Skip links

#308 Cashwyre, de Afrikaanse lightning bankrekening

Vandaag spreken we met Sunny Okora en een Nederlandse bitcoiner. Sunny werkt aan Cashwyre dat met bitcoin, lightning en Tether de Afrikaanse fintech markt wil overnemen, en hij krijgt daarbij vanaf de zijlijn Nederlandse steun.

Okora komt uit de wereld van Nigeriaanse banken en heeft daar gezien hoe het níet werkt.

“Het bankwezen is gewoon erg traag in Nigeria en de lokale bevolking zoekt de makkelijkste oplossingen voor betalingen. Cashwyre is een betaalprovider om deze betalingen makkelijker te maken, die daarin bitcoindiensten meenemen. Het is nog in de opstartfase, de software is in bèta.”

Van bank naar bitcoin

Sunny is een software engineer en de mede-oprichter van Cashwyre. Na jaren als consultant en later als werknemer van de grootste bank van zijn land, werkt hij nu aan bitcoinadoptie. Hij was tevens actief voor een cross-border betaalplatform, waarmee hij van Europa tot China, maar ook zeker allerlei Afrikaanse landen bediende.

“Ik heb gezien hoe het werkt, maar vooral hoe het niet werkt. Ik kwam in aanraking met bitcoin via de Ponzi-scheme MMM. Maar het legde mij uit hoe het fiatsysteem niet werkt en hoe bitcoin dat oplost.”

“Het turning point voor mij was een verbod toen banken bepaalde betalingen – van volgens mij meer dan $20 – niet honoreerden. En ik moest iets kopen, maar kon dat niet. Ik probeerde toen bitcoin, en .. wauw! Het was een eye-opener. Het werkt over en om banken en overheden heen.”

Na het bouwen van wrappers voor bitcoinsoftware en het draaien van zijn eigen node, ging hij verder aan de slag. Cashwyre werd geboren, een project dat steun krijgt van een anonieme donateur. Het gaat om een Nederlander die in Tanzania woont, die het initiatief graag steunt.

“Ik vind het leuk om het bedrijf in een goed zonnetje te zetten en heb ze (financieel) geholpen om te starten. Ik wil het zien opgroeien en het is bijzonder om hier bij te zijn.”

“Ik ben geïnteresseerd in dollar cost averaging (DCA) en heb ontwikkelaars en mensen zoals Ruben Waterman (van Bittr, red.) erover gesproken. Ik kwam op een gegeven moment in contact met Sunny Okora, die bij een bank werkte. Ze hebben nu een app en website gemaakt om betalingen makkelijker te maken.”

Afrikaanse betaalwereld

Er is een goede voedingsbodem voor dit initiatief. Het voorbeeld van Afrika dat nooit landlijnen heeft aangelegd en direct is overgestapt op mobiel telefoneren is alom bekend. Maar ook qua financiële kant is er een soortgelijke beweging gaande. Afrikanen zonder bankrekening kunnen terecht bij fintech bedrijven en cryptovaluta, en slaan de stap naar ‘ouderwetse’ banken over.

“60% van Nigerianen heeft geen bankrekening. Men is er niet mee bezig of ze hebben er geen geld voor. Ik kwam met de Europese blik van een ‘DCA-dienst voor Afrika’, maar met 54 landen, verschillende regels én het is natuurlijk een spaardienst voor mensen die elke maand wat geld kunnen missen. Dat is soms ook een lastig punt…”

De Nederlander vervolgt:

“Ik zou mensen aanraden: Praat eens met een Afrikaans bitcoinbedrijf. En ga niet met altcoins bezig, maar geef ze de benodigde middelen. Ze zijn zo gemotiveerd en ze kunnen zo veel doen. Daar kan echt iets uit komen. We moeten Afrika niet alleen bekijken vanuit liefdadigheid, ik raad je aan de podcast met Femi Longe hierover te luisteren.”

Tether is populair

Je zou Cashwyre kunnen zien als de Afrikaanse variant van Strike. Deze bitcoinapp van Jack Mallers is vrij bekend als manier om met lightning en Tether als betaalrails toch gewoon een dollarbalans aan te kunnen houden. Het brengt banken, bitcoin en stablecoins in één app, met twee spaarrekeningen: bitcoin en Amerikaanse dollars. Naast Nigeria is de app ook populair aan het worden in Sierra Leone.

Sunny legt uit:

“Afrika heeft bitcoin veel meer nodig dan de westerse wereld. Het probleem om het geld van Nigeria naar Ghana te sturen is bizar. Je moet je naira omzetten naar dollars, waarbij je conversiekosten verliest. Dan moet je de dollars naar Ghana sturen. En dan moet de ontvanger dit weer terugzetten naar de Ghanese cedi. Soms kan het twee dagen duren en het kost veel. Afrika heeft bitcoin écht nodig!”

Tegelijkertijd blijft Nigeria een gigantisch land, met de meeste inwoners van het continent. Het heeft 226 miljoen inwoners en is net zo groot als West-Europa.

“60% heeft geen bankrekening en de jeugd groeit op met crypto. Ze worden automatisch armer en armer met de naira. Ze bewust maken van het sparen in bitcoin buiten het fiatsysteem is zo belangrijk.” 

Cashwyre is inmiddels uitgerold in 10 landen. Volgens Sunny’s observaties gebruiken mensen zijn software om te vluchten van fiatgeld. “Óf naar dollars of naar bitcoin. USDT is erg groot, en bitcoin is nog niet echt hun nummer één voor betalingen. Tether en USDC werken gewoon erg goed.” 

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Dollars en bitcoin, géén naira

Cashwyre heeft dus ook géén naira-balans. “Mensen vluchten juist weg van deze valuta.” De Nederlander vertelt dat lightning wel gebruikt wordt, maar dat stablecoins populairder zijn. Banken zien geld het systeem uitvloeien en de jeugd is volgens Sunny helemaal thuis in stablecoins.

“Daarom willen banken nu ook hier mee bezig. Maar onze concurrentie zijn voornamelijk andere cryptobedrijven zoals Bitnob en Binance. M-PESA wat groot is in andere omringende landen bestaat niet, de overheid zal dat niet toestaan, omdat het Keniaans is. Het is alsof je je betaalnetwerk aan een buitenlands bedrijf zou geven.”

Met de Cashwyre-app kun je inmiddels ook gaswaterlicht afrekenen, en/of je mobiele simkaart opwaarderen.

“Het is als een olievlek, ze doen niet aan marketing en alles is organische groei.”

Het tweetal sluit af met de volgende woorden: 

“Het team, met een harde kern van 4 mensen, werkt keihard en ze zijn enorm gemotiveerd. We werken nu aan een betaalkaart die je aan je eigen node of non-custodial wallet kunt koppelen, en tevens aan je Cashwyre account. In de toekomst, mogelijk al tegen het einde van het jaar, zullen we Cashwyre openstellen voor andere bedrijven, zodat we hen kunnen helpen om betalingen op het Afrikaanse continent te faciliteren.”

Value4value

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.