Skip links

#24 – Het mega super extreme jaaroverzicht!

Wat een jaar! We hadden prijsactie, hoogste prijs dit jaar was $69.000 en de laagste $28.805 op de exchange waar ik kijk. Maar ook een hoop ander nieuws: zo kregen we dit jaar Taproot en gebeurde er wereldwijd veel. El Salvador hanteert bitcoin als nationale valuta en veel (centrale) banken laten zich horen over bitcoin of hun eigen digitale projecten.

In deze Bitcoin Focus een overzicht per maand, met steeds de openingsprijs van die maand in de titel!

Veel van de technische discussies stonden in het teken van Taproot in 2021: de verbetering op bitcoin die onder andere meer privacy en meer technische mogelijkheden geeft voor bitcoin.

En het mooiste nieuws van dit jaar: dat jij Bitcoin Focus leest!

De nieuwsbrief is nog steeds geen beleggingsadvies.

Bitcoin 2021!

Wat gebeurde er per maand?

Januari $29.391

Het meest gelezen artikel ging deze maand over een uitspraak van de baas van de BIS, de Bank of International Settlements. Hij denkt dat bitcoin kapot gaat, en denkt dat digitaal geld uitgegeven door centrale banken beter is. Dit zijn de “Central Bank Digital Currencies”. Verder veel gelezen: de bitcoinbeurs Livecoin stopte na een hack.

Technisch gezien hadden we een aanpassing aan de bech32-adressen, we noemen de aanpassing bech32m. Deze kleine aanpassing maakt de bech32 veilig voor Taproot, dat we later dit jaar geactiveerd zien. En na jaren van discussie werden signets toegevoegd aan Bitcoin Core. Signet zorgt dat er makkelijker getest kan worden met bitcoin. En Taproot kan makkelijker worden getest op dit testnetwerk!

Februari $33.543

In februari ging het over prijsrecords en was er veel nieuws daaromtrent. Ik laat de koersberichten buiten beschouwing in het overzicht.

Maar je komt er niet omheen: februari was de maand dat Tesla bitcoin kocht en bitcoin naar nieuwe hoogtes bracht. Een paar uur later sloot Kraken de registraties voor hun handelsplatform. Verder stapte ook BlackRock in de bitcoinmarkt.

Ook was dit een jaar waar er veel nieuws over KYC was: de know-your-customer richtlijnen waar Nederlandse bedrijven zich aan moeten houden. In februari vertelde Patrick van der Meijde, voorzitter van Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL), dat de verificatie-eisen niet werden ingetrokken door de DNB.

Op het gebied van Lightning was er in februari discussie over Channel Jamming Attacks, een manier om betaalkanalen te blokkeren. Nederlander Joost Jager heeft hier een oplossing voor bedacht die simpele aanvallen kan stoppen.

In februari werd er een chatkanaal gestart om concreet te maken hoe Taproot geactiveerd kan worden.

Maart $45.201

Maart was een drukke maand, omdat toen de koers de $60 000 aantikte (en ook weer dipte). Ook hadden we in Nederland verkiezingen, dus zocht BitcoinMagazine.nl voor je uit hoe politieke partijen tegen Bitcoin en (financiële) privacy aankeken. Nog weinig partijen hadden er wat over in hun programma staan, en ook na navraag kwam er weinig terug. Alleen JA21, de Libertaire Partij en FVD waren er proactief mee bezig.

Ook vond de rechtszaak van Bitonic tegen de DNB plaats, uitslag kwam later in het jaar. En de Nederlandse broker LiteBit werd geraakt door een hack.

Programmeurs waren in maart vooral aan het praten over quantum-computers. Ik schreef er in oktober wat over. Ook in maart: het voorstel om Taproot snel te activeren. Waar we eerst dachten dat het mogelijk nog jaren [!] kon duren, zou Speedy Trial moeten zorgen voor snelle activatie.

April $58.793

In April concludeerde MarktEffect dat 3.5 miljoen Nederlanders wel wil instappen in bitcoin. Zou het zijn gekomen door hele positieve schattingen van bijvoorbeeld $1 miljoen per bitcoin? Volgens een Bloomberg-Analist zouden we zelfs $400 000 in 2021 zien. We hebben nog maar een paar dagen…

Ook ging Coinbase naar de beurs en werd het artikel over PlanB’s Stock to Flow veel gelezen en was er een transactie van $321 miljoen in één transactie.

Ik vond april een mooie maand: Bitonic kreeg gelijk van de rechter: DNB had te zware eisen gesteld! In mei gaf DNB dat overigens zelf ook toe.

Mei $57.761

Mei was helaas de maand van de Elon-invloeden. Door wat ruzie en wat verhalen van Elon Musk over energie ging de prijs tientallen procenten omlaag. Verder waren jullie lezers geïnteresseerd in wat Warren Buffet over Bitcoin vindt: hij vindt het walgelijk. En hoopten we met zijn allen dat dit model goed zou zitten met een $288 000 voorspelling, of anders deze $250 000 voorspelling.

In mei begonnen miners met aangeven of ze Taproot graag wilden.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Juni $37.317

Na een paar maanden waar het nieuws vooral over de koers ging, werd het in juni weer fundamenteler. Aangezien het het slechtste kwartaal in 8 jaar was, ging het weer over belangrijke dingen. Zo was er een Chinees verbod op bitcoin. Doordat er veel miners weg moesten uit China, was er minder hashpower: er werd minder gezocht naar Bitcoin. En dat zorgde voor traagheid, er waren maar 77 blokken per dag, tegenover een normaal getal van 144. In juni werd het uitleg-artikel over de mempool goed gelezen. Verder waren er twijfels over Tether.

