Skip links

#26: Verdwenen miners en Lightning-verbeteringen

Voor mensen die bitcoin aan het sparen zijn, is dit een prima week. Per euro krijg je meer bitcoin dan vorige week. Mensen vragen of ik mij zorgen maak. Ik zeker niet. Ik zit in Bitcoin voor de lange termijn.

Maar er gebeurde veel meer interessante dingen dan de bewegingen van de koers. Dat lees je in deze Bitcoin Focus. We hebben het over Kazachstaanse miners, ontwikkelingen van Nederlandse bitcoinbedrijven, Lightningverbeteringen en meer!

Niets in deze nieuwsbrief is beleggingsadvies. Ik word niet betaald door de benoemde bedrijven om ze te noemen.

Kazachstan, Bittr, Stekking, en Lightning!

  • Waarom (en hoe veel) hashpower verdween uit Kazachstan?
  • Bittr en Stekking-nieuws
  • Lightningverbeteringen

Zonder internet kan je niet minen: waarom niet?

Er zijn nogal wat rellen aan de hand in Kazachstan. De regering is opgestapt. Mensen zijn boos om hoge (energie)prijzen.

Ik ben bang dat we dit soort dingen vaker gaan zien, wereldwijd. Prijzen stijgen wereldwijd, ik denk dat dat komt doordat er achterlijk veel geld bijgeprint is de laatste twee jaar.

Een “oplossing” om te zorgen dat mensen zich minder kunnen organiseren om te demonstreren, was het uitzetten van het internet door de regering! Kun je het je voorstellen?

Dat betekent meteen ook dat miners niet meer kunnen werken. Want als miner heb je twee dingen nodig: stroom en internet. De stroom is nog niet uitgezet, maar het internet is best belangrijk, om twee redenen:

  1. Miners krijgen blockchain-informatie door via internet. Een miner moet altijd verwijzen naar het vorige blok, in het nieuwe blok dat hij maakt. Doordat alle blokken naar elkaar verwijzen krijg je een ketting van blokken (de blockchain inderdaad).
    Miners moeten dus een manier hebben om blokken te krijgen. Dat hóeft niet via internet, dat kan ook via satellieten, zo doen ze het in El Salvador.
  2. De andere reden is dat miners hun gevonden blokken terug moeten aankondigen naar het netwerk. Als je een goed blok vindt als miner, kan je daarmee bitcoin verdienen: de transactiekosten en de bloksubsidie. Al snel een paar ton in euro.

    Dan moet het netwerk je nieuwe blok wel krijgen. Normaal wordt dat via internet doorgestuurd, maar het kan ook via telefoon, satelliet of met een straalverbinding. Als je, als miner, op één of andere manier maar een link hebt naar het bitcoinnetwerk.

In Nederland zal dat niet snel gebeuren, de economische belangen lijken mij te groot. Als het internet er alleen al een uur uit ligt zal dat miljoenen kosten.

Maar voorbereiden is niet gek, als je een miner bent. Als je wél de stroom hebt, en je concurrenten hebben geen internet, is er geld te verdienen als jij wél een satellietschotel op je dak hebt gezet, of je hebt aangesloten op een ander netwerk. Door het internetverbod vielen 18% miners uit, dat betekent ook dat voor de overige 92% er opeens minder concurrentie was. Als jij dus bij de groep zit die (door je satelliet) nog wel kan minen: kassa!

Nederlandse bitcoinbedrijven Stekking en Bittr hebben nieuws

We hebben een aantal Nederlandse ondernemers die interessante bitcoindiensten aanbieden. Natuurlijk zijn er de wisselkantoren zoals Bitvavo, Bitonic en Bitcoin meester. Maar er gebeurt meer!

Van Nederlander Ruben is er Bittr. Bittr is een dienst waarmee je bitcoin kan sparen: je stuurt geld naar het Bittr-rekeningnummer, en ze kopen bitcoin voor je aan, en sturen die dan naar je wallet toe.

Deze week is er nieuws: Bittr is er weer! Hun oude bank had ze weggestuurd, maar Ruben heeft gelukkig een nieuwe bank gevonden. Met deze koersen kan je meer bitcoin sparen voor je euro, goede timing dus.

Verder was er ook een voor-aankondiging vanuit Stekking. Met Stekking krijg je bitcoin terug voor internetaankopen: als je er een account hebt, en winkels bezoekt via de Stekking-site, krijg je geld terug. In bitcoin dus, of beter gezegd: in sats (1 sat = een honderdmiljoenste bitcoin).

In een bericht in het supportkanaal laat Nederlandse oprichter Léon weten dat ze (waarschijnlijk) volgende week overstappen/samenvoegen met het domein satsback.com. Het hele platform wordt ook volledig vernieuwd! Dat werkt internationaal waarschijnlijk een stuk beter, qua naam. Maar ik ga de oude naam wel missen!

Ik blijf het mooi vinden dat, ondanks dat Nederland het ondernemers heel lastig maakt om zaken te doen, Léon en Ruben het toch voor elkaar krijgen om deze diensten neer te zetten en uit te rollen!

Lightning en Taproot: wat zijn de verbeteringen?

Lightning is het snelle netwerk waarmee je bitcoin tegen lage kosten naar elkaar kan sturen. Er is een heel netwerk met tienduizenden nodes die betalingen rondsturen.

Je leest een uitleg over Lightning hier, en kom vooral kijken in de BitcoinMagazine Telegramgroep of in de LightningNL Telegramgroep als je hulp zoekt! De eerste 10 nieuwelingen die in één van die groepen een invoice sturen en zeggen dat ze via Bitcoin Focus komen krijgen 1000 sats van mij, via Lightning.

