Skip links

#319 Rondje langs de velden

Vorige week kwam het in de vrijdageditie al voorbij: de druk op en onrust rondom Amerikaanse banken neemt toe. Terwijl Nederlandse banken (zoals Bunq, Rabobank en ING) enorme winsten noteren, zijn er in de VS problemen. We noemden het einde van de Bank Term Funding Program (BTFP) al even, dat volgende maand ten einde komt. Maar er speelt meer.

Neem bijvoorbeeld de New York Community Bancorp (NYCB). De aandelen van dit bedrijf daalden in twee dagen met enkele tientallen procenten, nadat duidelijk werd dat NYCB een verrassend verlies boekte, en de reserves moesten worden aangevuld. De bank signaleerde problemen met twee leningen.

De aandelenkoers daalde van meer dan $10 tot $4, en leverde 60% in.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, werd genoodzaakt zich uit te laten over de situatie. Dinsdag deelde ze dat ze zich zorgen maakt over de “dreigende druk op commercieel vastgoed voor banken en vastgoedeigenaren”. Ze gelooft dat de situatie beheersbaar is met hulp van toezichthouders.

Het pijnpunt ligt hem op het punt dat herfinancieringen van commerciële vastgoedleningen (die aflopen tegen hogere rentetarieven) een blok aan het been kunnen worden.

Maar goed… snelle oplossingen zijn met politieke mandaten altijd mogelijk, mochten banken echt dreigen te falen. Denk aan een verlenging van de BTFP, lagere rentetarieven via de Federal Reserve, of andere instrumenten uit de gereedschapskist van de centraal economische planners. Het zal echter het probleem van regionale banken naar “het systeem” verschuiven. En bitcoin in de kaart spelen?

De grootste cryptovaluta steeg de afgelopen week intussen van $42.800 naar $46.600. In twee weken tijd noteerde het een groei van bijna 20%.

Verder was het ook een goede week voor “de mempool”. De wachtrij met (nog) onbevestigde betalingen raakte leger en leger.

Waar je een maand geleden nog bijna 100+ sats/vbyte betaalde voor een on-chain betaling, is dat inmiddels gedaald tot ~20 sats/vbyte. Kijkend naar de trend van de afgelopen dagen, kan dit zomaar nog een stuk verder dalen.

Een goed moment om dan je UTXO’s te consolideren, lightning kanalen op orde te brengen of om je lightning wallet weer op te waarderen.

Rondje langs de velden

 • Nayib Bukele heeft de verkiezingen in El Salvador gewonnen met naar schatting meer dan 85% van alle stemmen. Daarmee gaat hij nu een tweede termijn in als president van het Centraal-Amerikaanse land, dat in 2021 onder zijn leiding bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde. “De coolste dictator van de wereld” kan zijn plannen dus nog enkele jaren langer doorzetten. Beginnend met: bitcoinobligaties in Q1.
 • De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) heeft bitcoin gemarkeerd als een “emergency”. Ze willen van alle bitcoin miners in het land informatie verkrijgen over het energiegebruik. Daarna komt het overheidsbureau met een statement over de bevindingen.

  Dit zou wel eens verrassend positief kunnen uitpakken; mits de data goed wordt geïnterpreteerd. Bitcoin mining is immers een van de schoonste maar tegelijk ook grootste energieafnemende sectoren uit het land.
 • Human Right in Finance(.eu) heeft samen met onder andere de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) een petitie aangeboden aan de kamercommissie van Financiën. Het is maar liefst 14.700 keer ondertekend en in de kern komt het neer op het “recht van een betaalrekening”, met als uitgangspunt om zorgvuldiger met antiwitwasmonitoring om te gaan.

