Skip links

#181 Eventverslag: Nostrica, een conferentie over nostr, lightning en vrijheid

Uvita, Costa Rica. Bij het Awake Center vond afgelopen week iets bijzonders plaats. Niet de yoga, esthetische dans of psychedelische trips waarvoor je er hier normaal terecht kunt, maar een heuse conferentie waarin bitcoin en nostr in het middelpunt stonden: Nostrica. Dit vergt enige uitleg.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Van 19 tot 21 maart vond er een nostr-conferentie plaats in het dorp van het Bitcoin Jungle-project.

Precies twee maanden ervoor, op 19 januari 2023, opperde oud Twitter-baas Jack Dorsey het idee om bij elkaar te komen om over het protocol te praten en er aan te werken. Vlak ervoor deelde hij tientallen bitcoin uit om de ontwikkeling van nostr aan te wakkeren. In rap tempo was de unconference georganiseerd, een evenement om niet zomaar te vergeten.

Ik (Arnold) was erbij en vertel je er meer over! In deze Focus-editie hou ik het overigens alleen bij de nostr-dingen met een bitcoinhaakje, terwijl er veel hele toffe onderwerpen de revue passeerden.

Vandaag lees je over: de toekomst van lightning zaps, met bitcoin betaalde relays, het betalen van content creators via dit nieuwe communicatieprotocol, de essentie van vrijheid en free speech in het kader van censuurvrije platformen, open source software, bitcoinbounties en nog enorm veel meer.

Als een echte Nostrian was ik aanwezig. Pura Vida!

Ga er goed van zitten en geniet in beeld en tekst van de driedaagse sfeerimpressie van Nostrica 2023!

Nostr…wat?

Eerst even een korte intro: Nostr staat voor Notes and Other Stuff Transmitted by Relays. Anders gezegd: het is een communicatieprotocol waarbij notes en andere dingen zijn op te slaan op relays die dan weer zijn uit te lezen door clients.

Iedereen kan zelf zijn relays (databases) en clients (apps) kiezen en je account is een geheime sleutel (de nsec-key) waarmee je notes kunt ondertekenen. Je kunt zo data in eigen beheer nemen en niemand kan jouw account zomaar even sluiten, afpakken, censureren of inperken.

Het is alsof je Twitter, Instagram en Facebook kunt gebruiken en bekijken met één account en waarbij de bedrijven niet uitsluitend de data opslaan of bewaren. Sterker nog: er komt geen centraal bedrijf aan te pas en dat sluit naadloos aan bij de bitcoinfilosofie!

Het lightningnetwerk heeft een prominente plek in nostr. Zo kun je eenvoudig donaties ontvangen door een lightning-adres achter te laten in je profiel en kun je ook zaps ontvangen. Dit zijn als het ware ‘likes met sats-waarde’. Je kunt naar elke post (of: note) een zap-donatie sturen. Hieronder zie je hoe ontwikkelaar jb55 94.029 sats en organisator Rockstar op zijn beurt 87.762 sats kregen voor hun posts.

Nou, dat is nostr dus. En op dít platform is er twee maanden geleden dus het volgende gediscussieerd: “Wat als we als community een conferentie kunnen organiseren?”

Zo gezegd, zo gedaan. Omdat Costa Rica de plek is waar jb55 verbleef én Jack Dorsey fan is van het land (pura vida!) én het de naam Costa Rica klinkt als Nostr is al snel besloten om het in het kustdorpje Uvita te houden. In Uvita is ook het Bitcoin Jungle-project aanwezig. Er zijn talloze winkels, restaurants, cafés en marktkraampjes die bitcoin accepteren. Daarover binnenkort overigens meer op Focus!

Voor vandaag: een uitgebreid eventverslag van Nostrica 2023!

Nostrica in Costa Rica

Zo werd dus het event geboren. In het midden van de jungle, ver van het internationale vliegveld vandaan in de snikhete natuur kwamen 300 nostriches bij elkaar om alle ontwikkelingen door te praten.

Zondagochtend begon de unconference met een gesprek tussen fiatjaf (de anonieme bedenker van het protocol), Uncle Rockstar (van Strike en BTC Pay Server) en Ben Arc (van onder andere lnbits). Het zijn vroege nostriches die er al sinds 2021 bij waren.

Je kunt dit terugvinden op de livestream op YouTube.

