Skip links

#325 Medewerkers ECB gooien weer eens met modder naar bitcoin

Een roerige week voor bitcoin. Deze week bespreken we emailen met Satoshi, de Europese Centrale Bank laat weer van zich horen, we zoomen in op Coinbase en doen een rondje langs de velden.

Welkom in Europa

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt verlies, maar heeft toch twee personeelsleden bereid gevonden om ook weer eens een stukje over bitcoin te schrijven. Deze keer is het de beurt aan Jürgen Schaaf (Marktinfrastructuur & Betalingen, adviseur) en Ulrich Bindseil (Marktinfrastructuur & Betalingen, directeur-generaal).

Aanleiding is de goedkeuring van de bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten, en de prijsstijgingen van dit jaar. Een aantal punten uit hun uiterst goed uitgedachte blogpost 🙂

 • Vandaag de dag zijn bitcointransacties nog steeds onhandig, traag en kostbaar. Buiten het darknet, het verborgen deel van het internet dat gebruikt wordt voor criminele activiteiten, wordt het nauwelijks gebruikt voor betalingen. De regulerende initiatieven om het grootschalige gebruik van het bitcoinnetwerk door criminelen te bestrijden, zijn nog niet succesvol geweest. Zelfs de volledige sponsoring door de regering in El Salvador, die het de status van wettig betaalmiddel gaf en hard probeerde netwerkeffecten op gang te brengen door een initiële bitcoingift van $30 in gratis bitcoin aan burgers, kon het niet vestigen als succesvol betaalmiddel.
 • Evenzo is bitcoin nog steeds niet geschikt als investering. Het genereert geen enkele kasstroom (in tegenstelling tot onroerend goed) of dividenden (aandelen), kan niet productief worden gebruikt (grondstoffen) en biedt geen maatschappelijk nut (gouden sieraden) of subjectieve waardering op basis van uitmuntende vaardigheden (kunstwerken). Minder financieel onderlegde particuliere beleggers worden aangetrokken door de angst om iets te missen, wat hen ertoe kan leiden dat ze mogelijk hun geld verliezen.
 • En het minen van bitcoin met behulp van het proof of work-mechanisme blijft het milieu vervuilen op dezelfde schaal als hele landen, waarbij hogere bitcoinprijzen leiden tot hoger energieverbruik omdat hogere kosten kunnen worden gedekt door miners

Heb je de ambitie om bij de ECB aan de slag te gaan? Verwacht dan niet dat je bouwt aan neutraal geld. Zo laat de bank regelmatig weten ook graag bezig te zijn met politiek. Politieke voorkeur, niet kennis of kunde, is belangrijk: tijdens een meeting ging het over het feit dat mensen die niet groen denken, ‘niet meer welkom zijn’.

Doe met deze informatie wat je wil. Onderstaande originele quote heb ik even in het Engels gelaten, om aan te geven dat het niet bepaald een vriendelijk stukje is.

‘Moreover, it seems wrong that Bitcoin should not be subject to strong regulatory intervention, up to practically forbidding it.’

Oké, toch nog een ding. Omdat we toch zo bezig zijn met de ECB. Er wordt constant verwezen naar de criminele aard van bitcoingebruikers. Of bitcointransacties om precies te zijn.

Wat men in deze redenatie vaak lijkt te vergeten, is het feit dat een bitcointransactie een permanent spoort achterlaat. Voor iedereen in te zien. Er zijn (een hoop) privacy tools. Maar als een geldstroom eenmaal gekoppeld kan worden aan je identiteit kunnen tal van analisten vaak veel achterhalen. Niet voor niets zijn er naast analysebedrijven en overheidsinstanties ook hobbyisten die op social media de verschillende netwerken analyseren.

Ja, gebruikers kunnen hun identiteit verhullen. En échte professionals (zoals Satoshi zelf) kunnen volledig buiten het zicht blijven qua identiteit, zelf na grootschalig onderzoek. Privacy is overigens geen misdaad. Tenminste, dat hoort het niet te zijn.

Maar buiten het kenmerk dat je géén toestemming nodig hebt om een transactie te doen op het netwerk, is bitcoin lang niet altijd geschikt voor dit soort geldstromen. Dat het wel interessant kan zijn voor mensen die om talloze redenen hun geld anders willen regelen, is juist een positief iets. Als je doel een zo neutraal mogelijk protocol, netwerk of geld is tenminste.

