Skip links

#246 Betalen met bitcoin in Costa Rica

Focus was onlangs in Uvita, in Costa Rica. Waar ik (redacteur Arnold) je eerder al meenam op reis naar Bitcoin Island en Bitcoin Beach ben ik ook langs geweest bij Bitcoin Jungle. Wederom een niet al te catchy of originele naam, maar goed…

Vanuit Boquete in Panama nam ik de bus om vervolgens enkele uren later in een snikheet Uvita uit te stappen. De grensovergang was simpel, de stempels voor het behalen van het paspoort gingen misschien nog wel gemakkelijker. Ik wilde wel eens met mijn eigen ogen kijken hoe het er hier aan toe gaat bij bijvoorbeeld de befaamde ‘farmers market‘, de circulaire bitcoineconomie en de initiatiefnemers spreken.

Daarover later meer. Eerst even wat context.

Disclaimer: het is al weer enkele maanden geleden dat het originele verhaal als premium-editie is gepubliceerd. Focus-liefhebbers kunnen dit nu volledig lezen zónder paywall en volledig vrijblijvend met lightning doneren, value4value!

Costa Ricaanse context

Costa Rica ligt in Centraal Amerika, strak tussen Panama en Nicaragua in. Een stuk verder naar het noorden vind je Honduras en bitcoinland El Salvador.

Leuk feitje: Costa Rica heeft géén leger. Sinds de burgeroorlog in 1948 hebben ze een jaar later in 1949 besloten om voorgoed een einde te maken aan de militaire macht. Daarmee zijn ze een van de weinige soevereine landen in de wereld zonder leger. Tel daar Pura Vida (Puur Leven) als groet bij op en je krijgt een goed beeld: in Costa Rica is het ‘vriendelijkheid en vrede’ first. Past dit niet prachtig bij het peaceful protest dat bitcoin heet?

Als we iets van deze romantiek afstappen en naar de realiteit gaan, moet ik terugdenken aan een autorit die ik maakte naar Junquillal, helemaal in het noordwesten van het land. Om mijn enkele nacht in een hotel te betalen, moest ik $45 aan contant geld betalen. Jawel, naast de lokale munt colon is ook de Amerikaanse dollar alom geaccepteerd.

Maar toen…

Ik had niet genoeg contant geld bij mij. En de meest dichtstbijzijnde pinautomaat was 1 uur (!) rijden, in nomad-hotspot Nosara. Vijftig kilometer verderop stond deze enige ATM uit de regio op mij te wachten. En wederom lees je het goed: je rijdt niet sneller dan 50 km/u in de regio: om er te komen moet je dwars door rivieren en over zand bergweggetjes heen.

Gelukkig kon ik een ghetto swap doen bij een restaurant naast m’n hotel, waar ik met mijn creditcard extra geld kon ‘bijpinnen’ bovenop m’n avondeten. Zo kwam ik toch aan extra colon. Maar het is duidelijk: ATM’s zijn in sommige regio’s erg schaars.

Oh, en Wifi of 4G/LTE was er ook nauwelijks. Dus om hier bitcoin als oplossing in te fietsen is nogal naïef.

Bitcoin Jungle in Uvita

Terug naar Uvita, Bitcoin Jungle. Hier is het anders. Het internet is goed, de wegen begaanbaar en er zijn meer dan voldoende pinautomaten.

Een van de initiatiefnemers van het Bitcoin Jungle project is Lee en hij vertelt dat het idee simpel is: (bitcoin) toeristen aantrekken. Ze hebben een eigen Bitcoin Jungle App ontwikkeld en winkeliers vervolgens overgehaald om deze te gaan gebruiken. In deze app is er een kaartje dat laat zien welke plekken bitcoinbetalingen accepteren.

Het draait dus niet om ‘banking the unbanked’ of om financiële inclusie in het kustdorpje. Uvita is populair onder toeristen en voor hen is bitcoin handiger dan fiatgeld zoals de colon en de dollar.

Volgende week lees je meer over het verhaal achter en de oorsprong van Bitcoin Jungle. Vandaag deel ik puur mijn persoonlijke (bitcoin) ervaringen en bevindingen.

Zo werd ik bij mijn allereerste betaling blij verrast: de kassamedewerker van BakeryCR vroeg mij of ik met lightning of on-chain wilde betalen. Hij liet mij de BTCPay Server terminal zien met daarop de twee betaalopties. Hij had overduidelijk kennis van zaken.

Later die week viel mij hetzelfde op bij alle andere plekken waar ik betaalde met satoshi’s betaalde: men ziet bitcoin als een hele normale betaaloptie. De winkelbediende van Sibu Cafe reageerde zelfs:

“Natuurlijk accepteer ik het, het is het geld van de toekomst!”

Bitcoin past er prima tussen, alsof het heel normaal is.

Boerenmarkt

We gaan door naar de befaamde farmers market. Ik had er tijdens Nostrica al veel over gehoord over deze lokale markt waar bitcoin níet schaars is. Ik werd niet teleurgesteld.

Het was de korte taxirit van 15 minuten naar het nabijgelegen Dominical zeker waard, want ik heb wel zeker 25 kraampjes gevonden die bitcoin accepteerden.

Groenten, fruit, koekjes en lekkernijen, stickers en notebooks, honing of kombucha, magic mushrooms en medische drug kambo purges. Het kan niet op, bitcoin is overal.

Se acepta aqui! Que? Bitcoin aqui!

En je voelt het al wel: er hangt een heerlijke tranquillo hippie-vibe.

Zogezegd kun je je dagelijkse boodschapjes halen bij de farmers market. Van een groente en fruit (hierboven) of honing tot salsa pikante (hieronder).

Zoek je natuurlijke medicijnen vanuit de Amazone, vooral populair vanwege het gebruik bij de inheemse stammen? Reken het af in sats!

Of een energybar met een drankje van gefermenteerde ananas gemixt met kattenklauw? Bitcoin aceptado aqui!

Terug in Uvita ging ik verder op zoek, zoals altijd met BTCMap in de hand. Bij Whale Tail Brewery lekkere lokale biertjes afrekenen en ga zo door.

Realiteit

Maar eerlijk is eerlijk: dat is het dan ook wel… Hoewel je er misschien net in begint te komen, moet ik eerlijk zijn. Het is niet extreem groot en uitgebreid opgezet. Nog niet. Buiten tien tot twintig winkels en restaurants in Uvita en de farmers market in Dominical is dit het ook wel.

Waar ik op Bitcoin Island met de 250 winkels (zie hier mijn rapportage over Boracay) na een week lang nog steeds niet was uitgekeken, is dat hier wel anders.

Als jij toch bij een circulaire economie je sats wilt uitgeven, kun je – als je mij vraagt – dat net zo goed dicht bij huis doen. Ga dan vooral lekker naar Arnhem Bitcoinstad toe! Daar is de adoptie misschien zelfs al wel een stukje verder. Maar voor de ervaring en het avontuur is Bitcoin Jungle dan wel weer een aanrader.

Zo, dat was hem weer. Dit was een iets andere correspondentie dan je van mij gewend bent.

Pura vida!

Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.