Skip links

#307 De bitcoin ETF’s in een tijdlijn

Het was overduidelijk de week van de bitcoin ETF’s. In deze vrijdageditie gaan we in een tijdlijn langs alles dat er in de afgelopen paar dagen gebeurde, zodat je in één overzicht duidelijk hebt wat er speelt. Verder: Nederlands oplichtingsnieuws, een nieuwe lading bitcoinmagazines mét een leuke actie, en het standaard rondje langs de nieuwsvelden.

Een tijdlijn van de bitcoin ETF

We pakken het chronologische verhaal precies een week geleden op, maar beginnen eerst even de korte samenvatting:

Na verwarring over een bijzondere tweet op het Twitter-account van de beurswaakhond, zijn alle 11 aanvragen voor een spot bitcoin exchange traded fund (ETF) in de Verenigde Staten goedgekeurd. Donderdag was de eerste volle handelsdag al afgerond. Op het eerste oog lijkt dit de grootste ETF-notering uit de geschiedenis van de Amerikaanse aandelenmarkt met een volume van $4,3 miljard. Het gaat om de volgende elf partijen:

 1. BlackRock iShares (IBIT)
 2. VanEck (HODL)
 3. BitWise (BITB)
 4. Franklin Templeton (EZBC)
 5. Ark 21Shares (ARB)
 6. Grayscale Investments (GBTC)
 7. Hashdex (DEFI)
 8. Fidelity Wise Origin (FBTC)
 9. Valkyrie (BRRR)
 10. Invesco Galaxy (BTCO)
 11. Wisdomtree (BTCW)

Vrijdag 5 januari

De tijdlijn begint met het verhaal dat “meerdere” aanvragen tegelijk zouden worden goedgekeurd. Vorige week vrijdag was nog niet duidelijk hoe de Securities and Exchange Commission (SEC) de situatie zou aanpakken.

Terwijl iedereen zich opmaakte voor de officiële lancering, kwam er ook een marketingstrijd op gang.

Emittent VanEck van het bitcoinfonds met de ticker HODL maakte bekend dat ze 5% van de winst van hun ETF gaan doneren aan de ontwikkeling van Bitcoin Core. Dit gebeurt via Brink en voor een periode van 10 jaar. De eerste donatie van $10.000 is al gedaan.

Maandag 8 januari

ETF-aanvragers haalden alles uit de kast om zich te positioneren als meest populaire bitcoinfonds. Naast bovengenoemde marketing, kan dat ook door de kosten voor klanten zo laag mogelijk te houden.

Ark Invest verlaagde hun kosten bijvoorbeeld van 0,80% naar 0,25%, terwijl BlackRock een andere aanpak koos. De eerste $5 miljard in het fonds heeft géén kosten, terwijl de vergoedingen daarna op 0,20% terechtkomen. Bitwise koos voor 0,24% en later 0,20% en is gratis voor de eerste zes maanden en de eerste $1 miljard. Franklin Templeton eindigde op 0,29%.

Het zette een wapenwedloop in gang waarbij bijna alle aanvragers hetzelfde deden. Nieuwe S-1 documenten volgden elkaar in rap tempo op. Uiteindelijk kwam het op het volgende neer:

Voor het perspectief: Het is nu goedkoper om één jaar lang BTC te sparen in een ETF, dan om één (ver)kooporder af te ronden bij Coinbase.

Intussen wijzen de emittenten partijen aan die voor liquiditeit moesten gaan zorgen. Grayscale koos bijvoorbeeld voor Jane Street, Flow Traders en Flowdesk. Alles werd klaargestoomd voor een onvermijdelijke goedkeuring…

Dinsdag 9 januari

Die goedkeuring leek er afgelopen dinsdag te komen. Het Twitter-account van de SEC deelde de boodschap dat de toezichthouder alle ETF’s had goedgekeurd. Daar bleek niets van waar. Enkele minuten later plaatste voorzitter Gary Gensler vanaf zijn eigen account het volgende bericht:

“Het SEC-twitteraccount is gecompromitteerd en er werd een ongeautoriseerde tweet geplaatst. De SEC heeft de notering en handel van op de spotmarkt verhandelde bitcoinproducten niet goedgekeurd.”

Er gaan geruchten rond dat het géén hack was, maar een onhandig ingeookande en te vroeg gepubliceerde tweet. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Vlak voor de “announcement tweet”, kwam er ook even kort een bericht online te staan met de inhoud “$BTC“. Het account plaatste ook likes op een aantal berichten, wat afwijkt van de norm.

Twitter kwam zelf met een eigen bericht om de situatie uit te leggen:

Op basis van ons onderzoek was de inbreuk niet te wijten aan een inbreuk op de systemen van X, maar eerder aan het feit dat een niet-geïdentificeerde persoon via een derde partij controle kreeg over een telefoonnummer dat aan het SEC-account was gekoppeld. We kunnen ook bevestigen dat op het account geen 2FA was ingeschakeld op het moment dat het account werd gecompromitteerd.

Woensdag 10 januari

Een dag later was het wél zo ver. De SEC keurt alles goed. In het persbericht staat een opvallende notitie: bitcoin wordt een non-security commodity genoemd. Het is een bijzondere extra toevoeging. Is bitcoin nu officeel een grondstof, en dus geen effect?

Voorzitter Gensler moet er op persoonlijke conto het volgende nog aan toevoegen:

“Terwijl we vandaag de notering en handel in bepaalde spot bitcoin etp aandelen hebben goedgekeurd, hebben we bitcoin zélf niet goedgekeurd of goedgekeurd.”

