Skip links

#25: Vooruit kijken naar 2022, wensen en voorspellingen

In deze Bitcoin Focus blikken we vooruit op 2022. Wat gaat het jaar ons brengen? We bespreken een aantal onderwerpen om in de gaten te houden: Inflatie, Lightning, onchain-verbeteringen en meer!

Alles in de nieuwsbrief zijn vermoedens, gokjes en voorspellingen. Zeker geen beleggingsadvies dus!

Voorspellingen en vooruitzichten

  • Inflatie zorgt voor bitcoininteresse
  • Meer taprootgebruik
  • Na taproot: weer een onchain update
  • Betere invoices voor Lightning
  • Zogenaamd bitcoin: CBDCs
  • De prijs?

Op macroniveau: inflatie!

Bitcoiners wíllen geen inflatie. Hoge inflatie leidt bij veel mensen tot problemen. Als je dacht te kunnen sparen in een munt waar veel inflatie is, dan kom je bedrogen uit.

Ik weet niet of Nederland het land zal zijn met de grootste problemen. We hebben al genoeg problemen gezien in Turkije. Bijzonder lullig voor de mensen daar: de helft van de koopkracht van spaargeld: POEF! in 3 maanden.

Signalen in Nederland: vandaag zegt IKEA komt met 9% prijsverhogingen, de DNB-baas houdt rekening met hardnekkige inflatie, gisteren werd duidelijk dat de prijzen die inkopers betalen voor producten in Nederland betalen, meer dan 20% omhoog gaat, en nu.nl schrijft vaker artikelen.

En ik denk dat mensen het steeds meer doorkrijgen met hun boodschappen. Zodra mensen erachter komen dat inflatie echt invloed heeft, zou het kunnen dat (1) mensen meer gaan uitgeven, dat zorgt voor tekorten en hogere prijzen en (2) dat mensen meer salaris willen, waardoor de bedrijven die dat salaris betalen, hun prijzen moeten ophogen.

Als ze daarnaast weer geld kúnnen uitgeven omdat de samenleving weer opengaat (laten we het hopen mensen), dan kan het hard gaan.

Zoals ik zei: we wíllen geen inflatie als bitcoiners (want mensen worden er ongelukkig, boos en armer van). Maar zodra mensen doorkrijgen dat er problemen zijn met het huidige geld, dan kan dat reden zijn voor sommigen om naar bitcoin te kijken.

Technisch: meer gebruikmaken van Taproot

In 2021 kregen we Taproot. Na een hoop discussies, en stemmen door miners, is Taproot goedgekeurd en geactiveerd. Volgend jaar zullen we meer wallets zien die de nieuwe adressen gaan gebruiken.

Alleen met nieuw adresgebruik maken we nog geen vol gebruik van de mogelijkheden van Taproot. Ik denk dat we ook de eerste implementaties gaan zien waar uitgebreidere smart contracts worden gebruikt.

Ook is er gisteren een voorstel gedaan voor herbruikbare Taproot-adressen. Dat lijkt mij ook wel wat: dat je hetzelfde adres kan uitgeven dat dan veilig opnieuw gebruikt kan worden.

Weer een onchain-update?

De Taproot-update is goed verlopen. Door Speedy Trial, waar miners in een korte tijd konden stemmen, is het snel geactiveerd. Taproot is een echte onchain-update: een verbetering aan de basislaag van Bitcoin.

Mijn hoop en vermoeden is dat we in 2022 nog een onchain-update krijgen. En dan hoop ik op Bitcoin Improvement Proposal 118 (BIP118). Dit verbetervoorstel heeft ook een aanpassing nodig op de basislaag: er wordt nieuwe programmacode voorgesteld (SIGHASH_ANYPREVOUT).

Als we BIP118 krijgen, wordt (onder andere) Lightning beter. Op dit moment moet je als je een Lightning-node draait alle historie bewaren van betalingen, om een tegenpartij te kunnen straffen als ze zich misdragen. Met BIP118 wordt dat beter en hoef je alleen de laatste transactie te bewaren.

Een ander voorstel wat er mooi uitziet is BIP119: OP_CHECKTEMPLATEVERIFY. Als dit voorstel erdoor komt dan kunnen we (1) channel factories krijgen, waarmee goedkoper meer Lightningkanalen worden geopend, (2) vaults gaan gebruiken*** en (3) beter coinjoin doen, voor meer privacy.

*Vaults zorgen voor veiliger opslag van bitcoin.

Meer bruikbare Lightning-invoices

Lightning, het netwerk om snel bitcoinbetalingen te kunnen doen, is al best nuttig. Maar er is meer te doen met de invoices (betaalverzoeken).

Op dit moment maakt de ontvanger zo’n verzoek aan, stuurt naar de betaler. En dan wordt hij betaald. Werkt op zich oké, maar het kan handiger.

Er zijn al twee manieren in gebruik om het iets beter te doen, zo is er keysend, waar de betaler per keer een invoice aanvraagt bij de betaler. Dat hoeft dan niet meer handmatig. En er is lnurl, waarmee de stappen uit de vorige paragraaf door scripts en servers worden uitgevoerd.

De twee methodes (keysend en lnurl) maken beiden gebruik van bestaande invoice-types: ze gebruiken de standaard ingebouwde invoices. Een nieuw voorstel is bolt12.

Dit nieuwe voorstel belooft onder andere statische invoices, waardoor je dezelfde betaal-QR-code kan blijven gebruiken (de huidige verlopen na 1 betaling). Ook kan je met bolt12 herhaalbetalingen doen, zoals wekelijkse betalingen.

Centralebankgeld (CBDC’s)

Centrale banken willen niet dat mensen massaal geld gaan uitgeven, dat leidt namelijk tot tekorten en stijgende prijzen. Centralebankgeld kan een poging zijn om uitgaven te controleren.

Centrale banken (zoals de DNB) geven je een app op je telefoon waar “euro’s” op staan. Die kan je dan uitgeven zoals pinnen. Maar het is ook een mogelijkheid om uitgaven te controleren, te volgen en te blokkeren (of limiteren).

Zoals mensen met een uitkering die geld niet bij de slijterij kunnen uitgeven bijvoorbeeld. Met bitcoin allemaal geen probleem, daar kan iedereen het geld gebruiken en niemand zomaar blokkeren.

Mijn vermoeden is dat we in 2022 meer landen gaan zien die deze munten willen uitrollen. En er zullen nieuwsberichten worden geplaatst die doen alsof het vergelijkbaar is met Bitcoin.

Werd het duidelijk uit de toon? Ik ben geen fan van CBDC’s. Doe mij maar contant geld of Bitcoin!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

De prijs?

De meest gestelde vraag: Marnix, wat gaat bitcoin doen in 2022? Mensen die die vraag stellen willen meestal weten wat de prijs wordt.

Ik heb geen glazen bol, dus echt voorspellen wordt hem niet. Ik doe niet aan Technische Analyse, waar ik lijnen trek op een prijsgrafiek. Dus het is vooral een gevoel.

Met alles wat er in de wereld aan de hand is denk ik dat er haast wel meer interesse in schaars geld moet komen, en dat is Bitcoin: geld dat niet kan worden bijgedrukt. Het zou mij verbazen als de koers niet is verdubbeld voor kerst 2022. Wie herinnert mij eraan?

Voor de goede orde: ik had gedacht dat de koers nu hoger zou staan, maar dat is niet gebeurd, dus neem het allemaal met een grote korrel zout. Geen beleggingsadvies hè ;).

Goed nieuwjaar allemaal!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.