Laten we voor nu doorgaan met puur bitcoin-gerelateerde updates. Te beginnen met de tweede talk van de dag: ‘De toekomst van Zaps’ door William Cassarin, ontwikkelaar van de populaire iOS-app Damus. Hij droomt over een aantal manieren om Zaps te gaan inzetten:

  • Het voorkomen van spam in je feed. Je kunt bijvoorbeeld Zap-filters inbouwen in clients.
  • Zaps gebruiken in combinatie met polls. Zo kun je ruis en bots weghalen uit de resultaten.
  • Mensen kunnen je alleen (!) een privébericht (dm) sturen als ze satoshi’s meesturen via lightning. Fijn als je dm’s de hele dag vol zitten met onzin.
  • Zaps gebruiken om de originele maker van een meme, post of video direct geld sturen, zelfs als anderen het bericht verder verspreiden.
  • E-commerce toepassingen ín de app, een beetje zoals de WeChat-stijl.
William Cassarin, jb55 of ook wel bekend als Bill, vertelt over Zaps

Zoals ontwikkelaar Benthecarman op zijn website laat zien is er inmiddels al ruim 3 BTC (ter waarde van ruim $75.000) gezapt via lightning en nostr. Het zijn in totaal al bijna 200.000 lightningbetalingen! Zaps zorgen voor meer interactie en een heel ander type engagement dan simpele likes. Met name Wallet of Satoshi verwerkte relatief veel transacties.

Opvallend: Lee, de man achter Bitcoin Jungle, vertelt dat hij 10x zo veel donaties via nostr krijgt in de vorm van zaps, dan via ‘ouderwetse’ manieren zoals de donatie optie in Twitter.

95% van al deze zaps gaat momenteel echter wel naar custodial wallets toe. Cassarin denkt er al over na om een geïntegreerde lightningwallet in Damus te maken, en hij is niet de enige. Meer mobiele clients overwegen om de Breeze SDK, LDK of andere liquidity service provider (LSP)-diensten te gaan inbouwen, zo hoor ik in de wandelgangen.

Dit kan de gebruikservaring van zaps ook veel soepeler maken, omdat je dan de nostr-client niet uit hoeft (om daarna een lightning wallet te openen) om te zappen.

Bij Nostrica waren naast jb55 nog veel gerenommeerde developers aanwezig. Martti Malmi van Iris.to, Kieran van Snort, de mannen achter Plebstr, Primal, NOS en nog veel meer. En jawel, ook Jack Dorsey liep er rond!

Dorsey, tweede van linkje, gaf een kijkje in de keuken van Twitter (en hoe het mis ging)

Conferentieplek

Ik neem je eerst even kort terug naar Uvita. Het was een unieke conferentie: géén bedrijven die de boel komen shillen, maar in plaats daarvan twee grote tenten in het midden van de natuur naast een kabbelend riviertje waarin nostriches tussen de talks door even snel een frisse duik konden nemen.

Uniek! Ik moet zeggen dat dit de meest gemoedelijke, diverse maar ook inspirerende conferentie is waar ik in jaren ben geweest. Helemaal als je bedenkt dat alles in twee maanden uit de grond is gestampt en volledig gratis is.

De workshop tent, waar het af en aan liep met leuke projecten en topics

Er was een mainstage waar constant keynotes en paneldiscussies waren, en een grote tent waar workshops werden gegeven. Om je een idee te geven van de onderwerpen:

  • Zap to the Future
  • Building micro-apps
  • Business on Nostr
  • Contributing to Nostr as a Non-dev
  • Non Social Media Use Cases for Nostr
  • NIP devs and panels

De conferentie was gratis voor de 300 deelnemers en na de (optionele) ochtendyoga was het ontbijt en de lunch gratis – betaald door Dorsey. En ik overdrijf niet als ik zeg dat het gigaheerlijk was (van soep tot steak, van chiapap tot ceviche en van taco’s tot salades). Álles op de lokale markt gekocht met bitcoin.

Organisator Alex McShane deelde dat er minimaal 2 BTC is uitgegeven aan de voorbereiding en inkopen.

Drukte bij de Workshop van Pablo over microapps

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Stapje terug

Terug naar Nostr.

Het idee dat regelmatig voorbij kwam is om businessmodellen te bouwen rondom deze zaps. Cassarin denkt er ook over na om feeds te baseren op zap-aantallen. Zo kun je zonder algoritmes tóch het signaal scherp krijgen. Primal doet hier overigens al een poging toe. En daarvoor moeten we nóg een stapje terug doen.

