Skip links

#290 Het verhaal achter de gigadure transactie van 80 BTC

Weet je nog dat we het in de vorige vrijdageditie over een gigadure betaling hadden? Een on-chaintransactie waarbij ruim 80 BTC aan transactiekosten zijn betaald? Daar is nu meer (bijzondere) informatie over! Ook zijn er veel technische ontwikkelingen rondom decentrale CoinJoins, Stable Channels op lightning, betere miningpools en is er een Nederlandse oproep om een petitie te tekenen.

Het eerste bitcoin magazine van Nederland!

Maar eerst: gisteren is de voorverkoop van ons eigen tijdschrift gelanceerd! Een magazine over bitcoin in Nederland; geschreven voor, door, met en over bitcoiners.

Je gaat mee terug in de tijd met nostalgische verhalen, blikt vooruit met de toekomst van ons geld, leest over community’s, bitcoinknutselaars, waarom bitcoin soms niet (!) werkt en hoort over ondernemers die bitcoin accepteren.

Kortom: een must-have magazine voor iedere Nederlandse bitcoinfanaat! Plaats een pre-order op onze website voor slechts 18 euro en sla als eerste het blad open!

Verwachte levering is tussen medio en eind december 2023.

The Fee Saga continues…

Terug naar de bijzondere betaling met gigahoge transactiekosten. Zogezegd betaalde iemand vorige week 83,5 BTC aan fees. Op X meldt zich de vermoedelijke eigenaar van het geld. Vanaf zijn nieuwe account met de naam Hackers_paid_83.5BTC_fee_with_my_money vertelt hij zijn verhaal.

“Het was mijn BTC die de hoge fee betaalde. Ik heb een nieuwe cold wallet aangemaakt, er 139 BTC naar overgeboekt en deze is direct naar een andere wallet gestuurd. 😵 Ik kan me alleen maar voorstellen dat iemand een script op die wallet draaide en dat het script een vreemde berekening voor de transactiekosten had. ☹️”

Om te bewijzen dat het écht zijn geld was dat is betaald, ondertekent hij een bericht met de private key van het adres waar het geld van komt. Dat blijkt correct te zijn.

Een bijzonder verhaal van een minstens zo bijzonder scenario. De vraag die open blijft staan is dat het ook de hacker kan zijn die een spelletje speelt, door zich voor te doen als slachtoffer. Als hij de private key te pakken heeft gekregen, kan hij ook dit bericht ondertekenen.

Een andere vraag die dan blijft staan is: waarom zou je (als hacker) 83,5 BTC weggooien aan transactiekosten? Was dit onbewust of expres? En op welke manier heeft het slachtoffer de key van de cold wallet gegenereerd, waardoor een hacker er een script op kon draaien? Welke key-generatie van welke wallet is corrupt gebleken? Waar ging het mis? Deze antwoorden blijven vooralsnog onduidelijk…

Tot slot deelt Antpool, de miningpool die het block heeft gemaakt, een bijzonder bericht. Het is ze (eindelijk) opgevallen dat zij de gelukkige winnaar van het block en dus vanuit het niets extra inkomsten verdienden.

“Op 23 november stuurde een gebruiker 83 BTC in als gasvergoeding. Het risicocontrolesysteem van ANTPOOL bevroor dit (…) tijdelijk. Neem vóór 10 december contact met ons op en verifieer de persoonlijke identiteit. Na verificatie zal ANTPOOL de vergoeding terugbetalen.”

Om het geld terug te sturen, moet de persoon het bericht “AntPool” signeren via Electrum of Bitcoin Core, in het bijzonder met de private key die toebehoort aan het adres bc1qn3d7vyks0k3fx38xkxazpep8830ttmydwekrnl. Als dit succesvol is gedaan, kan de persoon via een e-mail contact opnemen en het geld mogelijk terugkrijgen. Volgens het nieuwe X-account zijn AntPool en het slachtoffer met elkaar in contact.

Handtekeningen gezocht!

De Foundation Human Rights in Finance EU van onder meer Simon Lelieveldt is een petitie gestart met de volgende oproep:

Stop overmatige witwasonderzoeken, bescherm de mensenrechten van Nederlandse bankklanten en veranker het recht op behoud van betaalrekening!

De aanleiding hiervoor is het feit dat banken (tijdelijk) rekeningen kunnen sluiten, waarna klanten dan persoonlijke informatie moeten afgeven om weer bij hun geld te mogen.

“Zowel het grondrecht op privacy, eigendom en je recht om onschuldig beschouwd te worden is dan in het geding. Consument én bedrijf hangt dan het intrekken van de betaalrekening boven het hoofd of het op een zwarte lijst komen.”

Je kunt tot 28 januari 2024 een petitie ondertekenen waarmee HRIF.eu deze taferelen wil tegengaan. Je vindt het hele bericht hier, en kunt op petities.nl je stem laten horen om overmatige witwasmonitoring te stoppen.

Nederlandse uitspraak tegen Huobi

Een tussenvonnis van een rechtbank in Amsterdam wil dat cryptobeurs Huobi Global geld van een klant bevriest. Het gaat over een zaak van een onbekende Nederlandse eiser die slachtoffer werd van vermeende fraude.

Een inwoner uit Weesp kwam erachter hoe dat hij 1,5 miljoen euro aan cryptovaluta naar een fraudeur stuurde. Het geld kwam uiteindelijk bij Huobi terecht. Nadat de beurs het geld niet wilde bevriezen, stapte de man naar de rechter. De exchange is nu door de voorzieningenrechter alsnog verplicht om de adresgegevens van de (nog) anonieme klant/fraudeur aan het slachtoffer te delen.

