Skip links

#182 Groene vrede in de aanval

We beginnen deze editie van Bitcoin Focus met wat aandacht voor een nieuwe campagne tegen bitcoin. Greenpeace USA is al enige tijd ‘bezig’ met het veranderen van de code van bitcoin. Hoe? Lobbyen. Wanneer moet dat dan uiteindelijk gebeuren? Geen idee.

De Skull of Satoshi is een manier om aandacht te vragen voor het geweldige idee van Greenpeace USA. Ze zoeken mensen ‘to join the movement’ tegen het allesverslindende klimaatmonster dat bitcoin is.

Ze roepen bedrijven, ambtenaren, crypto-enthousiastelingen en klimaatactivisten op om de code te veranderen. Het doel is het stoppen van bitcoin miners. Of sterker nog: men wil af van het proof-of-work-protocol.

Proof-of-work is een van de belangrijkste pijlers van bitcoin. Het zorgt ervoor dat miners het netwerk beveiligen, dat iedereen zich aan de regels houdt én het lost het probleem van de Byzantijnse generaals op. Het is een onmisbare schakel voor een decentrale oplossing voor geld. Zonder proof of work kan BTC niet werken zoals het nu doet.

De campagne van Greenpeace is meer gericht op personen dan op het veranderen van de code, lijkt het. Het kunstwerk van de Canadees Benjamin Von Wong, ingehuurd door Greenpeace, is te zien in de onderstaande video. Het is de 104 seconden wel waard. Want stiekem is het kunstwerk zelf best wel vet.

Het ‘aanpassen van de bitcoin code’ gaat niet zo makkelijk. Het begint allemaal voor Greenpeace met een suggestie op bijvoorbeeld GitHub. Het staat iedereen vrij om nieuwe ideeën, code of oplossingen aan te dragen. Maar of ze ook worden geaccepteerd, is de vraag, daarover moet consensus binnen de developerscommunity waaronder enkele lead devs.

Afsplitsen met je eigen netwerk is overigens ook mogelijk, met nieuwe en eigen regels waar de meerderheid het niet in ziet zitten. Maar dat pakt tot op heden ook niet goed uit. Kijk maar eens naar Bitcoin Cash of Bitcoin SV, beide netwerken en de onderliggende munt zijn een stuk minder waard van bitcoin en vanwege de lagere rekenkracht ook minder duur om aan te vallen. Bitcoin komt tot nu toe uit de bus als het meest immune, decentrale systeem wat er op de wereld bestaat, alternatieven zijn er momenteel niet.

Leestips over het bouwen op en rondom:

Miners

De miners waar Greenpeace het over heeft zijn niets meer dan computers. Hardware. En ja, dat kun je bij elkaar schrapen en je kunt er een doodshoofd van maken.

Maar het lijkt erop alsof steeds meer partijen (of in ieder geval meer machines) bezig zijn met de strijd om nieuwe bitcoin. Het protocol past elke 2016 blocks (~2 weken) de moeilijkheid aan. Komt er meer computerkracht bij? Dan stijgt de difficulty. Minder hashes die jagen op bitcoin in die periode betekent een daling.

In de onderstaande grafiek zie je het verloop van de moeilijkheid. Ondanks de huidige prijs van bitcoin (we zitten nog niet op de helft van de recordprijs van $69.000) zien genoeg partijen kansen om winstgevend bitcoin te minen. Afgelopen week steeg de difficulty met ruim 7% ten opzichte van de vorige periode.

Een miner verdient middels de blocksubsidie 6,25 bitcoin per gewonnen block. Daar bovenop komen nog de transactiekosten (vaak een klein percentage van de subsidie).

Maar waar komen die nieuwe bitcoin eigenlijk terecht? Veel grote en kleine miners werken samen in de vorm van een bitcoin mining pool. Dit is een groep van miners die samen optrekken. Vaak wordt de buit naar ratio verdeeld.

De concurrentie op het netwerk is moordend. Het is voor kleine (en grote) miners eigenlijk niet te doen om structureel winstgevend te zijn, zonder zich aan te sluiten bij een pool. Door je aan te sluiten bij een groep die wél eens in de zoveel tijd een block vindt, krijg je meer zekerheid.

De grootste mining pool won volgens BTC.com het afgelopen jaar meer dan 25% van alle nieuwe bitcoin. Foundry USA, zoals de naam impliceert uit Amerika, is momenteel veruit de grootste pool. En die groep miners bestaat dan weer uit tal van verschillende partijen. Iedereen is vrij om over te stappen naar een andere groep. Maar toch zien we momenteel dat veel miners zich samenvoegen bij grote bestaande partijen.

Via BTC.com

Initiatieven als Stratum 2.0 hopen er voor te zorgen dat individuele miners meer zeggenschap krijgen over hun blocks, zelfs als ze zijn aangesloten bij een mining pool. De theorie is dat dit moet leiden tot meer concurrentie, ook op het gebied van mining pools.

Miners kregen de afgelopen tijd een flinke optater. De prijs van bitcoin (en de moeilijkheid) bepalen grotendeels de omzet van een miner. Een koers boven $28.000 geeft toch wat meer lucht dan de prijzen onder $20.000 waar we dit jaar mee begonnen. De bodem van deze cyclus lijkt bij $16.000 te liggen vooralsnog.

Tegelijkertijd heeft ook deze tak van sport te maken met stijgende rentes. In de regel betekent dat voor iedereen dat het moeilijker is om investeringen te doen of te ontvangen. En dat heeft ook zijn uitwerking bij miners. Zo zagen we verschillende miners toch hun bitcoin verkopen voor keiharde dollars. Niet in de laatste plaats om simpelweg lopende kosten te dekken.

