Skip links
#352 Pizzadag en recordhoogte

#352 Pizzadag en recordhoogte

Op deze dag voor het leukste bitcoinevenement van het jaar in Nederland lees je eerst nog even een nieuwseditie. De AFM laat van zich horen over de MiCAR-regelgeving, Donald Trump accepteert (geen) bitcoin, een fonds om terug te vechten tegen privacyzaken in de VS en nog veel meer.

Nog even over dat evenement gesproken: We hadden het natuurlijk over Adopting Bitcoin Arnhem dat morgen (25 mei) plaatsvindt! Komende dinsdag lees je een eventverslag.

MiCAR-update voor Nederland

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de nieuwe toezichthouder van een groot deel van de cryptomarkt, deelt haar eerste inzichten over haar nieuwe taak om cryptobedrijven te reguleren.

 De Markets in Crypto Assets (MiCAR) regels zullen eind dit jaar van kracht gaan. Wat zijn op dit moment de belangrijkste dingen die de AFM deelt?

Nou, dat sinds 22 april de Crypto Asset Service Providers (CASP’s) hun vergunningaanvragen kunnen indienen bij de AFM. Bij een akkoord, mag het bedrijf vanaf 30 december 2024 actief blijven voor Nederlandse klanten.

Dit geldt alleen voor nieuwe cryptobedrijven. Op dit moment wordt de industrie nog gereguleerd door De Nederlandsche Bank (DNB). Daar wordt al jaren met ontevredenheid over gesproken door de industrie. Ook de hoge kosten zijn een probleem. Het toezicht en die kosten komen voort uit de Anti-Money Laundering Directive (AMLD5) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). DNB is momenteel handhaver van deze zaken.

Bedrijven die hier al een registratie hebben gehaald, krijgen een overgangstermijnclausule van 6 maanden. Deze bedrijven moeten dus uiterlijk 30 juni 2025 hun MiCAR-licentie binnen hebben. En anders? Hun diensten stopzetten…

Amerikaanse variant

Intussen zijn er in de Verenigde Staten ook vorderingen wat betreft regulering van de cryptomarkt.

Het Huis van Afgevaardigden heeft de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act goedgekeurd. Toch zijn er nog wel twijfels, omdat het voorstel ook nog langs de Senaat moet.

Het pro-crypto-wetsvoorstel komt uit de koker van zowel de Republikeinen als ook Democraten. Afgekort staat het ook wel bekend als FIT21, maar ondanks steun van zowel Rood als Blauw, reageerden SEC-voorzitter Gary Gensler en de regering-Biden afkeurend: de volatiliteit van cryptovaluta blijven een probleem, net als het gebrek aan bescherming van investeerders.

FIT21 wil een raamwerk bieden voor de innovatie en adoptie van bitcoin, waar ook thema’s zoals self custody en de vrijheid van transacties onder vallen. Het voorstel is met 278-136 doorgeloodst naar de Senaat. Wordt vervolgd!

Hulp voor Samourai-ontwikkelaars

In de nasleep van de aanval op de Samourai Wallet en de problemen voor de twee oprichters ervan, is er nu een nieuwe organisatie opgericht om het decentrale ecosysteem van bitcoin te steunen. Het Peer-to-peer Rights Fund gaat zich hardmaken voor deze zaak, maar ook mogelijk toekomstige zaken. Je kunt in bitcoin en in fiat doneren aan:

 • Het standaard fonds voor alle juridische verdediging, rechtszaken en begeleiding omtrent regelgeving.
 • De zaak tussen de Amerikaanse overheid en de heren achter de Samourai Wallet: Rodriguez & Hill.
 • Standaard kosten, om het fonds zelf draaiend te houden.

Het initiatief is gestart door een aantal bekende namen, waaronder Mike Brock (van TBD, Block), James O’Beirne en Desiree Dickerson (oprichter van THNDR Games).

Bitcoin Focus Magazine

Wil je een echt collector’s item aan je boekenkast toevoegen? Of heb je gewoon zin in nog meer vette bitcoinverhalen? Bestel dan ons magazine, volledig gericht op bitcoiners in Nederland. We duiken in de wereld van de Nederlandse community.

We gingen op bezoek bij bekende podcasters, minder bekende kunstenaars en nog veel meer. Met een bestelling van dit unieke tijdschrift steun je ons, en krijg je er zelf een bijzonder dikke editie voor terug. Bestel en bekijk meer informatie op onze website.