Een van de presentaties op de eerste dag kwam van Rabble. Op het eerste gezicht misschien een onbekende naam, maar hij werkte samen met Jack Dorsey aan de eerste versies van Twitter. Ook Dorsey zelf was aanwezig. Om je even aan te geven wat voor een stootkracht aan slimme en ervaren koppen er waren.

Rabble – die speciaal voor Nostrica zijn haar paars verfde – vertelt dat nostr eigenlijk precies is zoals Twitter begon: als neutraal protocol.

In de begindagen zat Twttr (zoals het toen nog heette) vol met API’s en extra features. Toen de eerste durfinvesteerders hun mening begonnen te delen en het project wilden sluiten, kocht Evan Williams het project in z’n eentje op. Maar daarmee is het protocol steeds meer een bedrijf geworden. Het moest geld in het laatje brengen, terwijl het bleef groeien en groeien. Daarmee werd het in plaats van een open protocol een gesloten app.

Rabble vertelt in een inspirerende keynote hoe hij sindsdien talloze keren heeft geprobeerd om het “over te doen” – via protocols zoals ScuttleButch.

Ik vond het erg bijzonder om te zien hoe deze mannen al jaren werken aan een decentraal protocol voor online media. Niet alleen Dorsey, maar een hele groep ontwikkelaars, hoopt dit al jaren te bereiken. Nu met nostr lijkt dit te gaan lukken! Het was altijd het doel geweest, en met nostr lijkt dit idee opnieuw leven ingeblazen te zijn.

Als er één speech is die ik je aanraad om terug te kijken, is het deze wel. Je kunt hem op Youtube mét timestamp naar het verhaal van Rabble terugvinden.

Leuk feitje: op de laatste dag van Nostrica was het exact 17 jaar geleden dat Rabble en Dorsey aan Twitter werkten tijdens een hackathon.

Enfin, om dít scenario te voorkomen is er tijdens Nostrica veel nagedacht over andere manieren om nostr-ontwikkelaars te financieren. Zo komt het idee voorbij om zaps te splitten. Hierbij kan je bijvoorbeeld 100 sats naar een post zappen, waarbij je in jouw client een percentage instelt en de betaling opsplitst. Bijvoorbeeld:

  • 10% gaat naar de client – 10 sats
  • 15% gaat naar de relay – 15 sats
  • 75% gaat naar de content creator – 75 sats

Technisch heeft het nog wel wat voeten in de aarde voor mobiele clients, maar op deze manier blijft de financiering van de ontwikkeling van het netwerk decentraal, zonder dat er verdeelde belangen gaan ontstaan. Vroeger was er voor Twitter geen andere weg: het werd óf een overname door een groter bedrijf óf een beursnotering. Nu is er met bitcoin een andere manier.

We kennen allemaal het gevolg waarbij social media een money machine is geworden vol algoritmes, advertenties en regulering/censuur. Nostr moet dit voorkomen, en met bitcoin is er een andere manier om de ontwikkelingen te financieren. Direct van de gebruiker naar de ontwikkelaar – zonder dat er een bedrijf aan te pas komt.

Maar de combi van bitcoin en nostr gaat verder. In verschillende panels gaat het over de volgende voorzichtige stelling:

“Nostr will orangepill the world”

Want jazeker, er zijn ook aanwezigen op de conferentie die vóór nostr nooit van lightning hadden gehoord. Zij doen nu mee in de zap-economie.

“Lightning is de innovatie, niet zaps.”

Ik maak geen understatement als ik zeg dat nostr écht is wat lightning nodig had. Het koppelt waarde (in de vorm van informatie) nu écht aan waarde (in de vorm van sats).

Client Iris

Zogezegd focus ik mij in deze Focus alleen op bitcoin-gerelateerde nostr-dingen. Zo was er na de lunchpauze een keynote van Martti Malmi. Jawel, hij, je kent hem wellicht wel.

De Fin werkte in 2009 als een van de eersten samen met Satoshi Nakamoto aan Bitcoin Core. Hij mailde vlak na de release van de broncode met Nakamoto en vroeg hoe hij kon helpen. Zo draaide hij een node, verdiende 200 BTC per dag met het minen met een CPU, maakte de eerste bitcoin-webpagina, hielp aan de 0.2-release en deed nog veel meer.

Nou.. deze hardcore bitcoiner bouwt ook aan een client: Iris.to. Hij vertelt:

“Bitcoin is een alternatief voor banken. Nostr is een alternatief voor corporaties.”

Hij was ook scherp:

“We moeten meer groeien, maar vooral buiten de bitcoin folks.”

