Skip links

#348 Eén miljard transacties

Hoera! Hoewel de meningen nog ietwat verdeeld zijn, heeft bitcoin (volgens een aantal metrics) in totaal 1 miljard on-chain betalingen verwerkt. In de ruim 5.600 dagen dat bitcoin oud is, heeft het gemiddeld ruim 178.000 per dag verwerkt. De piek ligt boven de 600.000 on-chain betalingen op één dag. Transacties met secundaire lagen zoals het lightning netwerk tellen niet mee in deze berekening.

P2P verbod Nigeria

Verschillende nieuwsoutlets, waaronder Reuters, melden dat Nigeria de aanval opent op peer-to-peer handel met de naira, de lokale valuta.

Ten minste drie fintech-startups (Moniepoint, Paga en Palmpay) gaan accounts blokkeren van klanten die met cryptovaluta handelen. De transacties worden daarnaast ook gemeld aan de wetshandhaving. De reden?

De Nigeriaanse Nationale Veiligheidsadviseur (NSA) classificeert cryptohandel als een probleem van de nationale veiligheid. Het volgt op nieuwe regelgeving die in de maak is, waardoor peer-to-peer handel met cryptovaluta compleet wordt verboden.

Heb je bitcoin en zoek je naira, terwijl een ander je daar van kan voorzien? Dan mag dat dus niet zomaar! Het hoofd van de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de aanstaande maatregelen bevestigd.

Nigeria heeft te maken met veel monetaire problemen: de naira verloor 200% in zo’n 12 maanden, terwijl de schuld overal en nergens wordt gelegd. Zo zijn Binance-directeurs opgepakt omdat “kapitaal uitstroom en cryptovaluta” bijgedragen hebben aan een zwakkere naira. Nu is “peer-to-peer cryptotrading” dus de gebeten hond.

De nieuwe CEO, Richard Teng, eiste afgelopen week vrijlating van Tigran Gambaryan, die al 70 dagen vast zit: “Hij is onschuldig”. De manager van de afdeling Financiële Misdaadbestrijding van de cryptobeurs reisde af voor gesprekken met de overheid, maar is opgepakt.

Het is een trend die de laatste weken wel meer duidelijk is. De ademruimte voor cryptoliefhebbers en -bedrijven wordt steeds minder. Vorige week noemden we al de Samourai Wallet, Wasabi Wallet en Phoenix die in de VS niet meer te gebruiken zijn, en is er een gestart onderzoek naar MetaMask en Block (voorheen Square).

Deze week komen er weer twee dingen bij:

 • De bekende broker Robinhood heeft een wells notice ontvangen van de SEC. Het handelsplatform heeft mogelijk effectenregels geschonden, en vervolgacties zijn daarmee aannemelijk.
 • Online wallet Mash stopt te bestaan. Het bedrijf deelt de reden hiervoor niet, behalve dat de app vanaf 17 mei niet meer te gebruiken is. Het blijft speculatie of dit met regelgeving te maken heeft, maar de trend is duidelijk: het landschap met lightning-apps slinkt.

Mining moeilijkheid

Het is alweer bijna een maand geleden dat de blocksubsidie halveerde en we het vijfde epoch in gingen. Miners verdienen 3,25 BTC per block aan subsidies, waarmee de marges kleiner zijn geworden. Ook de transactiekosten-mania met Runes lijken te zijn afgezwakt; en dit is direct zichtbaar in de moeilijkheidsgraad van mining.

Deze daalde afgelopen week met bijna 6%, de grootste daling in lange tijd. Met een stabiele koers, vrij stabiele transactiekosten, maar een gehalveerde block subsidie, is het aanpoten voor minder efficiënte miners.

Had je voor de halving (te) kleine marges? Dan kun je maar beter stoppen met minen, en dat is te zien in deze eerste halving adjustment. Een stijgende bitcoinkoers (mogelijk als gevolg van toegenomen schaarste) kan deze spiraal oplossen, naast andere oplossingen, zoals adoptie van de main-chain en daarmee resulterend hogere transactiekosten.

