Skip links
lightning focus

#347 AI en bitcoin zaps

Daar zijn we weer! Zoals jullie weten, wijden we één keer per maand in een aparte editie aan het lightning netwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht. In deze Lightning Focus lees je alles over twee bredere thema’s: tokens via lightning en bitcoinbetalingen voor AI-diensten.

Lightning voor meer dan bitcoin

Een leuk en interessant eerste nieuwtje is dat de eerste keysend betaling van een Taproot Asset is gedaan. Roasbeef, de CTO van Lightning Labs, deelt dat hij een token genaamd beefbux heeft verstuurd naar een node.

Dat vereist wat uitleg.

Roasbeef ken je misschien wel als het technisch genie met de naam Olaoluwa Osuntokun. Hij werkt al jaren aan een protocol dat voorheen bekend stond als Taro. Het is een manier om tokens te verzenden via het lightning netwerk. Denk bijvoorbeeld aan dollartokens, ofwel: USDT via lightningrails.

Dit werkt door een combinatie van:

 1. Het liquiditeitsnet van bitcoin binnen het lightning netwerk, en
 2. Trucjes met Taproot.

Osuntokun heeft nu een “memetoken” gestuurd naar een tweede node via lightning. Het enige wat hij daarvoor hoeft te draaien is (naast bitcoin) lnd (voor lightning) en tabd (voor Taproot). Nadat je je eigen token mint, en je er één betaalkanaal mee opent, kun je de weide lightning wereld in.

Zoals Roasbeef zelf schrijft:

“Mensen kunnen waarde verzenden met een stablecoin-kanaal aan de ene kant, en jij ontvangt bitcoin. Of verstuurt BTC, en zij ontvangen een stablecoin. Alleen de verzender+ontvanger zijn hier van op de hoogte, terwijl alle normale routings nodes hetzelfde zien. Ze krijgen alleen meer inkomsten en verwerken meer volume.”

Je kunt het dus ook zien als swaps tussen bitcoin en stablecoins, terwijl het netwerk gevet wordt met meer transacties.

Tokens op Taproot Assets bestonden al langer. Keysend-betalingen zijn wel nieuw.

RGB

Naast Taproot Asset zijn er nog andere manieren om tokens op bitcoin te maken.

De LNP/BP Standards Association heeft bijvoorbeeld de Beta 5-versie van RGB gelanceerd. Het is de eerste complete beta release met zowel de consensus-level libraries, standard libraries en enkele nieuwe tools van dit jaar. Ontwikkelaars kunnen nu makkelijk functies van RGB integreren.

Je kunt RGB testen met wallets zoals BitMask, Iris Wallet en Bitlight Wallet.

PayPerQ

Het lightning netwerk maakt met microbetalingen veel nieuwe toepassingen mogelijk die we voorheen niet hadden kunnen bedenken. Tel daarbij het idee van “native internetgeld” bij op, en dan komen de toepassingen in de wereld van kunstmatige intelligentie ook ineens dichtbij.

Matt Ahlborg, bekend van Bitrefill, heeft iets nieuws gemaakt: PPQ.

Dit is soort van ChatGPT4 waarbij je per “aanvraag” betaalt via een zogenoemd pay-per-query model. Bitcoin is de valuta, lightning de betaalrails.

ChatGPT is gratis te gebruiken, maar als je de “betere” versie wilt inzetten dan kost dit al snel $20 per maand.

Gebruik je de AI-bot sporadisch? Dan is PPQ een leuke en vooral goedkope oplossing! Of heb je geen creditcard of VISA-betaalpas? Ook dan kan PPQ handig zijn! Daarnaast kun je anoniem gebruikmaken van ChatGPT!

Je betaalt simpelweg een lightning invoice, en krijgt toegang tot je “slimme assistent”.

Unleashed Chat

In het verlengde hiervan zijn er meerdere soortgelijke initiatieven, zoals bijvoorbeeld Unleashed Chat. Het idee is hetzelfde:

“Unleashed Chat is een AI-chatbot die is ontworpen met privacy in het achterhoofd. Doordat het live data uit nostr haalt, is het anders dan de meeste chatbots. (…) Het werkt met bitcoinbetalingen via het lightning netwerk. Het platform maakt gebruik van de nieuwste Open Source-modellen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan ongecensureerde opties.”