Praten met Satoshi

Recent is de aandacht gevestigd op de laatste e-mail die Satoshi stuurde naar Adam Back, een bekend figuur in de bitcoinwereld. In deze e-mail bedankte Satoshi Adam nogmaals en deelde hij mee dat de officiële software van Bitcoin klaar was voor uitgave.

De berichten komen naar buiten door/tijdens een rechtszaak van Craig Wright (die claimt Satoshi te zijn). We hebben al vaak aandacht besteed aan Wright, maar in deze editie focussen we ons even op belangrijkere zaken.

Journalist Pete Rizzo heeft de mails op X op een rijtje gezet.

Dit moment markeert een significante mijlpaal in de geschiedenis van bitcoin. Het symboliseert niet alleen het vertrouwen van Satoshi in het project maar ook het einde van zijn directe betrokkenheid bij de ontwikkelingen. Volgens publieke verklaringen van Adam Back zou hij zelf pas eind 2012 weer naar bitcoin kijken.

Back had een tip voor Satoshi: verdiep je in b-money.

Terwijl het blijft speculeren over de ware identiteit van Satoshi, biedt alle nieuwe informatie een dieper inzicht in de oorsprong en ontwikkeling van bitcoin. Deze laatste e-mail is een herinnering aan het bescheiden begin van een revolutie die het financiële landschap wereldwijd zou veranderen.

Rondje langs de velden

Wat kort nieuws op een rij:

 • Frankfurt krijgt de voorkeur boven Madrid, Parijs en Brussel voor de locatie van een nieuwe financiële waakhond. Deze nieuwe Europese surveillance-organisatie krijgt de taak om illegale geldstromen in de EU aan te pakken. De Anti-Money Laundering Authority (AMLA) gaat al snel aan de slag.
 • Het grote platform Reddit heeft bitcoin op de balans. Dat blijkt uit documenten ingediend bij Amerikaanse toezichthouders. Aantallen zijn niet bekend, ze geven zelf aan dat het gaat om relatief kleine bedragen.
 • Elizabeth Warren wordt op een grappige manier verplicht om haar handtekening onder goedkeuring van bitcoin te zetten. De Amerikaanse senator staat bekend als anti-bitcoin vanwege haar opvallende ideeën over regels rondom het gebruik van bitcoin. Een paar grapjassen lieten haar via het Capitol Flag Program een erkenning van Satoshi ondertekenen.
 • Particuliere investeerders zijn volgens JPMorgan analisten verantwoordelijk voor de recente prijsstijgingen van bitcoin
 • Meer dan 70% van alle bitcoin staat al meer dan een jaar stil.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Coinbase

Coinbase is een van de meest besproken grote cryptobedrijven in de wereld. Met name dit jaar: zij zijn bij de meeste bitcoin ETF’s verantwoordelijk voor de opslag van die BTC. Maar er speelt meer.

Coinbase Commerce, het betalingsverwerkingsplatform, heeft de ondersteuning voor directe betalingen met bitcoin gestopt. Dit besluit komt door de ‘technische uitdagingen’ die het bedrijf ondervond bij het integreren van bitcoin op hun platform. Lauren Dowling, Product Lead voor Coinbase Commerce, legt uit dat klanten nu betalingen kunnen verrichten met elke zelfbeheerde EVM-portemonnee.

Betalen met tal van ERC-20 tokens, inclusief Wrapped Bitcoin, op Layer 2-oplossingen is de focus. Opvallend dus: betaalopties met tal van tokens, maar bitcoin valt buiten de boot.

Betalingen worden automatisch omgezet in USDC op de blockchain tegen een gegarandeerd tarief voor handelaren. Dowling benadrukt dat het leveren van vergelijkbare functionaliteiten op de bitcoin blockchain een aanzienlijke uitdaging was. Dit heeft geleid tot het besluit om de ondersteuning voor native bitcoin te stoppen.

Ondanks de veranderingen behouden klanten de mogelijkheid om met UTXO-activa zoals bitcoin te betalen vanuit hun Coinbase-account. Dit vertegenwoordigde een significant deel van het volume dat het platform zag voor de wijzigingen. Volgens het bedrijf hebben de veranderingen geleid tot hogere conversiepercentages, minder handmatige inspanning en positieve feedback van veel handelaren.

