Skip links

#310 Miljardje hier, miljardje daar

We trappen de vrijdageditie af met een kort overzicht wat er gebeurde met de bitcoinfondsen in Amerika. Verder: het Nederlandse Bitsaga wordt geteisterd door betaaldiscriminatie, er waren 39% minder illegale cryptotransacties in 2023, nieuws over bitcoin in een nieuw Nederlands investeringsfonds en een bijzondere OP_RETURN code die afkomstig is uit de rechtbank.

ETF-updates

De vorige vrijdageditie sloten we af met nieuws over de eerste volle handelsdag. De volumes en koopdrift was bijzonder en bijna uniek. Maar sindsdien is er meer gebeurd:

 • Binnen drie dagen werd er al $10 miljard aan bitcoinfondsen verhandeld. Nu, een week later, is er meer duidelijk. De 11 gloednieuwe fondsen hebben met zijn allen bij elkaar $26 miljard aan activa in beheer. Als we Grayscale niet meetellen (omdat ze vanwege hun geschiedenis als ander fonds niet op nul begonnen), hebben de andere 10 fondsen maar liefst een instroom gekend van $1 miljard. BlackRock en Fidelity leiden de dans.
 • BitMex Research heeft in een grafiek duidelijk neergezet hoe het geld onderling verplaatst. Zogezegd: Grayscale loopt leeg, Fidelity en BlackRock lopen binnen. Bij elkaar opgeteld: er is in één week netto $1 miljard in bitcoin geïnvesteerd!
 • Bitcoin haalt zilver en is nu de tweede grootste commodity ETF van Amerika. Er zit namelijk $11 miljard in zilverfondsen, waarvan het gros ($9 miljard) in het zilverfonds van BlackRock. Alleen het SPDR-goudfonds is nu nog groter, met een bedrag van $56 miljard.
 • Terwijl de GBTC premium naar 0% is gestegen, lijkt dit voor investeerders die aan arbitragehandel deden met zogenoemde cash-and-carry trades een moment om hun posities te sluiten. Ze hebben de afgelopen maanden een (deels) risicovrij winstpercentage kunnen pakken op hun bitcoinposities door te profiteren van de ETF-lancering (waardoor het premium zou verdwijnen). Analisten denken dat dit voor verkoopdruk heeft gezorgd, waardoor de bitcoinkoers afgelopen week naar $41.000 daalde. Er zit nog 587.000 BTC in het fonds.
 • Geheel in eigen stijl, is de marketingmachine van BlackRock – de grootste vermogensbeheerder van de wereld – aangezet. Op de homepage van de website staat hun bitcoinfonds geposteerd, terwijl een reclamespotje zich overduidelijk op boomers richt met een erg traditioneel filmpje. Bekijk het vooral zelf!

Bijzondere betaling

Omdat de bitcoin blockchain transparant is, kun je alle geldstromen volgen. Analysebedrijf Arkham Intel maakt melding van een bijzondere betaling.

Een onbekende bitcoiner heeft $2 miljard aan bitcoin verplaatst. De coins waren in 2013 een keer verplaatst, en daarna nog één keer in 2019. Het miljardenbedrag lag dus al bijna vijf jaar te “slapen”, tot het nu weer ineens tot leven kwam.

Over transacties gesproken… Een andere onbekende bitcoiner maakte hoogstwaarschijnlijk een fout toen hij aan het experimenteren was met bitcoinsoftware. Hij verplaatste 7 BTC en betaalde hier meer dan 4 BTC aan transactiekosten voor!

Het lijkt te gaan om een foutje in zijn zelfgemaakte script, omdat er géén extra “wisselgeld output” werd aangemaakt, waardoor het complete resterende bedrag als transactiekosten zijn gerekend. Hierdoor betaalde hij 1.800.890 sats/vB. Omgerekend: $170.000. Dertigduizend keer te veel!

Rondje langs de velden

 • Nederlander en Noderunner Rob van Bitsaga ging wegens een niet al te fijne reden viral op Twitter. Hij uitte zijn noodkreet tegen betaalverwerker Stripe. Het betaalplatform wil geen betalingen meer faciliteren voor zijn webshop waarop hij bitcoin mining hardware verkoopt.

  Dat is tegen onze servicevoorwaarden“, zo stelt het bedrijf. Het laat maar al te goed zien hoe belangrijk het is om decentrale alternatieven te hebben, waarbij discriminatie (over bijvoorbeeld het type energiegebruik) niet bestaat. Lees de bijzondere conversatie met de helpdesk op X zelf eens door.
 • Nog meer Nederlands nieuws: Jeroen Blokland, vroeger bekend als analist van vermogensbeheerder Robeco, heeft een eigen fonds gelanceerd. Met het Blokland Smart Multi-Asset Fund kunnen investeerders vanaf 100.000 euro blootstelling krijgen aan kwaliteitsaandelen, fysiek goud… en bitcoin!
 • De Europese Raad en het Parlement hebben donderdag een voorlopig akkoord bereikt over delen van het antiwitwaspakket. Het doel? De EU-burgers en het financiële systeem van de EU te beschermen tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Hoe? Meer monitoring!