Martti (2e van links) deed naast z’n keynote ook mee aan panels, met links van hem de makers van Arc (Chris), Snort (Kieran) en Damus (William).

Current

De heren van Current proberen om op een simpele manier newbies te onboarden. Voorheen bekend als lightningbedrijf Starbacker hebben ze hun app volledig overhoop gegooid met een nieuwe naam Current en de volle focus op nostr. Dit is de enige app waar je je nostr-key kunt onthouden als 12 woorden. Bitcoiners kennen dit wel: je seeds.

Ze introduceerden in Uvita een nieuw idee: #plebhy.

Plebhy is een verbeterde versie op GIPHY. Want waar gifjes al snel z’n oorsprong kwijtraken en waarbij de maker nooit credits krijgt, moet Plebhy dit oplossen. Hoe?

Alle plaatjes die worden plaatst op nostr met de hashtag #plebhy komen in een aparte directory te staan. Aan het plaatje zit de pubkey gekoppeld. En iedere keer als dit gifje dan wordt gebruikt (vanuit de plebhy-database die iedereen kan helpen opbouwen), kunnen de zaps ook naar de creator worden gestuurd.

“It is a microservice for tipping creators instead of the sharers”.

En wederom: het gaat allemaal via lightning!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Nips, nips en nog meer nips

Derek Ross van NostrPlebs vertelde vervolgens over NIP-05. Indirect was hij de customer support van de nostr-community toen hij een “human readible format voor accounts” implementeerde op basis van NIP-05. Een NIP staat voor Nostr Implementation Possibilities, en zijn in zekere zin te vergelijken met bitcoin BIPS (behalve dat er bij bitcoin wél consensus nodig is en bij nostr níet).

Een account op nostr bestaat uit een geheime sleutel en een public key, de npub. Mijn key is bijvoorbeeld:

  • npub1w98ems6ryhpv7zvmhwp5sv65p0pwrnvzw4lucn0ch776qan9ntdstscwpx

Maar dit is lastig te delen met vrienden, dus kun je deze aan een DNS hangen. Wat dat betreft is [email protected] al een stuk makkelijker om met anderen te communiceren.

Je kunt zélf een eigen NIP-05 identifier maken. Maar dan heb je dus wel een domein en website nodig en enige technische kennis. NostrPlebs van Derek Ross biedt deze dienst aan.

“Het begon met 1 identifier voor een vriend, hij wilde mij 10.000 sats betalen. Al snel volgden er meer. Ik kwam erachter “People really want this”. Het is een gewilde dienst. In het begin hielpen ik met mijn vriend Sam handmatig met een account, maar op een gegeven moment automatiseerden we het met een applicatie.”

Met BTC Pay Server, een bash scripts en een webform kregen ze alles werkend. Zo is er in de avonduurtjes ineens een bedrijfsmodel ontstaan: het geld stroomde binnen, waarna Derek aan premiumdiensten begon te denken – helemaal toen Lee van Bitcoin Jungle als concurrent dezelfde dienst aanbood. Qua premium-uitbreidingen bovenop een NIP05 heeft Derek wel enkele ideeën:

  • Een betaalde relay (die spamvrij is)
  • Een video uploader (omdat je niet rechtstreeks video’s op relays kunt laten opslaan)
  • Een Twitter Spaces-idee gebaseerd op Jam, waarbij je bitcoin kunt zappen naar de spreker met hulp van NIP07 (met lightning adressen in profieldata).

Damus denkt eveneens aan premiumdiensten. Cassarin vertelde over hoe Damus Purple een mooie middelvinger is naar Twitter Blue. Laatstgenoemde kun je betalen met fiatgeld, zit vol ads, bots en halfbakken verbeteringen terwijl je met Damus Purple met lightning, betaalde relays, media-uploaders een alternatief hebt waarbij je de open source app helpt.

In een emotioneel betoog was duidelijk te zien dat de populariteit van Damus jb55 veel deed. Niet alleen omdat het honderdduizenden gebruikers heeft, in China zo populair werd dat de Chinese overheid het uit de Appstore gooide en relays met hun Great Firewall weerde, als ook omdat er tekenen zijn dat zijn app écht het verschil maakt voor mensen in Iran.

Omdat nostr – zoals eerder aangehaald in tegenstelling tot Twitter – geen bedrijf is, is er ook geen directe cashflow voor jb55. De staande ovatie deed hem veel, helemaal na de aanmoedigingen van mensen uit het publiek om niet te schromen om optioneel geld te vragen voor de app.