Juni was verder een heel belangrijke maand: de grote Taproot-update zou er komen in november! 90 procent van de miners moest voor stemmen, en dat deden ze!

Juli $35.041

Door de miners die in juni uit China weggingen, hadden we de grootste daling in difficulty: elke twee weken past het bitcoinnetwerk zich aan aan het aantal miners, en als er minder miners zijn, wordt het daarna makkelijker om bitcoin te vinden. Opzich niet goed voor het netwerk: meer miners betekent dat bitcoin veiliger is.

Er was ook nieuws uit El Salvador. 54% van de mensen was toen (voor de invoering van de wet) tegen. Het meest gelezen nieuws ging over problemen bij de Binance-beurs: ze zetten iDeal uit en er waren ook problemen met Europese overboekingen.

Verder was ons uitlegartikel over Lightning: wat is het en wat kun je ermee één van de populairste artikelen van de maand en werd er een lightningkanaal van 10 bitcoin geopend.

Augustus $41.604

Veruit het meest gelezen artikel in augustus ging over belastingen, een artikel met tips. Verder veel gelezen: Binance reageerde op de DNB nadat onze Nederlandsche Bank zei dat ze zonder registratie aan het werk waren. Ook was er best wat negatief nieuws dat veel werd gelezen: een Zuid-Afrikaan verloor 20 bitcoin, een YouTuber verloor 10 miljoen aan bitcoin en een Braziliaanze crypto-influencer werd doodgeschoten in zijn Porsche. En PlanB dacht dat we vandaag rond de $100 000 zouden staan. Tja.

Bekijk onze doneerpagina voor meer mogelijkheden!

September $47.142

Er was wat koersactie in september, maar vooral een aantal opvallende transacties. Zo werden er 400 bitcoin uit 2012 verstuurd, werd er bitcoin ter waarde van 2 miljard verstuurd met minder dan 1 dollar aan kosten en hadden we deze maand een dag waar er 317 miljard dollar in één dag werd verstuurd.

Het ingaan van de bitcoinwet in El Salvador zal de geschiedenisboeken ingaan. Het eerste land dat bitcoin als wettig betaalmiddel accepteert!

erder kwam de Europese Commissie met een plan om bezit te registreren, ik denk altijd dat dat is vanwege de CBDCs die eraan komen… Mensen zochten bitcoinmagazine.nl ook massaal op om informatie te krijgen over technische problemen bij beurzen. En Thierry benoemde bitcoin in een tweede kamerdebat.

Wat betreft Taproot: in september werd ondersteuning uitgebracht voor Taproot in veel populaire software, waaronder btcpayserver.

Oktober $43.786

Als we (net als de rest van de besproken maanden) de bezoeken naar koersberichten negeren, dan zien we dat het besef dat niet iedere miljonair een bitcoin kan hebben voor de meeste mensen interessant was. Het klopt: er zijn (veel) meer miljonairs dan bitcoin!

Verder maakten we ons zorgen over gehackte Coinbase-klanten, verbaasden we ons over een jongen van 17 die 48 bitcoin had (en werd opgepakt) en vonden veel lezers interessant om te lezen over een peuter avn 4 die 6 500% winst maakte met bitcoin. Hoe? Door simpelweg vast te houden: HODL!

November $61.333

De middag van een Coinbase-gebruiker werd flink verpest toen er 200 [!] bitcoin werd gejat. Concurrerende beurs zette in het opnemen van bitcoin weer aan.

Ook waren er wat politieke nieuwtjes in november: zo waren er waarschuwingen van de Europese Centrale Bank en zette de Duitse regering bitcoin op de agenda.

Nadat in juni duidelijk werd dat miners vóór Taproot waren, werd het in november al geactiveerd! Bij blok 709 632 ging Taproot live! Dat betekent dat mensen vanaf toen de verbeteringen ook daadwerkelijk konden gebruiken!

December $57.058

Alweer de laatste maand. Het meeste weet je vast nog wel. De meeste lezers keken naar een bericht over een transactie waar vijftienduizend bitcoin werden verstuurd voor maar 71 eurocent aan kosten. Verder lazen veel mensen over Eswar Prasad, een macro-econoom die voorspelde dat bitcoin gaat verdwijnen.

Er kwam een wallet met 235 miljoen bitcoin weer tot leven, na 9 jaar. Dat is flink lang vasthouden!

Laatste opmerkingen

Het meest gelezen artikel van het jaar ging over de koers: Bitcoin koers zakt binnen enkele seconden kort onder $10.000 op Binance US. Ben jaloers op de mensen die hebben kunnen kopen tegen die prijs!

Op naar een mooi nieuw jaar! Speciale dank aan bitcoinmagazine-lezers waardoor ik de meest gelezen artikelen kon laten zien. Ter info: Ik heb koers-artikelen niet meegenomen. En dank aan de fantastische tech-nieuwsbrief Optech voor het overzicht.

Tot volgende week met de laatste Bitcoin Focus van het jaar maar nu alvast: GOEDE FEESTDAGEN!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.