“Volgens de overeenkomst zullen Crypto Asset Service Providers due diligence doen onder klanten als ze transacties ter waarde van €1000,- of meer doen.”

 • In Argentinië worden de eerste huurcontracten afgesloten in bitcoin. Na een aanpassing van de huurwet door de nieuwe president Milei, is de eigenaar van een appartement in Rosario begonnen met bitcoinbetalingen. Het is volgens de Argentijnse financieringsmaatschappij Fiwind de eerste cryptohuurdeal.
 • De bitcoin totale rekenkracht daalt volgens sommige metrieken met 25%. Analisten wijzen naar de aanstaande bitcoin halving (waardoor de vergoeding zullen teruglopen) als ook de kou in Texas. Er raast een winterstorm over de zuidelijke Amerikaanse staat, waardoor miners hun apparatuur uitzetten om aan energy demand respons te doen. Ze krijgen geld om níet te minen en daarmee het elektriciteitsnet een handje te helpen.
 • Illegale crypto-adressen ontvingen volgens Chainalysis in 2023 maar liefst $24,2 miljard aan betalingen. Het goede nieuws: dat was een stuk minder dan het jaar ervoor, toen dit getal werd geschat op $39,6 miljard. Daarmee is het aantal criminele cryptotransacties met 39% gedaald. Verder zijn stablecoins een stuk populairder geworden, met name voor oplichtingen en betalingen aan gesanctioneerde doelen.
 • De Franse variant van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft cryptobeurs Gemini een licentie verleend. Hierdoor mag het als Digital Asset Service Provider (DASP) aan de slag in het land.
 • Terwijl de Amerikaanse verkiezingen dichterbij komen, komen ook de presidentiële campagnes op stoom. Donald Trump geeft nu aan tegen een Central Bank Digital Currency (CBDC) te zijn en dat hij “nooit” toestemming zal geven voor dit soort ontwikkelingen. Fijn voor bitcoin en voor de bestedingsvrijheid van Amerikanen. Ondanks dat dit soort uitspraken vaak pure stemmingmakerij is, is de uitleg sterk:

“Deze valuta zou onze eigen federale overheid de absolute controle geven over je geld. Ze kunnen het wegnemen en het is een bedreiging voor onze vrijheid.”

OP_RETURN als moderne postduif

Een man uit Californië die in 2021 maar liefst $100.000 verloor bij een sim-swapping-aanval, is op ramkoers. Hij klaagt de onbekende eigenaar van een cryptowallet waarin zijn gestolen geld nu staat aan, op een tamelijk interessante manier.

Voor zover bekend is het de allereerste keer ooit dat er (in de Verenigde Staten) een zaak loopt bij de federale rechtbank zich baseert op de publieke informatie van een bitcointransactie.

Sterker nog: het gebruikt een OP_RETURN om de boodschap over de rechtszaak over te brengen aan de beklaagde. Er is niets bekend over de hacker, behalve dat het adres waar het geld nu op staat hem/haar toebehoort.

Op 14 december 2023 verleende een federale rechter goedkeuring om kennisgeving van de gestarte rechtszaak rechtstreeks naar dit bitcoinadres te sturen. Er werd voor ongeveer $100 aan bitcoin naar het adres gestuurd, met de boodschap:

“OSERVICE – SUMMONS, COMPLAINT U.S. Dist. E.D. Cal. LINK: t.ly/123cv01408_service

In de link staat een kopie van de insteek van de rechtszaak. Mark Rasch, voormalig federaal aanklager bij het Amerikaanse ministerie van Justitie, vertelt:

“De rechtbanken passen zich aan aan de nieuwe stijl van procesvoering. En dat is nuttig en noodzakelijk.”

Je kunt de OP_RETURN zelf terugvinden in je eigen node, of een block explorer in block 812.120 met tx id 3f6d743409afbfd1da359ed94c1a70dab01791f1c21a7aa7de5c6b0843e6df78.

Dat was hem weer voor deze vrijdag. Bedankt weer aan de donaties van Kim (21.337 sats) en Anon (1.000 sats). Jullie hebben een mooi plekje in de Wall of Fame bemachtigd.

Steun Focus ook met een vrijblijvende donatie! Als we met duizenden lezers allemaal een eurootje per maand inleggen, blijven wij voor jou unieke, Nederlandse, bitcoin-only verhalen schrijven. Helemaal gratis!

Value4value!

Join ook ons Telegram kanaal, waar alle donaties automatisch langskomen!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.