Skip links

#315 ETF-analyse: 100.000 bitcoin stroomt uit Grayscale, anderen profiteren

In deze editie van BitcoinFocus gaat over de spot bitcoin ETF. Op 10 januari heeft de Securities and Exchange Commissie goedkeuring verleend voor het lanceren van een spot bitcoin ETF. Door deze goedkeuring is een einde gekomen aan maandenlange speculaties, en het onvermijdelijke (goedkeuring) is hiermee gebeurd. Inmiddels zijn er dertien handelsdagen geweest en het is de hoogste tijd om de balans op te maken. In deze editie:

  • Hoeveel bitcoin wordt er verhandeld in de ETF’s?
  • Welke ETF is het meest populair?
  • Wat gebeurt er bij Grayscale?
  • Zijn de bitcoin ook on-chain te herleiden?

Bitcoin Focus komt wekelijks meerdere keren uit – compleet gratis en value4value. Steun ons daarvoor met een lightningdonatie op onze website!

De cijfers op een rijtje

De onderstaande grafiek toont de accumulatie van bitcoin door ETF’s tot op een bepaalde dag. Op de eerste handelsdag – 11 januari – is er meer dan 14.000 bitcoin geworven via de ETF. De hoeveelheid aangekochte bitcoin is toegenomen tot aan de vierde handelsdag. Tot aan de vierde dag is voor meer +- 28.000 bitcoin gekocht via de ETF.

In de daaropvolgende dagen verliep het echter minder vlot. Gedurende een periode van zeven dagen daalde het aantal bitcoin in de ETF’s met ongeveer 13.000 BTC, tot een saldo van circa 15.000 bitcoin. Deze afname is deels veroorzaakt door een dalende hoeveelheid kopers in de nieuwe fondsen, en een toenemende uitstroom bij het oudere fonds, namelijk Grayscale. Hierover later meer 😉

Tot en met afgelopen dinsdag is er meer dan 27.000 bitcoin verworven via de ETF’s. Op basis hiervan durf ik te stellen dat de lancering van de spot bitcoin ETF als succes is te beschouwen!

Verdeling tussen de ETF Providers

Er is dus een substantiële hoeveelheid bitcoin verworven via ETF’s, maar dat betekent niet dat alles perfect verloopt. Er zijn aanzienlijke verschillen in de populariteit van verschillende ETF’s, en één specifieke aanbieder heeft aanzienlijke verkoopdruk ervaren.

Er zijn twee aanbieders die er met kop en schouders bovenuit steken, namelijk BlackRock & Fidelity. Beide partijen hebben gedurende de eerste dertien handelsdagen dagelijks een positieve netto-instroom gezien, wat betekent dat er meer bitcoin in hun ETF’s is gekomen dan eruit is gegaan. In totaal hebben BlackRock en Fidelity respectievelijk meer dan 63.000 bitcoin en meer dan 53.000 bitcoin opgenomen in hun ETF.

Daarna volgen BITB van Bitwise met 14.556 bitcoin en ARKB van Arkham 21Shares met 14.979 bitcoin. Hoewel dat ook aanzienlijke aantallen zijn, vallen ze toch aanzienlijk lager uit dan de aantallen bij BlackRock en Fidelity.

Aan de andere kant is er een aanzienlijke negatieve ontwikkeling bij de ETF-aanbieder die de meeste verkoopdruk ondervindt, namelijk Grayscale. Grayscale heeft haar GBTC-trust omgezet naar een ETF, wat betekent dat bitcoin nu ook uit de ETF kan stromen. Dit gebeurt dus ook. Op de eerste handelsdag van de ETF beheerde Grayscale 622.000 bitcoin, maar dat is momenteel gedaald tot 491.000 bitcoin, wat neerkomt op een uitstroom van ongeveer 131.000 bitcoin.

Koopdruk bij de nieuwe fondsen, verkoopdruk bij het bestaande fonds

De verkoopdruk afkomstig van Grayscale begint te verminderen, zoals te zien is in de onderstaande grafiek. Deze grafiek illustreert dagelijks de in- en uitstroom van bitcoin per fonds. De data van Grayscale is weergegeven door de roze lijn aan de onderkant van de grafiek. Deze lijn bereikt zijn laagste punt op 22 januari, de zevende dag van de ETF-handel. Op die dag is er meer dan 16.000 bitcoin uit het GBTC-fonds gehaald, maar in de daaropvolgende dagen neemt de verkoopdruk af, omdat er steeds minder bitcoin uitstroomt.