Op naar Nostrica

Uvita, Costa Rica. Bij het Awake Center vond afgelopen week iets bijzonders plaats. Niet de yoga, esthetische dans of psychedelische trips waarvoor je er hier normaal terecht kunt, maar een heuse conferentie waarin bitcoin en nostr in het middelpunt stonden: Nostrica.

En ons aller Arnold was er bij. Je lees het premium verslag hierrr.

Do Kwon

Even wat anders. Ken je de naam Do Kwon nog? Kwon is naar verluidt opgepakt in Montenegro. Opvallend, want hij is zelf Zuid-Koreaans. In zijn eigen land (en veel andere landen) kan Kwon beter niet meer komen. In de Verenigde Staten lopen ook acht verschillende aanklachten.

De beste man verzamelde met zijn Luna Foundation Guard in korte tijd meer dan 80.000 bitcoin. Met deze schatkist wilde hij de stablecoin Terra USD ($UST) voldoende dekking bieden. Om zo de prijs van één dollar per UST te garanderen.

En je raadt het niet, maar dat mislukte. Het project stortte als een kaartenhuis in elkaar. Het spelen van centrale bank is niet makkelijk. Bitcoin biedt bepaalde garanties, maar de zekerheid dat je ermee je vage stablecoin stabiel kunt houden is er niet één van.

Een combinatie van dalende koersen, oplichting, een dosis geluk en andere aspecten zorgde voor een van de eerste implosies van 2022. De koers van bitcoin was al bezig met dalen voordat de boel ontplofte bij Terra. Het is echter wel een feit dat de onrust daar ook invloed heeft op de rest van de markt.

De autoriteiten in Montenegro wachten nog op een definitieve bevestiging, Kwon was op reis met valse papieren.

Rondje langs de velden

We laten deze week de problemen bij banken en beurzen grotendeels achterwege. Een greep uit het nieuws van deze week:

Censuur is back on the menu in Europa. In een nieuwe proefversie voor een Europees raamwerk voor regels voor crypto komen twee opvallende punten naar boven:

  • Contante, commerciële transacties krijgen een limiet van €7.000 voor zakelijke doelen, maar bitcointransacties tussen bedrijven onderling moeten een lagere limiet van €1.000 krijgen. Die regel geldt dan voor ‘anonieme wallets’, of adressen die niet gekoppeld kunnen worden aan een geverifieerde partij die in een EU-lidstaat een vergunning of registratie heeft.
  • Bitcointransacties vanaf eigen adressen (of unhosted wallets, zoals regelmakers het noemen) kunnen ook een limiet krijgen, tenzij de identiteit van de verzender of ontvanger is te verifiëren. Dit is niet toepasbaar op het netwerk van BTC zelf, overigens.

Over de concept wettekst moet nog gestemd worden in de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken, samen met de Commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees parlement. We horen waarschijnlijk meer op 28 maart wanneer de stemming plaatsvindt.

In een vorige editie van Focus ging het als eens over Europa als surveillancestaat.

Wasabi

Ik weet niet waarom, maar veel apps ontlenen hun naam aan bepaalde kruiden of specerijen. Een daarvan is de Wasabi Wallet. De bitcoin wallet is bekende software die zich richt op privacy.

We pakken deze week een specifiek punt uit de update: opt-in manual coin control. Het is een hele mond vol om te zeggen dat je meer controle hebt over je bitcoin. Zonder deze update hadden gebruikers van Wasabi weinig controle over welke UTXO‘s worden gebruikt voor een on-chain transactie. Met deze update maakt Wasabi het weer mogelijk om zelf te bepalen hoe je omgaat met je sats.

Wasabi biedt een mixingdienst aan vanuit de wallet. Dat is bedoeld om je privacy te vergroten. Het klinkt dan logisch om ook controle te willen over welke sats waarheen gaan.

Privacy is een recht, maar waan je niet onschendbaar als je deze wallet gebruikt. Je laat immers digitaal sporen achter, bewust en een hele hoop onbewust.

Alle veranderingen en updates van de Wasabi Wallet vind je op hun GitHub.

Bitcoin Focus

Met Bitcoin Focus duiken we dieper in de wondere wereld van bitcoin. Naast deze open vrijdag editie bieden we ook verdiepende verhalen over bitcoin. We bezoeken conferenties, gaan op bezoek bij Bitcoin Island en we spreken belangrijke mensen uit de industrie.

Je kunt ons steunen met een abonnement, dan kun je alle nieuwe en al bestaande verdiepende artikelen lezen wanneer je wil. Je krijgt nieuwe edities ook netjes in de mail. Met de actiecode WELKOMBIJFOCUS kun je voor één euro al starten.

Zit je liever nergens aan vast? Je kunt ons ook steunen met een eenmalige donatie. Je inschrijven voor deze open vrijdageditie en hem delen helpt natuurlijk ook.

Deze week lees je bijvoorbeeld een interview met Daan Kleiman van Bitonic. Bitcoin is al ruim tien jaar een toonaangevend bedrijf in Bitcoin Nederland. We gaan in op de huidige markt en het (uit)bouwen van bitcoindiensten in Nederland.

Je leest het interview hier: ‘Het is een lelijke markt geworden’

Hodl on,
Robin

PS. Voor de handige bitcoiners komt er ook een interessant evenement aan: BitDevs in Amsterdam op 11 mei. De agenda komt later online te staan.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.