Skip links

#336 Géén verbod, rechtszaken en graffiti

Rechtszaken voor Pertsev en SBF, de terugkeer van Wladimir van der Laan, blockchain-graffiti, oude coins die weer in leven komen en heel veel meer gebeurtenissen in de wereld van bitcoin, waaronder een misverstand over een verbod op anonieme betalingen – self-custody is níet illegaal.

Wladimir komt (mogelijk) weer terug!

We beginnen de vrijdageditie met positief én Nederlands nieuws. Wladimir van der Laan, de Nederlandse lead maintainer van de Bitcoin Core repository, is terug. Hij is de man die Satoshi Nakamoto en Gavin Andresen opvolgde als beheerder van de code.

Wladimir programmeert zelf niet, maar is als het ware de laatste persoon die een akkoord geeft op de nieuwe softwarecode en die alle voorstellen van anderen controleert. Hierover las je meer in #259: Wie is de baas van bitcoin? Want de bitcoinbaas, dat is hij niet.

Enfin, Wladimir stapte in 2021 terug, meer naar de achtergrond. Nu schrijft hij in een blogpost dat hij mogelijk (!) weer terugkomt om aan bitcoin bij te dragen:

“I might become more active in bitcoin development again. No promises though.”

De reden hiervoor is onder andere omdat alle onrust rondom Craig Wright voorbij is. De Australiër, die menig bitcoinontwikkelaar heeft lastiggevallen, aangeklaagd of beschuldigd, is officieel niet Satoshi Nakamoto, zo werd duidelijk in de rechtbank in Londen. Wladimir schrijft:

This is not only a win for bitcoin, but for open source development in general. It’s good to remind copyright trolls that even if they have enormous financial backing and the willingness to forge pile after pile of documents, they will lose.

Géén verbod in EU

“Anonieme cryptowallets zijn illegaal in Europese Unie.”

Misschien zag je de headlines de afgelopen weken wel voorbij komen. Deze foutieve claim komt voort uit voorstellen om met regulering het witwassen van geld tegen te houden.

Het heet de “Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of de financiering van terrorisme.” Je kunt het document zelf teruglezen op de website van de Europese Unie. Het voorstel is om anonieme betalingen boven de 3.000 euro te verbieden. De huidige limiet staat nog op 10.000 euro.

Maar … dit betreft níet regulering die specifiek geldt voor cryptovaluta. De EU Anti Money Laundering Regulation (AMLR) betreft een breed scala aan betrokkenen. Van voetbalclubs, crowdfunding platforms tot wedkantoren (pagina 133), maar uiteraard ook: cryptobeurzen, brokers en handelshuizen.

Dit wetsvoorstel verbiedt onder andere om anonieme accounts te geven aan klanten. Als een partij custody doet namens klanten, dan mag dat niet anoniem. Eveneens mag zo’n cryptodienstverlener geen privacycoins aanbieden. Tot zover niets nieuws.

Helemaal als je je bedenkt dat er een uitzondering is gemaakt. Want dit is precies het punt van misinformatie gebleken:

“Het verbod is niet van toepassing op aanbieders van hardware en software of aanbieders van self-hosted wallets voor zover zij geen toegang hebben tot of controle hebben over die portemonnees met cryptovaluta.

Kort gezegd: als jij je eigen private keys bewaart, mag je dit gewoon anoniem doen, zowel met een hardware wallet of een software wallet.

Anonieme self-custody is dus niet verboden in dit wetsvoorstel.

Het is dus allemaal .. een storm in een glas water. Tenminste, op het gebied van een totaalverbod dan.

Rondje langs de velden

  • Bassirou Diomaye Faye, de oppositiekandidaat bij de verkiezingen in Senegal, wordt waarschijnlijk de nieuwe president van het West-Afrikaanse land. 90 procent van de stemmen zijn geteld, en Faye kreeg de voorkeur van 54 procent van de bevolking. Waarom dit relevant is voor bitcoin? Nou …

    Senegal gebruikt nog de koloniale valuta die door Frankrijk wordt uitgegeven: de CFA. En daar wil men nu vanaf. Voor welke valuta zou men dan kiezen? Bitcoin-promoters in het land roepen al jaren om bitcoin – als compleet neutraal alternatief.
  • Google laat in haar zoekmachine nu de balansen van bitcoinadressen zien. Als je een bitcoinadres plakt in de zoekbalk, dan laat de techgigant zien hoeveel dit waard is. Deze informatie is uiteraard gewoon publiekelijk in te zien (vanaf je eigen node of andere block explorers), maar Google gaat er nu ook mee aan de haal.

