Skip links

#361 Verbod op (te veel) Nederlands geld?

Deze nieuwseditie vat de week goed samen: de koers dumpt na nieuws over Mt. Gox en de Duitse en Amerikaanse overheid, terwijl de baas van een multimiljardenbedrijf flirt met bitcoin als kasreserve. Tegelijk doet de Europese Centrale Bank een boekje open over de digitale euro, en komt er in Nederland mogelijk een verbod op betalingen met contant geld van meer dan 3.000 euro.

Wil de echte BitcoinMichael opstaan?

De geruchtenmolen kwam vorige week ineens op gang: stapt het Amerikaanse computermerk Dell op de bitcointrein?

Helemaal uit de lucht kwam dit niet vallen. De CEO van het bedrijf, Michael Dell, retweette een bericht van Michael Saylor waarin hij schreef: “Bitcoin is Digital Scarcity”. Niet veel later laatste eerstgenoemde de volgende tweet:

Saillant detail: dit plaatje is gemaakt door Andrew Begin, een bekende bitcoiner van de Galoy- en Blink-stack. Hij plaatste deze afbeelding op X toen Michael Saylor met MicroStrategy recent weer even een paar honderd miljoen dollars in bitcoin stopte.

Gaat “Mikey” Dell de andere Mikey Saylor achterna?

Michael Dell is de grootaandeelhouder van DELL. Hij heeft 58.9% van de shares in handen. Tegelijk zit het bedrijf op een kasreserve van (naar verluidt minimaal) $6 miljard. Daarmee heeft de situatie wel wat weg van die van MicroStrategy: het zijn beide bedrijven met een grote cashpositie en beide hebben ze een oprichter aan het roer met veel zeggenschap.

Vrijheid!

Afgelopen week was het fijn nieuws voor Julian Assange. De Australiër verliet gevangenis van Belmarsh, waar hij 1901 heeft vastgezeten. De reden voor zijn vertrek is de borgtocht die hij van het Hooggerechtshof in Londen kreeg. Niet veel later werd de zaak gehandeld op een Amerikaans eiland in de buurt van Australië, waardoor de Wikileaks-leider eindelijk weer een vrij man was.

Na ruim vijf jaar in een cel van 2×3 meter, 23 uur per dag geïsoleerd, is Assange nu weer herenigd met zijn vrouw Stella Assange. Er kwamen nogal wat kosten kijken bij het “bevrijden” van de klokkenluider, onder meer omdat hij zich in een privévliegtuig naar de andere kant van de wereld moest laten vliegen.

Via crowdfunding is er al . Eén entiteit doneerde maar liefst 8 BTC ter waarde van bijna $500.000. Men vermoedt dat oud-Twitterbaas Jack Dorsey hierachter ziet, gezien de timing van een tweet: “safe passage through”.

De cirkel is rond: 12 jaar geleden accepteerde Assange met Wikileaks als een van de eerste grote organisaties bitcoin als betaalmiddel, iets waar Satoshi Nakamoto destijds niet zo blij mee was. Autoriteiten hadden de toegang tot alle fiat-betaalrails afgesloten. Bitcoin was toen de enige uitweg.

Rondje langs de velden

  • De grootste bank in Latijns-Amerika gaat met het lightning netwerk aan de slag. Nubank, met maar liefst 100 miljoen gebruikers, is in zee gegaan met Lightspark, een bedrijf van oud Facebookdirecteur David Marcus. Lightspark is onlangs ook al in Coinbase geïntegreerd om lightningbetalingen te faciliteren.
  • Presidentskandidaat Donald Trump is al weken druk om zich te manifesteren als pro-bitcoin president. Na donaties van de bazen van Kraken en Gemini, werd deze week geopperd dat Trump mogelijk zal spreken op Bitcoin 2024 in Nashville. De geruchten zijn nog niet bevestigd.
  • De Duitse overheid heeft naar verluidt 1.500 BTC verkocht. Het geld is zowel naar Kraken, Coinbase en Bitstamp gestuurd. Ze zouden nog (minimaal) 5.000 BTC in kas hebben. De sats waren in beslag genomen van de operators van de piratenwebsite movie2k.to.
  • Ook de Amerikaanse overheid heeft afgelopen week bitcoin verkocht. Het zou gaan om 3.940 BTC (ter waarde van $240 miljoen), dat door de autoriteiten in de richting van Coinbase Prime is gestuurd. Dit geld was in beslag genomen van drugshandelaar Banmeet Singh.
  • Volgens Lookonchain is er op één dag $53 miljard aan USDT verplaatst via meerdere blockchains. Dat is meer dan het dagelijkse gemiddelde van Visa over een heel jaar: $42 miljard. Ondanks dat stablecoins en altcoin-blockchains niet veel met bitcoin te maken hebben, geeft het wel te kennen: er is een grote markt voor dollartokens!
  • De overheid van Bolivia heeft een verbod op bitcoin opgeheven. Banken in het Zuid-Amerikaanse land mogen daardoor nu weer met cryptovaluta aan de slag. Bolivia was een van de landen in de regio die het strengst tegen bitcoin optraden. Doordat de Resolution No. 144/2020 is opgeheven en vervangen, mogen Electronic Payment Instruments weer gebruikt worden voor het kopen en verkopen van virtuele activa.
  • Op 30 juni treedt de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) in werking in de Europese Unie voor een deel van de cryptobedrijven.
  • De bitcoin rekenkracht daalt aanzienlijk. Het is nu de langste capitulatie van bitcoin miners sinds de bodem van de bearmarkt van 2022. Deze uitspraak is gebaseerd door het 30-daagse gewogen gemiddelde en het 60-daagse gewogen gemiddelde van de hashrate met elkaar te vergelijken.
  • Het is niet per se bitcoinnieuws, maar wel interessant en relevant: De SEC klaagt Consensys aan omdat het via cryptowallet wallet Metamask als een ongeregistreerde effecten broker fungeert.
  • De curator van Mt. Gox is gestart met het verwerken van terugbetalingen in bitcoin en Bcash. Dat valt op te maken uit een verklaring van de beurs op 24 juni. In 2014 werd Mt. Gox getroffen door een hack waarbij 850.000 BTC verloren ging. De exchange ging failliet en schuldeisers wachten sindsdien al ruim tien jaar op terugbetalingen. Volgens schattingen zal er 65.000 BTC uitbetaald gaan worden aan de crediteuren. Het nieuws voor een flinke koersval van bitcoin: de prijs daalde met 15% tot de $60.000.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Verbod op groot geld

