Skip links

#363 Lightning, Cashu, Ark en dollartokens

Daar zijn we weer! Zoals jullie weten, wijden we één keer per maand in een aparte editie aan het lightning netwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht. In deze Lightning Focus doen we het iets anders dan normaal: je leest 6 updates die te maken hebben met verschillende schaalbaarheidsopties: BOLT-12, Taproot Assets, Cashu, ecashdollars, Ark Labs en uiteraard ook lightning zelf.

1. BOLT-12 in Phoenix

Vanuit het niets kwam ACINQ, de makers van de Phoenix wallet, met een update: de nieuwste versie van de lightningapp ondersteunt BOLT-12. Dit zijn “soort van” herbruikbare invoices die ook niet zomaar verlopen.

Daarmee zijn ze compleet anders dan de invoices die hiervoor populair waren: die werkten na 1 of 24 uur niet meer, en konden slechts één keer gebruikt worden. LNURL en/of lightning adressen waren een stuk lastiger, en dat was ook niet een oplossing op protocolniveau.

Het leuke aan deze update, is dat je nu ook een non-custodial contactlijst kunt bijhouden. Verder gebruikt de Phoenix Wallet ook nog eens route blinding, waardoor de walletmaker niet kan zien waar het geld naartoe gestuurd wordt.

Sinds april dit jaar zit BOLT-12 ook al in de Lightning Development Kit (LDK), en daarmee zijn er nu dus twee implementaties die deze tech aanbieden. Core Lightning heeft (naar verluidt) nog een kleine bug op te lossen, alvorens het ook in deze hoek van lightningontwikkelaars in bestaande apps aangeboden kan worden.

Misschien klinkt het allemaal wat technisch, in het kort uitgelegd: winkeliers kunnen een QR-code uitprinten die altijd blijft werken, zonder dat deze na één keer betalen niet meer werkt, op een compleet self-cudtodial manier. Voorheen was dat enorm lastig, omdat je een eigen node en eigen server moest draaien.

2. Tokens routen op Lightning

Lightning Labs kwam twee maanden geleden met de volgende update: voor de eerste keer ooit zijn er Taproot Assets verplaatst met een zogenoemde “hop” tussen lightning nodes via LND. Terwijl het team van Synonym met de OmniBOLT layer het al wel eens eerder claimt te hebben gedaan, lijkt er bij Lightning Labs meer stootkracht achter de software te zitten.

Met Taproot Assets kun je tokens op bitcoin maken, en die via het liquiditeitsnetwerk van lightning versturen. Of systemisch weergegeven werkt het als volgt:

  • Arnold stuurt USDT naar Satoshi. Satoshi stuurt de BTC-waarde van deze USDT’s door naar Nakamoto. Nakamoto stuurt de USDT-waarde door naar Hubach.

Zo kan Arnold geld dollars sturen naar Hubach, terwijl ze onderling geen betaalkanaal hebben. Alleen de edges van het netwerk hoeven USDT-betaalkanalen te hebben.

Op deze manier kun je dus anderen in stablecoins (of memecoins, of shitcoins) uitbetalen door een netwerk van nodes te gebruiken die alleen maar bitcoin als rekeneenheid gebruiken. De toepassing hiervan is dat je non-custodial stablecoins in lightning-apps kunt bouwen. Je vertrouwt dan alleen de uitgever van de token met de dekking van de stablecoin. Je hoeft niet per se de walletmaker te vertrouwen door het geld in beheer te geven.

Meer details over deze ontwikkeling vind je bij Olaoluwa Osuntokun.

3. Dollartokens via Cashu

We blijven even in de sferen van de cryptodollars hangen. Want sinds enkele maanden wordt er ook hard gebouwd aan Cashu. Dit is een chaumian ecash implementatie waarin bitcoin wordt gebruikt als valuta. Je kent ecash misschien wel uit de pre-bitcoin tijd. Destijds faalde dit project, deels omdat de waarde in dit systeem gekoppeld was aan een centrale partij (zoals een bank).

Cashu koppelt het ecash systeem aan bitcoin (en UTXO’s), waardoor het op zichzelf staat en onverstoorbaar blijft werken.

Ja, je vertrouwt de uitgever van de mint, maar de ecash tokens geven andere voordelen vergeleken met een reguliere custodial wallet: het is privacyvriendelijker dan een entry in een database, en het is ook nog eens gratis om te versturen.

