Skip links

#356 Nederlandse bank wilde af van bitcoinbedrijven

Welkom bij het nieuwsoverzicht! Het was weer een week vol extremen: de hashrate die keldert, een enorme drukte bij bitcoin ETF’s, Joe Biden die zijn hakken in het zand zet en Bunq die terugkrabbelt nadat het bitcoinbedrijven poogde te weren.

Maar eerst even kort de koers: die bereikte de $71.000 en staat 60% hoger dan tijdens het begin van dit kalenderjaar. Daarmee staat bitcoin 3% onder de all-time high van ruim twee maanden geleden.

Bunq versus crypto

Het Financieel Dagblad kopte dinsdag het volgende nieuws: “Bunq probeerde tevergeefs kleine cryptoklanten te dumpen.”

Ingewijden uit de industrie hadden de verhalen her en der al meegekregen, maar nu is het echt duidelijk: de neobank probeerde cryptobedrijven te lozen.

Zoals we eerder dit jaar al berichtten, gooide Bunq de compliancekosten voor cryptobedrijven met factor 10 omhoog, van 499 naar 4.999 euro per maand.

In april volgde een onaangekondigde opzeggingsmail, waarna een collectief aan getroffen Nederlandse bitcoinbedrijven in actie kwam en dreigden met een kort geding. Bunq krabbelt terug: men mag klant blijven van de bank, maar wel tegen de hogere kosten.

Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) deelde deze week met een statement, en onder aanvoering van voorzitter Bert de Groot en advocaat Michiel van Eersel van Birkway, kwam er tegengas. In een persbericht bekritiseert de branchevereniging Bunq. De spanning is deels uit de lucht, maar het onbegrip is niet opgelost, met name vanwege het hekelpunt van de disproportioneel hoge kosten!

Bitcoin ETF’s

Het blijft een terugkerend thema in iedere vrijdageditie: de bitcoin exchange traded funds (ETF’s). Want ook deze week gebeurde er weer van alles.

Zo was er de op een na grootste inflow van de fondsen sinds hun lancering in januari. De outflow uit het Grayscale fonds is ook al even voorbij, terwijl de “nieuwe” fondsen vanuit het niets weer populair zijn, na enkele vlakke weken.

Hoe staat het ervoor met de beruchte supply shock? Is er nog wel genoeg bitcoin beschikbaar om – zonder extreme prijsschokken – aan de vraag te voldoen?

Sinds 11 januari, is er in totaal 108.000 BTC in omloop gekomen door miners die nieuwe blocken maakten. Dit is te zien in onderstaande grafiek in de oranje lijn Tegelijkertijd hebben de Amerikaanse bitcoin ETF’s in diezelfde tijd netto 224.000 BTC opgekocht uit de markt.

Ja, inderdaad, de fondsen kopen 200% van de nieuwe voorraad op! Hoelang kan dit goed gaan zonder prijsexplosie?

MicroStrategy 2.0

Er is een new kid on the bitcoinblock. Semler Scientific heeft voor de tweede keer bitcoin op de balans gezet. Na een eerdere aankoop vorige week, heeft het in Santa Clara (Californië) gevestigde gezondheidsbedrijf nu 247 BTC bijgekocht. Daardoor komt hun totaal nu op 828 BTC, ter waarde van $59 miljoen.

Semler Scientific doet precies wat MicroStrategy al vier jaar lang succesvol doet: kasreserves omzetten in bitcoin.

Rondje langs de velden

  • Broker Robinhood neemt cryptobeurs Bitstamp over voor een bedrag van $200 miljoen. Robinhood is een app dat met name groot is geworden vanwege aandelenhandel, alhoewel het ook al jaren cryptodiensten aanbiedt. Bitstamp is een van de oudste cryptobeuzen van de wereld: het werd in 2011 opgericht.
  • Cryptobeurs OKX, voorheen bekend als OKEX, deelt in een persbericht dat het de Nederlandse markt gaat betreden met haar exchange en web3-wallet. Ze hebben een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) voltooid, waardoor klanten op een legale manier bitcoin kunnen kopen met iDeal. OKX is de derde grootste beurs van de wereld.
  • De Amerikaanse president Joe Biden spreekt zijn veto uit over het wetsvoorstel dat SAB 121 ongedaan maakt. Het betreft duidelijkheid en standaarden voor cryptobedrijven wat betreft boekhoudkundige verplichtingen. Nu Biden dit tegenhoudt, is het voor banken moeilijker, zo niet onmogelijk, om zelf bitcoin voor klanten te bewaren. De uitleg?

