Skip links

#316 Het is de schuld van de … bank!

Terwijl Amerikaanse banken mogelijk een tumultueuze tijd tegemoet gaan, verlangt Bunq véél hogere kosten van cryptobedrijven. Verder kijkt deze Focus-editie naar bitcoinboeken, een nostr-meetup, opvallend veel oude munten die zijn verplaatst, en uiteraard het rondje langs de nieuwsvelden.

Bitcoin Focus komt wekelijks meerdere keren uit – compleet gratis en value4value. Steun ons daarvoor met een lightningdonatie op onze website!

Bankinfuus stopt

Herinner je nog dat er in 2023 drie Amerikaanse banken failliet gingen, maar dat de klanten uiteindelijk goed weg zijn gekomen? Er is destijds geld vrijgemaakt voor de bankensector. Dit heette het Bank Term Funding Program (BTFP).

Echter, de Amerikaanse centrale bank deelt in een persbericht dat het op 11 maart stopt met deze geldinjecties. Financiële instellingen kunnen dus niet zomaar geld uit dit fonds krijgen om te overleven.

Intussen staat de omvang van deze BTFP-leningen wel op een recordhoogte, zoals data van Joe Consorti laat zien. Begin 2023 maakten banken gortig gebruik van deze kredietlijn, en daarna vlakte de noodzaak wat af. Maar sinds december zoekt men weer toevlucht tot deze leningen.

Zoals je ziet was de echte crisis in 2023 met deze maatregelen afgewend. Dus terwijl banken nu dus weer meer leningen afsluiten om hun bedrijven te redden, lijkt het erop dat de speciale behandeling op 11 maart stopt.

Tegelijkertijd stijgt de rente voor deze kredieten van 4,88% naar 5,4%! De verwachting is dat dit vooral voor kleine banken een zware dobber gaat zijn.

Wat opvalt? Er zijn parallellen te trekken met de bankencrisis van 2008. Onderstaande grafiek laat zien hoe er toen een handjevol banken verantwoordelijk waren voor enorme bedragen. Pas in de jaren erna kwam er een cascade-effect van kleinere banken (met vele lagere bedragen) die failliet zijn gegaan.

Slechts drie banken veroorzaakten vorig jaar de blauwe piek, namelijk: Silicon Valley Bank, First Republic en Signature Bank. Drie grote partijen, maar in numerieke aantallen was het vrij subtiel.

In 2008 gebeurde hetzelfde. Een klein aantal grote banken vielen om. Het waren er niet veel, maar het ging wel om grote bedragen. In de jaren daarna gingen er grofweg 150 banken en 160 banken failliet.

Gaan we een herhaling zien van het draaiboek van 2008? Krabbelt de Fed terug en gaat het de BTFP toch weer openen als de nood aan de man komt? Betekent dat nog meer brrrr money, weer meer nieuw geld in omloop?

Hoe dan ook: dit is waarom bitcoin is bedacht. In 2008 kwam Satoshi Nakamoto met het plan om een geldsysteem op te tuigen dat buiten banken om werkt. Zo is er een alternatief als de banken weer omvallen, of als er bijvoorbeeld geld wordt bijgedrukt om deze financiële giganten te redden.

Het Genesis Block in de bitcoinblockchain vatte het samen met de verwijzing naar een nieuwsartikel uit The Times: “Chancellor on brink of second bailout for banks.”

Komt er weer zo’n tweede reddingsactie? De tijd zal het uitwijzen.

Bunq en crypto

Ook bij bunq is er onrust. Ondanks dat het Nederlandse bedrijf van Ali Niknam voor het eerst in 11 jaar winst maakte (en dit vol trots met haar klanten deelde), neemt het tegelijkertijd maatregelen tegen cryptobedrijven. De Nederlandse internetbank schrijft:

“Na zorgvuldige afweging heeft bunq besloten de commerciële voorwaarden richting cryptobedrijven te wijzigen. Het hoge risicoprofiel van partijen die actief zijn in deze sector past niet meer bij het risico dat bunq tegen de huidige prijsstelling bereid is en redelijkerwijs wil nemen.”

Wat betekent dat concreet? Hogere kosten!

“De maandelijkse kosten voor bedrijven met een gemiddeld depositosaldo van minder dan €2 miljoen dat zij in het voorgaande kwartaal bij ons hadden aangehouden zijn aangepast. (…) Dit betekent dat de maandelijkse rekeningkosten (…) van bunq € 4.999,- zullen bedragen.

Ja, inderdaad… Vermogende cryptobedrijven betalen vanaf 31 maart 2024 maar liefst vijfduizend euro voor een bankrekening. In plaats van het huidige bedrag van 499 euro. Per maand! Dat is dus op jaarbasis zo’n 60.000 euro. Enkel en alleen om te mogen en kunnen bankieren. Volgt er nog actie van de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland?

Rondje langs de velden

Verder in het nieuws deze week:

 • De grote Oostenrijkse beurs Bitpanda stopt in Nederland. Klanten hebben tot 6 februari om hun activa van het platform af te halen. De reden voor het vertrek is ietwat cryptisch: “Bitpanda zet zich in (…) om te voldoen aan het nieuwste regelgevende landschap zoals voorgeschreven door lokale toezichthouders, en daarom hebben we besloten om Nederlandse bewoners van ons brokerplatform te verwijderen.”
 • De Britse autoriteiten hebben 1,6 miljard euro aan bitcoin geconfisqueerd. Het geld was gelinkt aan een Chinese investerings- en fraudezaak. Een betrokkene probeerde een villa te kopen van tientallen miljoenen euro’s, maar viel door de mand.
 • Onze Oosterburen deden hetzelfde. Duitse autoriteiten hebben namelijk 50.000 BTC in beslag genomen, ter waarde van ongeveer 2 miljard euro. Voor hen is het de grootste inbeslagname tot nu toe. Het geld is geconfisqueerd van twee mannen die in 2013 een hackerswebsite runden.
 • Google staat bedrijven toe om weer advertenties te plaatsen voor “Cryptocurrency Coin Trusts”. Na jaren voorzichtigheid omtrent cryptovaluta-gerelateerde promotieberichten, mogen ETF-aanbieders nu wél hun diensten adverteren. Naar verluidt hebben BlackRock, VanEck en Franklin Templeton hun online marketingmachine al aangezet.
 • Global X trekt zich terug in de race voor een eigen bitcoin spot ETF. De Chicago Board Options Exchange (Cboe) heeft officieel de aanvraag voor een voorgestelde indiening van de vermogensbeheerder ingetrokken.
 • Celsius Network, de cryptobank die in 2022 failliet ging, gaat beginnen met het terugbetalen van $3 miljard aan cryptovaluta en fiat aan haar schuldeisers. Naar verluidt zijn de eerste uitbetalingen al voltooid.
 • Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft drie personen aangeklaagd voor het stelen van meer dan $400 miljoen aan cryptovaluta. Ze maakten dit geld buit bij de failliete beurs FTX na een succesvolle sim-swapaanval.
 • De vice-president van El Salvador bevestigt dat het land doorgaat met haar bitcoinstrategie, mits Nayib Bukele de verkiezingen van volgende week weer wint. Hij doelt daarmee op “bitcoin als wettig betaalmiddel”, maar ook de bitcoinobligaties, Freedom Visas en de bouw van Bitcoin City.

Oude munten in beweging

Ki Young Ju, een analist van CryptoQuant, deelt een leuk inzicht in de geldstromen die er met bitcoin gebeuren. Het is hem opgevallen dat er veel oude bitcoins zijn verplaatst. Dit zijn bitcoins die lang geleden zijn ontvangen en lange tijd onaangeroerd stonden op een publiek inzichtelijk bitcoinadres.

De zogenoemde Average Dormancy steeg tot het hoogste punt in vijf jaar!

Nostr meetup

Kom donderdag 8 februari gezellig langs bij de Nostr Nederland meetup in Utrecht! Je bent om 19:30 welkom bij Seats2Meets.

Heb je niet helemaal duidelijk meer wat Nostr is?

Het staat voor Notes and Other Stuff Transmitted by Relays. Een complexe naam voor een nieuw decentraal protocol om allerlei toepassingen op te bouwen. In editie #278 heeft Sebastian een mooie uitleg gegeven met de titel “Waarom nostr resoneert”, verwijzend naar de overlap die er zit tussen de bitcoinethos en de nostr-toepassingen.

Bitcoinboeken

Je kunt vanaf vandaag bitcoinboeken via onze website bestellen met 10% korting! Via uitgever Konsensus Netwerk is er in de loop der jaren een mooie collectie aan Engelse bitcoinboeken vertaald. We geven je een kort inzicht in het assortiment:

 • De Bitcoin Standaard, over de monetaire geschiedenis en waarom bitcoin na goud een logische stap is.
 • De Fiat Standaard, over waarom fiatgeld eigenlijk heel logisch was in een tijdperk van globalisering, maar ook een uiteenzetting over wat het kapot heeft gemaakt.
 • Grondbeginselen van de Economie (voorverkoop), over de Oostenrijkse economie en kernprincipes zoals schaarste, tijdsvoorkeur, de weg naar een betere beschaving en aspecten zoals “subjectieve waarde”.
 • 21 Lessen, een persoonlijke notitie van bitcoinfilosoof Gigi over “wat is bitcoin”, opgedeeld in 21 stukken.
 • De Prijs van Morgen, over de kracht van technologie die deflatie zou moeten veroorzaken en waarom we op een sonische knal afstevenen.
 • Dank God voor Bitcoin, over hoe bitcoin en het Christelijk geloof hand in hand gaan, begeleid met Bijbelse teksten en ethische dilemma’s van fiat.
 • Bitcoin: Alles gedeeld door 21 miljoen, over politiek, economie, speltheorie, wiskunde, alchemie, filosofie, geweld en nog veel meer.
 • Bitcoin Ontdekken is een een begrijpelijke reis door de technologie die schuilgaat achter deze revolutionaire digitale valuta.
 • Gelaagd Geld, over het gelaagde financiële systeem van banken, geldbewijzen, goud, dollars, bitcoin en CBDC’s.
 • Het Kleine Bitcoinboekje, een mooi boekje voor beginners zonder al te veel complexe thema’s.

En… uiteraard ook ons eigen Bitcoin Focus magazine! Ga naar onze website, bestel vandaag nog en profiteer van 10% korting!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Value4Value

Tot slot.. mochten we deze week weer value4value donaties ontvangen. Bedankt! Lezers sturen leuke berichtjes mee met hun bitcoinbetalingen, zoals van:

 • Niko (12.405 sats): Leuke nieuwsbrief weer. Ga zo door!
 • Anoniem (10.000 sats): Prima nieuwsbrief weer

We kunnen nu ook sats ontvangen op een eigen lightningadres: [email protected]. Of uiteraard via het formulier op onze website. Nogmaals bedankt, en tot volgende week!

Bitcoin Focus

Bitcoin Focus is het eerste Nederlandstalige bitcoin printmagazine ooit! Lees supervette bitcoinverhalen is deze genesiseditie met ruim 70 pagina’s. Met o.a. de Noderunners, Aaron van Wirdum, Boris van de Ven, Bert Slagter en Sjors Provoost.

Bestel het magazine nu voor slechts 21 euro! Met de code BITCOINFOCUS krijg je 10% korting!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.