Skip links

#331 Opvallende grafieken tijdens de bitcoinpump

De prijs van bitcoin bereikte afgelopen week het hoogste punt ooit. Op de grote beurzen tikte de koers een prijs van $72.880 aan. Dit is onder andere het gevolg van de populariteit en hype rondom de spot bitcoin exchange traded fund (ETF) en het is natuurlijk ontzettend positief nieuws voor iedereen die bitcoin een warm hart toedraagt.

Alsof dat nog niet genoeg was, besloot MicroStrategy nogmaals voor $800 miljoen aan bitcoin te kopen. Het was een week met veel positiviteit rondom de oranje munt. In deze editie van Bitcoin Focus tonen we de belangrijkste grafieken met betrekking tot deze prijsstijging.

De onderwerpen op een rij:

  • Bitcoin ETF’s inflow
  • Grayscale verkoopdruk
  • MicroStrategy koopt bij
  • Coinbase Premium
  • Oude UTXO’s in beweging

Extra vraag naar bitcoin

We kunnen er natuurlijk niet omheen, de bitcoin ETF. Dit is tóch het verhaal van bitcoin in 2024. In de aanloop naar de bitcoin ETF waren de verwachtingen gemixt. Natuurlijk is het positief op langer termijn en draagt het bij aan de acceptatie en adoptie van bitcoin, maar er bestond ook voldoende twijfel over een mogelijk sell-the-news gebeurtenis en hoelang het gaat duren voordat deze ETF daadwerkelijk verhandeld kan worden.

Die verwachtingen op korte termijn heeft de ETF overtroffen. Sinds de start van de handel op 11 januari 2024 is er per dag gemiddeld netto $240 miljoen instroom geweest bij de ETF’s. Bij de huidige prijs is dat gelijk aan 3.500 BTC per dag, maar de prijs van bitcoin was een stuk lager, namelijk $43.000.

In totaal hebben alle ETF-providers tussen 11 januari en 10 maart – een periode van 2 maanden – meer dan 177.000 BTC van de markt gehaald. De ETF-producten van BlackRock en Fidelity zijn daarmee de best presenterende ETF-producten in 30 jaar.

Het wordt des te opmerkelijker wanneer je je realiseert dat er nog een ander fonds bestaat waaruit juist een grote hoeveelheid bitcoin is opgenomen, namelijk Grayscale.

Grayscale functioneerde lange tijd als een bitcoin Trust, waardoor investeerders indirect aan bitcoin konden worden blootgesteld door in de trust te investeren. Het unieke hieraan was dat bitcoin wel konden worden toegevoegd, maar niet uit het fonds konden worden gehaald. Sinds de goedkeuring van de bitcoin ETF, is dit echter veranderd, waardoor nu ook bitcoins uit het fonds gehaald kunnen worden.

Op 11 januari, de dag dat de spot Bitcoin ETF-handel van start ging, was er 624.000 bitcoin in het fonds, een aantal dat inmiddels is teruggelopen tot ‘slechts’ 398.000 BTC. Dat betekent dat er ruim 220.000 bitcoin uit Grayscale is onttrokken.

Een aanzienlijke uitstroom van bitcoins is begrijpelijk, bijvoorbeeld vanwege de relatief hoge kosten die Grayscale in rekening brengt en beleggers die het fonds aanschaften toen er veel verschil zat in de waarde van het fonds en de daadwerkelijke bezittingen als gevolg van het negatieve sentiment rondom Grayscale in 2022.

Hier is een overzicht van de totale verdeling: BlackRock en Fidelity zijn de meest populaire aanbieders, met respectievelijk 196.066 en 121.925 bitcoin onder hun beheer. Daarop volgt de ETF van Ark, met 37.467 bitcoin, gevolgd door Bitwise, met 27.926 bitcoin.

De ETF-providers Invesco, Franklin, Valkyrie, VanEck en Wisdomtree worden beschouwd als kleinere spelers, met elk slechts enkele duizenden bitcoins. Daarnaast is er Grayscale, waaruit zoals eerder vermeld, meer dan 220.000 bitcoin is opgenomen.

