Skip links

#304 Bitcoin is jarig!

Bitcoin is 15 jaar oud! Op 3 januari 2009 lanceerde Satoshi Nakamoto de bitcoinsoftware door het eerste block te maken. Daarin verwees Satoshi naar het falende banksysteem tijdens de kredietcrisis die in 2008 oplaaide. Hij kwam met decentraal geld dat niet in handen hoeft te liggen van private partijen. De rest is geschiedenis..!

In dit eerste block stond de volgende boodschap:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.

Met deze feestdag, is er een extra evenement bedacht: proof-of-keys dag.

Op 3 januari halen bitcoiners hun digitale geld bij beurzen en brokers weg, om het in eigen beheer te nemen. Het is een herinnering voor iedereen die na het omvallen van FTX, BlockFi en talloze andere cryptobedrijven zijn of haar geld nog steeds aan dit soort partijen toevertrouwt.

Bedankt voor de waardering!

We beginnen deze editie voor de verandering eens met de donaties van de week. Want het dashboard raakte weer vol!

 • LightningPlaces.com (210.000 sats): “Super mooie issue 00!!! Maak er een mooi ’24 van!
 • Marvin (21.042 sats): “Bedankt voor het mooie magazine. Blij mee.
 • www.storeofvalue.eu (21.000 sats): “Super gaaf magazine! En leuke/ nuttige enquête! Keep up the great work!
 • Peter Hill (20.999 sats): “Fantastisch werk jongens, jullie zijn een enorme bron aan nuttige en goed onderbouwde informatie. Ik volg jullie met plezier..!
 • HumbleSatsMan (7.000 sats): “Kleine eindejaarsdonatie voor de uitstekende content!

Mega bedankt, bitcoiners! Wist je dat alle donaties in ons dashboard staan én automatisch in onze Telegram groep komen? Iedereen kan het zien!

We zijn de afgelopen week overspoeld met complimenten over het magazine en onze verhalen.

De eerste druk van het tijdschrift is sinds afgelopen week uitverkocht, dus de levering van nieuwe bestellingen laat nog enkele dagen (extra) op zich wachten.

Op onze website krijg je 10% korting op het magazine van 21 euro. Bestel hem dus vandaag nog!

Rondje langs de velden

 • Het is de week van de bitcoin ETF’s. Naar alle waarschijnlijkheid worden de eerste Amerikaanse spotfondsen volgende week door de SEC goedgekeurd. Hierdoor zijn er veel nieuwsperikelen: Fidelity en Galaxy/Invesco willen kapitaal aantrekken door handel de eerste zes maanden gratis aan te bieden. Het is en komen en gaan van nieuwe documenten die door de vermogensbeheerders worden ingediend en ze komen allemaal met hun eigen seed investeringen, variërend van $10 miljoen (BlackRock) tot $200 miljoen (Bitwise).
 • De eerste cryptoklanten van BUX, de beleggingsapp die vorig jaar werd overgenomen door de Rabobank, zijn overgestapt naar Coinmerce. Het bedrijf, dat eerder ook al de Nederlandse klanten van Binance onder haar hoede nam, deelt dit nieuws op LinkedIn.
 • Changpeng Zhao, de oud-baas van Binance, mag de Verenigde Staten opnieuw niet verlaten. CZ wacht op zijn vonnis voor overtredingen van bankwetgeving en terwijl de procedures lopen mag hij dit dus niet in de Verenigde Arabische Emiraten afwachten. Deze beslissing van de Amerikaanse districtsrechter Richard A. Jones komt slechts drie weken na een eerder vonnis.
 • Zuid-Korea wil een verbod op aankopen van cryptovaluta met creditcards. Ze geven hier drie redenen voor: speculatie inperken, witwassen tegengaan en de uitstroom van geld afremmen. Tegelijk maakt Huobi Korea bekend dat het haar deuren gaat sluiten. Ze kunnen in het “zakelijk klimaat” de concurrentie niet aangaan met Upbit, Bithumb, Coinone, Korbit en Gopax.
 • December was een goede maand voor bitcoin miners. Ze behaalden een gigantische omzet van $1,51 miljard. Een aanzienlijk deel daarvan, namelijk $324 miljoen, komt vanuit transactiekosten. Het resterende bedrag uit de block subsidie, die in april van dit jaar doormidden gaat.
 • De Amerikaanse staatsschuld bereikt voor het eerst de $34 biljoen. Ja, je leest het goed. $34.000 miljard. Omgerekend is dat een schuld van $260.000 per Amerikaans huishouden. Of evenveel als de economieën van China, Duitsland, Japan, India en het Verenigd Koninkrijk bij elkaar opgeteld.

