Skip links

#332 Koopdrift in perspectief

Welkom bij Focus! Met vandaag weer een grote variëteit aan nieuwtjes: El Salvador deelt haar bitcoinadres, een Flevolandse jongen die 32.000 euro aan cryptovaluta steelt, de koopdrift van BlackRock in perspectief en een nieuw naar het Nederlands vertaald bitcoinboek.

Nationaal zelfbeheer

El Salvador is het eerste land van de wereld dat bitcoin in eigen beheer neemt. Althans, als land die dat publiekelijk met de wereld deelt. En daarbij horen nog wel een aantal andere disclaimers.

President Nayib Bukele deelt op X het volgende bericht:

“We hebben besloten een groot deel van onze bitcoin over te zetten naar cold storage en die cold wallet op te slaan in een fysieke kluis op ons nationale grondgebied. Je kunt het gerust ons eerste bitcoin spaarvarken noemen.”

Deze tekst krijgt een begeleidend screenshot van het desbetreffende adres:

Daarbij zijn een aantal dingen goed om op te merken:

 • Onzekerheid – Iedereen kan screenshots van adressen delen. Het betekent niet per se dat jij ook toegang hebt tot dit adres, of dat het een adres van een custodial is.
 • Waardevoller – El Salvador heeft ruim $400 miljoen in bitcoin zitten. Dat is meer dan het dubbele van wat de meeste analisten dachten, op basis van eerdere tweets van de president.
 • Methoden – Het bitcoinadres kwam twee dagen geleden tot leven, en er is eerst 1.120 BTC vanuit een 3-uit-5 multisig gekomen. Later volgden andere chunks, uit een reguliere single-sig wallet (voor zover dat te zien is, het kan off-chain constructies hebben).
 • Techniek – Er is nog geen analyse gedaan waar de gestorte tegoeden vandaan komen. Mogelijk is hiermee te achterhalen wie de overheid gebruik(te) als broker of als custodial.
 • Donaties – Op moment van schrijven zijn er al ruim 50 donaties op het adres binnengekomen. Daarmee is er al 0,02 BTC aan het land gedoneerd.

Perspectief

Op het internet ging er een bijzonder plaatje rond die de koopdrift van de bitcoin ETF’s goed in perspectief zet. Want waar iedereen het al jaren over MicroStrategy heeft als “de grote koper uit de markt”, blijkt dat BlackRock nog wel een paar maatjes groter is.

Want: MicroStrategy deed er bijna drie jaar over om 200.000 BTC uit de markt te kopen. BlackRock deed dat in … twee maanden!

Eén groot verschil is: de bitcoins van BlackRock behoren toe aan portfolio’s van klanten. Die van MicroStrategy niet, die zijn van het bedrijf (en indirect haar aandeelhouders) zelf.

Rondje langs de velden

 • MicroStrategy heeft 11 maart maar liefst 12.000 BTC gekocht van het geld dat is binnengekomen uit de Convertible Senior Notes. Daarmee heeft het nu 205.000 bitcoin in kas. Maar daar blijft het niet bij! Het bedrijf van Michael Saylor deelde dat ze hetzelfde trucje nogmaals gaan uithalen, dit keer met $500 miljoen.
 • Coinbase is ook van plan om geld op te halen met nieuwe obligaties. Het gaat om een bedrag van $1 miljard middels de uitgifte van ongedekte, converteerbare obligaties.
 • De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een boete opgelegd aan Crypto.com van maar liefst 2,85 miljoen euro. Moederbedrijf DAX MT heeft “cryptodiensten aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden.” Eerder kregen ook Binance en Coinbase al soortgelijke boetes.
 • BitKey, de bitcoin hardware wallet van Jack Dorsey, betreedt een dezer dagen de markt. Naar verluidt is de eerste levering naar klanten verzonden. Dit productje heeft een andere aanpak (met een 2-uit-3 multisig) dan de meeste concurrenten (met een private key op je telefoon, op je apparaatje en op een server). Bijzonder genoeg: je kunt de wallet niet bestellen met bitcoinbetalingen.
 • Coinbase heeft (na aandringen van ETF-aanbieder Bitwise) eindelijk een deel van hun software stack geüpdatet. Gebruikers van de opslagdiensten van de Amerikaanse beurs kunnen nu ook naar Taproot-adressen geld sturen, aldus Bitwise CTO Hong Kim. Dit nieuwe adrestype is al sinds 2021 in bitcoin actief, maar had nog altijd geen ondersteuning bij de exchange. Nu dus wel.
 • Volgens The Wall Street Journal zitten twee hoge functionarissen van Binance in Nigeria in hechtenis. De Amerikaan Tigran Gambaryan en de Brits-Keniaanse Nadeem Anjarwalla zijn opgepakt en moeten op 20 maart voor de rechter verschijnen. De reden? Volgens de regering heeft Binance debet aan kapitaaluitstroom van $26 miljard én aan de devaluatie van de naira.
 • Omroep Flevoland meldt hoe een 22-jarige jongen betrokken is geraakt bij de diefstal van (op dat moment) 32.000 euro aan cryptovaluta. Het slachtoffer had al wat cryptomunten in zijn bezit en wilde graag bitcoins erbij kopen. Via Marktplaats dacht hij een verkoper in Lelystad te hebben gevonden, maar niets bleek minder waar. Hij werd gedwongen om zijn 2,02 BTC en 0,96 ETH over te maken.
 • Bitonic heeft een nieuwe app gelanceerd. Het bitcoin-only bedrijf biedt klanten nu ook een wallet aan waarin je bitcoin kunt bewaren. Tot dusver kon dat niet: je moest jouw bitcoin direct naar je eigen walletadres laten sturen.