Er is duidelijk een trend zichtbaar: sats 4 data, of in de wereld van nostr ook wel data vending machines genoemd. Wat je met Unleashed Chat bijvoorbeeld kunt doen, is tegen een microbetaling vragen om een samenvatting te genereren van wat er in jouw feed op nostr is gebeurd.

Lees ook: #278 – Waarom Nostr resoneert.

Nostr is een nieuw protocol voor een decentraal maar publiek internet. Alle data staat op (meerdere) relays, gebruikers kunnen zogenoemde notes (of: posts) bezitten door deze te ondertekenen met een private key.

Maar omdat alle data zo fluïde is en op meerdere databases kan bestaan, zijn tools zoals algoritmes nog niet echt doorontwikkeld. Met Unleashed Chat kun je toch een snel overzicht krijgen van “alles wat je hebt gemist”.

Lightning en nostr-nieuws

 • Draai je zelf een lightning node met de LND-imlementatie? Let dan even op. De v27 van bitcoind is uit en dit kan mogelijk voor problemen zorgen als je die aan jouw LND hebt gekoppeld. De nieuwe software gaat namelijk om de maximale fee rate voor transacties die je uitstuurt. Die stond altijd ingesteld op sat/kb, maar komt nu op BTC/kvB te staan (net zoals in Bitcoin Core), waardoor betalingen niet kunnen worden geïnitieerd. Versie v0.17.5 van LND moet dit probleem weer hebben opgelost.
 • De Mutiny Wallet heeft Lightning Adressen aangeboden voor betaalde gebruikers. Je hoeft geen invoices meer te kopiëren en plakken: een soort van mailadres is voldoende om geld te ontvangen. Mutiny is een van de meest innovatieve wallets uit de lightningspace. Het is een progressie web app (PWA), waardoor het buiten de AppStore en Play Store om werkt. Het is self-custodial, heeft Zaps ingebouwd. Doorgaans zijn lightning adressen populair als custodial dienst, omdat het een webserver vereist die altijd online moet zijn. Mutiny heeft een Federated Lightning Addresses gebouwd, waarbij een ecash is gekoppeld aan je pubkey. Pas als jij weer online bent, kan dit geld worden uitgegeven. De tokens zijn vergrendeld als je offline bent.
 • Primal lanceert Top Zap. Een zap is een lightning betaling voor een post op nostr. De client genaamd Primal heeft daar nu een extra laagje omheen gebouwd. De waardevolste zaps (inclusief de note) zijn nu extra zichtbaar.

  Hieronder zie je een voorbeeld: een vrij simpele post van Lyn Alden heeft 3925 sats ontvangen. De grootste zap is die van 2.121 sats met als berichtje een advertentie. De Top Zaps kunnen zo dus een manier zijn om Zapvertisements weer te geven in de app. Notitie: dit is client-afhankelijk, dus elke app kan zelf bepalen of ze dit willen inbouwen.
 • Nostr-alleskunner Pablo heeft een nieuwe grant ontvangen van OpenSats. Pablo heeft gewerkt aan onder andere nsecBunkerNostr Development Kit (NDK)ShipyardHighlighter en Wikifreedia, en is op nostr-conferenties altijd meerdere malen op podia te zien. Het betreft een Long Term Support (LTS) donatie, waarmee Pablo dus jaren vooruit moet kunnen. 
 • eCash-goeroe Calle heeft iets nieuws gebouwd met zijn Cashu wallet. Deze software werkt voor ecash, maar is ook gekoppeld aan lightning swaps. Het werkt nu ook met Nostr Wallet Connect (NWC). Dit is een open protocol dat lightning wallets aan apps connect. Een app en wallet die beide NWC aanbieden, kunnen eenvoudig betalingen faciliteren zonder invoices te hoeven kopiëren en plakken. Ze worden simpelweg op een nostr relay bewaard.

  De wallet leest het bericht van het relays, decodeert het, bekijkt de transactie, laat deze zien ter ondertekening aan de gebruiker. Op die manier faciliteert een relay alleen de communicatie, maar is het betaalverzoek zelf gecodeerd en kan het niet door de relay worden gelezen.

Calle laat zien hoe je nu vanaf een ecash wallet met behulp van NWC in één klik ecash tokens kunt versturen naar een lightning adres van de ontvanger. Géén invoices, géén copy-paste; simpelweg een losse klik is voldoende om sats te sturen. Bekijk de video het hier!

Dat was hem weer voor nu. Volgende maand hebben we weer een volle editie met Lightning nieuws. Vrijdag is de volgende focus.

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.