MicroStrategy kan niet uitblijven

Er is naast de spot ETF’s nog één belangrijke partij die publiekelijk veel bitcoin van de markt haalt, namelijk MicroStrategy.

Gisterochtend kondigde Michael Saylor aan dat zijn bedrijf voor $800 miljoen heeft geïnvesteerd. Deze zet kwam niet als een verrassing, aangezien MicroStrategy op 6 maart had aangekondigd dat het ‘Convertible Senior Notes’ van dezelfde waarde zou uitgeven, een soort obligatie die later kan worden omgezet in cash of aandelen.

Het afgelopen weekend is op Coinbase een aanzienlijke koopdruk waargenomen, wat signaal gaf dat de uitgifte van MicroStrategy was afgerond. Deze sterke koopdruk resulteerde in momenten waarop de prijs van Bitcoin op Coinbase $200 hoger lag dan op Binance.

MicroStrategy heeft nog eens 12.000 bitcoins bijgekocht tegen een gemiddelde aankoopprijs van $68.477 per bitcoin. Hiermee komt het totale aantal bitcoins op de balans van het bedrijf nu op 205.000, met een gemiddelde aankoopprijs van $33.706.

Deze 205.000 bitcoins werden gekocht voor $6.909.600.000, maar hebben momenteel een marktwaarde van $14.145.536.429. Dit betekent dat dankzij de sterke handen van Saylor, het bedrijf nu een ongerealiseerde winst van meer dan 100% heeft behaald, wat neerkomt op een winst van $7,2 miljard. Indrukwekkend, dat is de enige manier hoe ik het kan noemen.

Oudere bitcoin komt weer in beweging

Langetermijnhouders, oftewel UTXO’s met een ouderdom van meer dan 155 dagen, hebben statistisch gezien een lagere kans om opnieuw in beweging te komen. Dit is de uitkomst van een onderzoek van on-chain analyse bedrijf Glassnode. Deze UTXO’s worden niet gebruikt voor handel en komen doorgaans alleen in beweging tijdens momenten waarop de prijs snel stijgt.

In de onderstaande grafiek wordt getoond hoe dit eruit ziet. De grafiek toont hoeveel bitcoin gedurende afgelopen 30 dagen zijn toegevoegd of onttrokken uit de balans van langetermijnhouder.

Bij het groene gedeelte is er bitcoin toegevoegd aan de categorie van langetermijnhouders, met andere woorden; er staat een groter gedeelte bitcoin voor meer dan 155 dagen stil. De rode gedeelte betekent juist dat bitcoin afkomstig van langetermijnhouders weer in beweging komt.

In de afgelopen 30 dagen is 535.000 bitcoin afkomstig van langetermijnhouders in beweging gekomen. Dit is een patroon dat we ook tijdens de hypefases van 2017 en 2021 gebeurde. Terwijl toen de hoeveelheid op de piek op 1,2 miljoen bitcoin (2017) en 867 duizend bitcoin (2021) lag. De distributie van langetermijnhouders naar kortetermijnhouders is begonnen, maar dit kan nog veel extremer.

Daarbij is het ook belangrijk om te benoemen dat slechts een gedeelte afkomstig is vanuit Grayscale. Sinds de lancering van de bitcoin ETF zijn ongeveer 220.000 bitcoin vanuit Grayscale verplaatst, terwijl langetermijnhouders in de afgelopen 30 dagen 535.000 bitcoin hebben verplaatst. Dit betekent dat er meerdere langetermijnhouders zijn die op grote schaal hun bitcoin opnieuw in omloop brengen.

En dat is ook terug te vinden in de data. Er zijn in de afgelopen dagen opvallend veel transacties met gedateerde bitcoin. Een voorbeeld is een transactie op 1 maart waarbij 2.000 bitcoin die langer dan 10 jaar stil stond werd verplaatst. De bitcoin was afkomstig vanuit de Coinbase Transacties, wat erop wijst dat het een vroege miner was. De bitcoin belandde uit eindelijk op Coinbase en is vermoedelijk verkocht.

Dat was de belangrijkste data. Hopelijk vond je dit een leuke on-chain editie. Laat het weten in het berichtenformulier op onze website! Tot de volgende keer!

Groeten Maarten

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.