Daarentegen neemt de hoeveelheid bitcoin in de fondsen van BlackRock en Fidelity weer toe. Er zijn slechts dertien handelsdagen geweest, en dat is te weinig om gegronde conclusies op te trekken, maar het zijn de eerste signalen dat er meer vraag is naar de nieuwe ETF’s, dan aanbod vanuit het bestaande fonds.

On-chain verificatie van flows

De gegevens hierboven zijn afkomstig uit rapporten van de ETF-providers, die dagelijks delen hoeveel vermogen ze beheren, ook bekend als AUM (Assets Under Management). Maar kunnen we er wel van uitgaan dat deze rapporten juist zijn?

Een van de kenmerken van bitcoin is dat het een openbaar netwerk is, en dat betekent dat alle transacties voor iedereen zichtbaar zijn. Zo is te achterhalen welke bitcoinadressen toebehoren aan ETF-providers en hoeveel bitcoin er aan hen is toegekend.

Op deze manier kunnen we een vergelijking maken tussen wat is gerapporteerd door de providers en de werkelijke bitcoin die ze bezitten. Voor dit artikel op BitcoinFocus heb ik deze analyse uitgevoerd voor de drie grootste nieuwe ETF-aanbieders (BlackRock, Fidelity en Bitwise), en voor Grayscale.

BlackRock

Hieronder staat de data van BlackRock. De grafiek toont de dagelijkse in- en uitstroom (staaf) en het cumulatieve aantal (lijn). De data van on-chaintransacties wordt in het blauw weergeven, terwijl de gerapporteerde waarden in het rood zijn.

De lijn in de grafiek toont dat de on-chainvolumes nagenoeg gelijk loopt met de gerapporteerde waarden. Er zit enkel één werkdag vertraging in. Deze verklaring van één dag komt doordat er een settlement plaatsvindt één werkdag na de handelsdag. Met andere woorden, één werkdag nadat de handel heeft plaatsgevonden, wordt het verschil verstuurd via een on-chaintransactie.

Dit patroon van settlement geldt voor de meeste handelsdagen. Er zijn alleen twee opvallende uitzonderingen in de data, namelijk op 12 en 29 januari. Op de tweede dag van de ETF (12 januari) is gerapporteerd over een instroom van 8.889 bitcoin, maar deze is pas on-chain verwerkt op 18 januari.

Daarnaast heeft op het moment van schrijven, de settlement van 29 januari nog niet plaatsgevonden. Daarom is er een klein verschil aan de rechterkant van de grafiek, en wijkt deze waarde ook af van hoeveelheid in de tweede paragraaf.

Fidelity & Bitwise

Het patroon dat we zien bij BlackRock is ook van toepassing op Fidelity en Bitwise. Bij Fidelity wordt de gerapporteerde AUM ook één dag voorafgaand aan de afwikkeling weergegeven. Voor de rest zijn er geen afwijkingen te zien tussen deze gegevens. Het is niet zo spannend, maar misschien is dat juist wel goed 😉

Grayscale

Bij de vergelijking tussen AUM en on-chain data valt Grayscale meer op. Ten eerste trekt deze grafiek de aandacht omdat het gaat om uitstroom, maar daarnaast vertoont het aanzienlijke schommelingen. Er zijn zelden dagen waarop de gerapporteerde AUM precies overeenkomt met de stromen die we on-chain zien.

Dat klinkt wellicht zorgwekkend, maar dat is het niet. De cumulatieve hoeveelheid uitstroom blijft consistent tussen de rapportages en on-chain data. Dit betekent dat de dagelijkse schommelingen weliswaar voorkomen, maar dat het totaalbeeld stabiel blijft.

Afsluiting

Ondanks de aanzienlijke verkoopdruk van meer dan 100.000 bitcoin door Grayscale, kan de Bitcoin ETF nog steeds als succesvol worden beschouwd. Er is namelijk een netto-instroom van 27.000 Bitcoin, wat een belangrijke stap is in de acceptatie van Bitcoin als financiële activa.

De ETF werpt een positief licht op Bitcoin, aangezien de geldstromen on-chain traceerbaar zijn. De komende dagen en weken zullen interessant zijn om de deze stromen in de ETF’s te volgen. Blijft de uitstroom uit GBTC afnemen, en blijft de instroom in de nieuwe ETF’s stabiel of stijgen? Dit is een cruciale vraag voor het succes van de ETF.

Bitcoin Focus

Bitcoin Focus is het eerste Nederlandstalige bitcoin printmagazine ooit! Lees supervette bitcoinverhalen is deze genesiseditie met ruim 70 pagina’s. Met o.a. de Noderunners, Aaron van Wirdum, Boris van de Ven, Bert Slagter en Sjors Provoost.

Bestel het magazine nu voor slechts 21 euro! Met de code BITCOINFOCUS krijg je 10% korting!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.