Skip links
bitcoin bearish daling

#362 Koersdump

De bitcoin koers daalt. Aanzienlijk. De koers staat onder de $55.000, en de marktwaarde op $1.000 miljard. Het is de laagste prijs sinds eind februari, toen bitcoin in een opwaartse trend zat door de goedkeuring van de Amerikaanse bitcoin exchange traded fondsen (ETF’s).

Bitcoin staat 20% hoger dan tijdens de jaarwisseling een half jaar geleden, en 25% onder de all-time high van begin maart.

Het was bijna de grootste daling van de koers op één dag in één jaar tijd, zo getuige onderstaande grafiek!

Rondje langs de velden

 • Volgens analysebedrijf Arkham Research heeft Mt. Gox bijna 50.000 BTC verplaatst ter waarde van $2,7 miljard. Dit wakkerde geruchten aan dat er veel bitcoin verkocht zou kunnen gaan worden, wat mogelijk de prijsdaling veroorzaakte.
 • De Bank for International Settlements heeft met haar Basel Committee een disclosure framework goedgekeurd voor banken die blootstelling hebben aan cryptovaluta. Deze standaard genaamd Basel III moet middels templates en tabellen risico’s beter in kaart brengen.
 • Donald Trump is op de pro-bitcoin trein gestapt. Het roept nu zelfs bij grote media opvallende vragen op. Zo vraagt Forbes zich hardop af of bitcoin een strategische reserve activa moet worden in de Verenigde Staten. Het zijn geen uitspraken van de presidentskandidaat zelf, maar het geeft te kennen dat de publieke gesprekken al over deze thema’s gaan.
 • Coinbase gaat cryptovaluta voor de Amerikaanse Marshals Service (USMS) bewaren. De USMS is een federale organisatie die voortvluchtigen arresteert, gevangenen vervoert, rechtbanken beveiligd en ook goederen in beslag neemt. In die hoedanigheid heeft dus ook te maken met verbeurdverklaarde cryptovaluta.
 • De Human Rights Foundation heeft 10 BTC gedoneerd aan allerhande projecten. De begunstigden variëren van bitcoineducatie, p2p bitcoinhandel, en nostr tot vertalingen en conferenties.
 • Zambia komt in actie tegen het gebruik van de Amerikaanse dollar in het land. De centrale bank van het Zuid-West Afrikaanse land wil deze valuta “criminaliseren“. Vice-gouverneur Francis Chipimo geeft de volgende reden op: “Wanneer een aanzienlijk deel van de transacties in dollars wordt uitgevoerd, ondermijnt dit ons vermogen om ons beleid effectief uit te voeren. Externe economische schokken worden in onze markt nog verergerd.”
 • “Nog nooit waren huizen zo duur, gemiddelde verkoopprijs 468.000 euro”, zo kopte de NOS afgelopen week. De redenen die worden gegeven? “De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument”. Over monetair beleid van de afgelopen vier jaar wordt geen woord gerept of geroerd. Ondanks dat de rentetarieven door de Europese Centrale Bank (ECB) al wel flink zijn opgeschroefd, kun je vastgoedprijzen toch niet lostrekken van het eurobeleid.
 • De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) klaagt Consensys aan wegens niet-geregistreerd effectenverkoop en hun activiteiten als broker. De zaak is komen aanwaaien vanwege MetaMask, een wallet van het bedrijf, en een staking-dienst hierin.

Bijzondere transactie

Afgelopen week is er door een onbekende bitcoiner een bijzondere on-chain transactie gedaan. Het omvat input én outputs vanuit alle hoeken van het technische spectrum:

 • Pay 2 Public Key
 • Een adrestype beginnend met een 1 (en dus: pay to public key hash)
 • Coins uit een multisignature wallet
 • Een “revoked” gesloten lightning betaalkanaal
 • Een normale Pay to Script Hash
 • Een OP_Return berichtje
 • Een adres van slechts 2 bytes lang (bc1pfeessrawgf) in plaats van het gangbare 20 bytes.
 • En nog veel meer, zoals te lezen is in deze blogpost.

