Skip links

#355 Value for value als onafhankelijke artiest op Nostr

Tijdens een weekend in maart 2024 besloot ik de elektronische muziek van mijn alter ego “Teder” te delen en te streamen via het Nostr-protocol. Ik werd verrast door de overweldigende hoeveelheid reacties; in de vorm van comments en likes zoals op typische social media, maar ook met zogenaamde Zaps: vrijwillige microbetalingen via het lightning netwerk, een secundaire laag bovenop bitcoin. 

Het ontvangen van een monetaire waardering voor het delen van creatief werk op internet is meer een uitzondering dan een regel. In een tijd waarin de streamingplatformen bepalen hoe de taart verdeeld wordt, is het hoog tijd voor een model waarbij de maker dichter bij zijn fans kan komen. Ik ervaarde Value for Value (V4V) via Nostr als een veelbelovend voorproefje van hoe het anders kan.

Onboarding op Nostr

Het avontuur begon met het installeren van een Nostr app zoals Amethyst of Damus op mijn telefoon. Ik genereerde mijn eigen “account”: een private en publieke sleutel en vulde mijn Nostr-profiel in.

Daarna maakte ik een Bitcoin Lightning-wallet aan via de Wallet of Satoshi-app en vulde ik mijn verse Lightning-adres in op mijn profiel. Voor verificatie (de Nostr variant van X’s blauwe vinkje) voegde ik de NIP05 verificatiecode toe op mijn website met behulp van een WordPress-plugin.

Het was tijd voor mijn eerste bericht: ik deelde een korte clip van de Teder en TimMey – Rebound EP op Damus met de hashtag ‘introductions’. Klik hier om de video ook te bekijken!

Livestream

De reacties stroomden binnen en ik werd door verschillende gebruikers aanbevolen om eens een livestream te proberen op Nostr apps zoals Tunestr en Zapstr. Diezelfde avond zond ik mijn eerste liveshow van 40 minuten uit via Zapstr.

Tijdens de stream ontving ik nog grotere zaps, variërend van 1.000 tot 10.000 sats per zap. Daarna deelde ik de aangekondigde EP via de Wavlake (de Spotify-variant van Nostr) en ontving ik binnen een dag ongeveer 7.000 sats aan zaps via de muziek op het album.

Reactie

Binnen 24 uur kreeg ik honderden reacties, likes en totaal ongeveer 29.400 sats (~€19). Voor de uitbetaling van de sats bestaat geen minimum voordat deze worden vrijgegeven zoals gebruikelijk op streamingplatformen.

De sats waren direct liquide, klaar om uitgegeven te worden op Nostr, of om te worden omgezet naar fiatgeld voor het financieren van bijvoorbeeld een fysieke album release.

Wat me opviel was dat deze sats op alle vormen van content ontvangen kunnen worden, voor de muziek en berichten rondom de muziek, maar bijvoorbeeld ook voor reacties op vragen van fans en bedankjes op de reacties. Zo wordt ook de tijd die gestoken wordt in het reageren op fans gezien als waarde en monetair gewaardeerd.

Inzichten: Motivatie

De constante stroom van micropayments maakt extra gemotiveerd meer te maken en te delen. Zelfs kleine bijdragen van 5 of 21 sats geven een gevoel van waardering, anders dan alleen een like of reactie.

Het is een bewuste actie van iemand als reactie op je werk, anders dan de likes die vaak ruimschoots worden uitgedeeld als zelfpromotie. De ontvangst van kleine monetaire beloningen heeft ook het interessante neveneffect van wederkerigheid, wat maakt dat je ook sneller andere makers in de community sneller gaat ondersteunen met de sats die je in je wallet hebt ontvangen.

Inzicht: Eigen beheer over je fans-lijst

Het vereist een hoop energie en discipline om gestructureerd en consistent content te produceren en daar fans en volgers mee op te bouwen. Het is een wrange machtsverdeling dat een socialmediaplatform met één druk op de knop je account, en daarmee je mogelijkheid om in contact te komen met je opgebouwde fans, kan verwijderen.

Via Nostr heb je zelf beschikking over je volgerslijst en kun je zowel je content als je volgers meenemen als je schakelt tussen verschillende applicaties en servers.

Inzicht: Waardering bij Samenwerkingen 

Samen werken en jammen is een van mijn favoriete activiteiten in het creatieproces, waarbij het eigenlijk vreemd is dat de likes en views ten goede komen aan degene die het werk upload. In het Nostr-protocol kun je zelf verdeelsleutels voor bitcoinbetalingen instellen op elk afzonderlijk stuk content.

Zelfs op een bericht of aankondiging. Dit werkt motiverend, voor zowel de maker om samen te gaan werken maar ook voor de fans, die weten dat hun bijdrage bij alle betrokkenen terechtkomt. 

Vaak zijn er veel meer betrokkenen dan alleen de persoon die bij het bericht staat. Denk bijvoorbeeld aan de producer, de videograaf die de video heeft geschoten, de illustrator die het artwork maakte, de locatie die het feest faciliteerde of het goede doel dat de makers willen ondersteunen. En dan juist zonder een moeizame administratie en verrekening achteraf, en betalingen die plaatsvinden met verwaarloosbare transactiekosten.

Je ziet hieronder een voorbeeld, met een 50%-50% verdeelsleutel.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Toekomst

Een belangrijke kanttekening bij dit verhaal is dat het value for value model bij Nostr op de huidige schaal niet opeens het volledige inkomen van alle makers kan voorzien. Er is een kritieke massa op het platform nodig van echte liefhebbers, naast de huidige groep enthousiastelingen uit het bitcoin ecosysteem. 

Het is mij wel duidelijk dat er iets in het value for value model zit. Platformen zoals Patreon laten ons zien dat je maar een kleine schare trouwe fans nodig hebt om een bescheiden inkomen te ontvangen. Het zou een veel ruimere, rijkere keuze aan content bieden aan consumenten dan de top 1% influencers die miljoenen verdienen met hun clickbait content op de klassieke advertentiegedreven platformen.

Mijn eerste ervaring was erg positief, ik zou je willen vragen dit artikel eens te delen met een maker of content creator uit je naaste omgeving. Probeer Nostr zeker zelf ook eens uit, plaats een berichtje in met de tag introductions en ervaar zelf value for value, het creatieve verdienmodel van toekomst!

Ga je graag nog even een stapje terug, en wil je bij het begin beginnen? Lees dan dit verhaal van Sebastian eens terug, waarin hij uitlegt waarom Nostr bij hem als bitcoiner resoneert.

Groetjes,
Peter Peerdeman a.k.a. Teder.

PS. Voor meer Focus, check ons magazine. Meer dan 70 pagina’s aan dikke bitcoin verhalen.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.