Skip links

#326 Bitcoin in 6 interessante grafieken

Er is veel over bitcoin te schrijven, héél veel. Maar soms is het wel eens lekker om dit digitale fenomeen te vangen in beelden en plaatjes. Dat doen we vandaag dus ook maar eens: bitcoin in zes grafieken!

1. De prijs

Te beginnen met (uiteraard) de koers. Bitcoin steeg vannacht door de $57.000 heen en bereikte daarmee het hoogste punt sinds december 2021. De prijs van de grootste cryptovaluta staat nu zelfs dermate hoog dat het slechts 110 dagen van zijn bestaan hoger stond dan deze psychologische grens. In slechts 2,2% van de dagen die bitcoin bestaat, was het meer waard dan vandaag de dag.

Overigens gebruiken andere analyseplatforms net andere data, waarbij Glassnode bijvoorbeeld aangeeft dat bitcoin 1,65% van zijn bestaan boven de $57.000 stond.

2. De rekenkracht

Met de halving van de blocksubsidie op komst, rijst de vraag steeds vaker op: wat gaat dit voor impact hebben op de miningindustrie? Deze onvermijdelijke halvering van het aantal nieuwe (!) bitcoin dat in omloop komt, heeft een gevolg voor miners met een kleine marge.

Winsten voor de bedrijfsactiviteiten kunnen namelijk zomaar omdraaien in verliezen. En dan is het beter om te stoppen en de rigs uit te laten staan. Óf om een efficiëntieslag te maken wat betreft de apparatuur, elektriciteitskosten of andere parameters.

Veel mining bedrijven hebben het afgelopen jaar al geanticipeerd op deze verandering. De rekenkracht steeg door het dak! Momenteel nadert de mondiale hashrate alweer de grens van 600 EH/s!

3. De hype

De eerste twee grafieken zijn ultra bullish: de koers en de rekenkracht gaan door het dak. Maar hoe zit het met de hype en het sentiment onder de particuliere beleggers?

Kijkend naar de Google Trends valt dat allemaal nog wel mee. Je kunt via zoekmachines analyseren hoeveel er interesse er in bepaalde thema’s is, kijkend naar het zoekgedrag vanuit de hele wereld.

Onderstaande grafiek laat mooi zien hoe er in 2013, 2017 en 2021 bovengemiddeld veel interesse was vanuit de “particuliere Googler”.

Wat verder opvalt? Op dit moment valt het nog heel erg mee. 2024 is (nog) niet het jaar van de hype!

4. Open Interest

Of je er nu van houdt of niet van houdt: bitcoinderivaten zijn óók populair. Met deze financiële producten (zoals futures of opties) kun je risico’s afdekken of bijzondere handelsconstructies afsluiten. Met een future contract beloof je bijvoorbeeld een x aantal bitcoin voor prijs y op moment z te kopen.

Als je een lopend contract hebt, dan wordt dat meegerekend in de zogenoemde Open Interest. En als je dat van één specifiek derivatenplatform bij elkaar optelt, dan krijg je een idee van de omvang van de derivatenhandel van bitcoin op deze beurs.

Dit getal bereikte vandaag bij de Chicago Merchantile Exchange (CME), de grootste derivatenbeurs van de wereld, een nieuw record van $7,75 miljard. Omgerekend gaan er dus bijna 140.000 BTC rond in deze futures- en optiehandel.

5. ETF’s op dagbasis

Uiteraard horen ook de gloednieuwe Amerikaanse bitcoin exchange traded funds (ETF’s) in dit grafiekenlijstje. De negen nieuwe fondsen plus het omgezette trustfonds van Grayscale zijn samen goed voor 746.831 BTC (die ze namens klanten beheren). Omgerekend is dit $42 miljard.

Als we deze emittenten op een rijtje zetten op basis van de omvang van hun assets under management (AUM), zien we dat Grayscale, BlackRock en Fidelity de grootsten zijn, gevolgd door Ark en Bitwise.

6. ETF-trend

Als je deze data iets anders visualiseert, zie je goed hoe de uptrend aanzienlijk aanwezig is. Er wordt hard gespaard in deze bitcoinaandelen, de uitstroom van Grayscale (grijs) zwakt af en de totale hoeveelheid bitcoin die in de fondsen zit nadert de 800.000 BTC.

Ter referentie: sinds de lancering van de ETF’s, is er een netto-instroom geweest van 125.000 BTC naar deze fondsen. In datzelfde tijdsbestek van 49 dagen, is er 900 nieuwe bitcoins per dag in omloop gebracht door de miners.

Omgerekend is dat pak hem beet 44.000 BTC, terwijl er dus bijna drie keer zo veel bitcoin in fondsen is gekomen. Schaarste treedt toe: de ETF-emittenten moeten dit dus opkopen uit de markt, en dit aantal is véél groter dan het aantal nieuwe bitcoin dat te koop wordt gezet door miners.

Bedenk je ook dat dit getal in april bij de halvering van de block subsidie verandert. Er komt dan 450 BTC per dag bij (en 3,125 BTC per block in plaats van 6,25 BTC per block). Als ETF’s met dezelfde snelheid bitcoin blijven opkopen uit de markt, dan komt dat neer op gemiddeld 2500 BTC per dag.

Een gat van 2.000 BTC! Sta jij jouw sats af aan deze vermogensbeheerders door te verkopen en uit te stappen?

Hodl on,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.