Lightning dus! Een (nu al) heel mooi netwerk, dat morgen drie jaar oud is, waar geld sturen best goed werkt. Maar het kan beter! Hoe maakt Taproot, de grote bitcoinupdate van vorig jaar, Lightning beter?

Even voor de herinnering: Taproot is een update die zorgt voor meer privacy (on-chain) en die handtekeningen efficiënter maakt. De handtekeningen zijn het “bewijs” dat je bitcoin hebt en mag uitgeven. Taproot maakt Smart Contracts beter, kleiner en goedkoper.

Lightning maakt gebruik van Smart Contracts: zogenaamde 2-of-2-smart contracts. Hierbij tekenen twee partijen transacties. Deze transacties zijn al redelijk groot, ten opzichte van normale transacties. En de Lightning-Smart-contracts hebben ook nog meer voorwaarden: er is een tijd-factor, waar geld na twee weken kan worden geclaimd bij onenigheid.

Al met al wordt dit best een groot smart contract. Taproot zorgt dat contracten kleiner kunnen worden. Kleiner betekent dat de transacties goedkoper worden. En doordat er minder ruimte wordt gebruikt, kunnen er meer kanalen in één blok worden geopend.

Een ander theoretisch voordeel is dat je met Taproot niet meer bekend hoeft te maken hoe je smart contract er precies uitziet. Je kan met Taproot een heel uitgebreid contract maken, waar je allerlei voorwaarden hebt (2 mensen moeten tekenen, maar niet voor het jaar 2034, of alleen als er een geheim bekend is gemaakt, je kan het zo gek maken als je wil).

Vroeger moest je al deze voorwaarden bekend maken aan het hele netwerk, zo zag het netwerk precies hoe een contract werkte. Met Taproot hoeft dat niet meer. Dat betekent ook dat Lightning-contracten niet meer publiek hoeven worden.

Enige jammere: om te kunnen routeren, is het momenteel nog wel nodig om de transacties aan de lightningkant bekend te maken. Dus: op de blockchain kan je niet meer zien dat het een Lightningkanaal is, maar op het Lightningnetwerk nog wel, als het een publiek kanaal was. Taproot maakt het wel mogelijk om privékanalen privé te houden, dát was eerst niet zo.

Lees hier over de eerste Taproot-code die gemaakt is voor Lightning-node-software.

Lightningkanalen met meer vertrouwen zorgen voor oneindige schaal-mogelijkheden

Deze heb ik expres voor het laatst bewaard. Want hier wordt het nog wat complexer.

Achtergrond: huidige lightningkanalen zijn altijd gekoppeld aan on-chain transacties. Een kanaal wordt altijd geopend met een transactie, en als er onenigheid is, krijgen de twee kanten van het kanaal (de peers) altijd hun geld onchain terug.

Deze koppeling met de blockchain máakt Lightning een tweede-laags-oplossing.

Er is echter ook een voorstel voor een tweede soort Lightningkanalen. Hier wordt het kanaal losgekoppeld van de blockchain.

Met dit nieuwe type spreken twee mensen af dat ze elkaar vertrouwen, en de betaling (“settlement”) lostrekken van de chain. Het kanaal kan gewoon gebruikt worden voor routeringen in het netwerk; een kanaal is per slot van rekening alleen een afspraak tussen twee peers, het maakt een buitenstaander (die van het kanaal gebruikmaakt) niet uit wat de afspraak is tussen twee nodes op zijn route.

Om dat even tastbaar te maken: Alies wil een betaling sturen naar Edward. De Lightningwallet van Alies ziet dat er een route is op het netwerk van Alies -> Bob -> Charles -> Dirk -> Edward. Zo werkt dat nu ook al.

In dit nieuwe model kunnen Charles en Dirk met elkaar hebben afgesproken dat ze hun kanaal onderling regelen zonder bitcointransactie. Misschien spreken ze af dat ze de verplaatste bitcoin maandelijks naar elkaar vergoeden met een cash-transactie: als er in het kanaal 1000 satoshi van Charles naar Dirk zijn gegaan, en 200 sats terug van Dirk náar Charles, dan heeft Dirk een positief saldo van 800 sats. Ze kunnen afspreken om dat saldo elke maand (bijvoorbeeld in euro) af te rekenen.

Dit Charles-Dirk-kanaal kan nog steeds gewoon worden gebruikt, voor de betaling van Alies naar Edward!

Als dit wordt geïmplementeerd, dan kan het Lightningnetwerk opeens heel hard groeien. Twee exchanges die zo’n nieuw Lightningkanaal hebben, zouden bijvoorbeeld met elkaar een afspraak kunnen maken om elkaar in stablecoins te betalen.

Of iemand die zelf twee nodes heeft, die kan gewoon kanalen ertussen openen: aangezien ze allebei van hemzelf zijn, maakt het niet uit hoe het zit met de kanalen.

Waar ik nog verder over moet nadenken is het combineren van dit concept met dat uit het vorige hoofdstuk, de taprootbetalingen. Want stel je voor dat we zo’n nieuw losgekoppeld kanaal hebben, maar op de achtergrond alsnog een taproot-transactie. Zo kunnen we (denk ik) de kanalen loskoppelen van onchain (voor de buitenstaander), maar alsnog wel bitcoin gebruiken voor de settlement.

Ook denk ik dat je deze kanalen zou kunnen settelen met een e-cash-systeem zoals ik eerder heb besproken in Bitcoin Focus.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.