Skip links

#317 Extra belastingdruk voor bitcoiners?

Het hangt al even boven de markt: wat is de toekomst van de box 3-belasting in Nederland? De vraag is of er vermogenswinstbelasting is te heffen over onze bezittingen, waaronder mogelijk ook bitcoin. Kijkende naar de Amerikaanse taferelen met capital gain taxes, is het zaak dit in de gaten te houden. Toch lijkt er wat ruis op de lijn van het demissionaire kabinet te komen.

Bitcoin Focus komt wekelijks meerdere keren uit – compleet gratis en value4value. Steun ons daarvoor met een lightningdonatie op onze website!

Demissionair staatssecretaris Van Rij heeft namelijk het voorstel “vermogenswinstbelasting box 3” aangepast, zo valt uit te maken uit een Kamerbrief van 25 januari 2024. Na 1.737 reacties in de vorm van een internetconsultatie, is de vermogenswinstbelasting zodanig aangepast dat de heffing op basis van fictief rendement van tafel is.

Het betekent dat beleggers voor minder liquide bezit pas belasting hoeven te betalen als de winst is verzilverd.

Wat was de situatie precies?

Het inmiddels demissionaire kabinet kwam met plannen om op 1 januari 2027 mogelijk ook vermogenswinstbelasting te gaan heffen in Nederland. Het is een belasting die je níet jaarlijks afdraagt, maar doet over de waarde van vermogen tussen het moment van aanschaf en verkoop.

Stel je voor: je koopt voor 100 euro aan bitcoin op 1 maart. Vervolgens stijgt de koers van bitcoin waardoor dit ineens 120 euro waard is. Tegelijk ga je shoppen in Arnhem Bitcoinstad en koop je voor 70 euro aan spullen. Dat betekent dat je nu belasting moet betalen over je vermogensaanwas (van 100 naar 120 euro is een aanwas van 20 euro), die door de transactie officieel en gerealiseerd is.

Dit is enorm kort door de bocht. Maar het is wel waar het op neerkomt: het gebruiken van bitcoin als betaalmiddel wordt daarmee een stuk complexer.

Zoals je je kunt voorstellen: dit kan leiden tot nieuwe uitdagingen voor de boekhouding en administratie. Je moet bij zogenoemd doenvermogen immers zélf je vermogensvergelijking maken…Daarbij is timing van verkoop en aangifte enorm belangrijk, iets wat je niet wilt. Bitcoinontwikkelaar Sjors Provoost geeft een goed voorbeeld van een hypothetische Dogecoin-belegger, Jan Modaal genoemd.

De hypothetische Dogecoiner

Ondanks dat Jan Modaal in 2021 maar 1.000 euro in Dogecoin stopte, was het cryptovermogen op een gegeven moment bijna 300.000 euro waard. Nadat de koers is gedaald, moest hij tijdens het peilmoment belasting betalen over de 82.000 euro die zijn stack nu waard is.

Hij moet nu enkele tienduizenden euro’s afdragen, en heeft vervolgens uitstel aangevraagd. Zijn portfolio is inmiddels gedaald naar een waarde van 32.000 euro, waardoor hij bijna zijn complete voorraad aan Dogecoins moet verkopen. Hij is zijn hele belegging kwijt.

Het is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar men moet zeker rekening houden met vergelijkbare scenario’s. Bitcoin is ook nog steeds zeer volatiel, met dalingen tot 80% in een jaar in een zeer heftige bearmarkt. Bovendien is het een asset die mensen gebruiken als spaarmiddel (dus niet als belegging zoals aandelen) én als betaalmiddel, met alle administratieve gevolgen van dien. Voel je hem aankomen…?

Het kan dus enorm pijnlijk en ook tijdrovend zijn om met bitcoin te betalen, of überhaupt bitcoin te hebben!

Vertraging

Dit nieuwe box 3-stelsel kan per 1 januari 2027 in werking treden. Echter, het kabinet is demissionair en in een internetconsultatie is zoveel tegengas gekomen, dat er lichtelijk ruis op de lijn is gekomen.

Om de deadline van 2027 te halen, moet de Belastingdienst eerst nog een uitvoeringstoets doen. Daarna kan het wetsvoorstel naar de Kamer. Van Rij heeft echter laten weten dit over te laten aan zijn opvolger van het nieuwe kabinet. Mochten zij er in mei 2024 nog niet over stemmen, dan wordt de deadline van 2027 niet gehaald. In de brief staat:

“Voor zorgvuldige totstandkoming van wetgeving zijn ook meerdere toetsen van belang, zowel intern als extern. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de wetgevingstoets, doenvermogentoets, grondrechtentoets en toetsen van de Autoriteit Persoonsgegevens, de Raad voor de Rechtspraak en het Adviescollege toetsing regeldruk.”

Is bitcoin buitenlands geld?

Verder staat er in punt 4 van de brief met overpeinzingen van de voor- en tegenstanders iets bijzonders:

“Het niet belasten van valutahandel leidt tot een afwijkende behandeling ten opzichte van effecten, aandelen en obligaties in vreemde valuta. Dat leidt tot arbitrage.”

En hier volgt dan weer een aanpassing van het eerdere plan uit:

  • De valutaresultaten van banktegoeden worden in tegenstelling tot het geconsulteerde voorstel wel in de heffing betrokken.

Je kunt bitcoin op meerdere manieren bekijken: als bezit (dat sowieso onder de box 3-regeling valt), maar strikt genomen ook als vreemde valuta (gezien het in El Salvador een wettig betaalmiddel is). Maar ook dit kan met het nieuwe voorstel niet meer een uitweg zijn.

Hoe dan ook: de ontwikkelingen van dit thema omtrent vermogenswinstbelasting dreigt niet per se gunstig uit te pakken voor bitcoinbezitters, tenzij er dus de komende maanden vertraging komt in het kabinetsproces en er voor de zomer van 2024 nog meer tegenzit qua interne en externe toetsingen.

Wordt vervolgd.

Bitcoin Focus

Bitcoin Focus is het eerste Nederlandstalige bitcoin printmagazine ooit! Lees supervette bitcoinverhalen is deze genesiseditie met ruim 70 pagina’s. Met o.a. de Noderunners, Aaron van Wirdum, Boris van de Ven, Bert Slagter en Sjors Provoost.

Bestel het magazine nu voor slechts 21 euro! Met de code BITCOINFOCUS krijg je 10% korting!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.