Een leuk experiment om te laten zien op hoe veel verschillende manieren je bitcoin kunt gebruiken/versturen/ontvangen. Vervolgens ziet dat er dan als volgt uit:

Bankcontroles

“HRIF.EU boekt succes: Banken stoppen met onrechtmatige transactiemonitoring bij Transactie Monitoring Nederland (TMNL)“, zo schrijft Human Rights in Finance EU.

“Ons eerste verzoek – opgenomen in een brief aan de NVB over een meer menselijke maat in het betalingsverkeer – dateerde uit oktober 2023 en eindelijk is het zo ver.”

Na lange tijd terugvechten tegen enkele grote banken in Nederland, heeft de stichting nu winst behaald.

BN AMRO, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank werkten lange tijd samen om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme op te sporen. Dit ging echter gepaard met het een zekere zin van massasurveillance.

De banken hebben inmiddels aangegeven te stoppen met de huidige uitbesteding transactiemonitoring bij TMNL , die de surveillance gaat afbouwen. In dit artikel lees je hoe het HRIF.eu is gelukt om op te komen voor mensenrechten in Nederland, namelijk die van klanten van vijf grote banken.

Gefeliciteerd, heren!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

De geldprinter bij Kraken

Nick Percoco, Chief Security Officer bij cryptobeurs Kraken, deelt een bijzonder voorval. Op 9 juni ontving hij via een Bug Bounty een waarschuwing van een onderzoeker. Er zou een ‘uiterst kritieke’ bug zijn gevonden op het handelsplatform van de exchange, waardoor ze hun saldo op het platform kunstmatig konden opvoeren.

Binnen een paar minuten werd de fout in kaart gebracht, en kwam het team van Percoco erachter dat een kwaadwillende aanvaller zichzelf een I Owe You kon toekennen op zijn account als hij onder de juiste omstandigheden een storting deed. Daardoor kon hij of zij in zekere zin geld printen op kosten van de rekening van Kraken.

Klantenfondsen waren dus veilig, maar een hacker kon zo geld van de beurs aftroggelen. De bug was binnen 2 uur opgelost. Maar daarmee was het verhaal niet voorbij.

Er was in de dagen voor deze melding namelijk drie keer gebruikgemaakt van deze truc, waarvan de eerste slechts voor een bedrag van $4 via het KYC-ed account van de hacker die de melding maakte. Niets bijzonders zou je zegge, omdat dit de test van de hacker was. Maar er werd ook $3 miljoen geprint en opgenomen via twee andere transacties!

Lang verhaal kort: Kraken kwam erachter dat dit eerder afpersing was dan een white hat hacker die achter de bounty aan ging, gezien ze dit miljoenenbedrag niet wilden teruggegeven. Even later kwam dan toch het bericht dat dit wel is gebeurd. Waarom precies is niet duidelijk.

Enfin, hoe dan ook: een tamelijk bijzondere actie waarbij iemand door een fout in de software de geldprinter had gevonden voor zijn crypto-account. Gelukkig is bitcoin transparant en heb je hier met self-custody coins geen last van!

Bitcoin correspondentie

Onlangs was redacteur Arnold Hubach te gast bij Pioniers, een podcast van Amdax. In een leuk gesprek van zo’n 45 minuten hoor je meer over:

🌍 Het leven als digital nomad
✒️ Verslaggeving over bitcoinadoptie met Bitcoin Focus
📙 Educatie met MyFirstBitcoin
🔗 M’n bordspel Blockhunters

Value4value donaties

Afgelopen week mochten we een donatie ontvangen van 8644 sats van Michiel met de boodschap: “Lightning werkt! Leuk experiment!”

Wil je onze onafhankelijke, Nederlandse, bitcoin-only verhalen ook steunen? Stuur een volledig vrijblijvende donatie, en kom ook op ons dashboard op de website te staan!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.