Rondje langs de velden

 • Craig Wright stopt weer met een rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk. Hodlonaut, geplaagd door aanklachten van deze wannabe-Satoshi, schrijft: “Ik heb zojuist bericht gekregen dat Craig Wright alle delen van zijn Britse smaadprocedure tegen mij heeft stopgezet.” Wright klaagde Hodlonaut aan vanwege tweets waarin hij de Australiër “fraudeur” en “scammer” noemde, omdat hij zich met leugens en bedrog voordeed als de bedenker van bitcoin.
 • OpenSats heeft een donatie van $21 miljoen ontvangen van Jack Dorsey, oud Twitterbaas, en zijn filantropisch initiatief genaamd #startsmall. $15 miljoen gaat naar de normale funding, $5 miljoen naar nostr, en $1 miljoen naar allerlei operationele dingen. Goed nieuw voor de ontwikkeling van open source (bitcoin) initiatieven, dus!
 • Betaalverwerker Stripe gaat later dit jaar weer cryptobetalingen aanbieden. Zes jaar geleden stopte ze met bitcoin in hun betaalpakket, vanwege de volatiliteit. Doordat het nu om een samenwerking met Circle gaat, betreft het helaas (nog) geen bitcoin, maar alleen altcoins en stablecoins. Mogelijk volgt dit, en dan in het bijzonder de integratie van het lightning netwerk, snel.
 • Alexander Vinnik, medeoprichter van de cryptobeurs BTC-e, bekent schuldig te zijn aan het witwassen van geld. Veel geld! Volgens de verklaring van het Amerikaanse Ministerie van Justitie zou er van 2011 tot 2017 meer dan $9 miljard aan transacties zijn verwerkt.
 • Mercado Libre, de Amazon van Latijns-Amerika, heeft $29 miljoen in bitcoin geïnvesteerd, zo deelt het bedrijf aan de SEC. Het aan de Nasdaq beursgenoteerde bedrijf heeft meer dan 75 miljoen gebruikers.
 • FTX is van plan om slachtoffers die al sinds 2022 niet bij hun geld kunnen, terug te betalen. Het zou gaan om een bedrag van maximaal $16 miljard. Dit voorstel is beter dan de vorige voorstellen, waarbij schuldeisers nadelig ervoeren van de lage gehanteerde bitcoinprijs voor uitbetalingen. Het percentage van het terug te betalen bedrag is wellicht wel hoger, maar het reële dollarbedrag is nog altijd onbevredigend.
 • Bitcoin mining bedrijf Genesis Digital Assets Limited (GDA) gaat met het Argentijnse YPF Luz samenwerken. Dat betekent dat het staatsenergiebedrijf (!) nu bitcoin gaat verdienen. Gas dat vrijkomt bij olieboringen (en anders niet zo worden gebruikt) wordt nu nuttig ingezet en brengt ook nog eens geld in het laatje.

Adopting Bitcoin Arnhem

Graag besteden we wat aandacht aan de aanstaande Adopting Bitcoin conferentie in Arnhem. In de week van 25 mei zijn er allerlei leuke activiteiten waar je je voor kunt aanmelden, naast natuurlijk het congres zelf. Hier even een kort overzicht:

 • 22 mei 17:00 Bitcoin Pizza Day: Pizza Dinner
 • 22 mei 20:15 Bitcoin Cinema: Screening van Dirty Coin
 • 23 mei 10:45 Mountainbike trail/Dutch Pancake lunch
 • 23 mei 14:00 Bitcoin Bordspellen
 • 23 mei 18:00 Nostrdam
 • 24 mei 9:00 Bitcoin Walk
 • 24 mei 13:00 Workshop Bitcoin mining
 • 24 mei 16:00 Bitdevs meetup
 • 25 mei 10:30 ADOPTING BITCOIN ARNHEM
 • 25 mei 19:00 Afterparty

Genoeg te beleven dus! Bekijk deze website voor meer details over al deze satellite events.

Ik vraag graag even speciale aandacht voor de Bordspelmiddag, waar je zowel Hodl Up als Blockhunters kunt spelen – de enige twee bitcoinbordspellen die er bestaan. Voor Blockhunters wordt het zelfs de 1e keer dat het definitieve ontwerp (en prototype) door het publiek te spelen is. Kom erbij en join deze groep voor meer informatie.

Zapvertisement

Afgelopen week mochten we weer donaties ontvangen. Bedankt! Dit keer was het in de vorm van een indirecte zapvertisement. Bedankt!

Wil je onze unieke Nederlandse bitcoin-only verhalen ook steunen met een berichtje? Dat kan op onze website!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.