    Let wel op: ga er maar vanuit dat als je dit met jouw eigen bitcoinadres doet, dat dit gekoppeld wordt aan jouw Google-account. Privacy-wise kun je dan het best je eigen node gebruiken.
  • KuCoin, de zevende grootste cryptobeurs van de wereld, is samen met twee van zijn oprichters door het Amerikaanse ministerie van Justitie strafrechtelijk beschuldigd van het overtreden van de Bank Secrecy Act. Ook zou het bedrijf de wetten van money transmission hebben overtreden, omdat ze geen vergunning hebben. Binnen één dag is er meer dan $1 miljard bij het platform weggehaald door klanten.
  • Heb je wel eens van gouddelver Nilam Resources gehoord? Dit bedrijf maakte in een persbericht bekend dat het 24.800 BTC wil kopen, ter waarde van $1,7 miljard. Het bijzondere: het bedrijf heeft maar een marktkapitalisatie van $5 miljoen, waardoor deze Letter of Intent een marketingstunt lijkt te zijn. Opvallend genoeg liet CEO Ron McIntyre het bedrijf één dag na het nieuws achter zich.
  • Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev zou een gevangenisstraf van 64 maanden moeten krijgen. Dat stellen de aanklagers in zijn proces in ons eigen Nederland. Pertsev ligt onder vuur vanwege het (faciliteren van het) witwassen van cryptovaluta via de cryptomixer. Het tweedaagse proces vond dinsdag en woensdag plaats in de rechtbank van ‘s-Hertogenbosch. De rechter zal op 14 mei uitspraak doen.
  • Jort Kelder heeft in de rechtbank van Amsterdam het hoger beroep van Google gewonnen. Volgens het gerechtshof in Amsterdam is de techgigant in 2020 nalatig geweest in het voorkomen van frauduleuze advertenties. Hierbij werd het imago en gezicht van Kelder gebruikt als lokkertje.

Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, moet 25 jaar brommen. Tot dat oordeel kwam een rechter in New York in de zaak over de fraude rondom de beurs en het aanverwante Alameda Research.

De 32-jarige Amerikaan was de jongste multi-miljardair van de wereld. Daar bleef echter weinig van over, toen zijn crypto-imperium instortte. Hij is verdacht van het wegsluizen van $8 miljard van klanten. Tijdens de zitting betuigde SBF spijt dat hij de klanten in de steek heeft gelaten.

November 2022 vielen zowel FTX als Alameda Research om, na slechte prestaties, dalende koersen en met name interne chaos. Om de gaten bij het handelshuis te dichten, zette Bankman-Fried geld van FTX over naar Alameda Research. Geld van klanten, die daar niets van wisten.

Door dit “voorval” is Bankman-Fried in zeven aanklachten beschuldigd van onder andere fraude. Het gevolg? 25 jaar celstraf dus, wat op zich mee valt. De reclasseringsafdeling vroeg om 105 jaar gevangenisstraf, en de overheid voor 40 tot 50 jaar. Rechter Kaplan vertelt:

“People need to feel, It’s fair. Or we’re back to trial by combat, folks, or something like it. So punishment must fit the seriousness of the crime. And this.. Was. A. Serious. Crimes. Bear with me.”

Oude coins

Een bitcoiner die in november 2010 bezig was met mining, profiteert deze week flink. Na ruim 13 jaar hodlen, verplaatst hij nu 2.000 BTC naar één nieuw adres. Omgerekend is dat nu $140 miljoen waard.

Analisten denken dat het geld naar een OTC-desk is gestuurd, waar de coins dan over the counter verkocht worden voor fiatgeld. Hoe dan ook: 13 jaar lang geduldig wachten werpt zijn vruchten af!

Er gebeurde meer bijzondere dingen in de blockchain. Marathon Digital Holdings, een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf, haalde een spelletje uit met het maken van een block. Ze lieten een “visuele demonstratie zien van hun template building skills”.

Anders gezegd: even stoer doen met hun software. Omdat Marathon een eigen mining pool draait, kunnen ze zelf kiezen welke transacties er in een block komen. Met dit in het achterhoofd, én met de visuele weergave van de blockchain door mempool.space, dacht Marathon een leuk trucje uit te halen.

Ze “graveerden” hun eigen logo in een block, waarbij de verschillende kleuren verschillende transactiekosten markeerden. Elk blokje is één transactie. Elke kleur is z’n eigen fee.

Het is vooral een dure marketingstunt. Met dit ontwerp van hun eigen logo liep het bedrijf inkomsten mis. Marathon moest immers specifieke transacties uitkiezen die dit patroon mogelijk maakten, en daarmee voor hen “waardevollere” transacties negeren.

Doneer!

Twee keer per week ontvang je van ons unieke Nederlandse bitcoin-only verhalen, compleet gratis. Daarin zijn we uniek en dit willen we graag blijven doen. Dankzij de steun van (anonieme) value4value donaties én met de verkoop van ons Bitcoin Focus Magazine, bedienen we al jaren de Nederlandse bitcoinfans.

Ben jij zo’n fan? Stuur ons eens wat value terug met een bitcoindonatie op onze website, en krijg een mooi plekje in ons donatie-dashboard. Honderden mede-bitcoiners gingen je al voor!

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.