Is het al weekend? Bijna, maar niet voordat je weer compleet op de hoogte bent van deze bitcoinweek. Met onder andere: een nieuwe bitcoinbaas voor PayPal, inzichtelijke code van sidechain Liquid, verdampt fiatgeld in Argentinië en on-chain bitcoin doorstuurbetalingen. En uiteraard het vrijdagse kijkje op ons zeer druk bezochte donatiedashboard!
PayPal
We beginnen dit weekoverzicht met veel PayPal-nieuws. Het leek wel het tegenovergestelde van komkommertijd te zijn bij de cryptotak van het bedrijf.
Beginnend met een nieuwe CEO. De Raad van Bestuur heeft Alex Chriss aangesteld als baas en opvolger van Dan Schulman. Hij zal zijn nieuwe functie op 27 september betreden. Leuk detail: Chriss zat al vroeg in bitcoin, getuige zijn tweet uit 2013 (toen de koers nog rond de $100 stond):
“I just sold 2 bitcoin with @Coinbase! best ROI EVER!!!!!!!! “
Vervolgens lanceerde het bedrijf de zogenoemde Cryptocurrencies Hub, een functie waarmee klanten hun cryptovaluta in hun account kunnen beheren. Het zijn praktisch de bestaande cryptodiensten in een nieuw jasje voor een select groepje klanten.
Eén van de cryptovaluta’s die centraal staan in deze Hub is de PYUSD, de PayPal USD. Had je er al van meegekregen? In de vorige vrijdageditie las je hoe de betaalverwerker haar eigen PayPal stablecoin uitgaf en hoe ze dit geld kunnen bevriezen.
Verder goed nieuws voor Amerikanen en slechts nieuws voor Britten. Amerikaanse Ledger-gebruikers die tevens een geverifieerd PayPal-account hebben, kunnen sinds deze week bitcoin kopen vanuit de Ledger Live-app en het daarmee direct in eigen beheer nemen.
Britse PayPal-klanten kunnen echter géén bitcoin meer kopen vanaf 1 oktober. Het bedrijf hoopt de dienst in 2024 weer beschikbaar te kunnen stellen, als ze hebben voldaan aan de regels van de Financial Conduct Authority (FCA). Vanaf 1 september moeten bedrijven zich namelijk houden aan bepalingen van de Travel Rule.
Rondje langs de velden
Verder in het korte nieuwsbulletin uit de industrie:
- Het Amerikaanse failliete bedrijf achter cryptobeurs Bittrex en haar CEO hebben een schikking getroffen met de Securities and Exchange Commission (SEC) voor een bedrag van $24 miljoen. De toezichthouder klaagde het bedrijf aan voor het opereren als niet-geregistreerde beurs.
- ‘Miningkartel’ BMC verdient bitcoin met elektriciteit die uit een 64% groene energiemix komt, zo blijkt uit een nieuwe publicatie. Deze Bitcoin Mining Council is goed voor ruim 43% van de wereldwijde rekenkracht.
- De SEC stelt het besluit over de bitcoin spot exchange traded fund (ETF) van ARK nog even uit. De komende drie weken kan het publiek commentaar indienen. De vijf weken daarna gaat de toezichthouder zich over de reacties buigen. Definitief uitsluitsel laat dus nog twee maanden op zich wachten.
- Sam Bankman-Fried mag niet langer thuis zijn onontkoombare straf afwachten. De borgtocht van de oud-CEO van cryptobeurs FTX is ingetrokken en dus moet hij de cel (weer) in. Zijn strafproces is gepland voor 2 oktober 2023.
- Crypto-custodial Prime Trust heeft de befaamde chapter-11 faillissementsbescherming aangevraagd. Uit de ingediende documenten blijkt dat het bedrijf tussen de $100 miljoen en $500 miljoen aan schulden heeft, maar niet voldoende activa om dit terug te betalen. De waarde van de assets zijn geschat op $50 miljoen tot $100 miljoen.
- Bitmain lanceert eindelijk een nieuwe serie miners, na jaren hebben geteerd op de zeer succesvolle S19’s. Het gaat om de S21 en de S21 Pro, die goed voor respectievelijk 210 TH/s en 255 TH/s. Je kunt ze voor $5.800 en $7.000 aanschaffen, met een levertijd niet voor april 2024.