Iedereen is Satoshi, behalve Craig Wright!

De rechter in het Verenigd Koninkrijk heeft zijn vonnis geveld: Craig Wright is een leugenaar. Na een slopende zaak, jaren aan onzekerheid voor enkele slachtoffers en een jarenlange act, is het eindelijk duidelijk:

 • Craig Wright is NIET de auteur van de bitcoin whitepaper.
 • Craig Wright is NIET Satoshi Nakamoto.
 • Craig Wright is NIET de bedenker van bitcoin.
 • Craig Wright is NIET de auteur van de bitcoin software.

De zaak tussen de Australiër en de Crypto Open Patent Alliance (COPA) is voorbij met de volgende keiharde woorden van de rechter:

“I’ve reached the conclusion that the evidence is overwhelming.”

Bitcoinboek naar de printer

Een team van vertalers heeft weer een vertaling van een meesterwerk voltooid. Het boek Principles of Economics van Saifedean Ammous, tevens auteur van De Bitcoin Standaard en De Fiat Standaard, is nu ook in het Nederlands te lezen onder de titel Grondbeginselen van de Economie.

Het duikt in de Oostenrijkse school, en allerlei verwante onderwerpen zoals waarde, tijd, arbeid, eigendom, kapitaal, technologie en energie. Het is echter compleet anders dan de mainstream economieboeken, die de wereld proberen te begrijpen met formules, berekeningen en wiskunde.

Oostenrijkse economen (en dus ook de boodschap in Principles of Economics) gaan uit van “menselijk handelen” als optimaal uitgangspunt voor alle economische activiteit, en niet centrale planning, mandaten en beleidsmaatregelen. Een echte aanrader om meer over de Oostenrijkse economie te leren, die erg veel raakvlakken heeft met bitcoin!

Bestel het boek met 10% korting op onze website.

Nieuwe bitcoinwinkel

Arnhem is dé bitcoinstad van Nederland. Naast de Adopting Bitcoin-conferentie die in mei zal plaatsvinden ter viering van het tienjarig bestaan van “onze eigen bitcoineconomie”, komen er zo nu en dan nog nieuwe bitcoinwinkeliers bij.

Zoals sinds deze week: Go to Slijterij de Zwaan. Ben je in de buurt? Geef er dan eens wat sats uit!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Eurodonaties!

We hebben wat tofs te delen! Vanaf vandaag kun je op onze website ook eurobedragen of dollarbedragen sturen via het value4value-pagina. Dat betekent heel simpel dat als jij Bitcoin Focus een warm toedraagt, je ons (bijvoorbeeld) een eurootje per week kunt sturen. Wel gewoon in bitcoin, natuurlijk.

Met hulp van Lightning Checkout hebben we de donatie-flow verbeterd, waardoor je niet alleen maar een bitcoinbedrag kunt invullen, maar zelf je valuta kunt uitkiezen.

Het mooie is: je krijgt daarmee ook een plekje in ons dashboard én in ons Telegram-kanaal!

Groetjes,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.