NVK van CoinKite benadrukte later ook dat dit erg belangrijk gaat zijn voor álle ontwikkelaars: durf geld te vragen voor de waarde die je creëert.

Jb55, NVK en Rockstar vullen het podium

Verbeteringen

Uiteraard keek men ook naar verbeteringen. Ik heb even een kort lijstje gemaakt van dingen die mij bijbleven:

  • Technische verbeteringen zoals key-revokation (waarbij je je account inactief kunt maken en/of de key kunt vervangen). Keith van SeedSigner pleit voor delegated keys, waarbij je bijvoorbeeld je personeel een sub-key kunt geven die je ook weer kunt intrekken. Als het gaat om social media is dit erg belangrijk. Je kunt met nostr immers niet zomaar een nieuw wachtwoord aanvragen van een bestaand account (dat reputatie heeft opgebouwd).
  • Meer duidelijkheid omtrent het beleid van relays: slaan ze de data voor eeuwig op? Wat is het beleid qua data-opslag in (bijvoorbeeld) de Europese Unie, waar servers geen kinderporno of andere schadelijke informatie mogen bewaren? Ontwikkelaar Pablo van Swan Bitcoin roept op tot SLA’s, zogenoemde service level agreements, voor zowel gratis als betaalde relays, waarmee er meer duidelijkheid komt over de verschillen tussen de talloze (gratis en betaalde) relays.
  • Terminologie: veel clients gebruiken nu nog termen als “NIP05, LUD en Relays” in de profielvelden. Moeten we nostr niet toegankelijk maken door dit “nostr-adressen, lightning adressen en netwerk relays” te noemen? Mensen zijn al veel bekender met woorden als netwerk en adressen.

Twee vaak terugkerende thema’s waren:

  1. Waar ligt de verantwoordelijkheid voor moderatie?
  2. Hoe kunnen we diensten ‘monetizen’?

Betaalde relays kunnen bijvoorbeeld mensen in dienst nemen om spam te voorkomen. Maar daarbij rijst de vraag op: zijn deze betalingen dan abonnementen, die je moet verlengen? Of is dit een eenmalige betaling? En hoe lang bewaart de relay jouw notes dan? Of moeten we het zoeken bij deposits, die dan per event langzaam aan wordt gebruikt waarbij je balans opraakt? Dat zou meer een pay-per-use toepassing zijn, uiteraard met lightning in het middelpunt.

Of zijn betaalde advertenties inbouwen bij individuele relays een optie? Moeten relays back-ups aanbieden waarbij gebruikers data kunnen mirroren? En moet je als klant bij meerdere relays gaan betalen als je meerdere relays tegelijk gebruikt, of moet er een overkoepelende microapp voor komen?

Of moet de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van spam juist ook bij de clients liggen?

Een ding werd mij erg duidelijk: er komen heel veel experimenten aan! Want relays zijn niet echt een hobbyproject, zo vertelt Lee van Bitcoin Jungle:

“In 12 uur groeide m’n relay met 250 GB na de influx van gebruikers in China. Hier begon de eerste fase van contentmoderatie.”

Want vergis je niet: al jouw notes op nostr moeten ergens opgeslagen worden:

“I run it for the goddness of the hard. It’s working in the red, not even counting spam prevention.”

Derek van Nostrplebs

Het mooie is: we kunnen als gebruikers kiezen welk model ons aanspreekt! Hoeveel relays zijn aan te raden? Pablo van R&D-directeur van Swan antwoordt gevat:

“Dat is alsof je mij vraagt wat m’n favoriete ijsje is.”

Toekomst

Het heeft er veel van weg dat de komende maanden in het teken gaan staan van drie dingen:

  • Microapps, in plaats van één gigaclient (waarin alles kan). Dit is zowel belangrijk om decentrale karakter te behouden, als ook om te kunnen experimenten als community met verschillende toepassingen.
  • Dedicated relays, waarbij relay-eigenaren gaan focussen op het bewaren van zeer specifieke data. Denk aan: enkel de Zap-counts. Of: puur profiel-data. De consensus lijkt te zijn dat het goed is om deze data op te splitsen, waarbij er meer specialisatie komt. De term die daarbij genoemd werd is “commodotized relays”.
  • Niet social media-apps, in het verlengde van de microapps kwam ook vaak het thema voorbij dat we verder moeten bouwen dan social media apps die Twitter en Instagram kunnen overnemen. Nostr kan ook werken voor nieuwsbrieven, github, blogposts en nog zo veel meer. Wat mij opviel is de volgende veel terugkomende uitspraak: “We moeten niet alleen bouwen omdat we iets anders slechts vinden en willen vervangen. We moeten vooral ook kijken welke toffe nieuwe dingen we kunnen uitvinden met ‘free speech’ en free money’.”