  Vanuit het oogpunt van mensenrechten is dit een hellend vlak, zo stelt HRIF. In 2022 zijn er in Nederland maar liefst 1,89 miljoen ongebruikelijke transacties gemeld. Dat is één melding per negen Nederlanders! Kijkend naar andere landen in Europa en hun gemiddelden, zou een totaal van 33.000 meldingen van verdachte betalingen redelijk zijn geweest.
 • Het Europees Parlement heeft gestemd over een wetsvoorstel voor zogenoemde instantoverschrijvingen. Banken zijn nu verplicht om in de Europese Unie een overschrijving van binnen 10 seconden te faciliteren. Waar in Nederland Tikkies al prima werken, gaat dat op Europees niveau nog niet altijd even goed. Momenteel moeten overschrijvingen nog uiterlijk de volgende werkdag verwerkt zijn.
 • De Amerikaanse cryptobeurs Kraken heeft een registratie behaald bij De Nederlandsche Bank (DNB). Daardoor mag het bedrijf nu ook weer Nederlandse klanten bedienen met hun diensten. In oktober 2023 kocht het bedrijf op dat voorheen bekend stond als Bitcoin Meester en Coin Meester (BCM).
 • Het ministerie van Financiën van Thailand heeft de regels voor bitcoinbelastingen versoepeld. Voorheen was er een eis om 7% btw te betalen over winsten uit cryptohandel. Dit wordt nu opgeschort. De belastingvrijstelling ging op 1 januari 2024 in, en heeft geen vervaldatum.
 • Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft een aanklacht ingediend tegen Aliaksandr Klimenka. De Wit-Rus wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij BTC-e. Hij heeft nu aanklachten aan zijn broek hangen voor het witwassen van geld en het draaien van een money services business zonder licentie. Geldstromen via BTC-e zijn gelinkt aan hacks, witwasacties, oplichting en identiteitsdiefstal.
 • Michael Saylor heeft met zijn MicroStrategy weer 850 BTC bijgekocht. Daardoor heeft het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf nu 190.000 BTC ter waarde van $8,8 miljard in kas. De gemiddelde aankoopprijs van alle bitcoin van het bedrijf is net even boven de $30.000, zoals onderstaande grafiek van SaylorTracker laat zien. MicroStrategy staat dus bijna op 50% (of: $3 miljard) winst.

sCrypt

Onlangs is er een nieuwe manier bedacht om smart contracts op bitcoin te bouwen. Het heet sCrypt en je kunt het zien als een framework om op een eenvoudigere manier bepaalde voorwaarden te geven aan bitcoins.

Vandaag de dag kun je dit al wel doen met Script (of MiniScript, of minsc), maar dat is nog niet heel gangbaar voor de gemiddelde programmeur. TypeScript is dat daarentegen wel. Veel meer mensen kunnen immers overweg met JavaScript vergeleken met Bitcoin Script.

In de aankondiging van sCrypt schrijft de auteur het volgende:

“Je kunt nu smart contracts schrijven, testen, debuggen, implementeren en gebruiken in een gebruiksvriendelijk, uniform framework met behulp van moderne ontwikkelaarstools.”

Het vereist géén soft fork, ondanks dat het allemaal wel op Layer 1 van bitcoin plaatsvindt, waardoor er geen debat nodig is over de consensus regels aan te passen.

Het maakt gebruik van het tevens gloednieuwe BitVM, wat we in editie 273 uitlegden. Met Taproot en off-chain verificaties brengt BitVM een heel nieuw type Turing-complete smart contracts naar bitcoin. En sCrypt borduurt daar weer op door: TypeScript smart contracts.

Steun Focus!

Dit was hem weer voor deze editie! Voordat we je een fijn weekend wensen, willen we je graag nog attenderen op het feit dat Bitcoin Focus compleet value4value is. Wij schrijven, jij leest. En als je dat kunt waarderen, kun je wat waarde, liefde en sats terugsturen via onze donatiepagina.

Bitcoin Focus schrijft onafhankelijk, bitcoin-only verhalen die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. We houden focus en zijn koersvast: je leest drie keer per week unieke artikelen, correspondenties, interviews en analyses.

👇🏻 Doneer hieronder met lightning, of ga naar onze website en kom ook in ons donatie-dashboard terecht. 👇🏻

Fijn weekend!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.