Coinbase CEO Brian Armstrong deelt de visie dat betalingen in de toekomst voornamelijk via Layer 2 zullen plaatsvinden en wil bijdragen aan deze ontwikkeling. Coinbase is nog steeds bezig met de integratie van het lightning netwerk, dat ze in april vorig jaar aankondigden.

Leuk weetje: zelfs bij Bitcoin Focus kun je gewoon met lightning een donatie sturen.

Donatie en winst

Brink ontvangt $3,6 miljoen van Coinbase. Brink is een organisatie dat open-source bitcoinontwikkelingen ondersteunt. Dat kon er ook wel vanaf, want Coinbase maakte weer eens winst.

Coinbase Global heeft voor het eerst sinds 2021 weer winst geboekt in het vierde kwartaal. Dit succes komt voort uit de hernieuwde belangstelling, aangewakkerd door de recente goedkeuring van de eerste spot bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De aankondiging leidde tot een bijna 13% stijging van de aandelen van Coinbase na de handelsuren.

In de afgelopen drie maanden van 2023 steeg de prijs van bitcoin met 57%, gedreven door de positieve verwachtingen rond de SEC’s beslissing. Deze prijsstijging resulteerde in een 64% toename van de transactie-inkomsten van Coinbase, die in het vierde kwartaal $529,3 miljoen bedroegen.

Het bedrijf meldt ook een sterke groei in haar abonnements- en servicesegment, waarbij het inkomsten verwacht tussen de $410 miljoen en $480 miljoen voor het eerste kwartaal. Ook wordt er flink verdiend met stablecoins en hun samenwerking met fintechbedrijf Circle. De USD Coin (USDC) stablecoin, uitgegeven door Circle in samenwerking met Coinbase, speelt een grote rol in deze winst door de rente op de reserves.

Tegenover een verlies van $557 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, rapporteerde Coinbase een winst van $273,4 miljoen, of $1,04 per aandeel. Grote veranderingen dus.

Wel ziet het bedrijf ook gevaren. Op langere termijn kunnen spot ETF’s beleggers wellicht weg gaan van het Coinbase-platform. CFO Alesia Haas benadrukt dat ETF’s over het algemeen positief zijn voor de industrie en toegevoegde waarde bieden aan Coinbase.

Om af te sluiten

Dit is voor de knutselaars onder ons. Bitkey deelt de code achter hun hardware wallet, mobiele app en server. De hardware wallet van Block (onder leiding van Jack Dorsey) wil de markt openbreken.

Het vrijgeven van deze code stelt iedereen in staat om de werking van Bitkey te controleren en te verifiëren dat het geen functionaliteiten bevat die Block controle over de fondsen van de klanten zou geven. Ook kunnen fouten, lekken en andere zaken worden opgespoord.

Met de aankomende lancering kunnen gebruikers met voldoende technische vaardigheden de ‘reproduceerbare builds’ gebruiken om te controleren of de gepubliceerde code op GitHub overeenkomt met de Bitkey-app die beschikbaar zal zijn in de Google Play Store en Apple App Store.

De gedeelde repository bevat gedetailleerde informatie over verschillende componenten van Bitkey:

 • Firmware: Code die draait op het Bitkey-hardwareapparaat, essentieel voor het genereren, beveiligen en beheren van één van de drie sleutels in het multisignature ontwerp van Bitkey.
 • Mobiele applicatie: Dient als de primaire interface voor klanten om met Bitkey te interageren, en beheert een andere sleutel in het ontwerp van Bitkey.
 • Server: Beheert de derde sleutel die Block namens Bitkey-klanten bewaart om hen te helpen herstellen van het verlies van delen van hun portemonnee.
 • Hardware Schematics: De elektrische ontwerpen voor het Bitkey-hardwareapparaat.


De code is gelicenseerd onder de Commons Clause, een aanvulling op een open-source licentie die het gebruik van de Bitkey-code beperkt tot projecten die geen commercieel product of dienst aanbieden.

Bitkey moedigt feedback aan en staat open voor samenwerking met ontwikkelaars en bedrijven die willen bijdragen aan de missie van veilige en toegankelijke wallets. Geïnteresseerden kunnen bijdragen aan het project of feedback geven door contact op te nemen via [email protected]. De GitHub vind je hier.

PS. Lees ook onze interviews met Aaron van Wirdum: Bitcoin is het bottom-up alternatief voor fiat geld & Het Genesis Boek en de evolutie van bitcoin.

En: we hebben natuurlijk nog ons eigen fysieke Bitcoin Focus Magazine.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.