Myles van lightningapp Kollider oppert ook het idee om een deel van de zaps terug te laten vloeien naar clients en relays. Twijfels over eerdere betaalde relay-modellen zijn er namelijk ook: “Normies zullen denken, WTF ik ga niet betalen voor het opslaan van data op een app”.

Maar ja, we kennen het verhaal: als dingen online gratis zijn, ben JIJ het product. Wat mij erg duidelijk is geworden: de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn zo veel nieuwe manieren om social media te laten werken buiten advertenties om.

Tussen praatjes van de Human Rights Foundation over vrijheid en autoritaire regimes (en hun donaties aan nostr-developers) en NIPS IRL (een panel met zeven vrouwelijke nostriches), bleef men zoeken naar manieren om ontwikkelingen aan te wakkeren. Wil jij meedoen? Kijk dan eens op nostrbounties.com. Hier vind je alle openstaande bounties waarvoor jij betaald kunt krijgen. Het leuke is: de website is gebouwd op nostr! De website Bounstr verzamelt de bounties overigens ook en is momenteel nog ietsje groter, maar draait dan weer niet op nostr-relays.

Zo kun je 1 miljoen sats krijgen voor een “Nostr client integration for Microsoft Excel” en 200.000 sats voor het schrijven van een “command line tool for sending git patches over Nostr”. Durfinvesteerder Max Webster van Hivemind en Andi Pitt van Ego Death (het investeringsfonds met o.a. Jeff Booth) deden er een schepje bovenop met een oproep om projecten te steunen met financieringen tussen de $250.000 en $1 miljoen. Webster:

“We hebben een supernetwerkeffect voor het open internet met drie pilaren:
– Bitcoin voor geld
– Lightning voor betalingen
– Nostr voor messaging en informatie”

Hij ziet toekomst in data-analysebedrijven die informatie van relays kunnen indexeren en doorpluizen. De combinatie met lightning ziet hij als een enorm krachtig middel:

“Je kunt experimenteren met value-rankings en zo proberen Google echt uit de dagen.”

Want ja.. Google pakt miljarden dollars af tussen de gebruiker en de content creator. In nostr zal véél meer geld peer-to-peer bij de bestemming terecht komen, zonder dat een bedrijf (die consument en creator geld als tussenpartij bij elkaar brengt) dit afpakt. Host Walker van The Crypto Couple voegt eraan toe:

“Nostr is een prikkel om authentiek en waardevol te zijn. Niet nep, fake terwijl je achter het algoritme aan rent met dansfilmpjes op Tiktok of Twitter-fights die goed scoren.”

Authentiek ten top

Dit is mij ook het meest bijgebleven. Als ik Nostrica 2023 in één woord moet samenvatten is dat: authentiek. De locatie was bijzonder, met tenten naast een rivier op een landgoed. De groep aanwezige Nostriches was enorm divers: jong & oud, man & vrouw, hippies & technerds, technisch & ideologisch. De extra activiteiten, zoals het kijken naar de zonsondergang met honderden nostriches op het strand, open-tap gesponsorde avondjes bij de bar en de dinners bij bitcoinrestaurants met andere plebs maakten het een unieke ervaring.

Zonsondergang pre-conferentie waar bijna alle Nostriches verder borrelden.

Ik durf zelfs te zeggen dat ik dit bij geen enkele bitcoinconferentie heb meegemaakt. Het was écht bijzonder en écht een community – waarin de strijd voor vrijheid centraal stond. Met mensen uit Hong Kong en Iran die vechten voor freedom of speech, 50-jarige moeders die van Facebook zijn verbannen omdat ze als gevaccineerde (!) kritiek over Covid deelden tot bitcoindevelopers die code schrijven en mensenrechtenactivisten die vechten voor een eerlijkere en betere wereld. Ik sluit af met een quote van Brian Co:

“I’ve attended countless technology and industry conferences in my career. Nostrica is different. This is something special and unique. It’s simultaneously optimistic, authentic, forward thinking, and at the same time pragmatic and humble. It’s refreshing to be in a space with builders and not have the conversation frowned out by corporations and VCs. What an awesome community.”

Ik ben bullish! Tot volgend jaar bij Nostrica – want ja, dit wordt herhaald!

Wil je meer beelden zien? Bekijk deze video van Max DeMarco!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.