- Het Rode Kruis in Singapore accepteert lightning donaties door een samenwerking met betaalverwerker Triple-A.
Liquid open source
Sinds deze week is de broncode van Liquid open source in te zien. Op Twitter schrijft het team achter deze bitcoin sidechain:
“Vanaf vandaag is de functionele broncode van Liquid gratis en open-source voor het publiek. Met de release kan iedereen de code (…) auditen en hun eigen Liquid-achtige netwerk maken met vertrouwelijke transacties en de uitgifte van activa.”
Liquid komt uit de koker van Blockstream. Het idee is dat je met een federatie van aangesloten bedrijven een network optuigt dat andere functies biedt die bitcoin niet kan of wil bieden. Momenteel zijn er 67 deelnemers en 15 “functionarissen” die op maat gemaakte hardwarebeveiligingsmodules (HSM’s) en gespecialiseerde software draaien. Liquid is in wezen een parallel netwerk met bitcointokens die zijn vrijgegeven op basis van échte bitcoin in een 11-uit-15 multi-sig wallet.
Door bitcoin op de basislaag op slot te zetten, kun je er op de sidechain L-BTC voor terugkrijgen. Deze kun je dan gebruiken voor “nieuwe” dingen, zoals confidentiële transacties.
De functionary code van Liquid is sinds deze week open source te zien op GitHub. Deze regels aan softwarecode zijn nuttig als je wilt weten hoe:
- Unsigned Liquid blocken worden gemaakt (in Elements);
- Liquid blocken worden ondertekend en gedistribueerd;
- UTXOs naar een Federate addres worden “gesweeped” als ze dichtbij de verloopdatum komen;
- Peg-outs worden geanalyseerd en afgehandeld.
Argentinië
Argentinië is weer een stap dichterbij een nieuwe president. Javier Milei heeft de voorverkiezingen gewonnen en is daarmee een grote kanshebber bij de presidentsverkiezingen dit najaar. Hij kreeg meer dan 30 procent van de stemmen.
Bekend is dat Milei tégen centrale banken en het huidige peso-beleid is en wel oren heeft naar de Oostenrijkse School en ook bitcoin. Dat laat hij dan ook blijken in veel van zijn (politieke) uitlatingen.
“Bitcoin vertegenwoordigt de terugkeer van geld naar zijn originele ontwikkelaar, de private sector.”
Hij wil echter vooral graag dat de Argentijnse economie de Amerikaanse dollar gaat gebruiken als nationale valuta, net als Panama, Ecuador en El Salvador dat bijvoorbeeld al doen.
De reden is simpel: de eigen valuta is kapot. Dat bleek ook wel, vlak na het nieuws. De centrale bank verhoogde de rente op de Argentijnse peso naar 118% en zette de wisselkoers van de peso met de dollar op 350.
Let wel: in 1992, het jaar toen de peso werd ingevoerd, was dit nog 1. Je had toen één peso nodig om één dollar te kopen. Nu dus 350 (keer zoveel) dollars.
Het lijkt er níet op dat Argentinië als natie snel bitcoin gaat omarmen. Dus reken je nog niet rijk. Het laat echter wel zien dat fiat in dit geval écht “fiat” is. Elke munt van een centrale bank vereist verschillende vormen van ‘goedkeuring’ of ‘permissie’. Met één besluit wordt de koopkracht van de bijna 50 miljoen Argentijnen aangetast.
Zet je de bitcoinkoers af tegen ARS (Argentijnse peso), dan zien we dat BTC op een all-time high staat in Argentinië. In dollars (en euros) zitten we daar nog ver vandaan.
Doorstuurbetalingen
Deze week kwam er ineens een oud bericht uit Bitcointalk naar boven. Het ging over een doorstuurmechanisme van een on-chain betaling.
Het beginpunt is: veel betalingen die we doen, zijn terugkerend én met relaties en mensen met wie we een reputatie hebben opgebouwd. Bedenk aan de ralaties van een klant->winkelier, daarna: winkelier->leverancier, daarna: leverancier->bank.
Bitcointalker riplin komt met het idee van een ‘payment router’.
“De webshop zoekt contact met de payment router om een betaling aan te vragen. Het kijkt naar z’n eigen database van krediteuren.”
Deze verzamelt dan betalingen die moeten worden verstuurd, bundelt ze en verstuurt ze allemaal tegelijk. “We hebben dan een aantal ‘gedeelde schulden’ onder meerdere krediteuren verstuurd in één betaling”, vervolgt riplin.