Nu is er iets nieuws: dollartokens gekoppeld aan bitcoin en cashu. Met BoardwalkCash is er een nieuwe app gemaakt waarbij je met de hulp van nostr, bitcoin, lightning en Cashu nu een dollarbalans kunt aanhouden en versturen via bitcoinbetaalrails. Voorheen kon je alleen nog maar sats-waarde sturen via Cashu.

Let op: dit is early beta testsoftware. Wees je bewust van de risico’s.

Cashu heeft afgelopen maand een organisatie opgericht waarmee het de financiering van het ecash protocol wil aanzwengelen. De non-profit organisatie heet de OpenCash Association.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

4. Anoniem geld via de bank

In het verlengde hiervan, deed Twitter ICOffenderII een experiment. Hij probeerde om een cashu-betaallink te versturen via de traditionele betaalrails. Zo’n Cashu-token link is een vrij lange code die je in je wallet moet plakken, en dus deed ICOffenderII het volgende:

Hij stuurde drie keer een €1 betaling van zijn bankrekening naar de IBAN-rekening van iemand anders toe. In de beschrijving van deze losse betalingen plakte hij de code van de cashu-betaallink. De ontvanger kon deze codes weer aan elkaar plakken, deze in zijn ecash-wallet plakken en zo de betaling van 1 satoshi afronden.

Er is dus 1 satoshi aan waarde verstuurd via het traditionele banksysteem, zonder dat deze bank ook maar het idee hadden dat ze méér waarde verstuurden dan drie keer 1 euro. Je zou zelfs kunnen bedenken dat je op deze manier fiat-to-bitcoin swaps kunt faciliteren via een bank!

5. Ark Labs werkt aan nieuwe laag

Er was een new kid on the block wat betreft schaalbaarheidslagen. Ontwikkelaars SuperTestnet en Burak kwamen met het idee van Ark, een nieuw netwerk waarbij Ark Service Providers namens klanten geld kunnen sturen naar andere bitcoiners.

Je hebt hierbij wél je eigen private keys in beheer, en je hoeft daarentegen géén inbound liquiditeit te hebben. Dat maakt het een stuk aangenamer voor de gebruiker (vergeleken met het lightning netwerk).

Nu is Ark Labs gelanceerd, een bedrijf dat de kar wil trekken met het Ark-protocol. Er moet nog megaveel gebeuren, maar de eerste werkende implementatie is inmiddels via GitHub te gebruiken en testen. Hoe werkt het? Ze omschrijven het zelf als volgt:

“Ark is een nieuwe benadering van bitcointransacties, waarbij elementen van betalingskanalen, ecash en bitcoin zelf worden gecombineerd. Het netwerk bestaat uit Ark Service Providers (ASP’s), waarmee gebruikers verbinding kunnen maken met light (bijvoorbeeld mobiele) wallets.

Elke ASP is een betrouwbare server die bij elke deposito zogenoemde virtuele transacties (VTXO’s) aan gebruikers verstrekt. Deze VTXO’s kunnen tegen lage kosten worden verhandeld tussen gebruikers van de ASP off-chain, verzonden tussen gebruikers van verschillende ASP’s via Lightning, of op elk gewenst moment on-chain worden ingewisseld. Het laatste punt is cruciaal: gebruikers kunnen hun Ark-geld op elk moment opnemen, zelfs als hun ASP offline gaat of ophoudt te bestaan. Volledige self-custody.

Men noemt het zelf een aanvulling op het lightning netwerk, niet een vervanging ervan. Bij de initiële lancering van het protocol ontstonden er grote twijfels vanwege het vereiste kapitaal dat nodig is om een ASP te draaien. Ontwikkelaar Burak heeft inmiddels een Versie 2 gedeeld, waarin dit probleem is opgelost.

6. Record capaciteit

Het lightning netwerk bereikte vorige maand een record. Er zat voor (ongeveer, en naar schatting) $350 miljoen aan bitcoin in betaalkanalen. Dat is een record!

Dat was hem weer voor nu: zes leuke nieuwtjes uit de wereld van schaalbaarheidslagen voor bitcoin. Volgende maand hebben we weer een volle editie met lightningnieuws!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.