Uit de publeke documenten blijkt dat de SEC een interne stemming heeft gehouden. Crypto-Mom Hester Peirce stemde uiteraard voor, terwijl collega Uyeda en ook Gensler “voor” stemden. Het eindigde in 3 tegen 2.

Intussen draaiden de marketingcampagnes door. BitWise, een van de 11 aanvragers, deelt dat het net als VanEck geld gaat doneren aan open source ontwikkeling. Maar liefst 10% van de winst van het bitcoinfonds gaat 10 jaar lang naar drie organisaties toe. Ze doneren het aan OpenSats, de Human Right Foundation en Brink.

Donderdag 11 januari

Intussen las het wereldtoneel mee over het nieuws dat de bitcoinfondsen zijn goedgekeurd. Nayib Bukele, president van El Salvador, moest daar als marketingmeester natuurlijk ook op inspelen:

“Wij zaten er dus véél eerder in dan BlackRock”

Donderdag betrof ook de eerste volle handelsdag. Om 15:30 Nederlandse tijd klonk de bel op de Amerikaanse beursvloer. Het bleek een historische dag. Binnen enkele minuten ging er al $1 miljard aan volume door de 11 fondsen heen. Het is de allergrootste Day One voor een nieuw ETF-soort ooit!

Analist James Seyffart berekent dat er op deze eerste dag uiteindelijk voor $4,3 miljard aan bitcoins is verhandeld, waarvan de helft komt van Grayscale.

BlackRock, Ark en Fidelity lijken op het eerste oog de grote winnaars. Naar verluidt zijn er 700.000 trades gedaan. Let wel op: gezien Grayscale 1,5% aan kosten vraagt, kan het goed zijn dat veel investeerders vanuit GBTC zijn overgestapt naar andere fondsen met lagere managementkosten.

Niet iedereen is blij met de ontwikkeling. Naar verluidt kunnen klanten van Vanguard, Citi, Merrill, Edward Jones en UBS allemaal níet handelen in de ETF’s. Deze banken en vermogensbeheerders bieden de financiële producten bewust (!) (nog) niet aan.

Vanguard is er extra stellig in, door er specifiek een statement tegen bitcoinfondsen uit te geven met als argumenten:

“Hoge volatiliteit druist in tegen ons doel om investeerders te helpen een positief reëel rendement op de lange termijn te genereren.”

Intussen is de premium op het fonds van Grayscale ook bijna tot nul gedaald. Waar de koersontwikkeling van het eerdere trustfonds nog kon afwijken van de spotprijs van bitcoin, is dat met de nieuwe ETF niet het geval. Het gat is nog niet compleet gedicht, maar staat nu rond de 0%, voor het eerst sinds bijna drie jaar geleden. Eind 2022 was dat nog bijna -50%.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Rondje langs de velden

 • Op het autonome eiland Prospéra in Honduras is bitcoin een officiële rekeneenheid. In deze jurisdictie ligt ook AmityAge, een circulaire economie dat zich focust op bitcoinbetalingen en -educatie. Meer over dit Centraal-Amerikaanse land lees je in een interview uit editie #271.
 • Een onbekende bitcoiner stuurde 26,9 BTC ter waarde van meer dan $1 miljoen naar een bitcoinadres van Satoshi Nakamoto. Het geld is daarmee weggegooid en onbruikbaar. Het verhaal erachter is niet bekend. Er gaan theorieën rond dat een partij zoals bijvoorbeeld nChain (die nog geld moesten overmaken naar Craig Wright) dit geld bewust naar een adres van Satoshi heeft gestuurd. Wright probeert al jaren de wereld te overtuigen dat hij de anonieme bitcoinbedenker is.
 • Aaron van Wirdum lanceerde vrijdag bij een bitcoinmeetup in Eindhoven zijn boek met de titel “The Genesis Book“. In een project dat bijna zes jaar heeft geduurd, is hij in de voorgeschedenis van bitcoin gedoken, over zowel de technische ontwikkelingen die tot de geboorte van bitcoin leidden, maar ook de sociale ontwikkelingen van vrijheidsdenkers. Een echte aanrader! Het boek is te bestellen op Amazon. Bekijk ook het interview over de boeklancering terug.
 • De Digital Currency Group (DCG) heeft de volledige schild van $1 miljard aan Genesis terugbetaald, zo deelt oud-CEO Barry Silbert op Twitter.
 • De Europese Centrale Bank (ECB) deelt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ze ooit bitcoin gaan kopen. Ook stellen ze dat de digitale euro geld is dat direct door de centrale bank is uitgegeven, terwijl bitcoin anders is: “Een speculatieve activa die niet aan de karakteristieken van geld voldoen”.
 • Een 23-jarige jongen uit Hengelo is miljoenen euro’s kwijtgeraakt van honderden Nederlandse klanten. Hij belegde het in cryptovaluta en verdween ineens spoorloos. Wat er precies aan de hand is, is nog niet bekend. Het ruikt naar oplichting.

Speciale actie voor magazine

Vier met ons mee: bitcoin is 15 jaar oud! Op 12 januari 2009 ontving Hal Finney de eerste bitcointransactie van Satoshi Nakamoto. Daarom hebben we een ludieke actie voor jou.

Bestel nu 3 magazines voor slechts 45 euro, een perfecte manier om je vrienden te orangepillen! Ga naar de website, zet 3 tijdschriften in je winkelwagen, en profiteer automatisch van 18 euro korting!

Bitcoin Focus is hét bitcointijdschrift voor Nederland, bomvol unieke en tijdloze verhalen over dit digitale en monetaire fenomeen. Laat je in deze allereerste oplage inspireren door verhalen over de community’s, spaarders, ondernemers, kunstenaars en idealisten.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.