Skip links

#344 Een nieuwe aanval op je privacy

Het was wederom een zeer intense week in bitcoinland. De langverwachte halving ging niet geruisloos voorbij, en de Amerikaanse autoriteiten hebben de aanval geopend op een aantal non-custodial diensten (Samourai Wallet en UniSwap). Intussen wordt er vanuit de Nederlandse hoek teruggevochten tegen Transactie Monitoring Nederland (TMNL)

Samourai Wallet

We beginnen even kort met nieuws over de Samourai Wallet. Het Amerikaanse ministerie van Justitie deelt in een persbericht dat het de twee oprichters (Keonne Rodriguez en William Lonergan Hill) heeft aangeklaagd, en dat het deze bitcoin wallet heeft neergehaald.

Samourai is een privacywallet waarmee je met de Whirlpool en Dojo-diensten de herkomst van je coins kunt wissen. Goed voor iedereens privacy dus!

Maar niet iedereen is fan van deze feature. Autoriteiten hebben de aanval geopend, omdat deze non-custodial dienst (die werkt met een Chaumian en dus non-custodial CoinJoin implementatie) als “Unlicensed Money Transmitting Business” betrokken zou zijn geweest bij $2 miljard aan Unlawful Transactions. Daarnaast zou er meer dan $100 miljoen aan crimineel geld zijn witgewassen door de dienst.

Disclaimer: komende dinsdag komen we met een uitgebreide editie over dit nieuws. We laten het voor nu even bij deze neutrale berichtgeving.

Halving

De bitcoin halving is achter de rug! Afgelopen zaterdag om 02:09 middernacht was het mining pool ViaBTC die blocknummer 840.000 aan de bitcoin blockchain toevoegde.

Het markeerde de start van een nieuwe periode (of epoch) van vier jaar waarin er maar 3,125 BTC per ~ tien minuten in omloop komen.

Bitcoin is dus sinds vorige week weer een stuk schaarser: 19,6 miljoen bitcoin is al in omloop gebracht en iedere dag komt er nu zo’n 450 BTC bij. De afgelopen jaren was dat nog 900 BTC per dag!

De inflatie (uitbreiding van de geldhoeveelheid) daalt daarmee van 1,75% naar 1,10% per jaar. Dat is schaarser dan goud!

Dit heugelijke feit zorgde er ook voor dat een nieuw software protocol voor tokens op bitcoin werd gelanceerd; Runes. Het zorgde voor een mania, en daarmee ook voor gigantisch hoge transactiekosten. Men betaalde gerust duizenden en soms wel tienduizenden dollars om een bepaalde transacties te doen (of om tokens te minten).

Terwijl de blocksubsidie halveerde, rezen de transactiekosten de pan uit. Het Halving Block leverde maar liefst 37 BTC aan fees op, dankzij transacties zoals deze: de hoogste fee in block 840.000 was 3.604.819 sat/vB ($429,811) voor één transactie.

De enige mining pools die zich tegen de mania van de Runes verzetten, waren SpiderPool en OCEAN.

De populariteit van Runes was ook te zien in het gebruik van zogenoemde OP_RETURNS, een manier om arbitraire data in de bitcoin blockchain te zetten. Dit steeg precies op het punt dat blocknummer 840.000 gemaakt werd.

Intussen is de eerste rare sat al voor 33 BTC over de toonbank gegaan op CoinEx. Deze rare sat kwam voort uit de lancering van het Runes protocol: de eerste sat van het nieuwe epoch. Dat is dus 3,3 miljard keer de originele prijs.

Door de enorm hoge transactiekosten, was het billenknijpen voor lightning node operators. Je wilt immers niet dat je betaalkanaal (onbedoeld) gesloten wordt in dit soort omstandigheden. Dit gebeurde echter wel enkele keren. Een duur grapje…

Lightning Force Close Detected in Block 839999 between DeltaNode and PhilLightning 66K sats to force close a 1M sats channel 🤮🤮

Maar ook lightning wallets kwamen in de problemen. Muun, een submarine swap wallet die een soort van bridge naar het lightning netwerk faciliteert, was tijdelijk compleet onbruikbaar. Geld dat erin zat, zat op slot.

Daarnaast waren 82% van alle adressen ineens tijdelijk (!) onbruikbaar, omdat de transactiekosten duurder waren dan de waarde van de adressen zélf. Als je er van uit gaat dat de veel adressen meerdere UTXO’s hebben, was het allemaal nog extremer.

De ontwikkeling van de afgelopen week is goed te zien in onderstaande grafiek: de subsidie (oranje vlak) halveerde, terwijl de transactiekosten (paarse vlak) enorm stegen.

Intussen zijn de transactiekosten dus weer aanzienlijk gedaald en lijken de acute problemen en gevaren (voor een deel van de gebruikers) voorbij.

De les die geleerd is? Zorg dat je óf geld in lightning hebt zitten (met het risico op force closes van betaalkanalen), óf zorg dat je je UTXO’s goed hebt geconsolideerd.

