Skip links

#351 Bitcoin in de wereld

Zoals je wellicht hebt meegekregen in eerdere edities, Cryptocast of via Twitter, werk ik (Arnold) nu enkele maanden parttime bij My First Bitcoin. Dit is een non-profit organisatie uit El Salvador dat focust op bitcoineducatie. Initieel in het Centraal-Amerikaanse land, waar al 30.000 studenten bitcoinlessen hebben gevolgd op hun eigen middelbare school, maar dit trucje breidt zich nu uit naar zo’n 30 landen.

Het leek me leuk om je een kijkje te geven in het netwerk van educators waar ik nu mee samen werk, al is het maar ter inspiratie. Tientallen projecten hebben zich aangesloten bij het Node Netwerk, een initiatief om iedereen die het gratis open source werkboek gebruikt, met elkaar in contact te brengen. Het doel is om kennis uit te wisselen, ervaringen te delen, lesmateriaal te verbeteren en elkaar te inspireren en ondersteunen waar mogelijk.

Eén keer per maand komt deze groep samen in een General Assembly, om een bloeiend ecosysteem van docenten te creëren onder de banner van “independent, impartial, bitcoin-only and community-led bitcoin education”. Wat gebeurt er zoal? Ik heb een aantal toffe projecten gefilterd en deel graag met je wat er wereldwijd allemaal gebeurt omtrent bitcoineducatie.

Welkom bij de verhalen uit El Salvador, Kenia, Argentinië, het Verenigd Koninkrijk, Zambia, Zuid-Afrika, en Honduras!

1. Mi Primer Bitcoin (El Salvador)

Te beginnen met de Genesis Node, het project van het enige echte Bitcoin Country. In april is er veel vooruitgang geboekt! Er zijn 97 leraren op openbare scholen afgestudeerd die het Bitcoin Diploma hebben gevolgd, en inmiddels is er samen met Bitcoin Beach een programma gestart om nog eens 90 middelbare schooldocenten op te leiden tot bitcoinmeester en -juf.

Staat bitcoinadoptie in El Salvador stil? Allerminst!

Al deze resources staan open source, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Daarnaast werkt MPB aan een learning managementsysteem (LMS) om alle materialen op een digitaal platform te publiceren. Daarnaast werd de Bitcoin for Business Course afgetrapt met 2M Group.

Bovendien is de Spaanse versie van het 170 pagina’s tellend werkboek voltooid. Ten slotte zijn MPB en The Little Hodler, in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs (MINED) uit El Salvador, begonnen aan een bitcoinlesprogramma voor de jongere generatie.

Felix — The Core (Kenia)

Verder naar Afrika: Felix Mukungu van The Core deelt zijn inzichten in wat er in Kenia gebeurt. Je las in editie 277 al een interview met deze talentvolle bitcoiner uit Nairobi, toen ik een dagje met hem mee liep.

Felix is begonnen aan de intakes en lessen van zijn derde cohort met studenten van over de hele wereld. Hij krijgt hulp van andere docenten van Bitcoin Ubuntu, Bitcoin Grove en de Bitcoin Policy U.K (BPUK).

330 nieuwe studenten zullen de komende twee maanden kennismaken met bitcoin, wat 15% meer is vergeleken met de vorige cohort! Ook zijn 150 leerlingen de lessen aan het volgen via een Google Classroom omgeving. Ze komen overal vandaan: uit Haïti, Afghanistan, India, Zambia en vele andere landen. Tevens is de eerste meetup in Nairobi is succesvol afgerond!

Felix geeft zijn lessen online, en het is heen aanstekelijk om een keertje aan te haken!

MasterGuantai — BitcoinMtaani (Kenia)

Ergens anders in Nairobi gebeurt er nog veel meer bitcoin-educatie. MasterGuantai gaat namelijk naar scholen in het platteland om de Bitcoin Diploma 2024-werkboeken te doneren.

Deze delen van Kenia hebben niet altijd toegang tot internet, en de boekjes gaan van hand tot hand de informal settlements door. Guantai concentreert zich op het Swahili.

