Skip links

#346 Verder in de verdrukking

Afgelopen vrijdag las je in ons nieuwsoverzicht een korte uitleg van de “aanval op privacy” die in Amerika is ingezet. Dinsdag las je een longread van Robin over de beschuldigingen aan het adres van de Samourai Wallet.

Maar hier is het niet bij gebleven qua nieuws uit deze hoek:

 • Privacywallet Wasabi Wallet heeft besloten om te stoppen met haar “CoinJoin Coordination Service”. Vanaf 1 juni stopt zkSNACKs, het bedrijf achter de wallet, met deze feature. Het gaat nog wel gewoon door als een reguliere wallet met nog wel enkele andere privacyvriendelijke features, zoals Tor, Coin Selection en client-side filters. Dit betekent ook dat gebruikers van de Trezor Suite en BTCPay Server niet automatisch meer op de CoinJoin-dienst kunnen inpluggen.
 • De non-custodial Phoenix Wallet trekt zich tevens terug uit de VS. Vanaf vandaag (3 maart) zal de app niet meer in de AppStore en Playstore staan. De lightning wallet maker raadt Amerikanen aan om hun wallet te legen. Phoenix is een van de beste wallets wat betreft non-custodial lightning betalingen.
 • Keonne Rodriguez, medeoprichter van de Samourai Wallet pleit onschuldig te zijn aan het witwassen van geld en het runnen van een money transmitter zonder vergunning tijdens een recente rechtszaak.

Aan de andere kant van het spectrum, experimenteren geldstroom-analysebedrijven met nieuwe tools. Bekende namen in deze wereld zijn Chainalysis, Elliptic of CipherTrace.

Elliptic heeft samen MIT en IBM een nieuwe tool ontwikkeld om “de vorm van witwassen van geld op de bitcoin blockchain te traceren.” Ze gebruiken hierbij kunstmatige intelligentie, dat is getraind op een dataset van 200 miljoen transacties. De alarmbellen gaan af als er een “verdachte subgraph” ontstaat in de blockchain.

Het bedrijf omschrijft deze methoden zelf als “peeling chain” en “nested services”.

Eerdere pogingen om met AI frauduleuze transacties op te sporen waren met een véél kleiner dataset opgetuigd. Wired schrijft:

“Als test van hun AI-tool controleerden de onderzoekers de uitkomsten ervan met één cryptobeurs, waarbij 52 verdachte chains van transacties werden geïdentificeerd die uiteindelijk allemaal naar die exchange waren gestuurd. Het bleek dat de beurs al veertien van de rekeningen waarop dit geld was ontvangen had gemarkeerd wegens vermoedelijke illegale activiteiten. Acht ervan waren gemarkeerd als “geassocieerd met witwassen van geld of fraude”.

Het correct identificeren van 14 van de 52 van deze klantaccounts als verdacht klinkt misschien niet als een hoog succespercentage, maar de onderzoekers wijzen erop dat slechts 0,1 procent van de accounts van de beurs in het algemeen wordt gemarkeerd als mogelijk witwassen van geld.

Kortom: terwijl privacytools op de rem (moeten) trappen, gaat het met nieuwe opsporingsmechanismen en -tools ineens hard. Voel je je daar veilig(er) onder?

IMF over bitcoin

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een paper gepubliceerd over “bitcoin cross border flows”. Het komt daarin uit op drie punten:

 1. Het onderzoek levert bewijs dat er sprake is van verhoogde interesse in bitcoin naarmate beleggers afstand nemen van risicovolle activa. Het ondersteunt eerdere bevindingen dat bitcoin kan worden gebruikt om “wereldwijde onzekerheid” te hedgen.
 2. De studie concludeert dat men voor bitcoin kiest om de instabiliteit in hun lokale economieën en valuta te ontvluchten en om kapitaalcontroles te omzeilen.
 3. Het onderzoek ziet hoe de bitcoin flows doorgaans groter zijn in opkomende en ontwikkelingsmarkten, zoals Argentinië en Venezuela, vergeleken met meer geavanceerde economieën en financiële markten.

De landen met de meeste inflow zijn de Seychelles, Venezuela, Moldavië, Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Onderstaande grafiek laat één van de datapunten zien die in het onderzoek is gebruikt: Chainalysis. Hierin is duidelijk te zien hoe Venezuela en Moldavië goed scoren.

Een andere datasets die het IMF gebruikte zijn on-chain informatie en LocalBitcoins.

Block goes bitcoin

Dat oud Twitter-baas Jack Dorsey fan is van bitcoin is geen geheim meer. En dat zijn nieuwe bedrijf Block (voorheen Square) dat ook is, is eveneens geen nieuws. Maar in een aandeelhoudersbrief wind het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf er geen doekjes om.