Volgens de uitspraak moet de informatie van de fraudeur bekend worden gemaakt. Als de beurs dat niet doet, levert dat een dwangsom van 500.000 euro per dag op. Die dwangsom stijgt dan dagelijks met 100.000 euro tot een maximum van twee miljoen. Afgelopen zomer beval de rechter Huobi ook al om het geld te bevriezen.

Technisch rondje langs de velden

  • Nodeless is genoodzaakt om te stoppen. Via het platform van het Canadese bedrijf kon je bitcoinbetalingen ontvangen en verwerken, vergelijkbaar met OpenNode. Oprichter (met het pseudoniem) UTXO.one deelt dat hij door autoriteiten is onderzocht vanwege het “runnen van een illegaal money transmitting business”. Schijnbaar wordt bitcoin in Canada nu dus als geld gezien…
  • Een andere anonieme ontwikkelaar met de naam /dev/fd0 bouwt aan decentrale CoinJoins. Via een plug-in van Electrum heeft hij met hulp van Nostr een test transactie gedaan. CoinJoins hebben doorgaans zogenoemde “coordinators” die transacties verzamelen en verwerken. Via nostr kun je deze positie en rol “dupliceren” naar meerdere Relays.
  • Deze week zijn de eerste Stable Channels op lightning gemaakt. Ontwikkelaar Tony schrijft hoe “Stable Channels gebruikers in staat stellen om blootstelling te krijgen aan dollars of bitcoin met een hefboom via lightning. Peer-to-peer, 100% bitcoin.” Zo komen er dus “stabiele coins” naar bitcoin zónder het gebruik van stablecoins.
  • Het vierde technische nieuwtje van deze week: DEMAND. Het is een nieuwe miningpool die gebruik maakt van StratumV2. Hierdoor is niet de pool, maar de individuele miner zélf verantwoordelijk voor welke transacties er in een block komen. Extra decentraal minen, dus! Deze week lanceerden Jack Dorsey en Luke Dash Jr. ook een eigen nieuwe miningpool genaamd OCEAN, waarbij de individuele miners (nagenoeg) direct worden uitbetaald.
  • Een solo-miner verdiende met 2 petahash per seconde maar liefst $230.000. Normaal gesproken duurt met de huidige omstandigheden in de miningmarkt zo’n 5 jaar om met 2 PH/s een block te maken. Deze solo-miner heeft dus enorm geluk gehad! Het is net alsof je zomaar een goudklompje in je tuin vindt. Ter vergelijking: 2 PH is 2000 TH, wat neerkomt op slechts 18 Antminers S19’s.
  • De Open Interest (OI) van bitcoinderivatenposities op de grootste traditionele derivatenbeurs van de wereld bereikt een nieuw record. Op de CME, de Chicago Mercantile Exchange, staan er maar liefst ~120.000 BTC aan posities open in derivatenconstructies, zo laat onderstaande grafiek van Coinglass zien.

Happy Halving!

Verder: terwijl iedereen alweer reikhalzend vooruit kijkt naar april 2024, het moment waarop de volgende halvering van de block reward “gepland” staat, was het deze week een moment om terug te blikken. 11 jaar geleden vond op 28 november de eerste halving plaats. Men betaalde destijds maar liefst 300+ sats/vbyte om in het block te komen.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Suriname

De president van Suriname is in gesprek met enkele bitcoiners van Jan3 over een nationale bitcoinstrategie. Ondanks dat het vooral gesprekken zijn (en nog niets concreets), zijn er op nationale televisie wel interessante uitspraken gedaan.

In een persbericht heeft Jan3 het zelf over “duurzame-energieprojecten, de ontwikkeling van de kapitaalmarkt en financiële infrastructuur”. Met enorme inflatie en schuldproblematiek is bitcoin mogelijk de weg vooruit.

“Ondernemers hebben steun nodig van de overheid; ze moeten een legaal kader kunnen maken om op een eenvoudige manier bitcoin te kunnen gebruiken in de economie.”

Samson Mow spreekt binnenkort met de centrale bank van Suriname over het opkopen van “de digitale valuta”. Gaan ze ooit in de toekomst bitcoin op de balans zetten? Bekijk de hele video hier zelf.

Verkiezingen in de blockchain

Bitcoin Core-ontwikkelaar Sjors Provoost heeft de processen-verbaal van de verkiezingen van ons kikkerlandje in de bitcoin blockchain gezet. Op zijn GitHub vind je de details.

Je kunt alle pdf-bestanden over de uitslag per gemeente vinden, documenten die met OpenTimeStamps (OTS) nu ook in de bitcoin blockchain zijn bewaard. Zo geeft bitcoin de verkiezingen een extra laagje “onveranderlijkheid” en kun je door middel van hashes van documenten controleren of er sinds de timestamp met de inhoud is gesjoemeld. Op de website van OTS kun je verifiëren of de hash overeenkomt met het beschikbare document.

Bitcoin Focus, het magazine

Tot slot nogmaals even kort aandacht voor ons Bitcoin Focus magazine! Voor 18 euro heb jij hem deze maand nog in huis, en lees je als eerste unieke verhalen uit de Nederlandse bitcoin community.

Verrassend, verdiepend, verfrissend en vooral: met de Focus op Bitcoin!

Kortom: een must-have verzamelobject vol fascinerende artikelen! Bestel het tijdschrift op onze website.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.