Mooie bonus: er is een automatische kortingscode geregeld. 🙂

Rondje langs de velden

 • In het verlengde van de naweeën die de Samourai-zaak heeft op de cryptomarkt: IBEX Pay stopt in de VS. Na Phoenix, Wasabi en een aantal anderen, stopt nu ook deze betaaldienst uit Guatemala met haar software voor Amerikaanse klanten. Ze kunnen hun geld overzetten naar Swan Bitcoin.
 • Grayscale heeft een nieuwe CEO benoemd. Oud-baas Michael Sonnenshein is afgetreden nadat de taak is voltooid om de bitcoin exchange traded funds (ETF’s) op de markt te krijgen. Er gaan wat schimmige verhalen rond over Sonnenshein, maar vooralsnog zijn het alleen geruchten. Hij wordt vervangen door Peter Mintzberg.
 • Presidentskandidaat Donald Trump accepteert cryptodonaties. Alhoewel… Hij doet dit via de software van Coinbase, waardoor je niet on-chain bitcoinadres ziet, maar alleen vanaf een account bij de beurs kunt doneren. Het heeft ongetwijfeld te maken met regelgeving en een verbod op anonieme donaties aan politieke partijen, maar toch blijft het raar. Je kunt wel met IOU’s (I Owe You tokens) betalen, maar niet met echte UXTO’s (Unspent Transaction Outputs).
 • Japan heeft zijn eigen MicroStrategy. Het bedrijf genaamd Metaplanet is begonnen met het opkopen van bitcoin. Het gaat om zo’n $6 miljoen dat het aan schatkistreserve omzet naar bitcoin. De aandelen van Metaplanet stegen in twee dagen met 127%, van 41 JPY naar 90 JPY.
 • ByBit is niet insolvent. Na foutieve geruchten dankzij een fout bij een analysebedrijf, voelde CEO Ben Zhou zich genoodzaakt om van zich te laten horen. De derde grootste spotbeurs van de wereld heeft ruim $11 miljard aan cryptovaluta in beheer voor haar klanten.
 • Genesis Global heeft toestemming van de rechtbank gekregen om zo’n $3 miljard terug te geven aan zijn schuldeisers. Dit betekent dat het moederbedrijf, Digital Currency Group (DCG), niets terugkrijgt uit het faillissement. Goed nieuws voor onder andere Gemini en Bitvavo, dus!
 • The High Court has formally ruled that Craig Wright is not Satoshi.” Dat stelt de Crypto Open Patent Alliance. Op 20 mei schreef Justice Mellor in zijn schriftelijke uitspraak dat Craig Wright’s beweringen Satoshi Nakamoto te zijn allemaal leugens zijn. Het was al bekend, maar met de schriftelijke bevestiging is dit nu officieel! Het document noemt 26 partijen en/of individuen die door Wright de rechtszaak in waren gesleept, waaronder Bitcoin Core, Blockstream, Wladimir van der Laan en Block.
 • Happy Pizza Day! Afgelopen woensdag vierden bitcoiners in de hele wereld dat het 14 jaar geleden was dat de eerste echte bitcoinbetaling werd gedaan. De beroemde Laszlo kocht twee pizza’s voor 10.000 BTC. Vandaag de dag is dit 622 miljoen euro waard! In Arnhem kwamen ook bitcoiners samen in twee pizzeria’s, om in aanloop naar Adopting Bitcoin van morgen (zaterdag 25 mei) dit heugelijke feit te vieren.

Inzichten in ETF’s

Zoals we vorige week al schreven, moeten Amerikaanse financiële partijen ieder kwartaal 13F-filings indienen. Dit geeft inzichten in de activa die ze bezitten, en voor het eerst staan hier ook de nieuwe bitcoin ETF’s in. Jim Bianco is in cijfers gedoken en komt met de volgende conclusie:

Slechts ~3% van de uitstaande ETF-marktkapitalisatie was in handen van beleggingsadviseurs, waardoor het verhaal dat ‘de Boomers eraan komen’ volledig uit zijn verband is gerukt. Dat zou in de loop van de tijd (jaren) kunnen gebeuren, maar dat gebeurde niet in het eerste kwartaal.

~10% is in handen van hedgefondsen en ~85% van niet-institutionele beleggers (lees: particulieren).

Er zit inmiddels 855.447 BTC in alle Amerikaanse bitcoin ETF’s. Maar dit is dus voor een groot deel níet opgekocht door de grote institutionele partijen. Het was natuurlijk al veel langer bekend dat deze investeerders vaak minimaal een kwartaal wachten voordat ze beginnen met onderzoek naar een nieuwe ETF. Deze cijfers bevestigen dit dus.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Runes minder populair

We schreven er al een aantal keren over: Runes. Dit nieuwe protocol voor tokens bovenop bitcoin werd vol bombarie aangekondigd. Het ging live tijdens de halving, nu een maand geleden, en zorgde binnen no-time voor enorme transactiekosten. Op een gegeven moment waren zelfs 80% van de bevestigde transacties in de blockchain te danken aan deze Runes.

Inmiddels is de hype weer gaan liggen, zoals onderstaande grafiek van Dune laat zien. Datzelfde geld trouwens voor Ordinals en BRC-20 tokens.

All-time high!

Tot slot nog een leuk nieuwtje! Bitcoin heeft namelijk de all-time high bereikt. Niet qua prijs, maar wel qua hoogte. Een groepje berggeiten was namelijk onderweg naar Mount Everest. Een van hen, Dadvan Yousuf, had een bitcoinvlag meegenomen. Op 20 mei bereikte hij de top en vol trots plaatste hij de volgende foto.

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.