Trevor – Bitcoin School (Argentinië)

Tegelijkertijd gaat in Argentinië deze onderwijsrevolutie net zo hard door. Bitcoin School AR begon met hun eerste nieuwe klas via Universidad Siglo 21. Op 25 april volgden meer dan 65 studenten de bitcoinlessen uit het open source werkboek.

Daarnaast neemt Trevor iedere week studenten mee de rabbithole in, tijdens aparte meetups. Zijn tip? Combineer eten en educatie: een Argentijnse barbecue om de lokale cultuur te matchen met gesprekken over ons decentrale geld.

“Het lanceren van je Light Node met meetups is het kaf van het koren scheiden. Dit zijn mensen die ervoor kiezen hun vrije tijd te gebruiken om naar een meetup te komen. Het is een geweldige manier om het signaal tegen te komen, en de ruis te weren!”

Naast online lessen werkt Trevor ook aan workshops over het downloaden van wallets en het opzetten van SeedSigners.

Leuk weetje? Trevor zal het Bitcoin Diploma meenemen naar zogenaamde “cuevas”. Dit zijn informele lokale wisselkantoren. Deze zwarte markt voor dollars zou een hele goede match met bitcoin kunnen zijn. Het is peak fiat!

Huxley — Bitcoin Policy UK (Verenigd Koninkrijk)

In de tussentijd was het team van BPUK in Londen druk met het printen van 500 werkboeken voor studenten. Ze worden uitgedeeld aan allerlei kleinere initiatieven door het hele land. Ook werkt PBUK aan het opzetten van nodes, en helpen ze veel andere projecten (zoals Bitcoin Ballers, een voetbalclub die bitcoinlessen geeft) met de eerste stapjes.

Nogmaals: pure Proof-of-Work!

Sassa — Bitcoin Ekasi (Zuid-Afrika)

Bitcoin Ekasi is nog zo’n project dat bitcoin ademt. Ze geven 5 dagen per week les in het MPB Bitcoin Diploma. In Mossel Bay worden personen uit de community gekozen en opgeleid om de rest van het dorp op sleeptouw te nemen. Momenteel volgen 14 recruits deze training.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Humphrey — Bitcoin Victoria Falls (Zambia)

Een klein stukje naar het noorde, was er in Zambia de eerste diploma-uitreiking van het eerste cohort!

Deze acht studenten maken deel uit van de Genesis Class en hebben de stempel gedrukt op de succesvolle eerste maanden van Bitcoin Victoria Falls. Dit gloednieuwe project probeert in de buurt van de welbekende Victoria Watervallen een circulaire bitcoineconomie te bouwen. Lesprogramma’s zijn daarin de eerste stap. De volgende cohort start komende maand alweer!

Humphrey vertelde mij:

“In Zambia hebben we een hoge inflatie, dus het is gemakkelijk om hard geld te begrijpen. Het was een geweldige reis met deze eerste groep, en ik heb zin in de toekomst.”

Zussel — AmityAge (Honduras)

Ten slotte blijft AmityAge indruk maken. Het Hondurese project sloot het vijfde cohort af met een diploma-uitreiking. Het zesde en zevende cohort zijn inmiddels alweer afgetrapt en deze groep zal binnenkort een gezamenlijke uitreiking hebben.

Het succes in Próspera (en Roatan) blijft niet onopgemerkt, zo vertelt docente Zussel:

“De impact die we in Roatán hadden is erg goed. De directeur van een school heeft gehoord van het onderwijs dat wij geven over financiële geletterdheid.”

Outro

Dit waren zo even een paar voorbeelden van bitcoinprojecten wereldwijd die in hun eigen community een kleine revolutie starten. Het was misschien een iets andere Focus-editie dan je gewend bent, maar hopelijk niet minder interessant.

Als je meer over specifieke projecten wilt leren, check dan deze GitHub Directory met meer informatie en linkjes.

Wil je zélf ook lesgeven in jouw buurthuis, club, kerk of school? Een aantal Nederlandse fans heeft het werkboekje al vertaald, dus je kunt dit gratis gebruiken. Of stuur mij een mailtje als je verder wilt brainstormen op [email protected].

Je kunt Bitcoin Focus ook steunen met een donatie. 🙂

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.