Demissionair minister van Financiën, Steven van Weyenberg, heeft samen met demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz een wetsvoorstel ingediend. Ze willen “contante betalingen voor goederen vanaf €3.000 verbieden”. De reden zal je niet onbekend voorkomen: het tegengaan van witwassen van geld. Weyenberg schrijft:

“Transacties tussen particulieren vallen niet onder dit verbod. Criminelen gebruiken vaak grote sommen contant geld om illegale inkomsten wit te wassen, zoals ook door de politie en het Openbaar Ministerie wordt geconstateerd.”

Deze grens is gekozen omdat deze in lijn is met onze buurlanden. Vanaf 1 juli 2025 zou het dus illegaal zijn om dit anonieme soort geld op zak te hebben vanaf de grens van €3.000. Voel jij je hier comfortabel bij?

Ander eurogeld

Tegelijkertijd kwam de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen week met een rapport. Hierin publiceerde het de “voortgang met het digitale europroject sinds de voorbereidingsfase op 1 november 2023 begon.” Punt twee uit het rapport is bijzonder:

Privacy has been integral to the digital euro project from the beginning, in line with the “privacy by design” approach.

Only the payer and the payee would know the personal transaction details of offline digital euro payments.

De ECB schrijft dat het ontwerp van de digitale euro een offline functionaliteit omvat die gebruikers een niveau van privacy zou bieden dat vergelijkbaar is met contant geld, zowel voor peer-to-peer betalingen als voor transacties in fysieke winkels. Hoe?

“De ECB heeft, met steun van marktdeskundigen en technische deskundigen van het Eurosysteem, de technologische oplossingen onderzocht die nodig zijn om dit te bereiken, waaronder de volgende specifieke maatregelen: pseudonimisering, hashing en encryptie van berichten die met en tussen PSP’s worden uitgewisseld.”

In het rapport komen nog veel meer aspecten aan bod; zoals de selectie van een groepje “providers”, de milieu-impact van het betaalsysteem en het aantal accounts dat je per gebruiker mag hebben. Verder: betaallimieten!

In order to maintain a resilient financial environment, the ECB would limit the amount of digital euro people could hold in their accounts.

Leuk, geld dat vanaf dag 0 al limieten heeft ingebouwd waardoor je er niet mee mag doen wat je wilt..! Een gebrek aan toegankelijkheid zou moeten helpen om de stabiliteit te waarborgen. Je zou bijna zeggen dat er in het fundament van dit geldsysteem al iets mis zit.

What’s next? Het uitvoeren van de volgende roadmap:

Future of Bitcoin

Zet 5 oktober alvast in je agenda voor de ‘Future of Bitcoin’ conferentie in de Antwerpse Handelsbeurs. Ontmoet experten en gelijkgestemde enthousiastelingen en verdiep je in de kernaspecten van Bitcoin.

Met meer dan 40 sprekers, waaronder Aaron van Wirdum, Jameson Lopp, Bert de Groot, The Rational Root, Willem Middelkoop, en een speciale guest die later wordt aangekondigd, is dit hét evenement dat je niet mag missen. Er zijn twee podia, een expo hall om te netwerken, en een heerlijke lunch is inbegrepen.

De early-bird actie loopt nog tot 30 juni. Als trouwe lezer van Focus Bitcoin ontvang je bovendien 20% korting met de kortingscode bitcoinfocus24. Bestel je ticket vandaag nog, voordat de prijs gaat stijgen!

Hodl on,
Arnold

PS. Check ook ons Bitcoin Focus Magazine voor nog meer bitcoinverhalen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.