  Loopt het fiatsysteem op zijn eind, of kan de malaise nog even vooruit worden geschoven met nóg meer schuld?
 • De bitcoin blockchain groeide het afgelopen jaar van 446 GB tot 538 GB, zo stelt Jameson Lopp. Omgerekend is dat een jaarlijkse groei van zo’n 20.6%. Draai jij al een node? Met een harde schijf van 1 terabyte kun jij de complete 15 jaar aan bitcointransacties zélf verifiëren en opslaan.

Hardlopen voor ALS

Als een ode aan bitcoinpionier Hal Finney die in 2014 overleed, heeft zijn vrouw Fran de zogenoemde Running Bitcoin Challenge in het leven geroepen. Het doel is om onder bitcoiners geld op te halen voor de ziekte ALS (amyotrofische laterale sclerose).

Tot 10 januari zullen mensen vanuit de hele wereld een halve marathon lopen. Finney was een fervent “runner”. Fran schrijft:

“Het evenement is een halve marathon dat plaatsvindt tussen vandaag en 10 januari. Het doel is om zoveel mogelijk mensen een halve marathon te laten rennen of lopen en om geld in te zamelen voor ALS-onderzoek via bitcoindonaties. Ik weet dat Hal dit geweldig zou vinden!”

Tussen 2009 en 2014 vocht Finney tegen de spierziekte, terwijl hij als eerste cypherpunk van allemaal met bitcoin speelde. Hij ontving zelfs de allereerste transactie van Satoshi Nakamoto, de pseudonieme bedenker van bitcoin. Op de website runningbitcoin.us vind je meer details over deze inzamelingsactie.

Bubbel of adoptiecurve?

Voor de afwisseling kijken we ook even kort naar de bitcoinprijs. Die steeg op 2 januari voor het eerst begin 2022 door de $45.000 heen.

Als je de koersontwikkeling in een logaritmische schaal neerzet, dan ziet het er als volgt uit. Zeg nu zelf: is dit een bubbel/zeepbel, of een prachtige adoptiecurve?

Cryptocast

Arnold was deze week te gast bij BNR Nieuwsradio, de Cryptocast-podcast om te praten over het afgelopen jaar.

Veel verhalen heb je al in deze nieuwsbrief voorbij gekomen, maar in een gesprek van grofweg 50 minuten praat hij je bij over het magazine, het reizen als nomade naar bitcoinplekken, nostr (en nostr conferenties) en ook het bordspel Blockhunters.

Kortom: een aanrader! Je vindt de aflevering hier.

Bitcoinbordspel

Redacteur Arnold gaat in januari en februari het land door met het nieuwe prototype bordspel genaamd Blockhunters. Deze playtest-sessies zijn bedoeld om samen met een groepje bitcoiners in één van vijf steden het bitcoinspel te spelen én verbeteren.

Blockhunters is de leukste manier om je familie te orangepillen. Het legt complexe materie uit op een speelse en gezellige manier. Woon je in de buurt van Zwolle, Arnhem, Amsterdam, Rotterdam of Utrecht? Laat van je horen!

Geen garantie op beschikbaarheid. Voor meer details stuur een berichtje op Telegram.

Adiós!
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.