Skip links

#48 Het bitcoinfeestje van Bukele

In deze Bitcoin Focus kijken we met extra interesse naar El Salvador. Vertegenwoordigers van 44 verschillende landen kwamen samen om te praten over financiële inclusiviteit en… een beetje bitcoin.

Naast het nieuws uit Centraal-Amerika is er nog een opmerkelijke trend te ontdekken: er gaat geen week voorbij of er zijn landen met nieuwe maatregelen of richtlijnen. Het gaat dan vaak over de regels voor de industrie, of voor het gebruik van bitcoin als betaalmiddel.

Een kleine greep uit het nieuwsaanbod:

Staat van het netwerk

Wat wij als mensen ook verzinnen, bitcoin draait gewoon door.

Prijs~$29.145
Sats per dollar3.431
Marktkapitalisatie$555 miljard
Bitcoin in omloop19.043.579,68 BTC
Difficulty31.3×1012
Blocks tot halving102.994
Block hoogte737.006
Via Clark Moody Dashboard

Op bezoek in El Salvador

Groot nieuws uit El Salvador! Afgevaardigden van 44 landen komen bijeen om over bitcoin te praten. Dat was althans de strekking van de aankondiging door president Nayib Bukele.

Onder de leiding van Bukele is El Salvador het eerste land ter wereld waar bitcoin een wettig betaalmiddel is en centraal staat in hun toekomstplannen. Voor zijn presidentschap was Bukele marketeer en dat is te merken in zijn communicatie rondom bitcoin.

Morgen zullen 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten (44 landen) elkaar ontmoeten in El Salvador om financiële inclusie, digitale economie, bankieren zonder banken, de uitrol van Bitcoin en de voordelen ervan in ons land te bespreken.” – Nayib Bukele via Twitter op 16 mei.

De aanwezigen op de bovenstaande foto zijn níet bij elkaar gekomen om met zijn allen een nieuwe bitcoin standaard te introduceren. Het gaat namelijk om een samenkomst van twee financiële meetings.

De Digital Financial Services Working Group (DFSWG) en de Finance Working Group (SMEFWG) zijn onderdeel van de Alliance For Financial Inclusion (AFI). Het toeval wil dat beide overleggen in El Salvador zijn ingepland.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.