De death miner spiral krijgt weer een nieuw gezicht en het security budget een nieuwe boost. Het laatste is heir ongetwijfeld nog niet over gezegd.

Rondje langs de velden

  • Eindelijk is het zo ver. Strike, de wallet van Jack Mallers, is nu ook in Nederland te gebruiken. Deze KYC-app met lightning ingebouwd en een eurobalans is al jaren beschikbaar in de VS, El Salvador en sinds vorig jaar nog tientallen andere landen. Met de custodial app kun je bitcoin-aankopen doen met SEPA.
  • De Filipijnse autoriteiten willen dat de app van cryptobeurs Binance verwijderd wordt uit de App Store en Play Store. De beurswaakhond heeft verzoeken hiertoe bij Apple en Google neergelegd.
  • De Amerikaanse SEC deelt op haar beurt een steek uit aan Consensys met een Wells Notice. Dit is een aankondiging van handhavingsacties, ditmaal gericht op MetaMask. Deze altcoinwallet zou als “niet-gelicentieerde broker-dealer” klanten bedienen. Net als bij Samourai geldt: dit is een non-custodial software tool.
  • OpenSats heeft een donatie ontvangen van $1 miljoen van de Reynolds Foundation. Dit geld is bestemd voor de open source ontwikkeling aan bitcoin, lightning en het nostr-protocol.
  • De bitcoin wallet die is gemaakt in opdracht van de overheid van El Salvador komt met een statement: “Our users’ data is protected and CHIVO security has not been breached.” Nadat eerder persoonlijke gegevens van zo’n 6 miljoen Salvadoranen op straat kwam te liggen, keek iedereen met argusogen naar de KYC-app. Nu komt Chivo dus met een ontkennende reactie. Zij zijn naar eigen zeggen niet gehackt.
  • Betaalbedrijf Block (voorheen Square) van Jack Dorsey komt met iets nieuws: Bitcoin Conversions. Alle gebruikers van de populaire Cash App kunnen automatisch 1 tot 10% van hun dagelijkse inkomsten omzetten in bitcoin. Zo kun je dus bitcoin stacken op een fiatstandaard!
  • Per slot van rekening deelt Jack Dorsey ook dat ze bij Block werken aan een nieuwe mining rig met maar liefst 3nm chips. Deze state of the art drie nanometer chip moet de concurrentie aangaan met Antminers en Whatsminers van Bitmain en MicroBT.

Stop transactie monitoring!

Human Rights in Finance (.EU) zet zich al geruime tijd in Nederland in voor de rechten van consumenten in een steeds digitalere wereld vol surveillance. Het spant zich momenteel in om onder andere per direct de Transactie Monitoring Nederland (TMNL) te remmen, omdat ze illegaal gezamenlijke transacties monitoren van Nederlandse banken.

In een blogpost schrijft Simon Lelieveldt dat er een olifant in de kamer, is in alle gesprekken over TMNL:

“Dat is dat Transactie Monitoring Nederland, die dagelijks minstens 11 miljoen van uw/onze transacties verwerkt (95% van alle betaaltransacties in Nederland) gewoon dik illegaal is en werkt zonder juridische grondslag. En onze visie wat betreft die nieuwe plannen van banken en TMNL: Ga eerst even stoppen met TMNL.”

De organisatie geeft tien redenen waarom er een einde moet komen aan deze taferelen. Terwijl in Amerika privacyvriendelijk digitaal betaalverkeer (met Samourai) een klap krijgt, probeert men in Nederland dus enigszins terug te vechten.

HRIF.eu roept De Nederlandsche Bank er toe op om TMNL een halt toe te roepen, vanwege schendingen van mensenrechten in de bankensector. Intussen gaan de commissiedebatten over Bestrijding witwassen en terrorismefinanciering in de Tweede Kamer gewoon door, zo ook die van gisteren over het Europese AML-pakket. Het lijkt veel weg te hebben van armpjesdrukken tussen privacy-voorvechters, witwas-beangstigden en control freaks.

Wordt vervolgd!

Doneren

Happy 5th Epoch! Mocht je deze Focus-editie weer met veel plezier hebben gelezen, overweeg dan eens om ons te steunen. Wij schrijven wekelijks unieke, Nederlandse, bitcoin-only verhalen: compleet gratis en voor iedereen. Steun ons met een compleet vrijblijvende donatie als je dit kunt waarderen. Focus is value4value!

Op onze website kun je een berichtje achterlaten met de betaling, net zoals Pleb4Fun en Bitkontje onlangs deden. Bedankt heren!

Oh, en we hebben natuurlijk ook nog het Bitcoin Focus magazine. Een fysiek tijdschrift helemaal gericht op bitcoin. Via onze site krijg je 10% korting, jij hebt een mooi magazine. En wij kunnen weer een kopje koffie kopen.

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.