Skip links

#303 Uitslag Grote Bitcoin Enquête 2023

De ‘Grote Bitcoin Enquête 2023’ biedt een diepgaand inzicht in de Nederlandse Bitcoin gemeenschap. Met 133 respondenten onthult de enquête, die we eind december naar onze lezers uitstuurden, niet alleen demografische gegevens, maar ook gewoonten en voorkeuren die de kern vormen van deze dynamische groep.

Het gaat om een relatief kleine groep, je kunt het dus zien als een representatieve steekproef. De mensen die reageren zijn geïnteresseerd in bitcoin, ze lezen namelijk net als jij Bitcoin Focus.

Demografische kenmerken

Een overgrote meerderheid van de deelnemers (93,9%) is mannelijk, met een leeftijdsverdeling die zich voornamelijk in de categorie van 31 tot 60 jaar bevindt. Deze statistieken zien we ook terug in bijvoorbeeld de analyses van de bezoekers van onze website.

Investering en portfolio samenstelling

Veel (bijna 40%) van jullie sprongen op de bitcointrein in de jaren 2017 en 2018, een tijd waarin de prijs flink steeg (en daalde). Voor 26% was dat gedurende de twee jaren die volgden.

Opvallend: 40,6% van jullie zit voor meer dan 75% in bitcoin qua beleggingen, en 43% heeft alleen maar bitcoin (en dus geen altcoin).

Hardware wallets en zelfbeheer
Er is een duidelijke voorkeur voor Ledger hardware wallets. Dit, samen met het feit dat een meerderheid (54,9%) van de deelnemers hun bitcoin zelf beheert, toont aan dat er onder ons een hoge mate van zelfredzaamheid is. Opvallend is wel dat Ledger nog steeds de populairste is, ondanks dat er andere (bitcoin only) wallets aan de weg timmeren.

Nieuwsconsumptie en media voorkeuren

Engelstalige bronnen en podcasts zijn populair voor het volgen van nieuws, wat duidt op een voorkeur voor internationale perspectieven. Tegelijkertijd is er een duidelijke roep om verbetering in de Nederlandse media, met een sterke vraag naar unieke Nederlandse verhalen en diepgaande duiding over actualiteiten.

En laten we daar met Bitcoin Focus nu al jaren mee bezig zijn 🙂 Met als beste voorbeeld ons Nederlandstalige magazine, met meer dan 70 pagina’s aan verhalen en inzichten van eigen bodem. Met Bitcoin Focus hopen we jullie steeds beter te kunnen bedienen op dit gebied.

Technische betrokkenheid en lightning netwerk

De enquête toont aan dat bijna 40% van de respondenten zowel een bitcoin als een lightning node draait, wat een hoge mate van technische betrokkenheid en toewijding aan het principe van decentralisatie van bitcoin benadrukt. Dit percentage ligt veel lager bij andere (bitcoin)doelgroepen.

Ook interessant: het merendeel van jullie heeft (desondanks) toch nog weinig tot niets met het lightning netwerk gedaan. Driekwart van jullie deed niet meer dan 50 betalingen met deze secundaire laag. Hint: dat kan op onze website met een donatie of het magazine!

Overwegingen en educatie
Bitcoin wordt door jullie voornamelijk gezien als een investering en een spaarmiddel. Er is ook een sterke interesse in educatieve evenementen zoals meetups en cursussen, wat aangeeft dat er een actieve zoektocht is naar kennis en verdieping.

De grootste zorg onder de deelnemers is overheidsinterventie, gevolgd door zorgen over centralisatie (met fondsen en miners) en schaalbaarheid van het netwerk.

Het publiek van Bitcoin Focus, jullie

Deze enquête onthult een actieve, zelfredzame en technisch geëngageerde groep bitcoiners. Met een sterke nadruk op zelfbeheer, veiligheid en een diepgaande interesse in de bredere sociale en economische implicaties van bitcoin, tonen jullie een veelzijdige betrokkenheid bij de toekomst van bitcoin.

Zoals beloofd zouden maken alle deelnemers aan deze enquête kan op één van de drie prijzen in de vorm van een magazine. We zullen de drie winnaars vandaag berichten!

Bitcoin Focus zélf

Wil je meer van dit soort onderzoeken zien? Overweeg dan om ons te steunen met een donatie. Naast onze dankbaarheid krijg je er ook eeuwige roem op ons donatiedashboard voor terug.

Of: bestel ons magazine! De eerste druk is uitverkocht, maar volgende week komen er honderden nieuwe tijdschriften binnen. Dit stukje unieke Nederlandse bitcoingeschiedenis is leuk om te lezen voor experts, nieuwelingen en alles ertussenin.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.