bitcoin. Dat kan zowel onchain als via Lightning. En voor de mensen die Lightning gebruiken kan je zelfs ook per artikel betalen. De keuze is reuze!

Cryptoatheïsten

De hoofdredacteur van de Dikke Van Dale heeft elke dag op Taalbank het Woord van de Dag. Woensdag was het: Cryptoatheïst.

Op de economiepagina de Volkskrant werd het woord gebruikt. Definitie:

cryptoatheïst (de, -en) (schertsend) iem. die geen geloof hecht aan de door beleggers toegeschreven waarde van cryptomunten

Ik ben er vaak ook wel bewust van. Mijn grote geloof in een betere wereld, door Bitcoin, kan wat religieus overkomen. Zeker onder vrienden en familie zien ze je alweer aankomen als je ze wil vertellen waarom Bitcoin zo mooi is.

Wie daar niet aan mee willen doen, en het allemaal niet geloven, noemen we nu dus maar cryptoatheïsten. Met als bekendste voorbeeld Warren Buffet, de stokoude investeerder met meer dan 100 miljard vermogen. Die moet niks van Bitcoin hebben, want ‘bitcoin produceert niets’. We gaan zien wie er gelijk gaat hebben!

Coinbase: al je geld weg bij faillissement?

Als publiek verhandeld bedrijf moet je netjes je cijfers publiceren. Zo ook Coinbase, die deze week met kwartaalcijfers kwam.

Deze week deden ze dat, en het zag er niet mooi uit. Ze draaiden zelfs 430 miljoen dollar verlies.

Wat ik interessanter vond was de waarschuwing die in de papieren te vinden was.

In duidelijke taal staat er dat in het geval van faillissement van Coinbase, klanten alle bitcoin kunnen verliezen die ze op de exchange hebben staan.

Of dat voor Nederlandse exchanges ook geldt, weet ik niet. Volgens mij hebben we in Nederland regels over derdengeldenrekeningen. Hoe dan ook is het een goede herinnering dat bitcoin op een exchange niet “echt” van jou zijn.

De baas van Coinbase heeft overigens (in reactie op paniek) genoemd dat we ons geen zorgen hoeven te maken.

Bedenk goed of je jouw bitcoin op een exchange wil houden. Ik wil het in ieder geval niet!

YES! Lightning bij een Nederlandse exchange

Jahahaa! Ik heb er al lang op gewacht, maar het lijkt te gaan gebeuren!

In de Cryptocast-podcast van afgelopen dinsdag praatte Daan Kleiman, strateeg bij Bitonic, zijn mond voorbij. Hij liet weten dat voor de het handelsplatform van bitonic (“bl3p”) er wat moois aan zit te komen.

In de uitzending vertelt Daan dat ze bezig zijn met Lightning! En dat vind ik mooi op te horen!

Binnen een maand gaat men deze functie uitrollen. Dat betekent dat je als Nederlander makkelijker Lightning-bitcoin kan krijgen. En dat is dan weer geweldig voor bijvoorbeeld luisteren van podcasts (waar je per minuut doneert). Of als je gewoon een biertje wil betalen met Lightning en daar geld voor nodig hebt.

Ook als je een node hebt, kan het handig zijn. Stel, je bent een winkel. Je hebt een node met kanalen. Klanten betalen jou. Dat betekent dat er dan op een gegeven moment veel bitcoin (“satoshis”/sats) op jouw node staan.

Als winkelier kan je die dan naar bl3p sturen en verkopen. Veiliger voor jouw node, en je kan weer ontvangen!

Ik ga het zeker gebruiken!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

De mempool raakt steeds voller, file?

Het is druk op het bitcoinnetwerk. Waar we de afgelopen maanden transacties konden doen tegen lage kosten (1 satoshi per byte), wordt dat nu duurder: je bent nu 19 satoshi per byte kwijt!

Op de mempool.space-site kan je kijken hoe het ervoor staat.

Hoe komt het? De grote exchange Binance stapt over naar nieuwe adressen. Ze hebben jarenlang gebruik gemaakt van oude adressen, daar zijn vele betalingen op binnengekomen. Nu ze overstappen, zetten ze transacties van die oude adressen op naar nieuwe. En daar zijn allemaal transacties voor nodig.

Op het adres bc1qm34lsc65zpw79lxes69zkqmk6ee3ewf0j77s3h kan je het allemaal zien. Het is een fascinerende pagina om te bekijken. Er is meer dan 10 miljoen bitcoin [!] op ontvangen en verzonden. Je ziet pagina na pagina aan transacties. Steeds 100 inputs (oude stortingen) naar dat ene adres.

Wat moet ik nu? Lightning is dé oplossing voor drukte op de basislaag. Want waar je onchain (dus met een echte transactie) evenveel betaalt als je 0.00005000 bitcoin, of 500 bitcoin stuurt (het gaat om de transactiegrootte in bytes, niet in waarde), betaal je bij Lightning voor de waarde.

Is dit een probleem? Nee zeker niet. Het is in mijn ogen juist goed. Drukke mempools zorgen dat miners meer verdienen om het netwerk veilig te houden!

Facebook aan de Lightning?

Nee.

Maar oud-projectleider David Marcus, die bij Meta (Facebook dus…) werkte, ziet wel heil in Lightning. Marcus verliet Facebook eind vorig jaar na zeven jaar.

Gisteren kondigde hij aan dat hij Lightspark begint, een bedrijf dat zich op Lightning gaat richten.

Hij neemt een aantal ex-medewerkers mee naar zijn nieuwe bedrijf.

Veel meer is er nog niet bekend. Het is een opvallende draai voor iemand die zich eerst met eigen muntjes (weet je nog, de Facebook-munt die faalde?) bezig hield.

Eerst zien, dan geloven. Maar het is wel mooi te zien dat ook mensen die er zo diep in zitten, serieus naar Lightning gaan kijken. Er zijn ook grote investeerders die zich inkopen in het bedrijf. Hiermee sponsoren ze (indirect) ook het bitcoin-ecosysteem: mooi!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.