Ze beginnen de aandeelhoudersbrief met een antwoord op de vraag: “Why the hell are you all spending so much time on bitcoin”. De toon is gezet! Ondanks dat maar 3% van de middelen van het bedrijf naar bitcoinproducten gaan, “geloven we dat het internet een native valuta nodig heeft”, zo volgt het antwoord. Verder:

 • Block gaat elke maand 10% van zijn bruto winst in bitcoin stoppen.
 • Aan het einde van Q1 had Block $573 miljoen aan bitcoin op de balans staan.
 • Het bedrijf deelt een blueprint voor bedrijven om ook aan dollar cost averaging (DCA) te doen, met tips over custody, boekhouding en de verzekering van het digitale geld.

Tegelijk hebben federale aanklagers een onderzoek gestart naar de cryptotak van Block. Klokkenluiders deelden dat het bedrijf de regels omtrent witwassen en sancties niet al te nauw neemt.

Als gevolg van ontoereikende controles zou Block cryptotransacties hebben verwerkt die te maken hebben met gesanctioneerde landen en terroristische organisaties.

Rondje langs de velden

 • MicroStrategy heeft weer $7,8 miljoen aan bitcoin gekocht. Het bedrijf heeft nu in totaal 214.400 BTC. Daarnaast lanceerde Michael Saylor afgelopen week MicroStrategy Orange, een software tool voor Decentrale Identiteiten (DID) die gebruikmaakt van (een soort van) inscripties in de bitcoin blockchain. De code staat open source op GitHub.
 • Tether deelt in een nieuwe attestatie dat het in het eerste kwartaal $4,52 miljard winst heeft gemaakt. Een groot deel hiervan kwam uit Amerikaanse staatsobligaties, terwijl de rest afkomstig is uit fair accounting van bitcoin en goud. Eerder beloofde het stablecoinbedrijf al dat ze 14% van hun operationele winst (van dit kwartaal maar liefst $1 miljard) in bitcoin zouden investeren.
 • Bitvavo is gehackt. De Nederlandse beurs heeft met diverse klanten contact opgenomen over een datalek. Hierbij zijn namen, mail- en woonadressen, IBAN’s en ‘recent handelsvolume’ openbaar bekend geworden. De beurs zegt dat het gaat om “een beperkte groep gebruikers” gaat. Er loopt een onderzoek met interne en externe experts. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
 • Je kunt vanaf het seizoen 2024-2025 bij Feyenoord met bitcoin betalen. In samenwerking met Knaken introduceert de club de betaalmethode Settle. Voetbalfans kunnen daarmee onder andere hun seizoenkaart verlengen met een cryptobetaling. In de toekomst moet deze betaaldienst voor meer toepassingen gebruikt kunnen worden.
 • Bitcoin OG (maar vooral Bcasher) Roger Ver is opgepakt vanwege het ontduiken van belastingen. Ondanks dat de Amerikaan al sinds 2014 geen inwoner meer van de VS is, en hij negen jaar in zowel Japan als in de Verenigde Staten belasting betaalde, hebben autoriteiten een reden gevonden om Ver op te pakken: onopgegeven dividenden bij de bedrijven MemoryDealers en Agilestar, en de bitcoin die deze bedrijven spaarden. Het zou gaan om een door de belastingdienst misgelopen een bedrag van $48 miljoen.
 • Er is nog een bekende bitcoiner vast komen te zitten: CZ, de oprichter van Binance. Changpeng Zhao bekende in november 2023 schuld aan het overtreden van witwasregels. Hij moet nu vier maanden de gevangenis in en trad eerder ook al af als CEO van de exchange. Naast een persoonlijke boete van $50 miljoen, kreeg Binance een boete van $4,3 miljard opgelegd. 

Kijktip

Heb je het boek Broken Money van Lyn Alden al gelezen? Als deze 500 pagina’s dikke pil je nog niet aantrekt, is de nieuwe video van de auteur wellicht een leuk startpunt. In een half uur vat de Amerikaanse (die veel in Egypte verblijft) samen waarom ons geldstelsel kapot is, en waarom bitcoin een oplossing is. Kijken, dus!

Bitcoin Focus

Tot slot attenderen we je er graag op dat Bitcoin Focus wekelijks gratis Nederlandse bitcoin-only verhalen schrijft. Daarin zijn we tamelijk uniek en dus horen doet het ons goed als we value4value terugkrijgen van onze lezers. Vorige week doneerde Bufo bijvoorbeeld nog 8410 sats; omgerekend zo’n 5 euro. Bedankt!

Doneer ook! Je kunt op onze website een berichtje achterlaten met de donatie, die dan onder andere in ons Telegram kanaal wordt getoond.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.