“Mijn regering zal geen maatregelen steunen die het welzijn van consumenten en investeerders in gevaar brengen.”

  • Thailand heeft de lancering van de eerste bitcoin ETF in het Aziatische land goedgekeurd. Het fonds zal worden gelanceerd door One Asset Management (ONEAM). De Securities and Exchange Commission (SEC) is akkoord.
  • De Japanse cryptobeurs DMM Bitcoin verloor onlangs 4.503 BTC ter waarde van $300 miljoen door een hack. De coins zaten in een 2-uit-3 multisig, maar toch wisten hackers toegang te krijgen tot het geld.
  • Craig Wright heeft zichzelf verwijderd als auteur van de Bitcoin Whitepaper die op het SSRN-platform staat. Dit staat voor Social Science Research Network, een repository met allerhande documenten. Er staat nu weer gewoon: Satoshi Nakamoto.
  • De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente verlaagd! Het is niet duidelijk of meer renteverlagingen op het programma staat. ECB-voorzitter Christine Lagarde liet hier weinig los. “Ik zou niet zeggen dat de fase van terugschroeven nu definitief is aangebroken. Daarvoor hebben we meer gegevens nodig.” De historie laat zien dat eenmalige renteverlagingen tamelijk uniek zijn.

Statistieken Lightning Checkout

Vriend van de show en betaalverwerker Lightning Checkout heeft een prachtige mijlpaal bereikt: in mei bereikte het de grens van 2 BTC aan verwerkte bitcoinbetalingen. Het is slechts een half jaar na de mijlpaal van 1 BTC. Gefeliciteerd, Ton!

In een blogpost deelt het bedrijf, waarvan Bitcoin Focus de trotse eerste klant/gebruiker was, meer leuke statistieken over het aantal transacties en payouts per maand, alsmede de gemiddelde transactiebedragen in sats- en eurowaarde.

Verder: 80% van alle betalingen gebeuren via het lightning netwerk!

Lezersvraag over rekenkrachtperikelen

Tot slot nog een lezersvraag die we binnen kregen in onze mailbox:

De bitcoin hashrate is flink gedaald sinds eind mei. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn?”

Leon

Dit is goed te zien in onderstaande grafiek die de rekenkracht over een periode van vijf jaar laat zien. Want ja, er is een stagnatie gekomen aan de groei. Hoe zit dat?

Ons antwoord was als volgt:

“Waarschijnlijk heeft dat te maken met de halving en daarmee dus een daling van de inkomsten van de miners. De subsidie is nu nog maar 3,125 BTC per block (in plaats van 6,25 BTC per block), en de transactiekosten zijn weer flink gedaald sinds de Runes-hype. Al met al verdienen miners dus minder, en dus zijn de marges kleiner, waardoor het soms beter in om mining rigs uit te zetten in plaats van aan te laten staan tegen een verlies. Als de koers aantrekt en de inefficiënte miners weg zijn, trekt de hashrate wel weer bij. Dat is althans doorgaans het geval geweest.”

We gaven eerder al aandacht aan dit fenomeen in editie 341 (over de halving) en editie 349 (een on-chain update). Bedankt voor de vraag, Leon!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Nieuwe webshop!

Tot slot nog een leuk nieuwtje uit eigen koker. Na onze eigen website en die van Konsensus Network, bol.com, BitcoinBrabant, BitcoinDebuut en BitcoinStuffStore, is ons Bitcoin Focus Magazine nu ook te verkrijgen op bitcoinmerch-webshop www.storeofvalue.eu!

Terwijl we de hand leggen aan de tweede editie, is issue 00 nog gelimiteerd beschikbaar! Bestel het eerste nummer van dit tijdschrift van ruim 70 pagina’s en geniet van deze unieke uitgave.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.