Het voordeel is dat je zo (aantallen én transactiekosten van) on-chain betalingen kunt besparen. En daarmee dus ook de on-chain voetafdruk. In wezen komt het neer op “betere batching + doorstuurbetalingen”, maar dan aan de kant van meerdere verzenders die nog rekeningen open hebben staan.
Tot zo ver het conceptuele deel. De discussie kwam al in 2013 op gang door Greg Maxwell en zonder veel tractie volgde bovenstaande reactie van riplin. Pas in 2020 werd er daarna weer gereageerd op het plan en kwam het een klein beetje los. Nu in 2023 opnieuw, dankzij de mogelijke soft fork genaamd Check Template Verify (CTV, BIP 119 red.).
Hiermee kun je een beetje bitcoin een “uitgeefconditie” geven. Of anders gezegd: een UTXO een opdracht meegeven met een manier waarop het moet worden verstuurd. Je stuurt geld door naar een vooraf ingevoerd adres.
Twitteraar Alex B. verduidelijkt het met een voorbeeld. Stel je hebt: Klant (A), winkelier (B), leverancier (C), bank (D)
- C biedt B ontvangstadres met CTV-output betalend aan D-adres
- B biedt een ontvangstadres met CTV-output betalend aan C-adres
Als A nu B betaalt, betaalt hij ook de openstaande rekening aan D, in precies dezelfde transactie, dankzij de combinatie van CTV-outputs. Je voltooit dus in wezen meerdere betalingen, maar doet slechts één on-chain transactie.
Let op: het zijn allemaal nog gedachtenexperimenten, dus verre van concreet. Maar toch is het leuk om te filosoferen over de mogelijkheden van programmeerbaar geld!
Duizend maal dank 🧡
Grazie mille! Afgelopen week werd het team van Focus verrast en overspoeld met value4value donaties. Het donatiedashboard staat vol met verse berichten en ook de Telegram-chat stroomde vol met mooie boodschappen.
Sinds de afgelopen vrijdageditie ontvingen we 15 donaties (deels anoniem) met een totaalbedrag van bijna 500.000 sats (ter waarde van ~125 euro)! Nogmaals: muchas gracias! Enorm bedankt! 🧡
- Nostr: “Succes gewenst Simon Lelieveldt !!!” (212.121 sats, een recorddonatie!)
- LightningPlaces.com: “Fantastiche content! Super goed om iedereen scherp te houden betreft de waanzin die de onverkozen kleptocraten van de FATF ons willen opleggen.” (121.212 sats)
- G: “dank, voor DAC8” (40.000 sats)
- Bitcoin Cor: “Niet lullen, maar poetsen!” (21.000 sats)
- Marnix: “Fuck de travel rule “(15.000 sats)
- PanoramixNL: “Dank voor Bitcoin Focus!” (10.001 sats)
- Arnold: – (10.000 sats)
- LukeDCA: “Dit is wél een fijn nieuwsbriefje…. ☕🫂🏵️” (4200 sats)
- Cactus_JC: “Laten we klein beginnen 🙂 net als btc nu nog is in verhouding tot wat het gaat worden.” (5 sats)
Wil je onze value4value nieuwsbrief ook steunen? Dat kan op onze donatiepagina!
Zoals je kunt zien kwam er nogal wat emotie los over regulering. Heb je de consternatie gemist? Lees dan vooral de twee Focus-edities over de FATF-surveillance-verordening en de DAC8-belastingregels eens terug!
Steun Focus!
Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!
Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.
Steun Focus!
Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!
Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.
Kijktip
Tot slot nog een leuke kijktip. Zoals Focus-volgers weten ben ik (Arnold) regelmatig in El Salvador te vinden. Ik heb een zwak voor bitcoineducatie, in het bijzonder voor het werk dat de non-profit organisatie My First Bitcoin doet.
In editie #207 nam ik je al eens mee naar Apopa; naar een school waar 80 jongeren een bitcoindiploma uitgereikt kregen na het volgen van een negen weken lang lessenprogramma.
Ik was niet de enige die hier verslag van deed. Max DeMarco maakte er een mini-documentaire van zo’n 12 minuten, eentje die we jou niet willen onthouden!
Fijn weekend!
Arnold